بین الملل تابناک: هفتاد و هشتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
رئیسجمهوری فنلاند در جریان گفتوگویی جلوی گمانهزنیها را گرفت و مدعی شد آنچه که این کشور شمال اروپا را احتمالا بیشتر به سمت ناتو سوق میدهد، روسیه است.
به گزارش بیزنس اینسایدر، «سائولی نینیسته» رئیسجمهوری فلاند در جریان کنفرانس مطبوعاتی در کنار بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس در هلسینکی در پاسخ به این پرسش که اگر فنلاند در آینده نزدیک به ناتو ملحق شوند و روسیه علت آن را جویا شود، جواب او چیست، گفت: میگویم شما (روسیه) باعث آن شدید. به آینه بنگرید.
روسیه بارها به فنلاند و سوئد نسبت به پیوستن به ناتو هشدار داده و در عین حال از این ائتلاف نظامی خواسته است که درهای خود را به روی اعضای جدید ببندد. نینیسته افزود، با طرح این خواستهها، روسیه تصور میکند فنلاند "ارادهای از خود" ندارد.
رئیسجمهوری فنلاند گفت، این درک - همراه با حمله روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه - وضعیت را تغییر داد، زیرا نشان میدهد روسیه "آماده حمله به یک کشور همسایه است."
سائولی نینیسته با این استدلال که افزایش امنیت فنلاند یک بازی حاصل جمع صفر نیست و امنیت دیگران را کاهش نخواهد داد، گفت: برای ما، پیوستن به ناتو علیه کسی نیست - ما میخواهیم امنیت خود را به حداکثر برسانیم.
نخستوزیر انگلیس امروز (پنجشنبه) گفت که نمیداند چگونه میتوان روابط با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه را پس از حمله روسیه به اوکراین عادیسازی کرد.
بوریس جانسون، نخستوزیر انگلیس در مصاحبه با رادیو البیسی در پاسخ به اینکه آیا ولادیمیر پوتین در صورت ندامت میتواند به صحنه جهانی بازگردد، گفت: "توبه و ندامت اکنون برای ولادیمیر پوتین بسیار دشوار خواهد بود... فکر میکنم هیچ چیز غیرممکن نیست، اما فکر کنم این به سن من قد ندهد که ببینم چگونه میتوانیم روابط با پوتین را از نو عادی کنیم.
جانسون گفت که جهان در خطر تکرار سال ۲۰۱۴ است، زمانی که روسیه شبه جزیره کریمه را به خاک خود ضمیمه کرد.
نخستوزیر انگلیس گفت: جهان اساساً گفت که این وحشتناک است. ما آن را محکوم میکنیم، آن را تقبیح میکنیم -- و این کار را انجام دادیم و تحریم کردیم. اما در همان زمان، ما به نوعی با او مذاکراتی را درباره راه پیش رو آغاز کردیم. و پوتین اساساً از آن به عنوان راهی برای بدتر کردن وضعیت بد در اوکراین استفاده کرد.
بوریس جانسون گفت: اگر اوکراینیها اکنون هر نوع معاملهای با پوتین انجام دهند، خطر این است که او دقیقاً همان کار را انجام دهد و آنها هم این را میدانند. بنابراین پاسخ کوتاه، منفی است. عادیسازی مجدد وجود ندارد و انگلیس در این مورد کاملاً واضح است.
وزارت دفاع انگلیس در تازهترین ارزیابی خود از تحولات اوکراین مدعی عقبنشینی روسیه در استان خارکف شد.
در بیانیه روز پنجشنبه وزارت دفاع انگلیس آمده است: نیروهای اوکراینی همچنان به حملات متقابل در مسیر شمال خارکف ادامه داده و چندین شهر و روستا را در این استان پس گرفتهاند.
این بیانیه میافزاید: بهرغم موفقیت روسیه در محاصره خارکف در مراحل اولیه جنگ، گزارش شده است که ارتش این کشور یگانهای نظامی خود را پس از تحمل تلفات سنگین از منطقه خارج کرده است.
«این نیروها احتمالاً پس از سازماندهی مجدد، در کرانه شرقی رودخانه سیورسکی دونتس مستقر خواهند شد و یک نیروی بازدارنده برای محافظت از جناح غربی تمرکز اصلی نیروی روسیه و مسیرهای اصلی تامین برای عملیات در مجاورت ایزیوم تشکیل خواهند داد.»
وزارت دفاع انگلیس ادعا کرد: خروج نیروهای روسی از منطقه خارکف به منزله ناتوانی روسیه در تصرف شهرهای کلیدی اوکراین است زیرا آن ها انتظار مقاومت محدودی از سوی مردم داشتند.
نخست وزیر انگلیس که در هلنسینکی با «سائولی نینیسته»، رئیس جمهوری فنلاند نشست مشترک خبری داشت گفت : در صورت بروز یک فاجعه ما به یاری یکدیگر خواهیم آمد از جمله یاری نظامی.
انگلیس و فنلاند تحت هرشرایط درکنار یکدیگر
دراین نشست مشترک خبری رئیس جمهوری فنلاند گفت:فنلاند و انگلیس دوستانی مهم و شرکای قوی امنیتی هستند، ما یک بیانیه مشترکی را امضا کردیم، فنلاند و انگلیس در کنار یکدیگر ایستاده و تحت هر شرایطی؛ چه اوضاع خوب و چه اوضاع بد، از یکدیگر حمایت می کنیم.
جانسون نیز دراین کنفرانس خبری گفت: امروز در یک برهه حساس تاریخی بیانیه ای امنیتی امضا کردیم.
جانسون: حمله روسیه به اوکراین معادلات امنیتی را برهم زد
نخست وزیر انگلیس گفت: همانطوری که قبلا با نخست وزیر سوئد هم صحبت شد، تجاوز نظامی روسیه به اوکراین معادلات امنیتی دراروپا را برهم زد، واقعیات ما را بازنویسی و آینده ما را در اروپا تغییر شکل داد.
جانسون در ادامه گفت: ما شاهد پایان دوران جنگ سرد بودیم اما با حمله روسیه به اوکراین متاسفانه فصل جدیدی باز شد.
وی افزود: این حمله نظامی به دو دلیل شکست خورده است، دلیل اول آن روحیه شکست ناپذیری مردم اوکراین بود که حمایت جهانی را به همراه دارد و دوم اینکه این حمله باعث نزدیک تر شدن جهانیان گردید، فنلاند و انگلیس امروز بیش از هرزمان دیگری به یکدیگر نزدیک تر هستند و اعلامیه امنیتی را به امضا رسانند.
جانسون: انگلیس در صورت تقابل با روسیه به کمک نظامی فنلاند خواهد آمد
رسانه فنلاندی «سوسنکا یئل» (Svenska Yle) از نخست وزیر انگلیس پرسید: چنانچه فنلاند در جریان احتمالی درگیری با روسیه ، درخواست (کمک )کند؛ نظامیان انگلیسی وارد خاک فنلاند خواهند شد و انگلیس برای چنین امری چگونه آماده است.
بوریس جانسون در پاسخ به این پرسش گفت: اعلامیه امنیتی و این اعلامیه رسمی خود واضح است و آنچه می گوید این است که در صورت وقوع فاجعه یا در صورت حمله به هر یک از ما، بله، ما به کمک یکدیگر خواهیم آمد، از جمله با کمک نظامی.
نخست وزیر انگلیس افزود:اما ماهیت این کمک البته به درخواست طرف مقابل بستگی دارد.
نخست وزیر انگلیس در شرایطی که احتمال می رود سوئد و فنلاند از بیم حمله روسیه به ائتلاف نظامی ناتو بپیوندند راهی این دو کشور شد تا در ادامه سیاستهای ماجراجویانه و تحریکآمیز لندن از آغاز جنگ در اوکراین نقشی در این تحول تاریخی ایفا کند.
فنلاند و سوئد قرار است در روزهای آینده اعلام کنند که آیا نامزد پیوستن به ناتو هستند یا خیر؟ به احتمال بسیار زیاد پاسخ فنلاند مثبت خواهد بود اما سوئدیها هنوز تردیدهایی دارند.
بوریس جانسون صبح دیروز (چهارشنبه) یادداشت تفاهمی را در زمینه توسعه همکاریهای دفاعی و امنیتی با نخست وزیر سوئد امضاء و اعلام کرد که همکاریهای دو کشور با توجه به تحولات اوکراین بیش از هر زمان دیگری حائز اهمیت است.
نخست وزیر انگلیس در نشست خبری مشترک با همتای سوئدی خود افزود: «ما در حمایت از سوئد و فنلاند ثابت قدم و صریح هستیم و امضای این اسناد امنیتی نمادی از اطمینان همیشگی بین ملتهای ما است.
جانسون پس از سوئد راهی فنلاند شد تا سند مشابهی را با رئیس جمهوری این کشور امضاء کند، این اسناد شاهد افزایش همکاریهای دفاعی و امنیتی دو کشور، به ویژه در زمینه تبادل اطلاعات و انجام رزمایشهای مشترک است.
واکنش روسیه
"اولگ استپانوف" سفیر روسیه در کانادا به خبرگزاری اسپوتنیک گفت: پیوستن فنلاند و سوئد به سازمان پیمان آتلانتیک شمالی( ناتو) برای امنیت این دو کشور و امنیت اروپا امری مضر به شمار می رود.
دیمیتری مدودف، رئیس جمهور سابق روسیه، پس از تصویب بسته کمکی 40 میلیارد دلاری مجلس نمایندگان آمریکا به اوکراین، ایالات متحده را به راه انداختن "جنگ نیابتی" علیه روسیه متهم کرد و گفت که اقتصاد ایالات متحده آسیب خواهد دید.
به گزارش رویترز، مدودف در تلگرام نوشت: لایحهای که روز سهشنبه توسط مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد، تلاشی برای وارد کردن شکست جدی به کشور ما و محدود کردن توسعه اقتصادی و نفوذ سیاسی آن در جهان است. این کارگر نخواهد شد. چاپخانهای که آمریکا بهوسیله آن مدام بدهیهای دولتی خود را افزایش میدهد، سریعتر خواهد شکست.
مدودف که به عنوان معاون رئیس شورای امنیت ملی روسیه فعالیت میکند، روس هراسی دولتمردان آمریکایی را دلیل قیمتهای "دیوانهوار" سوخت و مواد غذایی آمریکا عنوان کرد.
او هشدار داد که پمپاژ تسلیحات به اوکراین از سوی غرب میتواند عواقب خطرناکی در پیش داشته باشد.
رئیس جمهوری و نخست وزیر پیشین روسیه در مطلب خود با اشاره به حمایتهای غرب از اوکراین نوشت: «حمایت از اوکراین توسط کشورهای ناتو با تسلیحات، آموزش نیروهای این کشور برای استفاده از تجهیزات غربی، اعزام مزدوران و برگزاری رزمایشهای مشترک توسط کشورهای ائتلاف در نزدیکی مرزهای ما احتمال درگیری مستقیم و آشکار میان روسیه و ناتو را افزایش میدهد.»
مدودوف در ادامه مینویسد: «چنین درگیریهایی همواره احتمال تبدیل شدن به یک جنگ هستهای تمام عیار را دارد. سناریویی که برای همه فاجعهبار خواهد بود.»
ویاچسلاو ولودین، رئیس دومای دولتی روسیه نیز در تلگرام واشنگتن را به استفاده از بسته کمکی برای «بدهکار» کردن اوکراین و تصاحب ذخایر غلات این کشور به جای پرداخت متهم کرد.
او با اشاره به قحطی دستساخته دهه 1930 که میلیونها اوکراینی را کشت، نوشت: واشنگتن خواهان هولودومور (قحطی بزرگ) در اوکراین است.
یک مقام بلندپایه اروپایی از طرح چند تریلیون یورویی به سبک «مارشال» برای بازسازی اوکراین حمایت کرده و به کمک بازوی وامدهنده اتحادیه اروپا برای آنچه که به گفته او باید یک تلاش نجات جهانی باشد، متعهد شده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ورنر هویر، رئیس بانک سرمایهگذاری اروپا (EIB) گفت که اروپا نباید برای پرداخت هزینههای هنگفت حمله روسیه به اوکراین که به گفته او ممکن است به چندین تریلیون برسد، تنها بماند.
بر اساس طرح مارشال که پس از جنگ جهانی دوم اجرا شد، ایالات متحده معادل امروزی حدود ۲۰۰ میلیارد دلار را در طول چهار سال کمک اقتصادی و فنی به اروپا اعطا کرد.
هویر با پرداختن به نیاز به یک برنامه مشابه برای اوکراین، به رویترز گفت که هزینه بازسازی این کشور در جلسات اخیر در سازمان ملل متحد، صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی در واشنگتن مورد بحث قرار گرفته است.
او که در دوران صدراعظمی هلمووت کهل و بعد از سقوط دیوان برلین در وزارت خارجه آلمان خدمت میکرد، گفت: بازسازی اوکراین چه هزینهای خواهد داشت؟ ارقامی شنیده میشود اما یک چیز برای من کاملاً واضح است؛ ما در مورد عدد میلیونی صحبت نمیکنیم، حرف ما روی چندین تریلیون است.
اظهارات هویر تأکیدی بر این است که چگونه اتحادیه اروپا در حال آمادهسازی خود برای مقابله با تأثیرات اقتصادی رو به رشد جنگ است؛ خصوصا با استفاد از برنامه ملی بانک سرمایهگذاری اروپا که به طور معمول روی جادهها، پلها و سایر زیرساختها سرمایهگذاری میکند.
او گفت: رهبران سیاسی باید در اسرع وقت تصمیم بگیرند. اما من فکر میکنم ما به ساختاری احتیاج داریم که واقعاً مخاطبان جهانی را هدف قرار دهد و نه فقط مالیاتدهندگان در اتحادیه اروپا را.
وزیر دارایی اوکراین روز چهارشنبه گفت که پیشبینی میشود اقتصاد اوکراین امسال ۴۵ درصد منقبض شود. او گفت: مردم اوکراین دارند بهای سنگینی میپردازند و این هزینه را نمیتوان ارزیابی کرد.
«فومیا کیشیدا» نخستوزیر ژاپن و روسای شورای اروپا و کمیسیون اروپا طی دیدار در توکیو درباره روابط دوجانبه و بحران اوکراین رایزنی کردند.
«چارلز میشل» رئیس شورای اروپا و «اورسلا فن در لین» رئیس کمیسیون اروپا در توکیو با فومیا کیشیدا نخستوزیر ژاپن دیدار کردند. دو طرف در این دیدار درباره روابط ژاپن و اتحادیه اروپا رایزنی کردند و علیه روسیه موضع گرفتند.
به گزارش فرانس ۲۴، فن در لاین در نشست خبری مشترک با فومیو کیشیدا نخستوزیر ژاپن گفت: «امروز جنگ وحشیانه (روسیه) علیه اوکراین و پیمان نگرانکنندهاش با چین مستقیمترین تهدید برای نظم جهانی است».
فومیا کیشیدا نخستوزیر ژاپن مواضع هماهنگی با آمریکا و غرب علیه روسیه در رابطه با اوکراین اتخاذ کرده و دولتش به تحریمهای سختگیرانه علیه مسکو از جمله در زمینه انرژی پیوسته است.
وی در نشست خبری با سران اعزامی اتحادیه اروپا به توکیو گفت: «تهاجم روسیه به اوکراین فقط مربوط به اروپا نیست، بلکه هسته نظم بینالمللی از جمله آسیا را متزلزل میکند و این نباید تحمل شود».
چارلز میشل رئیس شورای اروپا هم مدعی شد: «همکاری ما در اوکراین در اروپا حیاتی است، اما در ایندوپاسیفیک (مناطق حائل دو اقیانوس هند و آرام) نیز مهم است و ما همچنین میخواهیم رایزنیهای خود را در مورد چین قاطعتر و عمیقتر کنیم. چین باید برای دفاع از سیستم چندجانبهای که در توسعه کشورش از آن سود برده است، بایستد».
فومیا کیشیدا نخستوزیر ژاپن در کنفرانس خبری مشترک با روسای شورا و کمیسون اروپا به آنها وعده داد، توکیو همکاری خود با بروکسل به منظور تنبیه و مجازات روسیه بابت جنگ اوکراین را بیشتر خواهد کرد.
اورسلا فن در لین رئیس کمیسیون اروپا ضمن ابراز خرسندی از مواضع دولت ژاپن خطاب به فومیا کیشیدا تصریح کرد: «ما از موضع قوی فزاینده ژاپن در برابر روسیه استقبال میکنیم».
افزایش احتمال عضویت سوئد و فنلاند در ناتو
پنج دیپلمات و مقام غربی اعلام کردهاند که همپیمانان ناتو انتظار دارند که فنلاند و سوئد ظرف چند روز آینده برای پیوستن به این ائتلاف درخواست دهند و به سرعت به آنها عضویت در ناتو اعطا شود.
خبرگزاری رویترز در گزارشی اختصاصی به نقل از پنج دیپلمات و مقام ارشد غربی نوشت که در جریان فرایند یکساله تأیید عضویت فنلاند و سوئد در ناتو، همپیمانان این ائتلاف در صدد هستند تا حضور نظامی در منطقه شمال اروپا را افزایش دهند و رزمایشهای نظامی و گشتزنیهای دریایی بیشتری در دریای بالتیک برگزار کنند و احتمالا نیروهای آمریکایی و انگلیسی بین فنلاند و سوئد در گردش باشند.
بر اساس این گزارش، فنلاند و سوئد از بند دفاع جمعی ناتو مبنی بر اینکه حمله به یکی از همپیمانان، حمله به تمامی اعضای ناتو است، بهرهمند نخواهند شد مگر آنکه پارلمانهای تمامی ۳۰ عضو این ائتلاف این تصمیم را به تصویب برسانند.
« سائولی نینیسته» رئیس جمهور فنلاند که ۱۳۰۰ کیلومتر (۸۱۰ مایل) مرز مشترک با روسیه دارد، موضع خود را امروز (پنجشنبه) اعلام کرد و از آمادگی خود برای پیوستن به ناتو خبر داد.
بر اساس این گزارش، انتظار میرود حزب حاکم سوسیال دموکرات سوئد روز یکشنبه هفته آینده (۲۵ اردیبهشت ماه) تصمیم بگیرند که آیا چندین دهه مخالفت با عضویت در ناتو را لغو کنند یا خیر. پارلمان سوئد در حال بررسی موازی سیاست امنیتی است که قرار است روز جمعه گزارشی ارائه کند.
یکی از مقامهای ارشد غرب که خواست نامش فاش نشود درباره نحوه عملکرد دو کشور فنلاند و سوئد برای پیوستن به ناتو گفت: «بله و بله: آنها درخواست خواهند داد و به آنها عضویت داده خواهد شد».
با اینحال، تلاشهای دو کشور اروپایی برای پیوستن به ناتو در شرایطی صورت میگیرد که مسکو هشدار داده است که با پیوستن آنها به ناتو موشکها و دیگر تسلیحات و مهمات خود را به مرز با فنلاند نزدیک خواهد کرد که البته «دیمیتری پسکوف» سخنگوی کرملین روز گذشته (چهارشنبه) حاضر به اظهارنظر درباره واکنش احتمالی روسیه به عضویت دو کشور مذکور در ناتو نکرد.
پسکوف در این خصوص گفت: «قطعاً، ما بر هر آنچه قابلیت این را داشته باشد که به نوعی پیکربندی ائتلاف در نزدیکی مرزهای ما را تغییر دهد، نظارت داریم. این موضوع تحت تحلیل بسیار دقیق است و در حال حاضر بیشتر از این نمیتوانم بگویم».
زلنسکی: با صدراعظم آلمان درباره افزایش تحریم روسیه صحبت کردم
در ادامه اقدامات ضد روسی کشورهای غربی و اعمال تحریمهای اقتصادی مختلف بر مسکو به بهانه جنگ اوکراین، سران کییف و برلین درباره افزایش این تحریمها صحبت کردند.
«ولودیمر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین گفت که با «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان درباره کمکهای نظامی، همکاری در بخش انرژی و افزایش تحریمها علیه روسیه گفتگو کرده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، زلنسکی شامگاه چهارشنبه در صفحه شخصی توئیتر خود نوشت: «ما از سطح بالای گفتگو با آلمان و حمایت آنها از مبارزات قدردانی میکنیم».
سخنگوی دولت آلمان نیز با صدور بیانیهای درباره این گفتگو، اعلام کرد که شولتز در این تماس تاکید کرده که این به روسیه بستگی دارد که فوراً به خصومتها در اوکراین پایان دهد، نیروهایش را خارج کند و تمامیت ارضی و حاکمیت اوکراین را بازگرداند.
در این بیانیه آمده است: «صدراعظم و رئیسجمهور اوکراین همچنین درباره راههای بسیار ملموس و عملی برای ادامه حمایت از اوکراین تبادل نظر کردند و توافق کردند که در تماس نزدیک باقی بمانند».
روسیه: وزارت خارجه آمریکا مانند ماشین تبلیغات نازیها است
«سرگئی ناریشکین» رئیس سازمان اطلاعات خارجی روسیه، وزارت امور خارجه آمریکا را با ماشین تبلیغاتی نازیها در جنگ جهانی دوم که توسط «جوزف گوبلز» اداره میشد، مقایسه کرد.
ناریشکین شامگاه چهارشنبه طی بیانیهای گفت که این وزارتخانه یک کمپین پیامرسانی ضد روسیه را در شبکههای اجتماعی راهاندازی کرده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، وی در اینباره توضیح داد که آمریکا در تلاش برای «بیاعتبار کردن» و مخدوش نمودن چهره سران سیاسی و نظامی روسیه در چشم مردم این کشور است و برای این کار انتشار اطلاعات جعلی را در سرویس پیامرسان «تلگرام» ترویج میکند.
رئیس سازمان اطلاعات خارجی روسیه اظهار داشت: «اقدامات آنها با روشهای وزارت آموزش عمومی و تبلیغات رایش سوم و رئیس آن جوزف گوبلز مشترک است».