بین الملل تابناک: بیست و سومین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور می گذرد. تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
کشورهای لتوی، استونی و لیتوانی سه کشور حوزه بالتیک در اقدامی هماهنگ درمجموع ۱۰ دیپلمات روس را اخراج کردند.
خبرگزاری رویترز با انتشار این خبر نوشت: وزرای خارجه سه کشور حوزه بالتیک روز جمعه (امروز) از اخراج ۱۰ دیپلمات روس از کشورهایشان خبر دادند.
بنابراین گزارش کشور لیتوانی چهار دیپلمات و دو کشور لتونی و استونی هریک سه دیپلمات روس را اخراج کردند.
رویترز گزارش داد: «ادگارس رینکووچ» وزیر امور خارجه لتونی در توئیت خود نوشت: «دیپلمات ها (روس)» در یک اقدام هماهنگ در ارتباط با فعالیت های که مغایر با وضعیت دیپلماتیک آنها است و با توجه به تجاوز روسیه به اوکراین، اخراج شدند.
بنابراین گزارش وزارت خارجه استونی نیز در بیانیه ای دراین باره اعلام کرد: دیپلمات های روس به این خاطر اخراج شدند که مستقیما و فعالانه امنیت استونی را تحت شعاع و به اشائه تبلیغات درتوجیه اقدام نظامی روسیه به اوکراین می پرداختند.
لیتوانی نیز اعلام کرد که اخراج این دیپلمات ها از این کشور در همبستگی با کشور اوکراین صورت گرفته است.
رویترز در ادامه افزود: وزارت امور خارجه روسیه تاکنون اظهار نظری درباره اقدام این سه کشور حوزه بالتیک نکرد.
رئیسجمهوری فرانسه - که در سال ۲۰۱۹ گفته بود ناتو دچار مرگ مغزی شده است - گفت، حمله روسیه به اوکراین برای ناتو یک «شوک الکتریکی» بوده است.
به گزارش پایگاه خبری بیزنس اینسایدر، همزمان با برنامه اعضای ناتو برای افزایش نیروهای جناح شرقی این اتحاد و تقویت حمایت از اوکراین، امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه گفت: روسیه یک "شوک الکتریکی بیدارکننده" ارسال کرده است.
ماکرون پیش از این در گفتوگویی در سال ۲۰۱۹ گفته بود که ناتو دچار «مرگ مغزی» شده است.
او در آن زمان به اکونومیست گفته بود: عدم ثبات شریک آمریکاییمان و تنشهای فزاینده بدین معناست که (مفهوم) دفاع اروپایی دارد به تدریج جا میافتد. اضافه میکنم که سرانجام باید ناتو را ارزیابی کنیم. در ذهن من، آنچه امروز با آن سروکار داریم، مرگ مغزی ناتو است.
ماکرون این اظهارات را در واکنش به تضعیف ناتو توسط دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا بیان کرده بود.
رئیسجمهوری فرانسه در آن زمان خواستار استقلال دفاعی اروپا شده و گفته بود، "باید واقعیت ناتو از منظر تعهد آمریکا" و برخورد ترامپ با آن به عنوان یک "پروژه تجاری" بازنگری شود.
این در حالیست که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین - اخیرا و به تکرار - از ناتو خواسته تا در آسمان این کشور وضعیت پرواز ممنوع اعلام کند؛ درخواستی که آمریکا و دیگر کشورهای غربی آن را نمیپذیرند.
آمریکا روز گذشته بار دیگر تاکید کرد اعلام منطقه پرواز ممنوع به معنای جنگ با روسیه است و واشنگتن قصد چنین کاری ندارد.
سازمان "آفکام" که مسئول تنظیم ارتباطات رسانهای انگلیس است اعلام کرد مجوز پخش برنامه شبکه راشا تودی روسیه در این کشور را با توجه به اینکه این شبکه را "مناسب و شایسته" یا یک "شبکه مسئول" نمی داند لغو کرده است.
به گزارش اسکای نیوز، این سازمان مسئول تنظیم ارتباطات تصریح کرد چند فاکتور را شامل این واقعیت که این کانال خبری از سوی دولت روسیه، "دولتی که اخیرا به کشور همسایه مستقل خود حمله کرده" تامین بودجه می شود لحاظ کرده است.
آفکام همچنین به چند قانون جدید در روسیه "که عملا هر گونه فعالیت خبرنگاری مستقل و جدای از روایت خبری متعلق به خود دولت روسیه، به ویژه در ارتباط با حمله به اوکراین را جرم اعلام می کند" استناد کرد.
آفکام گفته است که این لغو مجوز فوری است و سریعا باید اجرا شود.
در بیانیه آفکام آمده که این نهاد مجوز راشا تودی برای پخش برنامه را مناسب نمیداند.
در پی اعلام تصمیم آفکام، شبکه راشا تودی با صدور بیانیهای آن را محکوم کرد و گفت که این نهاد "نشان داد که ابزار دست دولت انگلیس است".
تصمیم آفکام تاثیری بر دسترسی به تلویزیون راشا تودی یا همان آر.تی ندارد زیرا با اعمال تحریم اتحادیه اروپا علیه این شبکه در اوایل ماه جاری میلادی، پخش آن در پلتفرمهای مختلف متوقف شده بود.
روسیه نسبت به تصمیم این نهاد نظارت بر رسانه در انگلیس برای لغو پروانه فعالیت شبکه تلویزیونی راشاتودی واکنش نشان داد. به گزارش رویترز، سخنگوی دولت روسیه این اقدام را "دیوانگی" توصیف کرده است.
آنا بلکینا، معاون سردبیر راشاتودی با انتقاد از این تصمیم گفته بود که "آفکام به مردم انگلیس و جامعه نظارتی رسانهای در سطح بینالمللی نشان داده است که به رغم استقلال ظاهری، چیزی بیش از ابزاری در دست دولت انگلیس و تابع خواست آن برای سرکوب رسانهای نیست."
وی گفت که آفکام "با نادیده گرفتن سوابق کاملا پاک راشاتودی طی چهار سال متوالی و صرفا به دلایل سیاسی که مستقیماً با وضعیت اوکراین مرتبط بوده و به عملکرد، ساختار، مدیریت یا خروجی راشاتودی ربطی ندارد، مغرضانه عملکرد این رسانه را نامناسب ارزیابی و با این اقدام، دسترسی مردم انگلیس به اطلاعات را مسدود کرده است."
وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای جمهوری لوهانسک به کمک نیروهای روسی توانستند بیش از ۹۰ درصد خاک خود را آرادسازی کنند.
به گزارش آر تی عربی، ایگور کوناشنکوف، سخنگوی رسمی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای جمهوری لوهانسک به کمک نیروهای مسلح روسیه بیش از ۹۰ درصد سرزمین های خود را آزادسازی کرده اند.
وی گفت که یگانهای جمهوری لوهانسک اکنون توانستند مجموعه های مختلفی از ملی گرایان افراطی در حومه جنوبی روستای آزاد شده رابیجنویه را سرنگون کنند.
بر اساس این گزارش، نیروهای مسلح روسیه با موفقیت به حملات خود در جهت شمالی جمهوری دونتسک ادامه می دهند و ۴ روستا را به کنترل خود درآورده اند و در ۲۴ ساعت گذشته توانستند به مسافت ۱۶ کیلومتر پیشروی کنند.
در ماریوپل نیز یگان های جمهوری دونتسک با حمایت نیروهای مسلح روسیه، ملیگرایان افراطی را در مرکز شهر محاصره کردند و آنها را تحت فشار قرار دادند.
شب گذشته نیز سامانه های پدافند هوایی روسیه توانستند شش پهپاد دیگر اوکراینی از جمله پهپاد مدل بایراکتار-TP۲ را سرنگون کنند. همچنین هواپیماها و پهپادهای عملیاتی و تاکتیکی نیز ۸۱ تاسیسات نظامی را در اوکراین بمباران کردند.
از جمله این تاسیسات می توان به ۴ سامانه پرتاب موشک، ۳ مرکز فرماندهی، ۸ انبار مهمات و ۲۸ محل نگهداری تجهیزات نظامی اشاره کرد.
بر اساس این گزارش، به طور کلی و از زمان حمله روسیه به اوکراین تاکنون ۱۸۳ پهپاد، ۱۴۰۶ تانک و خودروی جنگی زرهی، ۱۳۸ موشک انداز مختلف، ۵۳۵ توپخانه و خمپاره انداز و همچنین ۱۱۹۷ خودروی نظامی ویژه سرنگون شدند.
ژاپن به دنبال جنگ اوکراین امروز جمعه ۱۵ مقام و ۹ نهاد روسیه را تحریم کرد.
خبرگزاری اسپوتنیک با انتشار این خبر نوشت: وزارت امور خارجه ژاپن روز جمعه (امروز) ۱۵ مقام و ۹ نهاد روسیه را به دنبال وقوع جنگ در اوکراین تحریم کرد.
اسپوتنیک درادامه نوشت: افرادی همچون «ماریا زاخارووا » سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه و چهار معاون وزیر روسیه به نام های ، «یانوس بک ایوکاروف»، «الکسی کروراچکو» ، «تیمور ایوانف» و «دمیتری بولگاکوف»در فهرست این تحریم ها قرار دارند.
این گزارش می افزاید: تحریم های ژاپن همچنین شمال نهادهای دفاعی روسیه از جمله «یونایتد ایرکرافت کوپوریشن»، «بالگردهای روسیه » و «روسوبورون اکسپورت» شد.
خبرگزاری رویترز نیز با پوشش این خبر افزود: به گفته وزارت دارایی ژاپن این کشور بدنبال وقوع جنگ در اوکراین در مورخ ۲۴ فوریه گذشته (۵ اسفند) تاکنون ۷۶ فرد، هفت بانک و ۱۲ سازمان دیگر را در روسیه تحریم کرده است.
«ولادیمیر پوتین» رئیسجمهور روسیه امروز (جمعه) بهصورت تلفنی با «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان درباره بحران اوکراین گفتگو کرد.
کاخ کرملین اعلام کرد که پوتین در تماس تلفنی با شولتز، از موضع هیأت اوکراینی در مذاکرات صلح گلایه کرده و گفته کییف سعی دارد به هر طریقی در گفتگوها تأخیر ایجاد کند.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی همچنین به صدراعظم آلمان گفت که دولت اوکراین با ارائه پیشنهادهای غیرواقعی در مذاکرات سعی در به تعویق انداختن گفتگوها دارد اما روسیه آماده است تا راهحلهایی را مطابق با رویکرد خود بیابد.
«آندری سادوی» شهردار لویو، شهری در غرب اوکراین و نزدیکی مرزهای لهستان گفت، روسیه اهدافی در مجاورت فرودگاه این شهر را هدف قرار داده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، موشکهای روسی روز جمعه به نواحی اطراف فرودگاه شهر لویو اصابت کرده اما به خود فرودگاه آسیبی وارد نشده است.
اندکی بعد وبگاه شبکه «اسکای نیوز» به نقل از ارتش اوکراین نوشت، یک ساختمان مربوط به تعمیرات هواپیما در نزدیکی فرودگاه این شهر هدف موشکهای کروز قرار گرفته است.
ارتش اوکراین مدعی است این موشکها از سمت دریای سیاه شلیک شدهاند. خبرنگار اسکای نیوز نیز گفت، صبح امروز پس از شنیده شدن آژیر خطر در لویو چند صدای انفجار در این شهر شنیده شد.
وزارت دارایی ژاپن امروز جمعه از اعمال تحریمهای جدید علیه 15 فرد و 9 سازمان روسی خبر داد.
به گزارش صدی البلد، تحریمهای جدید در چارچوب سلسله اقدامات این کشور آسیایی علیه روسیه در قضیه اوکراین است.
سهشنبه گذشته نیز ژاپن اعلام کرد که داراییهای 17 روس را مسدود و فعالیتهای سرمایهگذاری این افراد را محدود کرده است.
یک هفته قبل نیز ژاپن از اعمال تحریمهای اضافی علیه 20 تاجر روس، 12 فرد بلاروسی و 10 شرکت و نهاد دیگر خبر داده بود.
ژاپن همچنین سه شنبه گذشته صادرات تجهیزات پالایش نفت به روسیه را ممنوع اعلام کرد و اوایل ماه جاری نیز داراییهای بانک مرکزی روسیه را به عنوان بخشی از تحریمهای بین المللی علیه مسکو مسدود کرد.
شکبه خبری سی ان ان از ربوده شدن «ویکتور ترشچنکو» (Viktor Tereshchenko) شهردار منطقه شمال شرق اوکراین هم مرز با روسیه خبر داد.
به گزارش روز جمعه ایرنا، درهمین حال رسانه اوکراین «یورومیدن پرس» (Euromaidan Press (EP)) نیز با انتشار این خبر در حساب توئیتر خود با اشاره به تغییر رویه تاکتیک های روسیه در اوکراین نوشت: آنها (روسیه) ویکتور ترشچنکو، رئیس شهر اوکراینی Velykoburlytsk واقع در استان خارکف را ربودند، این سومین شهرداری است که طی این مدت ربوده می شود.
سی ان ان و یورومیدن پرس به جزئیات بیشتر این خبر اشاره ای نکردند.
رویترز گزارش داد، حمله روسیه به اوکراین موجب افزایش تقاضای خرید تسلیحات از آمریکا شد به طوری که دولتهای اروپایی فهرست خرید تجهیزات نظامی از جمله هواپیماهای بدون سرنشین، موشکها و پدافند موشکی را به پیمانکاران ارائه کردهاند.
به گزارش رویترز، درخواست خرید تسلیحات نظامی توسط کشورهای مختلف اروپای شرقی از آمریکا ارائه میشود، این کشورها مشتاق هستند تسلیحاتی را تهیه کنند که اوکراین به طور موثر از آن علیه نیروهای روسیه استفاده کرده است.
براساس این گزارش، کشورهای اروپایی بودجههای حفاظتی را افزایش میدهند تا امنیت خود را تامین کنند. آلمان، سوئد و دانمارک در میان این کشورها دارای افزایش چشمگیر هزینهها هستند.
مارا کارلین دستیار وزیر دفاع پنتاگون در این باره گفت که متحدان اروپایی هزینههای امنیتی خود را دوبرابر میکنند.
رویترز به نقل از منابع خود نوشت: آلمان که در حال نزدیک شدن به معامله برای خرید ۳۵ جنگنده جت F-۳۵ شرکت لاکهید مارتین است، در مورد روشهای دفاع در برابر موشکهای بالستیک تحقیق کرده است.
در همین حال، لهستان نیاز فوری به خرید پهپادهای ریپر از ایالات متحده دارد.
با توجه به اینکه فروش تسلیحات نظامی توسط پیمانکاران آمریکایی به دیگر کشورها نیازمند تأیید مقامات ایالات متحده است، اداره همکاری امنیتی دفاعی پنتاگون، نشستهای هفتگی تیم مدیریت بحران اروپا را برای بررسی درخواستهای مرتبط با وضعیت کنونی اوکراین برگزار میکند.
برای سرعت بخشیدن به تایید مقامات ایالات متحده برای فروش و انتقال تسلیحات تولید شده توسط پیمانکاران حفاظتی آمریکایی، پنتاگون حتی ستادی را برای پاسخگویی به تقاضاهای بالا تشکیل داده است.
نشریه «بیلد» آلمان پنجشنبه شب مدعی شد «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه سفر به چین را لغو کرده است.
وبگاه شبکه آمریکایی «فاکس نیوز» نیز بدون تأیید صحت این خبر، به نقل از بیلد نوشت، هواپیمای حامل لاوروف در میانه راه سفر به چین، دور زده و به مسکو بازگشته است.
نشریه بیلد در وبسایت خود با استناد به این خبر تأیید نشده نوشته: «مشخص نیست علت بازگشت لاوروف، عدم پذیرش او از طرف دولت چین بوده یا تحولات در مسکو موجب شده او ناچار به بازگشت شود».
سرنگونی ۱۸۲ هواپیما و بالگرد و ۱۷۷ پهپاد اوکراینی
ایگور کوناشنکوف سخنگوی وزارت دفاع روسیه اعلام کرد: ارتش روسیه از آغاز عملیات ویژه نظامی، نزدیک به هزار و ۴۰۰ تانک و خودروی زرهی، ۱۷۷ پهپاد و ۱۸۲ هواپیما و بالگرد نیروهای اوکراینی را منهدم کرده است.
کوناشنکوف افزود: نیروی هوایی و پدافند هوایی روسیه روز گذشته، یک فروند بالگرد «می ۲۴»، یک فروند بالگرد «می ۸» و ۱۵ پهپاد را سرنگون کرد. نیروی هوایی روسیه همچنین ۲۹ هدف اوکراینی شامل یک موشک انداز، سه مرکز فرماندهی از جمله مرکز فرماندهی میدانی سیار، شش انبار مهمات و ۱۴ محل استقرار تجهیزات نظامی را منهدم کرد.
وی اضافه کرد: از آغاز عملیات نظامی در اوکراین تاکنون ۱۸۲ فروند هواپیما و بالگرد، ۱۷۷ پهپاد، هزار و ۳۹۳ دستگاه تانک و خودروی زرهی، ۱۳۴ موشک انداز، ۵۲۳ توپ و خمپاره انداز و هزار و ۱۸۲ خودروی ویژه نظامی اوکراین منهدم شده اند.
هشدار آمریکا به چین درخصوص حمایت از روسیه
دولت آمریکا در راستای سیاستهای ضد روسی و ضد چینی خود، به پکن هشدار داد حمایت از عملیات مسکو علیه اوکراین، برای آنها عواقب خواهد داشت.
به نوشته خبرگزاری رویترز، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا قرار است روز جمعه با «شی جین پینگ» همتای چینی خود بهصورت تلفنی درباره بحران اوکراین و احتمال حمایت پکن از روسیه در این جنگ صحبت کند.
«آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه آمریکا شامگاه پنجشنبه با اعلام این خبر گفت: «بایدن فردا به صراحت خواهد گفت که چین مسئولیت هر اقدامی را که برای حمایت از تجاوز روسیه انجام دهد بر عهده خواهد داشت و ما از تحمیل هزینهها [بر پکن] دریغ نخواهیم کرد».
بلینکن اظهار داشت که چین مسئولیت استفاده از نفوذ خود بر «ولادیمر پوتین» رئیسجمهور روسیه و دفاع از قوانین بینالمللی را دارد، اما به نظر میرسد پکن در جهت مخالف حرکت میکند.
به نوشته رویترز، وی مدعی شد: «ما نگران این هستیم که آنها در حال بررسی کمک مستقیم به روسیه با ارائه تجهیزات نظامی برای استفاده در اوکراین باشند».
بر اساس این گزارش، وزیر خارجه آمریکا در مورد اینکه حمایت چین از روسیه چه هزینههایی ممکن است برای پکن داشته باشد توضیح بیشتری نداد و هنوز شواهدی مبنی بر اینکه چین تمایل به کمک به روسیه دارد نیز از سوی واشنگتن ارائه نشده است.
روسیه بیش از ۳ هزار تُن محموله بشردوستانه به اوکراین فرستاد
وزارت دفاع روسیه شامگاه پنجشنبه خبر داد که این کشور تاکنون تقریباً ۳۲۰۰ تُن محموله بشردوستانه به اوکراین تحویل داده است و ۳۸۵ اقدام بشردوستانه انجام شده است.
در این بیانیه آمده است: «طرف روسی در سرزمینهای آزاد شده تمام شرایط لازم را برای دسترسی بدون مانع شهروندان به کمک های بشردوستانه ایجاد میکند. از دوم مارس، فدراسیون روسیه تاکنون ۳۱۷۵ تُن کمکهای بشردوستانه به اوکراین ارسال کرده است».
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، این وزارتخانه توضیح داد که طی یک روز گذشته، ۳۶ اقدام بشردوستانه در مناطق کییف، خارکیف، چرنیهوف، جمهوریهای مردمی دونتسک و لوهانسک انجام شده است که طی آن ۱۸۱ تُن مواد غذایی، محصولات بهداشتی و دارویی به مردم غیرنظامی تحویل داده شده است.
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد که نیروهای این کشور بدون کمک طرف اوکراینی ۱۲۲۳۰ نفر را از نقاط درگیری خارج کرده است.
این وزارتخانه تصریح کرد که تشکلهای اوکراینی به غیرنظامیان اجازه خروج از شهرهای محاصره شده را به مناطق امن نمیدهند اما نیروهای روس گذرگاههای بشردوستانه ایمن را در کییف، چرنیهوف، سومی و خارکیف باز کردهاند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.