بین الملل تابناک: درخواست عربستان و کویت برای مذاکره با ایران درباره میدان گازی «آرش»، نجات نماینده سفارت ایران در عراق از سوءقصد تروریستی، عذرخواهی جالب وزیرخارجه آمریکا از امارات، خشم چین از اسرائیل و هشدار کم سابقه به تل آویو و افشاگری درباره دریافت پول از سوی اردوغان برای بستن پرونده خاشقجی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درخواست عربستان و کویت برای مذاکره با ایران درباره میدان گازی «آرش»
عربستان و کویت از جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره درباره بهره برداری از میدان گازی مشترک بین سه کشور موسوم به «آرش» دعوت کردند.
به گزارش خبرگزاری عربستان سعودی (واس)، وزارت امور خارجه این کشور روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که وزرای نفت عربستان و برق، آب و انرژیهای تجدیدپذیر کویت بر اساس یادداشت تفاهم امضا شده در شهر کویت به تاریخ ۲۷ ربیع الاول سال ۱۴۴۱ هجری قمری مطابق با ۲۴ دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی و طی صورتجلسه امضا شده بین آنها در ۱۸ شعبان ۱۴۴۳ هجری قمری مطابق با ۲۱ مارس ۲۰۲۲ میلادی برای تسریع در بهره برداری از میدان گازی «آرش» (الدره) واقع در منطقه آبی تقسیم شده موافقت کردند.
وزارت خارجه عربستان اضافه کرد: هم این کشور (عربستان) و هم کویت بر حق بهره برداری از منابع طبیعی در این منطقه و ادامه کار برای آنچه در صورتجلسه توافق امضا شده، بین آنها در تاریخ ۲۱ مارس تاکید دارند.
در این بیانیه وزارت خارجه عربستان ادعا کرد که در این پیوند، پیش از این عربستان و کویت از جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره جهت تعیین مرز شرقی منطقه آبی تقسیم شده دعوت کرده بودند که به این درخواستها پاسخی داده نشد.
این وزارتخانه اضافه کرد: عربستان و کویت به عنوان یکی از طرفهای مذاکره کننده بار دیگر از جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این مذاکرات دعوت میکنند.
پیشتر، «احمد ناصر الاحمد الصباح» در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای فرانسویاش «ژان ایو لودریان» گفت که میدان گازی الدره (آرش) یک موضع سه جانبه میان این کشور، عربستان و ایران است.
سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان، هشتم فروردین در واکنش به توافق اعلام شده جدید میان عربستان سعودی و کویت درخصوص میدان مشترک گازی آرش / الدره تاکید کرد که حق ایران برای بهره برداری از این میدان مشترک گازی محفوظ است.
وی افزود: میدان گازی آرش (الدره) یک میدان مشترک بین کشورهای ایران، کویت و عربستان سعودی است و بخشهایی از آن در محدوده آبهای تحدید حدود نشده بین ایران و کویت قرار دارد.
پیش از این عربستان و کویت و دیگر کشورهای سهیم در این میدان گازی توافقی را برای توسعه این میدان گازی امضا کردند که به موجب آن شرکت نفت کویت و شرکت آرامکو، اقدامات لازم برای توسعه این میدان گازی و استخراج آن را انجام میدهند.
این دو کشور تاکید کردهاند که تولید گاز از این میدان گازی، یک میلیارد فوت مکعب در روز و ۸۴ هزار بشکه میعانات گازی خواهد بود که درآمد حاصل از آن مشترک بین دو کشور تقسیم میشود.
ذخیره گاز این میدان که در اواخر دهۀ ۱۹۶۰ کشف شد، حدود ۲۲۰ میلیارد متر مکعب برآورد شده است.
نجات نماینده سفارت ایران در عراق از سوءقصد تروریستی
«امجد محمد حسین الموسوی» وکیل و نماینده قانونی سفارت ایران در بغداد روز چهارشنبه مورد سوء قصد قرار گرفت اما خوشبختانه از این اقدام جان سالم به در برد.
«عباس احمیدی» کنسول جمهوری اسلامی ایران در بغداد با تایید این خبر اعلام کرد: امروز ساعت ۱۲ و ۵۰ دقیقه بعد از ظهر آقای امجد محمد حسین الموسوی، وکیل و نماینده قانونی سفارت در شهر کاظمین مورد سوء قصد مهاجمین مسلح قرار گرفت که الحمدالله به ایشان آسیب نرسید و مهاجمین خساراتی را به خودروی شخصی ایشان وارد کردند.
وی افزود: مراتب از طریق مجاری قانونی عراق در دست اقدام است.
هنوز مشخص نیست این سوء قصد را چه شخص یا گروهی انجام داده است!
ناظرین امور منطقه با اشاره به سفر روز چهارشنبه وزیر امور خارجه عراق به تهران و دیدار با مقامات جمهوری اسلامی ایران می گویند: اقدام به ترور با هدف فشار بر دولت عراق و سنگ اندازی در روابط تهران-بغداد انجام شده است.
عذرخواهی جالب وزیرخارجه آمریکا از امارات
پایگاه آکسیوس به نقل از چند منبع گزارش داده «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا ماه گذشته میلادی از «محمد بن زاید»، ولیعهد ابوظبی بابت پاسخ دیرهنگام آمریکا به حملات انصارالله یمن به امارات عذرخواهی کرده است.
پایگاه آکسیوس نوشته اماراتیها از آنچه به گفته آنها پاسخ «ضعیف و کند» آمریکا به حملات انصارالله بود مأیوس شده بودند. در سوی مقابل، دولت بایدن هم از عدم همکاری امارات در خصوص حمله روسیه به اوکراین مأیوس شده بود. عذرخواهی بلینکن به کاستن از این تنشها کمک کرد.
دو منبع آگاه گفتهاند بلینکن در جریان دیدارش با ولیعهد امارات در مراکش پذیرفت که دولت بایدن با تأخیر به این حملات پاسخ داده و از این بابت متأسف است.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا گفته نمیخواهد درباره رایزنیهای محرمانه دولت آمریکا اظهارنظر کند اما روایت آکسیوس را رد نکرده است. او گفته است: «وزیر خارجه این نکته را روشن کرد که ما ارزش زیادی برای شراکت با امارات متحده عربی قائل هستیم و در برابر تهدیدهای مشترک، در کنار شریکانمان خواهیم ایستاد.»
«یوسف العتیبه»، سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن چند هفته قبلتر به آکسیوس گفته بود که دیدار بلینکن با ولیعهد ابوظبی به بازگشت رابطه امارات و آمریکا به مسیر درست کمک کرده است.
ولیعهد ابوظبی، در سفر کنث مککنزی، فرمانده سنتکام به امارات که در ماه فوریه انجام شد از دیدار با او خودداری کرد، زیرا انجام این سفر بعد از ۲۲ روز صورت میگرفت.
اماراتیها از این بابت که دولت بایدن درخواست آنها را برای قرار دادن مجدد انصارالله یمن در فهرست سازمانهای اصطلاحاً «تروریستی» رد کرده بود نیز از واشنگتن ناخرسند بودند. امارات به همین دلیل در یک رأیگیری شورای امنیت با دادن رأی ممتنع از محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین امتناع کرد.
خشم چین از اسرائیل و هشدار کم سابقه به تل آویو
سفارت چین در سرزمین های اشغالی از شایعات بی اساس مبنی بر مخفی کردن دستگاه شنود در هدایای تحویل داده شده به مقام های دولت رژیم صهیونیستی ابراز خشم کرد و به تل آویو در این زمینه هشدار داد.
منابع عبری خبر دادند که ادعای مطرح از سوی سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی (شاباک) درباره جاسوسی پکن از تل آویو، موجب تنش دیپلماتیک میان دو طرف شده است.
سازمان اطلاعات و امنیت داخلی رژیم صهیونیستی، مدعی جاسوسی سفارت چین از وزارتخانه های این رژیم شده بود.
منابع عبری گزارش دادند که سفارت چین در سالروز عید موسوم به پسح، هدایایی برای وزارتخانه های رژیم صهیونیستی ارسال کرده که بنا بر ادعای مطرح، حاوی دستگاه های شنود بوده است.
در همین حال، نشریه ساوت چاینا مورنینگ پست گزارش داد که سفارت چین در سرزمین های اشغالی با صدور بیانیه ای به گزارش این رسانه ها مبنی بر اینکه هدایا به دستگاه شنود مجهز بوده است، واکنش نشان داد.
در این بیانیه آمده است: این شایعات بی اساس، تاثیر شدیدی دارد، زیرا هدف از انتشار آن ایجاد شکاف بین چین و اسرائیل، مخدوش کردن وجهه چین و فریب دادن اذهان عمومی است.
چین همچنین در نشست سازمان ملل درمورد وضعیت فلسطین، شهرک سازی غیرقانونی رژیم صهیونیستی را محکوم کرد.
نماینده پکن در این نهاد بین المللی با تاکید بر اینکه شهرک سازی، بر خلاف قانون بین الملل است، از جامعه جهانی خواست از ملت فلسطین حمایت کنند.
ژانگ جون نماینده دائم چین در سازمان ملل گفت: ما از اسرائیل می خواهیم توسعه شهرک سازی را متوقف کرده و از اخراج فلسطینی ها دست بردارد، تخریب خانه های فلسطینیان را کنار گذارد و شرایطی برای گسترش جوامع فلسطینی در کرانه باختری چنانچه در قطعنامه ۲۳۲۴ شورای امنیت مورد اشاره قرار گرفته است، فراهم آورد.
وی افزود: فعالیت های شهرک سازی در قلمروی اشغالی فلسطینی ناقض قانون بین الملل است و چشم انداز دستیابی به راهکار دو دولت را تحت تاثیر قرار می دهد.
نماینده چین همچنین از بابت وخامت اوضاع در فلسطین و رنج کودکان فلسطینی ابراز نگرانی کرد.
وی از جامعه جهانی خواست تا با کمک به فلسطین برای کاستن از بحران مالی، بهبود وضعیت اقتصادی و معیشت مردم و مقابله با کووید – ۱۹ ادامه دهد.
افشاگری درباره دریافت پول از سوی اردوغان برای بستن پرونده خاشقجی
رهبر اپوزیسیون اصلی ترکیه از تصمیم نظام قضایی این کشور برای انتقال پرونده ترور جمال خاشقجی به عربستان سعودی انتقاد کرد.
به گزارش وبسایت روزنامه حریت، کمال قلیچداراوغلو، رهبر حزب «مردم جمهوریخواه» ترکیه گفت: مهم نیست چه بگویند، آنچه آشکار است این که آنها نتوانستند این مسئله را مدیریت کنند. نمیشود حیثیت کشور را پایمال کرد.
جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی بود که در کنسولگری ریاض در استانبول کشته و به طرز فجیعی مثله شد.
قلیچداراوغلو گفت: این قتل در استانبول اتفاق افتاد. صدای آن ضبط شده و به گوش جهانیان رسید. همه چیز شفاف است.
این سیاستمدار گفت، قوه قضاییه ترکیه یکی از سه نهادی است که حق حاکمیت دارد و استدلال کرد که دولت این کشور تصمیم انتقال این پرونده به عربستان را در ازای دریافت پول گرفته است.
یک دادگاه ترکیه در هفتم آوریل حکم به تعلیق این پرونده داد که در آن ۲۶ شخص از عربستان سعودی متهم به دست داشتن در قتل فجیعانه خاشقجی شدهاند. این دادگاه دستور داد تا پرونده به عربستان فرستاده شود.
در اقدامی که محکومیت بینالمللی را برانگیخت و امیدها در مورد امکان اجرای عدالت برای خاشقجی را از بین برد، هفته گذشته دادگاه ترکیه، توقف محاکمه غیابی ۲۶ مظنون مرتبط با قتل خاشقجی و انتقال آن به ریاض را تایید کرد.
این روزنامهنگار ۵۹ ساله در ۱۰ اکتبر در داخل ساختمان سرکنسولگری عربستان سعودی در استانبول کشته شد.
کمال قلیچدار اوغلو اظهارات اردوغان را یادآور شد که در سال ۲۰۱۸ گفت، ترکیه همانطور که ریاض فکر می کند "احمق" نیست که پرونده قتل را به عربستان سعودی منتقل کند زیرا شواهد را از بین خواهد برد و محاکمه عادلانه ای برگزار نخواهد کرد. اردوغان در آن زمان گفت از آنجایی که این جنایت در استانبول رخ داده است، دادگاه استانبول باید مظنونان را محاکمه کند و عربستان سعودی باید مظنونانی را که دستگیر کرده است به ترکیه تحویل دهد.
در دادگاهی که فاقد شفافیت بود، دادگاههای سعودی هشت عامل قتل را به هفت تا بیست سال زندان متهم کردند. بلندپایه ترین مقامات متهم به دست داشتن در توطئه هدف قرار دادن خاشقجی، از جمله سعود القحطانی، مشاور سابق دربار سلطنتی و احمد العسیری، معاون رئیس اطلاعات، حتی استعفای خود را اعلام نکردند.
قلیچدار اوغلو، اردوغان را متهم کرد که با سپردن محاکمه قتل خاشقجی به عربستان سعودی، به اعتبار دولت ترکیه آسیب وارد کرده است.
او گفت: اردوغان حقوق و اعتبار دادگاههای ترکیه را به خاطر قتلی که در ترکیه انجام شد به عربستان سعودی منتقل کرد.
قلیچدار اوغلو با ادعای اینکه اردوغان با انتقال محاکمه خاشقجی در ازای دریافت پول از عربستان سعودی موافقت کرده است، گفت: اکنون مشخص شده است که احمق کیست.
این اقدام آنکارا توسط بسیاری به عنوان تلاشی برای بازگرداندن روابط با عربستان سعودی در زمانی که ترکیه مستاصل برای سرمایه گذاری برای کمک به خروج از یک بحران اقتصادی است، تفسیر می شود.
در همین حال، بکر بوزداغ، وزیر دادگستری ترکیه روز دوشنبه در بحبوحه انتقادات فزاینده درباره انتقال محاکمه خاشقجی به ریاض، گفت که انتقال این پرونده مطابق با قانون بوده است.
انتقال پرونده به ریاض، آخرین مانع برای عادی سازی روابط را برطرف می کند. اردوغان به دنبال بهبود روابط با رقبای منطقهای از جمله مصر و امارات متحده عربی در مواجهه با انزوای دیپلماتیک فزاینده است که باعث کاهش سرمایهگذاری خارجی - بهویژه کشورهای غربی شده است. او در ماه ژانویه گفت که در حال برنامه ریزی برای سفر به عربستان سعودی است زیرا اقتصاد در حال گذراندن دوره پرتلاطمی است.