بین الملل تابناک: هشتاد و یکمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«ایگور کوناشنکوف» سخنگوی وزارت دفاع روسیه امروز (یکشنبه) در گزارش میدانی از وضعیت جنگ اوکراین اعلام کرد که نیروهای مسلح روسیه دو پرتابگر سامانه دفاع هوایی «اس-۳۰۰» اوکراین و یک رادار را در منطقه «شپیلفکا» در منطقه سومی تخریب کردند.
بنا بر گزارش خبرگزاری روسی تاس، کوناشنکوف همچنین در ادامه افزود که نیروهای موشکی و توپخانهای نیروی زمینی روسیه حدود ۱۴۰ موضع نیروهای مسلح اوکراین را مورد اصابت قرار دادند.
آنطور که سخنگوی وزرات دفاع روسیه اعلام کرده است، نیروهای موشکی و توپخانهای روسیه، شش پست فرماندهی، ۱۲۳ منطقه تجمع نیروی انسانی و تجهیزات نظامی، ۱۳ باتری توپخانه نیروهای مسلح اوکراین را در منهدم کردند.
کوناشنکوف تصریح کرد: «در نتیجه این حملات، ۱۵۰ نفر از نیروهای مسلح اوکراین کشته و ۲۶ واحد تجهیزات نظامی از کار افتاده است».
بر اساس گفته کوناشنکوف، در جریان عملیات شبانه نیروهای مسلح روسیه موشکهای هوا پایه با دقت بالای نیروهای هوا-فضای روسیه دو مرکز فرماندهی و چهار انبار موشک و تسلیحات توپخانهای و مهمات نیروهای مسلح اوکراین را هدف قرار دادند.
وی ادامه داد: ««در طول شب، موشکهای هواپایه دقیق نیروی هوافضای روسیه به دو پایگاه فرماندهی، ۱۱ پایگاه شرکت و چهار انبار موشک و تسلیحات توپخانهای و مهمات نیروهای مسلح اوکراین در مناطق شهرکهای زاپروژیا، پاراسکوویوکا، کنستانتینوفکا و نوومیخایلوفکا از جمهوری خلق دونتسک اصابت کرد».
وزارت دفاع روسیه همچنین اعلام کرد سامانههای پدافند هوایی روسیه در طول شب ۱۵ پهپاد اوکراینی را سرنگون کردند، یک موشک تاکتیکی توچکا-یو و ۱۱ راکتانداز اسمرچ را رهگیری کردند.
کوناشنکوف در این خصوص توضیح داد: «سامانههای پدافند هوایی روسیه در طول شب ۱۵ هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی را در مناطق شهرکهای نووترویتسکویه، ولادیمیروفکا، پتروفسکویه، لوگانسکویه جمهوری خلق دونتسک، اپیفانووکا، کودریاشوکا، دووانکای بالایی جمهوری خلق لوهانسک، ولیک چاکلوفیه، پروخودی، ویشی نمکی، منطقه خارکیف و بالاتر از جزیره مار سرنگون کردند».
بنا بر گفته سخنگوی وزارت دفاع روسیه، از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، نیروهای مسلح روسیه، ۸۷۹ پهپاد، سه هزار و ۹۸ تانک و خودروی زرهی نیروهای مسلح اوکراین و ۳۸۱ راکتانداز چندگانه اوکراین را منهدم کردند.
کوناشنکوف تصریح کرد: «در مجموع، از آغاز عملیات نظامی ویژهف ۱۶۵ هواپیما، ۱۲۵ بالگرد، ۸۷۹ وسیله هوایی بدون سرنشین، ۳۰۶ سامانه پدافند هوایی، سه هزار و ۹۸ تانک و دیگر خودروهای زرهی، ۳۸۱ راکت انداز چندگانه، یکهزار و ۵۲۵ قبضه توپ و خمپاره صحرایی و ۲۹۳۴ دستگاه خودروی ویژه نظامی منهدم شده است».
دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) تاکید کرد که در صورت تداوم ارسال تسلیحات برای اوکراین، این کشور توان شکست روسیه را دارد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، ینس استولنبرگ که در نشست مجازی ناتو در برلین سخن میگفت، اظهار داشت: اوکراین توان پیروزی در این جنگ و شکست روسیه در این جنگ را دارد. اوکراینیها با شجاعت در حال دفاع از میهن خود هستند. ما همچنان باید تعهد خود به حمایت از این کشور را ادامه دهیم.
وی با اشاره به مواضع ترکیه در خصوص الحاق سوئد و فنلاند به این پیمان و مخالفت روسیه با آن، گفت: اطمینان دارم که امکان برطرف کردن نگرانیها ترکیه در خصوص پیوستن سوئد و فنلاند وجود دارد.
دبیرکل ناتو با بیان اینکه به طور مرتب با مولود چاووش اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه در تماس هستم، تصریح کرد: من اطمینان دارم که در این رابطه زمینههای مشترکی برای الحاق اعضای جدید یافت خواهد شد.
رییس جمهوری و نخست وزیر فنلاند امروز (یکشنبه) رسما اعلام کردند که این کشور درخواست عضویت خود در ناتو را ارسال خواهد کرد. این درحالی است که اعضای ناتو هنوز نظر مثبت ترکیه به عنوان تنها عضو این ائتلاف را که مخالف الحاق فنلاند و سوئد به ناتو است، جلب نکرده اند.
به گزارش رویترز، گرلیک رادمن وزیر خارجه کرواسی نیز امروز اعلام کرد که مذاکرات ترکیه با سوئد و فنلاند بر سر عضویت این دو کشور در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در مسیر خوبی قرار دارد.
رادمن روز یکشنبه در نشست وزیران خارجه ناتو در برلین به خبرنگاران گفت:گفتگوها در مسیر خوبی قرار دارد و امیدواریم یک نتیجه خوب برای نشان دادن همبستگی و کلام واحد داشته باشیم.
بوگدان آئورسکو همتای رومانیایی او گفت که تسریع در پیشبرد روند عضویت کشورهای شمال اروپا برای ارسال یک پیام به روسیه مهم است.
پس از توصیه پارلمان سوئد برای عضویت این کشور در ناتو، دولت فنلاند نیز در یک جلسه مشترک تصمیم به ارسال درخواست عضویت در این ائتلاف نظامی را گرفت.
این تحولات درشرایطی درحال رخ دادن است که ترکیه تاکنون چراغ سبز به پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو نشان نداده است.
رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه روز جمعه گفت که عضویت اسلو و هلسینکی در ناتو مثبت نیست و آنها از ناتو علیه آنکارا استفاده می کنند.
وزیر خارجه انگلیس خواهان ایجاد "پیمان ناتو جهانی" شد که اجازه پیگیری رخدادها در مناطق اقیانوس آرام و اقیانوس هند را بدهد.
به گزارش روزنامه گاردین، لیز تراس، وزیر خارجه انگلیس در نشست غیر رسمی وزرای خارجه کشورهای عضو ناتو در برلین گفت، امنیت در اروپا در صورت عضویت فنلاند و سوئد در این ائتلاف نظامی تقویت خواهد شد. سیاست درهای باز ناتو ضروری است و اگر این دو کشور تصمیم به پیوستن به این ائتلاف بگیرند، مشخص است که امنیت اروپا و ائتلاف تقویت میشود.
وی همچنین افزود: در نشست غیر رسمی وزرای خارجی کشورهای عضو ناتو توافق شد که آنها باید به حمایت از اوکراین بپردازند تا این کشور بتواند روسیه را از خاک خود بیرون کند. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه باید با شکستی پایدار در اوکراین مواجه شود، روسیه باید مهار شود و چنین تجاوزی هرگز نباید تکرار شود.
این دیپلمات ارشد انگلیسی ادامه داد: امنیت اوکراین باید از آنجا ناشی شود که بتواند از خود دفاع کند. متحدان باید از اوکراین برای دستیابی به تجهیزات استاندارد ناتو حمایت کنند و هرچه سریعتر توپخانه، آموزش و تخصص مورد نیاز را برای اوکراین فراهم کنند.
تراس تاکید کرد: مهم است که بر پیمان ناتوی جهانی تمرکز کنیم چراکه هنگام حفاظت از امنیت یورو- آتلانتیک به توجه همزمان به امنیت در منطقه اقیانوسهای آرام و هند نیاز داریم.
وی ادامه داد: با اوکراینیها و لهستانیها و دیگر طرفها برای تضمین این امر تلاش میکنیم تا اوکراین سلاحی در اختیار داشته باشد که با استانداردهای ناتو همخوانی دارد.
تراس حمایت قاطعانه خود برای پیوستن فنلاند و سوئد به پیمان ناتو را اعلام کرد.
روسیه بامداد یکشنبه ادعای اوکراین درباره حمله به یک کشتی نظامی این کشور را تکذیب کرد.
وزارت دفاع روسیه در اثبات این ادعای خود، عکسهایی از کشتی جنگی «وسوولود بوبروف» را که بدون هیچ نشانهای از آسیب در حال انجام مأموریت در دریای سیاه است را نشان داد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، این وزارتخانه در یک پست آنلاین عکسهایی را منتشر کرد که مدعی است روز شنبه از این کشتی در بندر «سواستوپل» در سواحل کریمه گرفته شده است.
در این بیانیه آمده است: «اکنون از عکسها مشخص است که کشتی هیچ آسیبی ندیده است».
این در حالی است که روز جمعه نیروی دریایی اوکراین از حمله به یک کشتی لجستیک نیروی دریایی روسیه در دریای سیاه و آسیب به آن خبر داده بود.
در ماه آوریل نیز ارتش اوکراین از انهدام مهمترین رزمناو ناوگان دریای سیاه روسیه با نام «مسکو» خبر داده بود که وزارت دفاع روسیه آن را رد و اعلام کرد که برای این ناو جنگی حادثه پیش آمده و برا اثر طوفان ابتدا دچار آتش سوزی و سپس غرق شده است.
این ادعاهای اوکراین همزمان شده است با ارزیابی بخش اطلاعات ارتش انگلیس از اینکه در صورت تثبیت موقعیت روسیه در جزیره اِزمینی، احتمال تسلط این کشور بر شمال غربی دریای سیاه وجود دارد.
«آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در آمریکا اعلام کرد، کارمندان سفارت مسکو در واشنگتن تهدیدهایی از جمله تهدید به خشونت فیزیکی دریافت میکنند و این سفارت در حال حاضر شبیه به یک قلعه محاصره شده است.
به گزارش خبرگزاری تاس، این دیپلمات ارشد مسکو گفت: «این مقایسه خوبی است، من ترجیح میدهم با آن موافق باشم. (سفارت روسیه در آمریکا) مانند یک قلعه محاصره شده است. سفارت ما در یک محیط خصمانه کار میکند».
وی که پیش از تعیین به عنوان سفیر روسیه در آمریکا عهدهدار مناصبی از قبیل معاون وزیر دفاع روسیه بود، ادامه داد: «هر روز در نزدیکی ماموریت ما (سفارت روسیه) تظاهرات ضد روسیه برگزار و اقدامات خرابکاری انجام میشود. دوستان من، کارمندان سفارت تهدیدهایی از جمله تهدید به خشونت فیزیکی دریافت میکنند».
آنتونوف گفت: «موضوع وحشتناک اینجا این است که سیاستمداران مشهوری که در گذشته بیشتر به آنها و دانششان احترام میگذاشتم، اکنون در رسانههای ایالات متحده درخواستهایی را از دیپلماتها و نظامیان روسی منتشر میکنند تا به سمت به اصطلاح دموکراسی روی بیاورند. عملاً رفقای من به سمت خیانت سوق داده میشوند که هر کشوری آن را اقدامی نفرت انگیز میداند».
سفیر روسیه در آمریکا ضمن اعلام این خبر که به رغم شرایط موجود فعالیت عادی این سفارتخانه ادامه دارد، افزود که مقامات ایالات متحده به طور کامل تماس حضوری با کارکنان سفارت روسیه در واشنگتن را متوقف کردند.
گلایههای سفیر مسکو در واشنگتن درباره جو ضد روسی موجود در آمریکا و انتقاد او از مواضع آمریکاییها در شرایطی مطرح شده که فشارهای دولت آمریکا علیه روسیه در رابطه با بحران اوکراین ادامه دارد.
«دیمیترو کولبا» وزیر امور خارجه اوکراین در مصاحبه با روزنامه آلمانی «بیلد» که روز گذشته (شنبه) منتشر شد، تأکید کرد که وظیفه وی این است که تا حد امکان سلاح به اوکراین برساند و حداکثر تحریم ها را علیه روسیه اعمال کند.
وی در این خصوص گفت: «هدف من این است که تا جایی که ممکن است سلاح به اوکراین ارائه کنم، تا حد امکان تحریمها را علیه روسیه آغاز کنم و تا حد امکان به اوکراینیهایی که مجبور به فرار به خارج از کشور شدهاند کمک کنم».
کولبا در مورد احتمال دستیابی به توافق آتش بس با روسیه، خاطرنشان کرد که «اگر آتش بس اولین گام برای راه حلی باشد که منجر به آزادسازی خاک اوکراین شود، هیچ چیز بدی در آتش بس نمی بینم».
وزیر خارجه اوکراین ضمن ابراز مخالفت با جدایی بخشهایی از قلمرو این کشور گفت: « ما با جداسازی بخشی از خاک [اوکراین] موافقت نخواهیم کرد. ما برای دیپلماسی آمادهایم، اما اجازه نمیدهیم به سادگی رنج ما بیشتر شود و به سادگی مرحله بعدی جنگ را به تعویق بیندازیم.»
این دیپلمات ارشد اوکراینی ابراز تأسف کرد که در جریان سفر به برلین، «اولاف شولتز» صدراعظم آلمان زمان زیادی را به دیدار با وی اختصاص نداد. او گفت: «من از اقدامات و ژست برلین قدردانی می کنم اما در عین حال باید تصریح کنم که رئیس جمهور زلنسکی یک ملاقات رسمی برای آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان ترتیب داد».
رئیس جمهور جدید مجارستان در جریان مراسم تحلیفش حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرد و گفت، نخستین سفرش به عنوان رهبر مجارستان به لهستان و با هدف بهبود روابط با ورشو خواهد بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، امتناع مجارستان از ارسال محمولههای تسلیحاتی به اوکراین و مخالفتش با تحریم برنامهریزی شده اتحادیه اروپا علیه واردات نفت روسیه، روابط میان بوداپست و ورشو را خدشهدار کرده است؛ دو کشوری که دولتهای ناسیونالیستشان متحدان دیرینه در اتحادیه اروپا بودهاند.
کاتالین نواک، قانونگذار سابق حزب "فیدس" و متحد ویکتور اوربان در مارس سال جاری میلادی برای پست ریاست جمهوری مجارستان که بیشتر یک پست تشریفاتی است انتخاب شد. رسیدن نواک به ریاست جمهوری کمی پیش از پیروزی قاطعانه اوربان در انتخابات سوم آوریل صورت گرفت.
نواک، نخستین رئیس جمهور زن مجارستان به عنوان معاون رهبر حزب فیدس خدمت کرده و در دولت قبلی اوربان وزیر امور خانواده بود.
نواک در سخنرانیاش در مراسم تحلیف گفت: من روز سهشنبه به ورشو سفر خواهم کرد تا با آندژی دودا، رئیس جمهور لهستان دیدار کنم. آقای دودا از این فرصتی که برای مذاکره اختصاص دادید متشکرم. این فرصت برای دوستان مناسب و شایسته است.
وی افزود: ما حمله مسلحانه ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه به یک کشور مستقل را محکوم میکنیم. ما همیشه میگوییم که با هر تلاشی برای احیای جماهیر شوروی مخالف هستیم.
نواک تصریح کرد: این جنگ در اوکراین، جنگ با ما مجارستانیهای عاشق صلح نیز است. مجارستان خواستار تحقیق درباره جنایات جنگی رخ داده و مجازات مرتکبان آن است.
اوربان نیز حمله روسیه به اوکراین را محکوم کرده اما از انتقاد مستقیم از پوتین امتناع کرده و قویا مخالف هرگونه تحریم علیه بخش انرژی روسیه است.
روسیه "تهدیدهای تازهای" درخصوص عضویت فنلاند در ناتو انجام داده است؛ اقدامی که به گفته معاون کمیته دفاعی پارلمان روسیه میتواند این کشور را وادار کند تا از موشک هستهای هایپرسونیک "آراس-۲۸ سارمات (RS-۲۸ Sarmat) که در غرب به عنوان "شیطان ۲" شناخته میشود و قدرت تخریب انگلیس را در ۲۰۰ ثانیه دارد، استفاده کند.
به گزارش وبسایت روزنامه ایندیپندنت، هم زمان با درخواست فنلاند و سوئد جهت پیوستن به ناتو، الکسی ژوراولیوف، معاون کمیته دفاعی پارلمان روسیه تهدیدهایی را در این راستا انجام داده است.
وی طی مصاجبهای با یک تلویزیون دولتی روسیه گفت: «اگر فنلاند بخواهد به این ائتلاف (ناتو) بپیوندد، قطعا هدف مشروع و قانونی ما و اقدامات روسیه منطقی خواهد بود. اگر آمریکا، روسیه را تهدید کند، بسیار خوب ما هم اینجا برای آنها "سارمات" را داریم. و اگر تصور کنند که روسیه نباید وجود داشته باشد، آنها را به خاکسترهای هستهای بدل میکنیم.»
تقریبا یک ماه پیش، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پس از پرتاب آزمایشی موشک بالستیک قارهپیمای جدید این کشور تحت عنوان "سارمات" این رویداد را "عظیم و چشمگیر" توصیف کرد. وزارت دفاع روسیه اعلام کرد، این موشک بالستیک قارهپیمای جدید «سارمات» که قابلیت حمل کلاهک هستهای دارد، در حال حاضر مشابه آن در دنیا وجود ندارد و در حقیقت سارمات یک سلاح منحصر به فرد است که توان دفاعی نیروهای مسلح روسیه را ارتقا میدهد.
هنگامی که از الکسی ژوراولیوف پرسیده شد آیا روسیه میخواهد تسلیحات هستهای خود را در مرز فنلاند مستقر کند، پاسخ داد: «برای چی؟ ما به چنین کاری نیاز نداریم. ما میتوانیم توسط "سارمات" از منطقه سیبری، فنلاند و یا حتی انگلیس را هدف قرار دهیم. و ما اگر از کالینینگراد این موشک را بزنیم، میتواند در ۲۰۰ ثانیه به مقصد برسد و اگر از کالینینگراد ضربه بزنیم... زمان رسیدن مافوق صوت ۲۰۰ ثانیه است - در مرز فنلاند، ما نه سلاح های استراتژیک، بلکه کلاس کینژال خواهیم داشت، سلاحی که در ۲۰ ثانیه یا حتی ۱۰ ثانیه به فنلاند می رسد.
سه کشور جمهوری چک، یونان و نروژ از تلاش برای عضویت فنلاند و سوئد در ائتلاف نظامی ناتو در حالی حمایت کردهاند که ترکیه همچنان مخالف این اقدام است و این در حالیست که روسیه بارها هشدار داده است که در صورت پیوستن فنلاند و سوئد به ناتو، "اقدامات تلافیجویانهای" را اتخاذ خواهد کرد.
ژوراولیوف در نهایت افزود: «فنلاند توسط آمریکا و انگلیس تحریک میشود تا به ناتو بپیوندد. فنلاند هیچ چیزی با ما به اشتراک نمیگذارد. آنها بیش از ۹۰ درصد گاز را از ما دریافت میکنند. اول از همه چه کسی جنگ میخواهد؟ فنلاندیها؟ یعنی آنها نمیترسند که روسیه به آنها حمله کند؟ البته دیر یا زود آمریکا آنها را وادار به چنین کاری میکند. همانطوری که اوکراین را وادار کردند تا با روسیه بجنگد.»
وزیر امور خارجه ترکیه در دیدار با همتایان سوئدی و فنلاندی خود در برلین، پایتخت آلمان،از حمایت علنی این دو کشور از پ.ک.ک انتقاد کرده و آن را "غیرقابل قبول" خواند.
به گزارش آناتولی، این دیدار در حاشیه نشست غیررسمی وزرای خارجه ناتو در برلین، پایتخت آلمان برگزار شد.
مولود چاووشاوغلو، وزیر خارجه ترکیه در توییتی نوشت که در حاشیه جلسه فوق با آن لینده، همتای سوئدی خود و پکا هاویستو، همتای فنلاندی خود ملاقات کرده است.
چاووش اوغلو پیش از این نشست نیز در سخنانی در جمع خبرنگاران به تلاشهای سوئد و فنلاند برای پیوستن به ناتو و موضع ترکیه در این زمینه اشاره کرد و گفت: هر کشوری که عضو ناتو باشد، نباید از حزب کارگران کردستان ترکیه(پ.ک.ک) که آنکارا آن را در زمره سازمان های تروریستی قرار می دهد، حمایت کند.
وزیر امور خارجه ترکیه خاطرنشان کرد که سوئد و فنلاند علیرغم همه هشدارها از پ ک ک حمایت علنی میکنند و این غیر قابل قبول است.
وی خاطرنشان کرد: دلیل موضع فعلی ترکیه در مورد عضویت دو کشور در این ائتلاف کاملاً روشن است، زیرا ناتو یک اتحادیه و ائتلاف است و نه یک سازمان بین المللی. این ائتلاف مستلزم همبستگی و اتحاد در همه زمینهها است، بهویژه زمانی که مسئله تهدید امنیت باشد. بنابراین کشوری که متحد ما خواهد بود نباید از سازمانهای تروریستی که هر روز ما را هدف قرار میدهند و باعث کشته شدن سربازان، پلیس و غیرنظامیان ما میشوند، حمایت کند.
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز روز جمعه نسبت به روند الحاق سوئد و فنلاند به ناتو ابراز نگرانی کرد.
اردوغان در یک بیانیه مطبوعاتی در استانبول گفت: در حال حاضر تحولات مربوط به عضویت سوئد و فنلاند در ناتو را دنبال میکنیم، اما گرایش مثبتی به این موضوع نداریم.
وی افزود: جای تاسف است که کشورهای اسکاندیناوی به مهمانخانه سازمانهای تروریستی تبدیل شدهاند و تروریستهایی مثل پ.ک.ک در کشورهایی مانند سوئد و هلند لانه و کرسیهای پارلمان را اشغال کردهاند.
روز پنجشنبه، فنلاند اعلام کرد که قصد دارد درخواستی برای پیوستن به ناتو ارائه کند. پس از آن، سوئد نیز اعلام کرد که قصد دارد درخواستی برای پیوستن به ناتو ارائه کند و خاطرنشان کرد که تمام برنامهها را برای درخواست عضویت آماده کرده است.
ابراز تمایل دو کشور برای عضویت در ناتو با تهدیدهای روسیه و واکنش این کشور مواجه شد.
هشدار روسیه: حمایت تسلیحاتی آمریکا از اوکراین تبعات خطرناک دارد
سفیر روسیه در واشنگتن به آمریکا درباره افزایش کمک تسلیحاتی به اوکراین هشدار داد و گفت: تداوم حمایت تسلیحاتی از کی یف، می تواند برای دو ابرقدرت و رقیب هسته ای جهان تبعات غیرقابل پیش بینی به دنبال داشته باشد.
به گزارش اسپوتنیک، آناتولی آنتونوف در گفت و گو با تلویزیون روسیه خاطرنشان کرد: آمریکا با ارائه تسلیحات بیشتر و قوی تر به اوکراین، وضعیت را به «مرحله هشدار» رسانده است.
وی افزود: هر روز پای آمریکا بیشتر در جنگ اوکراین فرو می رود که این وضعیت، تبعات غیرقابل پیش بینی برای دو قدرت هسته ای جهان دارد.
این دیپلمات روس با بیان اینکه مسکو و واشنگتن دو قدرتی هستند که برای تامین امنیت جهان مسئول هستند، گفت: وضعیت اوکراین در مرحله هشدار است زیرا حمایت تسلیحاتی کاخ سفید از کی یف می تواند اقدام تلافی جویانه کرملین را در پی داشته باشد.
آنتونوف تصریح کرد: سیاست آمریکا به ویژه بعد از توقف پروژه گازی «نورد استریم ۲» موجب وابستگی بیشتر اروپا به واشنگتن شده است.
وی افزود: آمریکایی ها تلاش زیادی برای توقف «نورداستریم یک» انجام دادند و در نهایت امروز موفق شدند و «نورد استریم۲» هم متوقف شده است. برنده این وضعیت آمریکاست تا گاز مایع خود را به بالاترین قیمت به دنیا تحمیل کند.
واکنش فرانسه به ادعای زلنسکی
کاخ الیزه فرانسه اعلام کرد، امانوئل ماکرون، رئیسجمهوری فرانسه برخلاف یک سری اظهارات اخیر ولودیمیر زلنسکی، "هرگز" از این رهبر اوکراین نخواسته که برای پایان دادن به درگیریهای جاری در کشورش به روسیه امتیازات ارضی بدهد.
به گزارش پایگاه راشا تودی، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین طی مصاحبهای که اخیرا با یک شبکه ایتالیایی انجام داد ماکرون را متهم کرد به اینکه به او پیشنهاد کرده باید در جهت "جستجوی راهی برای خروج روسیه" تلاش شده تا نبرد در اوکراین متوقف شود.
رئیس جمهور اوکراین در این مصاحبه در قبال هشدار همتای فرانسویاش نسبت به اینکه اروپا باید از تحقیر ولادیمیر پوتین اجتناب کند، خاطر نشان کرد: طرح این پیشنهاد به ما مبنی بر صرفنظر از بخشی از حق حاکمیت خود برای نجات چهره پوتین از سوی برخی رهبران کار درستی به نظر نمیرسد. این اتلاف وقت است.
کاخ ریاست جمهوری فرانسه به این ادعاها پاسخ داد و تاکید کرد که ماکرون "هرگز از زلنسکی امتیاز نخواسته است. او همیشه گفته است که تصمیمگیری در مورد شرایط مذاکره با روسها به عهده اوکراینیهاست."
کاخ الیزه افزود: رئیسجمهور فرانسه هیچوقت با ولادیمیر پوتین بدون موافقت زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، صحبت نکرده است.
ماکرون یکی از معدود رهبران غربی است که در بحبوحه درگیری در اوکراین به گفتگوی مستقیم با پوتین ادامه داده است. با این حال، او همچنین بر تشدید تحریمها علیه مسکو، از جمله اعمال محدودیتهای شدیدتر در قبال بخش انرژی روسیه، تاکید و اجازه ارسال محمولههای تسلیحاتی به کییف را صادر کرده است.
سفر جمهوریخواه ارشد سنای آمریکا به کییف
میچ مککانل، جمهوریخواه ارشد سنای آمریکا در سفری سرزده به همراه دیگر سناتورهای جمهوریخواه وارد کییف شد و با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین ملاقات کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، مککانل به سناتور رند پل، جمهوریخواه فشار میآورد تا به مخالفتش با بسته کمکی 40 میلیارد دلاری برای اوکراین که با حمایت قاطع از سوی هر دو حزب مهم آمریکا روبروست، پایان دهد.
در همین حال زلنسکی آنچه را که سیگنال قدرتمند حمایت دوحزبی از اوکراین و تقویت مناسبات میان این دو کشور خواند، ستود.
او در پیامی ویدیویی با بیان اینکه روسیه را باید "یک کشور حامی تروریسم" معرفی کرد، گفت: ما در زمینههای بسیاری از حمایت از کشورمان، از جمله در امور دفاعی و مالی و همچنین تقویت تحریمها علیه روسیه بحث کردیم.
از سوی دیگر خبرگزاری تاس گزارش داد، سفیر مسکو در ایالات متحده نسبت به همکاری نزدیکتر با اوکراین هشدار داده و گفت که اوضاع در این منطقه "به شدت خطرناک" است. آناتولی آنتونوف شنبه گفت: ایالات متحده دارد هر چه بیشتر به درون یک درگیری که غیر قابل پیشبینیترین تبعات را برای روابط این دو قدرت هستهای دارد، کشیده میشود.
در این سفر میچ مککانل با سناتورها سوزان کالینز، جان باراسو و جان کورنین همراهی شد. دهها سیاستمدار و چهره سرشناس خارجی از زمان آغاز حمله روسیه به اوکراین در 24 فوریه، به نشانه حمایت به اوکراین سفر کردهاند. همچنین جیل بایدن، همسر رئیسجمهوری آمریکا یکشنبه گذشته در سفری اعلام نشده وارد کییف شد.
بیانیه گروه 7 با تاکید بر مقابله با جنگ گندم
وزرای خارجه گروه هفت متعهد شدند که انزوای اقتصادی و سیاسی روسیه را تقویت کنند، به ارسال تسلیحات به اوکراین ادامه دهند و با آنچه وزیر خارجه آلمان به عنوان "جنگ گندم" از سوی مسکو توصیف کرد، مقابله کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از ملاقات در تفرجگاه وایزنهاوس در دریای بالتیک، دیپلماتهای ارشد انگلیس، کانادا، آلمان، فرانسه، ایتالیا، ژاپن و ایالات متحده و اتحادیه اروپا همچنین به ادامه کمک نظامی و دفاعی خودشان به اوکراین "تا زمانی که ضرورت داشته باشد"، متعهد شدند.
براساس یک بیانیه مشترک، آنها همچنین با آنچه اطلاعات غلط روسیه نامیدند که هدفش مقصر دانستن غرب برای مسائل تامین مواد غذایی در سراسر جهان به دلیل تحریمهای اقتصادی علیه مسکو است، مقابله خواهند کرد و از چین خواستند که به مسکو کمک نکرده و جنگ روسیه را توجیه نکند.
در بیانیه پایانی این نشست تاکید شده مرزهایی که روسیه تلاش میکند از طریق جنگ علیه اوکراین تغییر دهد هرگز به رسمیت شناخته نخواهد شد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه در این بیانیه آمده است: «ما هرگز مرزهایی را که روسیه با تهاجم نظامی در پی تغییر آن است به رسمیت نخواهیم شناخت و به پشتیبانی از حاکمیت و تمامیت ارضی اوکراین، به انضمام شبهجزیره کریمه، و همه کشورها متعهد خواهیم بود.»
آنالنا بربوک، وزیر امور خارجه آلمان به خبرنگاران گفت: آیا ما به اندازه کافی کار برای کاهش پیامدهای این جنگ انجام دادهایم؟ این جنگ ما نیست. این جنگی از سوی رئیس جمهوری روسیه است، اما ما مسئولیت جهانی داریم.
با این حال دیمیتری مدودف، رئیسجمهوری سابق روسیه که از متحدان نزدیک ولادیمیر پوتین است، با اعتراض به این نشست، خصوصا تاکید این گروه بر به رسمیت شناختن یکپارچگی مرزهای بینالمللی به رسمیت شناخته شده اوکراین، واکنش نشان داد.
او در پیامی گفت: به بیان سادهتر، کشور ما اصلا اهمیتی قائل نیست که جی۷ این مرزهای جدید را به رسمیت نمیشناسد. آنچه اهمیت دارد، اراده حقیقی مردمی است که در آنجا زندگی میکنند.
نیروهای روسیه بخشهایی در شرق اوکراین را در کنترل دارند.
وزیران خارجه هفت کشور صنعتی در اجلاس خود در آلمان بر سر گسترش تحریمها علیه روسیه به حوزههایی که این کشور به آنها وابستگی بیشتری دارد توافق کردند.
در بیانیه پایانی این اجلاس بر عزم کشورهای شرکتکننده بر ادامه افزایش فشارهای اقتصادی و سیاسی بر مسکو و ادامه اقدامهای هماهنگ تاکید شده است.
آنها گفتند که تحریمهای بیشتری را علیه نخبگان روسیه از جمله بازیگران اقتصادی، نهادهای دولت مرکزی و ارتش اضافه خواهند کرد که به پوتین امکان میدهد "جنگ انتخابی خود را رهبری کند".
وزیران خارجه گروه هفت همچنین نسبت به تضعیف اقدامهای تنبیهی علیه روسیه به خاطر تجاوز به اوکراین به چین هشدار دادند.
شرکتکنندگان در اجلاس سه روزه در شمال آلمان همچنین توافق کردهاند کمکهای نظامی و تسلیحاتی به اوکراین تا زمانی که این کشور برای دفاع در مقابل تجاوز روسیه به آنها نیاز دارد ادامه یابد.
در این نشست که وزرای خارجه اوکراین و مولداوی هم در آن شرکت کردند، نگرانیها و دغدغههای مربوط به امنیت غذایی مورد توجه قرار گرفت و به این نگرانی هم پرداخته شد که ممکن است جنگ به سمت همسایه کوچکتر اوکراین –مولداوی- هم سرایت کند.
وزیر خارجه آلمان گفت: مردم در آفریقا و خاورمیانه خواهند مرد و ما با یک سوال فوری روبرو هستیم؛ چگونه میتوان مردم را در سراسر جهان تغذیه کرد؟ مردم از خود میپرسند اگر غله مورد نیازمان را که قبلاً از روسیه و اوکراین میگرفتیم نداشته باشیم، چه اتفاقی میافتد.
او گفت که گروه هفت روی یافتن راهحلهای لجستیکی برای خروج اجناس و اقلام حیاتی از انبارها در اوکراین قبل از فصل بعدی برداشتها کار خواهد کرد.
توجهات همچنین به برلین است که وزرا عصر شنبه با سوئد و فنلاند که برای ارائه درخواست عضویت به ناتو آماده میشوند، ملاقات داشتند. این دو کشور با تهدید به تلافی مسکو و مخالفت ترکیه، عضو ناتو مواجه شده است.
ملانی جولی، وزیر امور خارجه کانادا به خبرنگاران گفت: اینکه ما اتفاقنظر داشته باشیم، اهمیت دارد.
همچنین جوزپ بورل، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا در جمع خبرنگاران تاکید کرد: مثل همیشه، تنها چیزی که گم شده است، فشار برای تعامل دیپلماتیک برای دستیابی به آتشبس است. این به دست نیامده است زیرا ولادیمیر پوتین به همه گفته است که نمیخواهد جنگ را متوقف کند.
وزیر امور خارجه آلمان همچنین مدعی شد که مسکو آگاهانه در تلاش است تا جنگ اوکراین را در جهان به ویژه در آفریقا گسترش دهد. او با متهم کردن روسیه به تلاش برای جلوگیری از صادرات غلات از طریق مسدود کردن بنادر اوکراین، گفت: این بخشی از آسیب جانبی جنگ نیست. نباید سادهلوح باشیم. روسیه عامدانه تلاش میکند تا اتحاد بینالمللی را تضعیف کند. میلیونها تُن غلات در اوکراین گیر کرده است چون بنادر آن به دست ارتش روسیه بسته شدهاند.
او افزود که گروه کشورهای صنعتی پیشرو جی۷ در حال بررسی جایگزینهایی برای حمل غلات از اوکراین برای شکستن محاصره روسیه در این منطقه است. به گفته بربوک، تحویل هر تُن غلات میتواند کمی به کنترل بحران گرسنگی کمک کند. او هشدار داد تا زمانی که بمباران اوکراین به دست روسیه ادامه داشته باشد و ۲۵ میلیون تُن غله در بنادر اوکراین مانده باشد، راهحل کاملی وجود نخواهد داشت.
بربوک در ادامه گفت: این غلاتی است که جهان به شدت به آن نیاز دارد. موضوع فقط جلوگیری از وقوع قحطی ظرف چند ماه نیست. اثرات این محاصره از هماکنون حس میشود. حتی بدون جنگ در اوکراین هم مشکلات زیادی در تامین غذا برای همگان وجود داشت و الان مردم دارند از گرسنگی میمیرند. برای همین مهم است که ما در کنار هم عمل کنیم.
کشورهای گروه ۷ روز شنبه از روسیه خواستند به جنگ خود علیه اوکراین پایان دهد و در ادامه متعهد به حمایت قوی از کییف شدند.
در بیانیه مشترک کشورهای جی۷ آمده است: ما در حمایت خود از اوکراین در دفاع از آن در برابر جنگ بیدلیل، غیر قابل توجیه و غیر قانونی روسیه ثابتقدم هستیم و مجدداً از روسیه میخواهیم به جنگی که آغاز کرده است، پایان دهد و رنج و تلفات انسانی که همچنان ایجاد میکند، متوقف کند.
هفت کشور فرانسه، کانادا، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و ایالات متحده، جنگ روسیه علیه کییف را محکوم کردند؛ جنگی که به گفته آنها یکی از شدیدترین بحرانهای غذایی و انرژی در تاریخ معاصر را ایجاد کرده است.
در این بیانیه آمده است: در این بحران فوری، جی۷ متعهد به حمایت کوتاهمدت و بلندمدت از اوکراین است. ما مصمم هستیم که یک واکنش چندجانبه هماهنگ را برای حفظ امنیت غذایی جهانی تسریع کنیم و در این زمینه در کنار آسیبپذیرترین شرکای خود باشیم.
آنها با تعهد به ترویج انرژی پاک و سرمایهگذاری بیشتر در پروژههای الانجی برای کاهش وابستگی به روسیه، به اهمیت تضمین امنیت انرژی و در عین حال تسریع انتقال انرژی اشاره کردند.
در این بیانیه آمده است: در این زمینه، ما اهمیت تسریع سرمایهگذاری در توسعههای اکتشافی، از جمله در پروژههای گاز طبیعی مایع (الانجی) و ترویج استفاده از انرژی پاک با هدف کاهش وابستگی به انرژی روسیه را درک میکنیم.
همچنین، گروه ۷ تاکید کرد که سیاستهای جداییطلبانه جمهوری صرب بوسنی، نهاد صرب در بوسنی و هرزگوین را تحمل نخواهند کرد و از تشدید بحران سیاسی در این کشور ابراز نگرانی کردند. در بیانیه گفته شد: ما سیاستهای جداییطلبانه جمهوری صرب بوسنی را که آینده بوسنی و هرزگوین و ثبات در منطقه را به خطر میاندازد، تحمل نخواهیم کرد.
وزیران خارجه گروه هفت شنبه همچنین ادامه آزمایش موشکهای بالستیک به دست کرهشمالی و توسعه هر چه بیشتر قابلیتهای هستهای و موشکی آن را محکوم کردند.
در بیانیه مشترک این وزیران تاکید شد: ما قویا ادامه آزمایش موشکهای بالستیک به دست جمهوری دموکراتیک خلق کره، از جمله پرتاب موشک بالستیک قارهپیما (ICBM) را که در ۲۴ مارس ۲۰۲۲ انجام شد، محکوم میکنیم. این بار دیگر نیت کرهشمالی برای توسعه بیشتر قابلیتهای موشکی و هستهای آن را اثبات میکند. ما همچنین متاسف هستیم که کرهشمالی با تازهترین شلیکهایش، توقف خودخواسته شلیک موشکهای قارهپیما را کنار گذاشت.
وزرای خارجه گروه ۷ همچنین اعلام کردند که کشورهایشان آماده کمک به کشورهای بالکان برای کاهش اتکای خود به محصولات انرژی روسیه هستند و از تلاشهای آنها برای همسویی با سیاستهای محدودکننده علیه روسیه که اتحادیه اروپا اعمال کرده است، تمجید کردند.
در این بیانیه آمده است: ما از آلبانی، کوزوو، مونتهنگرو و مقدونیه شمالی به دلیل همسویی کامل سیاستهای خارجی خودشان با اتحادیه اروپا، از جمله تحریمها و اجرای آنها، تمجید میکنیم. ما از صربستان هم میخواهیم که همین کار را انجام دهد. ما از همسویی بوسنی و هرزگوین با اقدامات محدودکننده اتحادیه اروپا علیه روسیه و همسویی یکجانبه کوزوو با این اقدامات استقبال میکنیم. ما باید به کمک به بالکان غربی برای کاهش وابستگی خود به هیدروکربنهای روسیه و آسیبپذیری آنها در برابر ارعاب اقتصادی ادامه دهیم.
رئیسان دستگاه دیپلماسی هفت کشور صنعتی در این اجلاس تاکید کردند که تغییرات اقلیمی برای امنیت جهانی یک تهدید فزاینده به شمار میرود و ضروری است برای مقابله با آن برنامههای جدیدی در پیش گرفته شود.
دیپلماتهای ارشد گروه هفت بر سر یک نقشه عملیاتی هفت مادهای توافق کردهاند که مطابق آن مقابله با تغییرات اقلیمی باید در بالاترین سطح دولت این کشورها پیگیری شود.
گروه جی ۷ شامل آلمان، ایالات متحده آمریکا، کانادا، فرانسه، بریتانیا، ایتالیا و ژاپن میشود. در سال جاری میلادی آلمان ریاست دورهای گروه هفت را بر عهده دارد.
نشست سهروزه وزرای خارجه کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، انگلیس و ایالات متحده از پنجشنبه تا شنبه در آلمان برگزار شد تا در مورد حمله نظامی روسیه به اوکراین، گسترش نفوذ چین و وضعیت در منطقه هند - اقیانوس آرام و همچنین در افغانستان، آفریقا و خاورمیانه بحث و رایزنی شود.