بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: درخواست قانونگذار آمریکایی برای بازنگشتن واشنگتن به برجام، آمادگی مقاومت فلسطین برای درگیری با اسرائیل، آمادگی وزیر انرژی و آب طالبان در همکاری با ایران در حوزه هیرمند، تصمیم ترکیه برای تعیین سفیر در مصر پس از ۹ سال و نقض آتش بس در یمن از سوی ائتلاف سعودی از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست قانونگذار آمریکایی برای عدم بازگشت واشنگتن به برجام
عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، همزمان با دیگر تندروها در این کشور که از بازگشت احتمالی واشنگتن به توافق هسته ای ایران (برجام) در هراس هستند، خواستار ممانعت از بازگشت احتمالی دولت دموکرات جو بایدن به این توافق بین المللی شد.
کن باک، عضو جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، عصر سه شنبه به وقت محلی در گفتوگو با شبکه نیوز مکس مدعی شد: توافق هسته ای ایران به جایی ختم نمی شود و فقط خطر و ویرانی برای دموکراسی ما به همراه خواهد داشت. زمان آن فرا رسیده است که از مذاکرات ایران خارج شویم.
وی ادامه داد باید جلوی این توافق گرفته شود و در صورت ارائه آن به صورت معاهده، هیچگاه در سنای آمریکا به تصویب نخواهد رسید.
این عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا تصریح کرد: ما باید به این نکته توجه کنیم دلیل عدم برخورد ما با روسیه این است که این کشور یک قدرت هسته ای است.
این قانونگذار تندروی آمریکایی اضافه کرد: وقتی که ایران نیز به یک قدرت هسته ای تبدیل شود، ما نگرانی های مشابهی خواهیم داشت. ما نمی توانیم اجازه دهیم ایران به این نقطه برسد و این توافق (برجام) به ایران اجازه می دهد به یک قدرت هسته ای تبدیل شود.
آمادگی مقاومت فلسطین برای درگیری با اسرائیل
همزمان با کری خوانی و تهدیدهای وزیر جنگ اسرائیل علیه غزه، منابع از آمادگی مقاومت فلسطین برای مقابله با هرگونه درگیری و تنش احتمالی با رژیم صهیونیستی خبر دادند.
روزنامه الاخبار نوشت، مقاومت آماده مقابله جدید است تا در صورت عبور رژیم صهیونیستی از خطوط قرمز در ماه مبارک رمضان در کرانه باختری و شهر قدس اشغالی یا در صورت فکر کردن به ارتکاب هرگونه حماقتی در غزه به ویژه در دو زمینه نظامی و امنیتی با این رژیم مقابله کند.
در همین راستا، همزمان با بالا گرفتن تهدیدات اسرائیل علیه نوار غزه، آویو کوخاوی، رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی به نیروهای ارتش خود دستور داده تا برای عملیات نظامی جدید علیه نوار غزه آماده شوند. گروههای مقاومت بر این باورند که هدف دشمن در پشت پرده این تهدیدات، بازدارندگی این گروهها از مقابله با آنها در صورت تشدید رخدادها در شهر قدس اشغالی است.
پیشتر کوخاوی تاکید کرد: لشکر غزه (نیروی نظامی اسرائیل مستقر در مرزهای نوار غزه) برای دفاع زمینی آماده است و ما تمام تلاش خود را انجام خواهیم داد تا ماه رمضان و عید فصح یهودیان (۱۵ تا ۲۲ آوریل) با آرامش بگذرد.
وی ادامه داد: در صورت نیاز، آماده هستیم که عملیات نگهبان دیوارهای ۲ را دوباره به جریان بیندازیم؛ عملیات "نگهبان دیوارها" نامی است که اسرائیل به نبرد نظامی با گروههای فلسطینی در نوار غزه در فاصله ۱۰ تا ۲۱ مه می ۲۰۲۱ داده است.
اسرائیل احتمال تشدید اوضاع امنیتی در سرزمینهای فلسطینی به ویژه شهر قدس را در نتیجه آمادهسازی گروههای بزرگ شهرکنشینان افراطی برای هجوم به مسجد الاقصی در ماه رمضان ـ که همزمان با مناسبتهای اسلامی که امسال مصادف با اعیاد یهودیان است ـ پیشبینی میکند.
روزنامه الاخبار همچنین فاش کرد، بر اساس آمار و برآوردهای مقاومت، رژیم اشغالگر در حال حاضر آمادگی مقابله نظامی با نوار غزه را ندارد و این رژیم هیچ هدفی ندارد که بتواند به آن دست یابد و بیشترین کاری که میتواند انجام دهد، کشتار غیرنظامیان است؛ همانطور که طی روزهای اخیر در نبرد "شمشیر قدس" رخ داد؛ اما از نظر سیاسی نیز حمله به غزه امکان دارد منجر به سقوط کابینه ائتلافی رژیم صهیونیستی شود.
آمادگی وزیر انرژی و آب طالبان در همکاری با ایران در حوزه هیرمند
«سید حسن مرتضوی» معاون سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل روز سهشنبه (16 فرودین) با «ملاعبداللطیف منصور» وزیر انرژی و آب طالبان درباره مسائل تغییرات اقلیم و موضوع آب گفتوگو کرد.
وزارت انرژی و آب طالبان دولت موقت طالبان اعلام کرد که دو طرف درباره مسائل مربوط به مدیریت آب با یکدیگر بحث و تبادل نظر کردهاند.
وزیر انرژی و آب طالبان در این دیدار اطمینان داد که حکومت سرپرست افغانستان در مدیریت آب رودخانه هیرمند بر اساس قانون و توافقات موجود دو کشور با ایران همکاری خواهد کرد.
ملاعبداللطیف منصور در این دیدار گفته که تغییر اقلیم و خشکسالی مداوم بر رودخانه هیرمند تاثیر گذاشته است.
«سید حسن مرتضوی» معاون و سرپرست سفارت ایران در کابل کمی پیشتر نیز در دیدار با «سراجالدین حقانی» وزیر کشور طالبان با اشاره به برخی مشکلات مرزی پیش آمده میان نظامیان ایران و نیروهای مرزی افغانستان، خواستار ایجاد فوری هیات مشترک مرزی و حل و فصل برخی سوء تفاهمات در این باره شد.
وزیر کشور طالبان نیز از این پیشنهاد استقبال کرده بود و قرار شد تا در آینده نزدیک، نسبت به ایجاد هیات مشترک مرزی اقدام شود.
تصمیم ترکیه برای تعیین سفیر در مصر پس از ۹ سال
دو مقام ترکیهای به پایگاه میدلایستآی گفتهاند آنکارا تصمیم گرفته با تعیین یک سفیر جدید در قاهره به خلأ دیپلماتیک ۹ سالهاش در این کشور پایان دهد.
منابع آگاه در گفتوگو با این پایگاه خبری مدعی شدهاند، «صالح موتلو سن» که بین سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ نمایندگی ترکیه در سازمان همکاری اسلامی را به عهده داشته، قرار است به عنوان سفیر جدید آنکارا در قاهره منصوب شود.
به ادعای منابع آگاه، «مولود چاووش اوغلو»، وزیر امور خارجه ترکیه ،صالح موتلو سن را از این تصمیم مطلع کرده و آنکارا اکنون به دنبال کسب تأیید از دولت مصر است.
روابط آنکارا و قاهره پس از کودتای سال ۲۰۱۳ در مصر که خلع «محمد مرسی» از قدرت و روی کار آمدن «عبدالفتاح السیسی»، رئیسجمهور فعلی این کشور را در پی داشت دچار تنش شد.
«رجب طیب اردوغان»، رئیسجمهور ترکیه از منتقدان سرسخت دولت عبدالفتاح السیسی است و دولت وی را به نقض حقوق انسانی سران اخوان المسلمین در سرکوبهای پس از کودتا متهم کرده است.
تنشها در روابط دو کشور پس از حمایت هر یک از آنها از دو طرف مخالف در درگیریهای لیبی شدت گرفت. دولت ترکیه اخیراً با اقداماتی نظیر قطع شبکههای تلویزیونی معارض مصر در استانبول، گامهایی را در جهت عادیسازی روابط با این کشور برداشته است.
نقض آتش بس در یمن از سوی ائتلاف سعودی
یک منبع در اتاق عملیات ارتباط و هماهنگی ارتش یمن که برای رصد نقض آتشبس یمن تشکیل شده است، از تداوم نقض توسط ائتلاف متجاوز سعودی-اماراتی خبر داد.
این منبع به خبرگزاری رسمی یمن (سبأ) گفت که طی ۲۴ ساعت گذشته، ائتلاف سعودی، ۸۲ بار این آتشبس را نقض کرده است.
وی تأکید کرد، در میان موارد نقض، میتوان به احداث مقرهای نظامی در «حیس» و پرواز جنگندههای جاسوسی در «مقبنه»، حیس و «الجبلیه» اشاره کرد.
این منبع تصریح کرد، سایر موارد نقض آتشبس هم شامل حملات توپخانهای و تیراندازی های مختلف به تعداد ۶۹ مورد است.
یک منبع نظامی یمنی شامگاه گذشته خبر داد که ائتلاف متجاوز و مزدورانش، ۱۰۱ بار، این آتشبس نظامی و انسانی را طی ۲۴ ساعت گذشته نقض کردند.