بین الملل تابناک: چهل و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که تحولات و رویدادهای زیادی را به دنبال خود داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
شبکه سی ان ان براساس تصاویر ماهوارهای از صف هشت مایلی(13 کیلومتری) کاروان نظامی ارتش روسیه به سمت مناطق شرقی و جنوبی اوکراین خبر داد.
براساس تصاویر ماهوارهای شرکت مکسار، کاروان نظامی روسیه روز یک شنبه از طریق شهر بورلوک در شرق خارکیف در نزدیکی مرز با روسیه در حال انتقال به شرق و جنوب این کشور است.
طبق اطلاعات دریافتی، این کاروان نظامی شامل خودروهای زرهی، کامیونها و یدک کشهای توپخانه و تجهیزات پشتیبانی است.
در همین ارتباط، مقامات اوکراینی میگویند که نبرد اصلی اکنون در شرق اوکراین در جریان است و توپخانه سنگین در سرتاسر منطقه دونباس در حال تبادل آتش است.
رئیس سازمان اطلاعات ارتش اوکراین روز جمعه به شبکه سی ان ان گفت که نیروهای روسی درحال بازسازماندهی در سراسر مرز هستند و طرح آنها پیشروی به سمت خارکیف است.
مقامات اوکراینی با اشاره به تغییر تمرکز روسیه بر مناطق شرقی و جنوبی خواستار تخلیه فوری غیرنظامیان شدهاند.
معاون نخست وزیر لهستان شبانگاه شنبه به وقت تهران گفت که به دلیل موضع مجارستان در قبال رویدادهای اوکراین، روابط با بوداپست به حالت تعلیق درآمده است.
به گزارش خبرگزاری «نیوز آرمنیا» «یاروسلاو کاچینسکی» معاون نخست وزیر لهستان دلیل این اقدام را نادیده گرفتن وقایع «بوچا» در اوکراین از سوی «ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان عنوان کرد و گفت که اوربان به «چشم پزشک» نیاز دارد.
وی افزود که احیای روابط تنها پس از تغییر در ارزیابی ها از جنگ در اوکراین امکان پذیر است.
پیش از این، «زولتان کواچ» از نمایندگان کابینه مجارستان گفته بود که پرداخت پول گاز روسیه به «روبل»، تحریمها را نقض نمیکند. به گفته وی، روسیه و مجارستان قرارداد دوجانبه دارند.
پیش از آن رئیس کمیسیون اروپا به مجارستان درباره خطر نقض تحریم ها علیه روسیه هشدار داده بود.
روابط میان مجارستان و روسیه از سال ۱۹۹۱ به این سو رو به پیشرفت بوده است که یکی از دلایل آن به انتخاب «ویکتور اوربان» در سال ۲۰۱۰ به عنوان نخستوزیر مجارستان و اعلام سیاست «گشایش به شرق» از سوی او مربوط میشود.
این سیاست که برای مخالفت با ائتلافهای غربی مانند اتحادیه اروپا، ناتو و سازمان ملل طراحی شده بود از روسیه به عنوان یک متحد قابل اتکا یاد میکند.
بعد از الحاق شبهجزیره کریمه به روسیه در سال ۲۰۱۴، نخستوزیر مجارستان علیرغم فشارهای اتحادیه اروپا تحریمها علیه روسیه را رد کرد. این موجب شده مقامهای اتحادیه اروپا و ناتو از سیاستهای مجارستان انتقاد کنند.
علیرغم مخالفتهای مکرر آلمان با درخواستهای اوکراین برای فروش سلاح، کییف اینبار خواستار توپخانههای خودکششی شد.
شبکه «ریانووستی» بهنقل از منابع مطلع نوشت که اوکراین طی درخواستی رسمی از برلین خواست ۱۰۰ دستگاه توپخانه خودکششی به این کشور بفروشد.
به گفته این منابع، توپخانههای مورد نظر اوکراین، از مدل «پی.زد.اچ ۲۰۰۰» است که زیرمجموعه توپخانههای خودکششی «هویتزر» دستهبندی میشوند.
یک روزنامه آلمانی نیز خبر داد که اوکراین روز شنبه پیشنهاد مربوطه برای خرید این توپخانهها را به وزارت اقتصاد آلمان ارائه کرده و اولین واحدهای این تسلیحات را میتواند ۳۰ ماه پس از امضای قرارداد، یعنی نه زودتر از نیمه دوم سال ۲۰۲۴، تحویل بگیرد.
بر اساس این گزارش، تحویل هویتزرهای جدید به اوکراین در سال ۲۰۲۷ تکمیل می شود.
به نوشته ریانووستی، وزارت اقتصاد آلمان از اظهار نظر در مورد این اطلاعات خودداری کرده است.
پیش از این نیز دفتر نخست وزیری انگلیس شنبه شب به وقت تهران اعلام کرد که انگلیس قصد دارد ۱۲۰ خودروی زرهی و سامانههای موشکی ضد کشتی جدید به اوکراین ارسال کند.
نخست وزیر انگلیس در جریان سفرش به اوکراین، از اختصاص ۱۲۰ خودروی زرهی و سامانه های موشکی جدید ضد کشتی به این کشور برای دفاع در برابر روسیه خبر داد.
دفتر بوریس جانسون با صدور بیانیهای که یک نسخه آن در تارنمای دولت منتشر شد، اعلام کرد: نخست وزیر انگلیس در کییف است تا همبستگی پایدار لندن با اوکراین را نشان دهد و با رئیسجمهور زلنسکی درباره کمکهای نظامی و اقتصادی گفتوگوهای عمیق داشته باشد.
جانسون بار دیگر تاکید کرد که بریتانیا تمام تلاش خود را برای حمایت از نبرد اوکراین در برابر تهاجم روسیه و تضمین امنیت و رفاه بلندمدت آن انجام خواهد داد و لندن علاوه بر اختصاص تجهیزات نظامی، همچنین ۵۰۰ میلیون دلار دیگر [۳۸۵ میلیون پوند] وام را در بانک جهانی برای اوکراین تضمین کرد.
نخست وزیر انگلیس در همین پیوند بیان داشت: این یک افتخار است که بتوانم امروز به اوکراین سفر کنم و شخصاً با رئیس جمهور زلنسکی در کییف ملاقات کنم. اوکراین نیروهای روسیه را از دروازههای کیف عقب رانده است و به بزرگترین شاهکار تسلیحاتی قرن بیست و یکم دست یافته است.
وی افزود: به دلیل رهبری مصمم زلنسکی و قهرمانی و شجاعت شکست ناپذیر مردم اوکراین است که اهداف هیولایی پوتین خنثی می شود.
وی با بیان اینکه «انگلیس در مبارزه علیه روسیه در کنار اوکراین ایستاده است» افزود: ما در حال افزایش حمایت نظامی و اقتصادی خود و تشکیل یک اتحاد جهانی برای پایان دادن به این فاجعه و اطمینان از بقا و شکوفایی اوکراین به عنوان یک کشور آزاد و مستقل هستیم.
کشورهای اروپایی که قبل و یا بعد از حمله روسیه، اوکراین را ترک کرده بودند، از روز شنبه روند بازگشت سفرای خود به کییف آغاز شد.
خبرگزاری آسنا ایتالیا به نقل از لوئیجی دی مایو وزیر امور خارجه ایتالیا گزارش داد که سفارت این کشور اندکی پس از عید پاک بازگشایی خواهد کرد.
کارل نهمر صدراعظم اتریش نیز گفت از آنجایی که وضعیت اطراف کییف اکنون تا حدودی تثبیت شده کارکنان سفارت این کشور بازخواهند گشت.
روند بازگشت سفرای کشورهای اروپایی در حالی آغاز شده است که پیش از این دفتر ماموریت دیپلماتیک اتحادیه اروپا به ریاست متی ماسیکاس بازگشایی شد.
جوسپ بورل روز جمعه در بازدید از شهر کییف در بیانیه ای اعلام کرد که ما بهرغم شرایط بسیار دشوار شاهد توانایی دولت اوکراین برای تضمین عملکرد مؤثر و کامل ساختارهای دولتی بودهایم.
به نوشته بلومبرگ، کی یف پایتخت اوکراین پس از خروج سربازان روسی در حال بازگشت به زندگی دوباره است، از مترو این شهر دیگر به عنوان پناهگاه بمب استفاده نمی شود و مقامات شهری در حال بازگشایی ایستگاه هایی هستند که پس از تهاجم روسیه بسته شده بودند.
قوت گرفتن احتمال ایجاد پایگاههای نظامی دائمی ناتو در شرق اروپا
دبیرکل ناتو از بررسی طرح هایی برای ایجاد پایگاه های نظامی دائمی در مرزهای شرقی با روسیه خبر داد.
ینس استولتنبرگ در گفت و گو با روزنامه تلگراف اعلام کرد: در پاسخ به حمله روسیه به اوکراین، فرماندهان نظامی در حال کار بر روی طرح هایی هستند که براساس آنها، نیروهای نظامی ناتو در مرزهای شرقی این پیمان حضور دائمی خواهند داشت.
وی گفت: تصمیمات لازم در این خصوص، در اجلاس ماه ژوئن توسط کشورهای عضو ناتو اتخاذ می شود.
دبیر کل ناتو خاطرنشان کرد: ناتو قصد دارد نیروهای حاضر در مرزهای شرقی اروپا را از نیروهایی که به شکل یک ضامن مین عمل می کنند به نیروهایی کاملا بازدارنده و دفاعی تبدیل کند.
برخی مقامات ارشد نظامی آمریکا نیز هفته گذشته از ایجاد پایگاه های نظامی دائمی در لهستان، رومانی و جمهوری های بالتیک در شرق اروپا خبر داده بودند.
عملیات ویژه نظامی روسیه در اوکراین، موجی از نگرانی امنیتی را در میان کشورهای اروپایی برانگیخته و این کشورها بودجه های دفاعی را افزایش داده اند.
آنتونوف: هیچ تهدیدی از اوکراین نباید متوجه خاک روسیه شود
آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در آمریکا در یک کنفرانس خبری مجازی حضور پیدا کرد و گفت: نباید هیچ تهدیدی از سوی اوکراین علیه روسیه وجود داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری تاس، آنتونوف روز شنبه با حضور در یک وبینار برگزار شده توسط موسسه تحقیقاتی شیلر با تاکید بر " غیرنظامی کردن اوکراین " اظهار کرد : اطمینان از وضعیت سلاح هستهای کییف و تعهد این کشور به عدم اشاعه سلاحهای کشتار جمعی از اهداف عمده روسیه در منطقه است.
وی افزود: ما باید هر کاری برای جلوگیری از تضعیف معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای انجام دهیم. هیچ تهدیدی نباید از خاک اوکراین متوجه روسیه شود و دقیقاً این خواسته ، هدف عملیات نظامی ویژه مسکو در خاک اوکراین است.
سی ان ان: یک چهارم نیروهای روسیه در اوکراین غیرعملیاتی هستند
شبکه سی ان ان گزارش داد که به دنبال خسارات سنگین و ضعف در تدارکات حدود یک چهارم نیروهای روسی که در حمله به اوکراین مورد استفاده قرار گرفتند، غیر عملیاتی و از ماموریت خارج شده اند.
شبکه سی ان ان شنبه شب به نقل از مقامات اروپایی گزارش داد که روسیه پیش از حمله حدود ۱۲۰ گروه تاکتیکی گردان (BTG) را در اطراف اوکراین مستقر کرده بود.
به ادعای سی ان ان، با گذشت شش هفته از جنگ اوکراین، تقریباً ۲۹ گروه از نیروهای روسی اکنون از ماموریت خارج شده اند و غیر عملیاتی هستند.
نیروهای روسی سعی کردهاند برخی از بخشهای باقیمانده گروه های تاکتیکی گردان را در واحدهای جنگی منسجم ترکیب کنند و از بقایای دو یا سه گروه برای بازسازی یک گروه یکپارچه استفاده کنند.
گزارش سی ان ان در حالی منتشر می شود که دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین پنجشنبه گذشته در مصاحبه با اسکای نیوز به طور مختصر پذیرفت که روسیه متحمل تلفات قابل توجه نیروهای خود در اوکراین شده است و آن را یک تراژدی بزرگ برای این کشور خواند.
پسکوف در پاسخ به این سوال که آیا خروج نیروهای روسیه از کییف و مناطق اطراف آن می تواند به عنوان تحقیر برای کرملین تلقی شود، گفت که استفاده از این کلمات درکی نادرست از وضعیت است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.