بین الملل تابناک/ تحولات خاورمیانه: بیانیه آمریکا و سه کشور اروپایی درباره ایران، حمله موشکی و خمپارهای به اربیل، مخالفت ۱۷ نماینده همحزبی بایدن با بازگشت به برجام، واکنش طالبان به حادثه تروریستی مشهد و کنارهگیری منصور هادی رئیس جمهور فراری یمن از قدرت، از مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه آمریکا و سه کشور اروپایی درباره ایران
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد، وزرای خارجه این کشور و سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان اظهار داشتند که راهکار دیپلماتیک در قبال ایران بهترین نتیجه است.
در این بیانیه که عصر چهارشنبه به وقت محلی منتشر شد، آمده است که آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا با ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، لیز تراس وزیر خارجه انگلیس و آنالنا بائر بوک، وزیر خارجه آلمان در بروکسل دیدار کرد و در خصوص عزم مشترک ما برای اطمینان از اینکه ایران هرگز به سلاح هسته ای دست پیدا نمیکند، گفت وگو کردند.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: آنها توافق کردند که راه حل دیپلماتیک که بازگشت متقابل به اجرای کامل برجام را تضمین کند، بهترین نتیجه است.
آنها همچنین در تداوم سیاستهای هراس افکنی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره خاطرنشان کردند که آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان در صورت لزوم برای سناریوهای دیگر آماده هستند.
بلینکن پیش از این دیدار در گفت وگو با شبکه خبری ان بی سی آمریکا در تداوم جنگ روانی غرب برای فشار بر ایران در میز مذاکره مدعی شد: با وجود تمام تلاشهایی که برای دستیابی به توافق انجام دادهایم و با وجود این امر که این توافق برای امنیت ما بهتر خواهد بود، من چندان به دستیابی به این توافق خوشبین نیستم. ما به این مرحله (دستیابی به توافق) نرسیده ایم. باید ببینیم می توانیم به یک توافق دست یابیم یا خیر.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا زمان رو به اتمام است، گفت: زمان بسیار کم است. امروز و سپس در طول روز بعد در مورد آن (مذاکرات) با شرکای اروپایی خود صحبت خواهیم کرد. ما از نزدیک و هماهنگ با اروپایی ها، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان و انگلیس همکاری کردهایم.
بلینکن بدون کوچکترین اشاره ای به تعهدات واشنگتن که مذاکرات وین برای تصمیم گیری سیاسی آنها دچار وقفه شده است، ادامه داد: باید ببینیم که به کجا می رسیم. من همچنان بر این باورم بازگشت به توافق به نفع آمریکاست، اگر ایران نیز همین کار را انجام دهد. ما به این نقطه نرسیدهایم.
حمله موشکی و خمپاره ای به اربیل
یک منبع امنیتی به رسانههای عراقی گفت که شامگاه چهارشنبه سه راکت کاتیوشا به اطراف پالایشگاهی در اربیل اقلیم کردستان عراق اصابت کرده است.
این منبع افزود، «سه موشک به حد فاصل دو منطقه کورکوسک و مرکز بخش خبات در اطراف اربیل و نزدیک پالایشگاه نفت شرکت کارگروپ اصابت کرده است.»
هنوز هیچ گروه یا طرفی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است.
تصاویر منتشره، سکوی پرتاب کاتیوشا را نشان میدهد که گفته میشود پس از حمله از سوی نیروهای اقلیم کردستان عراق کشف شده است. این حمله تلفات و خساراتی در پی نداشته است.
همزمان با این حملات، پایگاه نظامی ترکیه در عراق برای دومین بار طی سه روز گذشته هدف حمله موشکی قرار گرفت.
منابع خبری عراق یکشنبه شب همین هفته هم از حمله راکتی به پایگاه نظامی ترکیه در موصل عراق خبر دادند.
پایگاه نظامی «زلیکان» ارتش ترکیه در «بعشیقه» در جنوب موصل قرار دارد.
مشخص نیست که آیا بین این دو حمله به پایگاه ترکیه و نیز محدوده پالایشگاه اربیل، ارتباطی وجود دارد یا نه!
مخالفت ۱۷ نماینده همحزبی بایدن با بازگشت به برجام
گروهی از قانونگذاران حزب دموکرات در مجلس نمایندگان آمریکا مخالفتشان را با هر گونه توافق هستهای جدید با ایران ابراز کردهاند.
در ماههای گذشته بارها نمایندگان جمهوریخواه که حزب رقیب «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا محسوب میشوند به ابراز مخالفت با تلاشهای ادعایی واشنگتن برای بازگشت به برجام پرداختهاند؛ اما روز چهارشنبه ۱۷ نماینده دموکرات با جمهوریخواهان در این خصوص همصدا شدند.
«جاش گاتیمر»، یکی از نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان در یک کنفرانس خبری گفت: «ایران هستهای، صرف نظر از تعهداتی که در میان باشد، باعث تأمین مالی حزبالله و حماس خواهد شد و میلیاردها دلار را برای تأمین مالی تروریسم در سراسر دنیا جهت قتل آمریکاییها و حمله به پایگاههای ما خواهد کرد.»
طبق گزارش دیلیمیل شماری از این ۱۷ نماینده دموکرات از جمله «الین لوریا»، قانونگذار ایالت ویرجینیا گفتند که درباره برنامه دولت بایدن برای رسیدن به توافق هستهای جدید با ایران نگرانی دارند. آنها گفتهاند که تحریمها نباید رفع شوند مگر آنکه تهران قادر به ساخت سلاح هستهای یا حمایت مالی از «گروههای تروریستی» نباشد.
الین لوریا با اشاره به مذاکرات رفع تحریمها در وین گفت: «در حالی که مذاکرات اخیر به سرانجام نرسیدهاند احساسمان این است که نمیتوانیم درباره چرخش غیرقابلقبول و به شدت دردسرسازی که در این گفتوگوها اتفاق افتاده ساکت بمانیم.»
واکنش طالبان به حادثه تروریستی مشهد
ذبیحالله مجاهد سخنگوی گروه طالبان چهارشنبهشب حمله تروریستی به سه روحانی در مشهد مقدس را محکوم کرد.
سخنگوی طالبان در پیامی در حساب توییتری خود نوشت: امارت اسلامی حمله بر عبادتگاه و روحانیون در کشور ایران را محکوم میکند.
وی ادامه داد: این کار ربطی به افغانها و افغانستان ندارد.
کنارهگیری منصور هادی رئیس جمهور فراری یمن از قدرت
منابع خبری بامداد پنجشنبه گزارش دادند، «عبد ربه منصور هادی» رئیس جمهور مستعفی و فراری یمن از تشکیل شورای رهبری ریاست جمهوری خبر داد.
عبد ربه منصور هادی همچنین تمامی اختیارات خود را به شورای رهبری ریاست جمهوری محول کرده است.
بر اساس این گزارش، «رشاد محمد العلیمی» ریاست شورای رهبری ریاست جمهوری را بر عهده خواهد داشت.
این گزارش می افزاید، رئیس جمهور مستعفی یمن همچنین «علی محسن الأحمر» معاون خود را از سمتش برکنار کرده است.
بنابر این گزارش، شورای رهبری ریاست جمهوری اداره سیاسی، نظامی و امنیتی دولت مستعفی یمن را بر عهده خواهد داشت.
شورای رهبری ریاست جمهوری هشت عضو دارد و «سلطان علی العراده»، «طارق محمد صالح»، «عبدالرحمن ابو زرعه»، «عبدالله العلیمی باوزیر»، «عثمان مجلی» و «عیدروس الزبیدی» از اعضای این شورا هستند.
این گزارش میافزاید، شورای رهبری ریاست جمهوری، مسئولیت مذاکرات با جنبش انصارالله در خصوص آتش بس را برعهده دارد.
پیشتر رسانههای یمنی پس از غیبت منصور هادی در رایزنیهای ریاض ـ که با دعوت شورای همکاری خلیج فارس برگزار شد ـ گزارش داده بودند که عربستان سعودی تصمیم گرفته رئیس جمهور فراری یمن را که مدت هاست در ریاض زندگی میکند از سمتش برکنار کند.
بر اساس این گزارش، حذف عبد ربه منصور هادی رئیس جمهور مستعفی یمن از رایزنی های ریاض، بیانگر سیاست ائتلاف برای برکناری وی است.
علاوه بر منصور هادی، محسن الاحمر (معاون رئیس جمهور) و معین عبدالملک نخست وزیر کابینه هادی نیز در رایزنی گروههای یمنی در ریاض غایب بودند.
پیشتر مجتهد کاربر و فعال سیاسی مشهور عربستانی در حساب کاربری خود در توئیتر نوشته بود، برخی منابع خبر دادند سفیر عربستان در یمن هرگونه دیدار سیاسی منصور هادی یا حضور او در رسانهها را منع کرده است.