بین الملل تابناک: بیست و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور می گذرد. تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مشاور وزیر دفاع اوکراین شامگاه یک شنبه درباره آخرین تحولات این کشور گفت: در شهر ماریوپول که یک حلب جدید است همچنان نبرد و درگیری درجریات است.
براساس گزارش الجزیره، وی در ادامه با اشاره به ادعاها درباره کمک بلاروس به روسیه گفت: تحرکات نظامیان بلاروس را با دقت زیر نظر داریم. آنها در مرز مستقر هستند اما به نظر میرسد هنوز آماده اقدام نظامی نیستند. وی در عین حال گفت که ارتش اوکراین آماده مقابله با نظامیان روس است.
دولت بلاروس پیش از این بارها اعلام کرده است که قصد ندارد وارد خاک اوکراین شود.
مشاور وزارت دفاع اوکراین همچنین مدعی شد، هدف ولادیمیر پوتین حمله به کییف از طریق یک حمله رعد آسای چند روزه بود. وی اضافه کرد که پایتخت اوکراین محاصره شده و بیشترین تجمع نظامیان روسیه در شما کییف است.
وی درباره ادامه درگیریها در اودسا نیز گفت: نیروهای روسی علیرغم تلاشهایشان هنوز نتوانسته اند این شهر را تصرف کنند.
«ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهوری اوکراین امروز یکشنبه تأکید کرد شکست تلاشها برای مذاکره با «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه به معنی آغاز جنگ جهانی سوم است.
زلنسکی در مصاحبه با شبکه خبری سیانان گفت: «من برای مذاکره با او آماده هستم. الان دو سال است که آماده این کار هستم. فکر میکنم ما نمیتوانیم بدون مذاکره به این جنگ پایان بدهیم.»
او اضافه کرد: «فکر میکنم ما باید از هر چارچوب و فرصتی برای فعال کردن امکان مذاکره و امکان گفتوگو با پوتین استفاده کنیم، اما اگر آن تلاشها شکست بخورند به معنای آن است که این جنگ، جنگ جهانی سوم است.»
زلنسکی در روزهای گذشته بارها در پیامهای مختلف خواستار مذاکرات شده است. او در یک پیام ویدئویی روز شنبه هم خواستار گفتوگو «بدون تأخیر» با طرفهای روسیهای شد. زلنسکی هشدار داد در غیر این صورت تلفات «عظیمی» به روسها تحمیل میشود.
زلنسکی در پیام روز شنبه مدعی شد: «ما همیشه بر مذاکره تأکید داشتهایم. همیشه پیشنهاد گفتوگو دادهایم و همیشه راهکارهایی برای صلح پیشنهاد کردهایم. الان میخواهم همه به خصوص در مسکو صدای من را بشنوند. وقت ملاقات است. وقت گفتوگو است. وقت بازگرداندن تمامیت ارضی و عدالت به اوکراین است.»
به گفته وزیر خارجه ترکیه، مسکو و کییف به توافق روی مسائل "حساس" در خصوص حمله به اوکراین نزدیک میشوند.
روزنامه ترکیهای "حریت" به نقل از مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه نوشت: رویکردهای مسکو و کییف درباره مسائل مهم از جمله مسائل سرنوشتساز نزدیک است؛ به ویژه اینکه میبینم این مواضع تقریبا در چهار موضوع نخست مطابقت دارد. برخی مسائل نیز وجود دارد که نیازمند است در سطح رهبران حل و فصل شود.
وزیر خارجه ترکیه گفت: مایل هستیم تا نشست سه جانبهای برگزار شود و این موضوع به رویکرد دو رهبر بستگی دارد. در واقع نشستی در آنتالیا (میان وزرای خارجه روسیه و اوکراین) در فرمت سهجانبه بنا به درخواست هر دو طرف برگزار شود.
به گفته چاووشاوغلو، اگر دو طرف در این فرایند پیشرفت پسرفت نداشته باشند، او امید دارد که آتشبس برقرار شود.
سرگئی لاوروف و دیمیترو کولبا، وزرای خارجه روسیه و اوکراین اوایل همین ماه در آنتالیا برای مذاکرات روی بحران اوکراین دیدار داشتند اما توافقی حاصل نشد. دورهای قبلی مذاکرات صلح در مرز بلاروس انجام شده است.
وزیر امور خارجه ترکیه به روزنامه ترکیهای حریت گفت که "ایجاد روابط و نزدیکی در مواضع دو طرف روی موضوعات مهم و موضوعات حساس ایجاد شده است."
چاووشاوغلو بدون ذکر جزئیات بیشتر گفت: میتوانیم اینطور بگوییم که اگر دو طرف از مواضع کنونی خودشان عقبنشینی نشان ندهند، میشود امیدوار بود که آتشبس برقرار شود.
دفتر ریاست جمهوری اوکراین با استناد به اطلاعات ارتش کشورش اعلام کرد که "خطر زیادی" در رابطه با حمله به منطقه "وولین" در غرب اوکراین از سمت بلاروس وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، حملات نیروهای روسیه عمدا روی مناطق شمالی، جنوبی و شرق اوکراین تمرکز داشته است و به تازگی موشکهایی هم به پایگاه نظامی یافوروف در سمت غرب و در نزدیکی مرز لهستان اصابت کرد.
هنوز مشخص نیست که آیا نظر اوکراین روی تهدید حمله به وولین از جانب نیروهای روسیه است یا ارتش بلاروس چون فعلا بلاروس حرفی درباره اعزام نیرو و حمایت از روسیه مطرح نکرده است.
مسکو و بلاروس پیش از حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه سال جاری میلادی رزمایش داشتند اما در ژانویه ۲۰۲۲، لوکاشنکو اعلام کرد که اگر روسیه یا بلاروس در میانه افزایش تنشها در منطقه هدف حمله قرار گیرند، جنگ میکند. بلاروس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا هدف تحریم قرار گرفته است. مقامهای غربی این کشور را به همدستی در حمله روسیه به اوکراین متهم کردهاند.
ماتئوش موراویسکی نخست وزیر لهستان اعلام کرد، پیشنهاد ممنوعیت کامل تجارت با روسیه را به به اتحادیه اروپا ارائه کرده است.
به گزارش "الجزیره"، وی گفت: لهستان پیشنهاد کرده است که ممنوعیت تجارت با روسیه در اولین فرصت به بسته تحریمی اتحادیه اروپا اضافه شود. این ممنوعیت شامل تجارت زمینی و دریایی میشود. قطع کامل تجارت با روسیه ممکن است این کشور را مجبور به توقف جنگ بیرحمانه خود در اوکراین کند.
کشورهای عضو اتحادیه اروپا در اوایل هفته گذشته بر سر بسته چهارم تحریمها علیه روسیه به توافق رسیدند. جزئیات این تحریمها فاش نشده است، اما امانئول مکرون رئیس جمهور فرانسه اعلام کرد که وضعیت تجارت عادی با روسیه لغو میشود.
به گزارش ایرنا، روابط تجاری میان اتحادیه اروپا و روسیه در سال ۲۰۲۱ نسبت به سال ۲۰۲۰ با رشد ۴۷ درصدی همراه بود که در مجموع به رقم ۲۸۲ میلیارد دلار رسید.
با این حال اتحادیه اروپا در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین تحریمهایی را علیه مسکو اعمال کرده است.
اورسولا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا هفته گذشته گفت: اروپا از روز شنبه قرار است با تحریمهای تجاری جدید علیه مسکو وارد عمل شود زیرا این کشور نشانهای از پایان دادن به جنگ خود در اوکراین نشان نمیدهد.
وزارت خارجه اوکراین ادعا کرد که تا روز شنبه ۱۴ هزار و ۴۰۰ نیروی روسیه در اوکراین کشته شده و هزاران تجهیزات ارتش روسیه نیز تخریب شده است.
به گزارش " سی ان ان"، در بیانیه وزارت خارجه اوکراین در صفحه رسمی توییتر آن ادعا شده که از زمان آغاز تهاجم روسیه، ۹۵ فروند جنگنده، ۱۱۵ فروند بالگرد، یک هزار و ۴۷۰ خودروی زرهی، ۲۱۳ قطعه توپ و تجهیزات دیگر متعلق به نیروهای مسلح روسیه نابود شده است.
با این حال روسیه این آمار را تایید نمیکند. بر اساس آخرین آمار اعلام شده از سوی وزارت دفاع روسیه در تاریخ ۲ مارس، ۴۹۸ نیروی نظامی این کشور در اوکراین کشته شده است.
از سوی دیگر آمریکا و ناتو ادعا میکنند که روسیه تاکنون ۳ تا ۱۰ هزار نیروی خود را در اوکراین از دست داده است.
رویترز به نقل از سه منبع آگاه گزارش داد، آمریکا به ترکیه پیشنهاد کرده است که برای کمک به اوکراین در جنگ با روسیه، سامانههای موشکی اس-۴۰۰ را به کییف منتقل کند.
به گزارش "رویترز"، این منابع گفتند که آمریکا به صورت رسمی چنین پیشنهادی را به ترکیه نداده است و این مساله در سفر اخیر وندی شرمن معاون وزیر خارجه آمریکا به ترکیه نیز مطرح شده است.
دولت جو بایدن از چند هفته گذشته مشغول درخواست از کشورهای متحد خود برای انتقال سیستمهای موشکی ساخت روسیه از جمله سامانههای اس-۳۰۰ و اس-۴۰۰ به اوکراین بوده است.
به اعتقاد تحلیلگران، پیشنهاد انتقال سامانه موشکی اس-۴۰۰ از ترکیه به اوکراین به احتمال زیاد از سوی ترکیه رد میشود زیرا انجام چنین کاری بر روابط سیاسی ترکیه با روسیه تاثیر منفی میگذارد.
مسکو و آنکارا در سال ۲۰۱۷ قراردادی را برای تحویل سامانههای پدافند هوایی اس-۴۰۰ ساخت روسیه به ترکیه امضا کردند و بدین ترتیب این کشور اولین عضو ناتو بود که این سلاح دفاع هوایی را از روسیه خریداری کرد.
تصمیم آنکارا برای خرید این سامانه ساخت روسیه خشم ایالات متحده و ناتو را برانگیخت. واشنگتن تاکنون از تلاشهای خود برای وادار کردن ترکیه به کنار گذاشتن سامانه دفاع هوایی روسیه دست بر نداشته است.
بر اساس ادعای ستاد کل ارتش اوکراین، یک فرمانده ارشد ارتش روسیه در حمله نیروهای اوکراینی به یک پایگاه هوایی در جنوب اوکراین کشته شده است.
به گزارش"سی ان ان"، در میان درگیری شدید در شهرهای میکولایف و خرسون، نیروهای اوکراینی روز چهارشنبه به فرودگاه چورنوبایوکا در شمال خرسون حمله کردند.
به گفته مقامات اوکراینی، این پایگاه هوایی به کنترل نیروهای روسی درآمده بود و به عنوان پایگاه فرماندهی ارتش ترکیبی هشتم روسیه فعالیت میکرد.
پس از حمله نیروهای اوکراینی به این پایگاه هوایی، ستاد کل ارتش اوکراین مدعی شد که آندری موردویچف فرمانده ارتش ترکیبی هشتم روسیه در این حمله کشته شده است.
به گزارش ایرنا، مقامهای غربی ۲۰ اسفند نیز ادعا کردند که آندری کولشنیکوف یک فرمانده ارتش روسیه در اوکراین کشته شده است.
به گفته تارنمای وزارت دفاع روسیه، کولشنیکوف فرمانده منطقه نظامی شرق روسیه بود.
یک مقام دفاعی غربی که نام وی منتشر نشده است، گفت که در طول درگیریهای اوکراین، ۳ فرمانده ارتش روسیه کشته شدهاند.
وی همچنین تخمین زد که روسیه حدود ۲۰ فرمانده ارتش خود را در اوکراین مستقر کرده است.
همچنین طبق گفتههای مقامات اوکراینی ویتالی گراسیموف یک فرمانده نظامی روسیه، سرلشکر، رئیس ستاد و معاون اول فرمانده ارتش ۴۱ منطقه مرکزی نظامی روسیه و آندری سوخووتسکی یکی از فرماندهان ارشد نیروی هوایی روسیه در جریان درگیری با نیروهای اوکراینی کشته شدهاند.
وزارت دفاع روسیه کشته شدن این افراد را تائید نکرده است.
اعلام تلفات جنگ اوکراین توسط سازمان ملل
دفتر حقوق بشر سازمان ملل متحد شامگاه شنبه اعلام کرد که تا ۱۸ مارس حداقل ۸۴۷ غیرنظامی در اوکراین کشته و ۱۳۹۹ نفر زخمی شدهاند.
این نهاد سازمان ملل گفت که بیشتر تلفات ناشی از سلاحهای انفجاری مانند گلولهبارانهای توپخانه سنگین و سیستمهای راکتی چند پرتابی و حملات موشکی و هوایی بوده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، به گفته این سازمان، تصور میشود که تلفات واقعی بهطور قابلتوجهی بیشتر باشد، زیرا دفتر حقوق بشر سازمان ملل که تیم نظارتی بزرگی در اوکراین دارد، هنوز نتوانسته گزارشهای تلفات را از چندین شهر آسیبدیده تأیید کند.
از سوی دیگر، مقامات شهر کییف نیز مدعی شدند که از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، ۲۲۸ نفر از جمله چهار کودک در پایتخت این کشور کشته شدهاند.
به نوشته رویترز، اداره امور شهری کییف در بیانیهای اعلام کرد که ۹۱۲ نفر دیگر نیز زخمی شدهاند.
خبرگزاری رویترز اما تاکید کرد که به طور مستقل نمیتواند این آمار تلفات را تایید کند.
تجهیز ارتش اوکراین به موشکهای استینگر و جاولین
دبیر شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین شنبه شب به وقت تهران گفت که کییف ظرف چند روز آینده محموله جدیدی از تسلیحات آمریکایی از جمله موشکهای «جاولین» و «استینگر» دریافت خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، «آلکسی دانیلوف» دبیر شورای امنیت ملی و دفاع اوکراین در مصاحبه تلویزیونی گفت: «این سلاحها در روزهای آتی در کشور ما خواهند بود.»
متحدان اوکراین محمولههای تسلیحاتی را برای تقویت ارتش این کشور برابر روسیه تحویل دادهاند. روسیه نیز از تحویل سلاح سوی کشورهای عضو ناتو به اوکراین انتقاد کرده است.
آمریکا تاکنون محمولههای بسیاری از موشکهای ضد تانک «جاولین» و سایر تجهیزات تهاجمی و دفاعی را به اوکراین ارسال کرده است.
ترکیه: پوتین فعلاً آماده مذاکره با زلنسکی نیست
یک مقام ارشد ترکیه روز شنبه گفت که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه برای گفتوگو با رئیس جمهور اوکراین آماده نیست.
«ابراهیم کالین» مشاور ارشد و سخنگوی «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه در مصاحبه با روزنامه «نیویورک تایمز» در خصوص مذاکره رئیس جمهور روسیه با همتای اوکراینی خود گفت: «ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین آماده این دیدار است، اما پوتین فکر میکند که وضعیت برای برگزاری این دیدار در سطح سران هنوز به اندازه کافی مهیا نشده است.»
کالین اظهار داشت: «معتقدم که این دیدار در مقطعی برگزار خواهد شد و در مقطعی توافق صلح حاصل خواهد شد. البته، همه ما دوست داریم این اتفاق زودتر رخ دهد، اما احتمالا پوتین فکر میکند که میخواهد وقتی این کار را انجام میدهد، در یک موقعیت قدرتمند قرار بگیرد، نه اینکه در نقطه ضعف به نظر برسد، یا بابت امور نظامی یا تحریمهای اقتصادی تضعیف شده باشد.»
به گفته کالین، دشوارترین مسائل، مانند مسائل مربوط به کنترل ارضی و حاکمیت، باید به دو رئیس جمهور واگذار شود. این مقام ترکیهای در بخش دیگر این مصاحبه گفت، برای ترکیه و دیگر اعضای ناتو نیز مهم است که به طور جدی در مورد چگونگی مدیریت روابط با روسیه پس از پایان جنگ فکر کنند.
وی گفت: «ما نمیتوانیم جنگ سرد دیگری را تحمل کنیم. این برای همه بد و برای کل نظام سیاسی و مالی جهان پرهزینه خواهد بود. هر تصمیمی که میگیریم، هر قدمی که اکنون در رابطه با روسیه از لحاظ نظامی، سیاسی، اقتصادی و غیره برمیداریم، بر ساختار امنیتی جدید تاثیر خواهد گذاشت.»
کالین افزود که به همین دلیل است که ترکیه بسیار تلاش می کند خطوط ارتباطی خود را با روسیه باز نگه دارد.
به گفته کالین، این موضوع بخشی از نشست فوق العاده کشورهای ناتو در روز پنجشنبه خواهد بود که «جو بایدن» رئیس جمهور ایلات متحده نیز قصد دارد در آن شرکت کند.
درخواست زلنسکی برای مسدود سازی اموال میلیاردرهای روسیه
ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین از دولت سوئیس خواست اموال و حسابهای بانکی تمام میلیاردرهای روسیه را در این کشور مسدود کند.
به گزارش"الجزیره"، زلنسکی که شنبه شب به صورت مجازی با هزاران تن از معترضان ضد جنگ در شهر برن سوئیس سخن میگفت تصریح کرد: در بانکهای شما سرمایه افرادی که این جنگ را به راه انداختهاند وجود دارد. کمک کنید تا سرمایه آنها مسدود شود. باید این امتیازات را از آنها بگیریم.
شبکه تلوزیونی "اس آر اف" سوئیس گزارش داد، رئیس جمهور اوکراین همچنین از شرکت سوئیسی مواد غذایی "نستله" انتقاد کرده زیرا این شرکت تصمیم گرفته است برخلاف بسیاری از شرکتهای بینالمللی فعلا از روسیه خارج نشود.
به گزارش ایرنا، میلیاردها یورو از اموال و سرمایه گذاریهای روسیه توسط مقامهای اروپایی در هفتههای اخیر توقیف شده است و مقامهای اتحادیه قصد دارند منابع مالی ناشی از داراییهای مسدود شده را به حکومت در حال فروپاشی اوکراین منتقل کنند.
مقامات ایتالیایی ۵۸۰ میلیون یورو (۸۶۲ میلیون دلار) از داراییهای روسیه را مسدود کردهاند. در هلند تنها در هفته گذشته ۱۹۴ میلیون یورو از داراییهای روسیه مسدود شد و اکنون همزمان با درگیریهای روسیه مقامات اتحادیه به دنبال انتقال منابع مالی ناشی از این داراییها به «صندوق غرامت جنگی» هستند که این منابع مالی را به حکومت در حال فروپاشی اوکراین منتقل میکند.
جنت یِلن وزیر خزانه داری آمریکا و ماریک گارلند دادستان کل این کشور هفته پیش اعلام کردند که آنها کارگروه ویژهای را برای توقیف داراییهای نزدیکان به ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه، گروههای نیابتی و الیگارشهای روسیه تشکیل دادهاند.
سناتورهای آمریکا از قانونی رونمایی کردهاند که به موجب آن داراییهای روسهای ثروتمند را میتوان توقیف کرد و به حراج گذاشت و سود آن را به نفع حکومت اوکراین مصادره کرد.
از سوی دیگر گزارش رسانههای انگلیسی حاکی است که عمارت ۱۵۰ میلیون پوندی مالک روس باشگاه چلسی به زودی به عنوان اقامتگاه پناهندگان اوکراینی مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
آبراموویچ از سوی دولت انگلیس با عنوان یکی از «الیگارشهای حامی کرملین» توصیف شده و تحریمهای اعمال شده برای وی، مسدود شدن حسابهای بانکی و داراییها و همچنین ممنوعیت مسافرتی وی را شامل میشود.