تابناک اقتصادی بررسی کرد

خرج دولت رئیسی بدون یک ریال تنخواه/ حجم نقدینگی آب رفت؟

دولت سیزدهم با شروع سال به عهد خود مبنی بر عدم استقراض از بانک مرکزی پایبند بوده و از سوی دیگر، دولت از تنخواه استفاده نکرده است. این در حالی است که دولت قبل در سال ۱۴۰۰ تنها در ماه فروردین بیش از ۲۳ هزار میلیارد تومان از تنخواه بانک مرکزی استفاده کرده بود.
کد خبر: ۱۱۲۲۱۲۱
|
۱۱ خرداد ۱۴۰۱ - ۱۸:۳۳ 01 June 2022
|
31558 بازدید
|

به گزارش تابناک اقتصادی؛ شرایط اقتصاد کشورمان در سال‌های اخیر به دلیل تصمیمات پراشتباه سیاست گذاران پولی و ارزی در دولت‌های قبل، با رشد حجم نقدینگی و پایه پولی و در نهایت تورم افسارگسیخته مواجه بوده است تا جایی که بررسی‌ها نشان می‌دهد، در پایان سال گذشته، حجم نقدینگی برابر با ۴۸۳۲۴.۴ هزار میلیارد ریال یا به عبارتی بیش از ۴ هزار و ۸۳۲ هزار میلیارد تومان بوده که نسبت به پایان سال ۱۳۹۹، معادل ۳۹ درصد رشد یافته است.
 
اما این میزان نقدینگی زمانی بیشتر خودنمایی می‌کند که مقایسه‌ای با شروع دهه نود داشته باشیم؛ جایی که نقدینگی در رقم ۲۹۴ هزار میلیارد تومان قرار داشت و پس از گذشت بیش از ده سال، شاهد شانزده برابر شدن حجم نقدینگی بوده ایم؛ بنابراین نتیجه سیاست‌های گذشته، حاصلی جز کاهش ارزش پول ملی و افت چشم‌گیر قدرت خرید مردم نداشته است.

به عبارت دیگر، آمار‌های رسمی نشان می‌دهد، دولت‌های گذشته هر زمان که دچار کسری می‌شدند، به سراغ استقراض‌های بی‌حساب‌وکتاب از بانک مرکزی رفته اند که درنهایت این چرخه باطل نیز به بدهی‌های کلان به بانک مرکزی منجر شده که نتیجه‌ای جز ناترازی و فشار به بانک مرکزی برای افزایش پایه پولی و چاپ پول نداشته است.

اما با شروع به کار دولت سیزدهم به ریاست سید ابراهمی رئیسی، رویکرد تیم اقتصادی و بانک مرکزی به گونه‌ای بوده است که عوامل موثر در افزایش حجم نقدینگی، شناسایی و در جهت کنترل آن‌ها برنامه ریزی و اقدام شود؛ بنابرابن، یکی از مهم‌ترین دلایلی که به رشد پایه پولی و حجم نقدینگی همواره منجر شده است، به استقراض دولت‌ها از بانک مرکزی بازمی‌گردد. موضوعی با تاکید رئیس جمهور بر عدم استقراض دولت از بانک مرکزی که رفته رفته نتایج مثبت آن را نشان می‌دهد.
 

رشد نقدینگی در کشور منفی شد!

جدیدترین گزارش بانک مرکزی از تحولات اقتصاد کلان در پایان فروردین ماه ۱۴۰۱ نشان می‌دهد که حجم نقدینگی در پایان اولین ماه سال ۱۴۰۱ (معادل ۴۸۲۳۴.۰ هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال ۱۴۰۰ معادل ۰.۲ درصد کاهش یافته است. همچنین نرخ رشد دوازده‌ماهه نقدینگی در فروردین‌ماه ۱۴۰۱ معادل ۳۸.۲ درصد بوده است.

این در حالی است که پیش از این، در پایان سال گذشته حجم نقدینگی (برابر با ۴۸۳۲۴.۴ هزار میلیارد ریال) نسبت به پایان سال ۱۳۹۹ معادل ۳۹.۰ درصد رشد یافته بود.  

اما دلیل آب رفتن حجم نقدینگی چیست؟

این اتفاق مثبت در حالی پس از سال‌ها در اقتصاد کشورمان رقم خورده است که بررسی‌ها نشان می‌دهد دولت سیزدهم بر خلاف دولت‌های قبل، با شروع سال به عهد خود مبنی بر عدم استقراض از بانک مرکزی پایبند بوده و از سوی دیگر دولت از تنخواه استفاده نکرده است، در حالی که دولت دوازدهم در اولین ماه سال گذشته، به استفاده تنخواه از بانک مرکزی اقدام کرده بود که نتیجه آن به رشد پایه پولی و نقدینگی منجر شده بود.

این رویکرد دولت سیزدهم در شرایطی است که دولت قبل در سال ۱۴۰۰ تنها در ماه فروردین بیش از ۲۳ هزار میلیارد تومان از تنخواه بانک مرکزی استفاده کرده بود؛ بنابراین، دولت رئیسی با انضباط بودجه‌ای بی‌سابقه در دو ماه نخست ۱۴۰۱ یک ریال هم از بانک مرکزی استقراض نکرده است.

صالح آبادی رئیس کل بانک مرکزی در سخنانی در این باره اظهار داشته است: «هر سال طبق قانون بودجه، بانک مرکزی تنخواهی را در اختیار دولت قرار می‌دهد. یکی از محور‌های مهم اصلاح این سازوکار است، چون خزانه نباید نیازی به استفاده از تنخواه داشته باشد و همانطور که شاهد  بودیم این موضوع تبعاتی همچون افزایش پایه پولی و نقدینگی را در پی داشته است. بدین معناکه تأمین تنخواه خزانه باید به عنوان آخرین راهکار دولت باشد؛ لذا با هماهنگی سازمان برنامه و بودجه و وزارت امور اقتصادی و دارایی راهکاری را برای این موضوع اندیشیدیم و این سازوکار جایگزین تنخواه شد. این سازوکار در ستاد اقتصادی دولت و در جلسه سران قوا به تصویب رسید که دولت بتواند از محل منابع خودش و حساب‌های خزانه‌ای خود نزد بانک مرکزی، از رسوب آن‌ها استفاده کند و نیازی به تنخواه نداشته باشد.  این سازوکار تاکنون جایگزین سازوکار تنخواه شده است، بدین معناکه دولت باید از محل نقدینگی‌های خود نزد بانک مرکزی که شامل حساب‌های خزانه و شرکت‌های دولتی است، مدیریت و برنامه ریزی لازم را داشته باشد تا از محل گردش وجوه خودش، هزینه‌های خود را تامین کند و نیازی به تامین از جانب تنخواه بانک مرکزی نباشد.»

ابوالحسنی قائم مقام بانک مرکزی نیز با اشاره به اقدامات دولت و بانک مرکزی از زمان استقرار دولت سیزدهم عنوان کرد: در جلسات و تعامل با دولت توانستیم دولت را منضبط‌تر ببینیم و علاوه بر تسویه تنخواه سال گذشته، در ماه‌های ابتدایی سال جاری نیز دولت از تنخواه استفاده نکرده است. ادامه روند انضباط مالی دولت می‌تواند ما را در زمینه کنترل تورم یاری کند.  

چهار عامل تشدید تورم چیست؟

بنابراین رویکرد دولت و تیم اقتصادی آن در خصوص مهار روند افسارگیخته رشد حجم نقدیگی تا به امروز به گونه‌ای بوده که مانع از تداوم روند معیوب گذشته، شده است، اما به هر حال به دلایل مختلفی همچنان روند تورمی اقتصاد کشورمان در سطح مناسبی نیست. سوال اینجاست که عوامل موثر در تشدید تورم در اقتصاد ایران چیست؟

قائم مقام بانک مرکزی در پاسخ به این سوال، با اشاره به مولفه‌های ایجاد تورم اظهار داشت: عامل اول تورم را می‌توان در بخش عرضه جستجو کرد. بخش واقعی اقتصاد ایران دارای اشکالات ساختاری اساسی است و برخی مواقع چه با قانون گذاری و چه با سیاستگذاری نادرست مانند نظام قیمت گذاری دستوری، عوارض گمرکی، سرکوب قیمتی در بخش کالا و خدمات و ... به این بخش شوک نیز وارد و منجر به شکاف در بخش عرضه و تقاضا شده و تورم ایجاد می‌شود. همچنین برآورد درستی از پتانسیل‌های بخش تولید که به سرعت به تقویت بخش عرضه شود، موجود نیست و از طرفی برای افزایش تولید نیازمند تزریق منابع پولی عظیم هستیم، در حالی که تزریق منابع بدون برنامه نیز باعث هدررفت منابع پولی و بروز تورم می‌شود.

قائم مقام بانک مرکزی دومین عامل ایجاد تورم را در بخش تقاضا و مرتبط با متغیر‌های پولی عنوان کرد و افزود: در بخش تقاضا عمده مطالعات در خصوص تورم و به خصوص پول گرایان بر حجم نقدینگی تاکید دارند و تورم را عمدتا پدیده‌ای پولی می‌دانند، ولی بررسی‌ها نشان می‌دهد در ایران و کشور‌های نفتی این مشکل بیشتر از ناحیه ناترازی در درآمد و مخارج بخش دولتی ناشی شده است، چون دولت‌ها بخش بزرگی از اقتصاد را در بر گرفته اند و سلطه مالی دولت منجر به ناترازی در بخش ترازنامه بانک‌های مرکزی و رشد پایه پولی و نقدینگی و در نتیجه تورم شده است؛ بنابراین، بی انضباطی مالی دولت، بی انضباطی مالی بانک‌ها و عدم استقلال سیاستگذار پولی در این بخش عوامل اصلی تورم هستند.  

عضو هیات عامل بانک مرکزی عامل سوم تشدید تورم را انتظارات تورمی برشمرد و اظهار داشت: در کشور ما اقتصاد سیاسی و محدودیت‌های تحریمی، منجر به بروز رفتار‌های اقتصادی خاصی از سوی شهروندان و بروز انتظارت تورمی در کشور شده است که به سرعت شکل می‌گیرد و به سختی از بین می‌رود و دلیل این موضوع نیز بی اعتمادی و تجارب گذشته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد، حدود نیمی از تورم در ایران را با انتظارات تورمی می‌توان مرتبط دانست و برای کنترل آن نیازمند همکاری فرادستگاهی تمام سازمان‌ها هستیم.  

وی تاکید کرد که کنترل انتظارات تورمی به راحتی امکان‌پذیر نیست و بررسی‌های بانک مرکزی نشان می‌دهد که وقتی ۱۰ سال پیش نرخ تورم ۳۱ درصد بوده، ۱۴ درصد از آن ناشی از انتظارات تورمی بوده است.  

قائم مقام بانک مرکزی گفت: همین امروز نیز که طرح مردمی سازی یارانه‌ها انجام شده، بیش از آنکه افزایش قیمت‌ها ناشی از افزایش قیمت نهاده‌های تولید باشد، ناشی از افزایش انتظارات تورمی است.

ابوالحسنی عامل چهارم را نیز به عامل تورم وارداتی خواند و گفت: این عوامل خارج از کنترل ما بوده و در شرایطی مانند بروز جنگ روسیه و اوکراین باعث افزایش قیمت نهاده‌های کشاورزی و دامی در سطح جهانی شده و تنها راه مقابله با آن کنترل واردات غیرضرور برای مقابله با تورم از این ناحیه است.  


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۹
در انتظار بررسی: ۸
انتشار یافته: ۶۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۳۹ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
دروغ که مالیات نداره هی بگید
پاسخ ها
ناشناس
| Germany |
۱۵:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۲
اگر پول چاپ نکردید یا از بانکها قرض نگرفتید این پولایی که خرج میکنید از کجا امده ؟ این گرانی ها علتش چیه؟ کم دروغ بگید
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۴۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
الان 15 عدد تخم مرغ در بازار امریکا با وجود تورم زیاد یکسال اخیر باز دو دلار یا 60 هزار تومن هست ولی همین تخم مرغ که از کوچکی نصف تخم مرغ های امریکا هم هست 75 هزار تومن هست. همه اجناس دیگر هم همین. حالا بماند که حداقل دارمد متوسط یک خانواده امریکایی در ماه 150 میلیون تومن هست. بیخود نیست که حتی افغانستان و عراق هم دیگر حاضر نیستند از ایران تخم مرغ و مرغ وارد کنند چون از ترکیه و ازبکستان وارد می کنند که بمراتب ارزانتر از ایران هست.
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۴۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
وقتی ارز 4200 تومنی اعلام شد نرخ دلار در بازار ازاد 4800 تومن یا 15 درصد بیشتر بود. حالا که ارز 4200 تومنی را تبدیل به ارز 24 هزار تومنی نیما کردید نرخ دلار به 32000 تومن رسیده یعنی 35 درصد بیشتر و هر روز هم بیشتر می شود. یعنی عملا هیچ کاری نکردید جز پخش فقر و نارضایتی بیشتر مردم. عوض اینکه هزینه های درون مرزی و برون مرزی و نهادها و حقوق و خرجهای نجومی مانند مراسم صد هزار نفری و و اردوهای قطر و کانادا و.. که فقط برای گرفتن دلار و یورو و خرج از بودجه کشور هست.... را کم کنید یا کنترل کنید فقط هر سال داستان را تکرار می کنید . همین
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
متاسفانه در نبود موسسات مرجع مستقل مانند مرکز امار مستقل یا بانک مرکزی مستقل دولتهای ایران همیشه همانطور که می خواهند با واقعیات اقتصادی بازی می کنند و نبود امار دقیق ومستقل که نشان از کارکرد دولتها دارد بزرگترین مشکل برای حل مشکلات هست. چون اگر شما ندانید وضعیت چه خبر هست که نمی دانید چگونه باید ان را حل کنید.

مثلا دولت اقای روحانی در هشت سال اصرار عجیبی داشت که نرخ تورم برای اقای روحانی رکورد تاریخ معاصر ایران که 45 درصد برای سال 74 بوده را نشکند. مرکز امار و بانک مرکزی که هر دو را خود اقای روحانی منصوب می کرد بسیج شدند که نرخ تورم رسمی اعلام شده در تمام این 8 سال به 45 درصد نرسد!

نمونه دیگر همین بحث نرخ بیکاری است. در امار دیروز که در تابناک هم منتشر شد دولت دوباره اعلام کرده نرخ بیکاری در سال 1400 در ایران نیم درصد کاهش یافته. یعنی در تمام چهار سال گذشته که رشد اقتصادی منفی بوده و تورم و وضعیت اقتصاد و درامد درهم شده ولی خلاف همه اصول علم اقتصاد نرخ بیکاری مانند کشورهایی که نرخ رشد بالا دراند رو به کاهش بوده!

نمونه دیگر همین بحث تورم کنونی و گران شدن همه اجناس و حذف دلار 4200 تومنی و در نتیجه رسیدن دلار در امروز به 32 هزار تومن هست. چطور دولتها و مدیران اقتصادی انها انتظار دارند در سال حقوقها ودرامدها و هزینه ها و بودچه را افزایش دهند و کسری بودجه را بشدت افزایش دهند ولی قیمت دلار پایین برود!

همین هست که مردم متوجه شدند و متاسفانه اعتماد عمومی به گفته مدیران نزدیک به صفر شده. فقط ببینید که در این سه سال چند بار شایعه از منابع دولتی و مدیران وزارت خارجه و اقتصاد و بانک مرکزی بیرون امد که 7 میلیارد دلار کره جنوبی ازاد شد ولی بعد معلوم شد فقط خبر سازی بوده. خلاصه با این دست فرمون میرویم به همان جایی که در این چهل سال در حرکت بودیم. یعنی سراشیبی!
ناشناس
|
United States of America
|
۱۸:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
عملا بدتر شد. چون نرخ نان را از نگرانی نارضایتی بیشتر مردم نتوانستید دست بزنید ولی یارانه را از محل انتشار پول و افزایش کسری بودجه افزایش دادید و سونامی افزایش شدید تورم را در دو ماه دیگر باز هم بیشتر از الان شاهد خواهیم بود. شما این کاره نیستید. هیچ وقت نبودید و ده تا دولت دیگر هم نخواهید بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
این تورم افسارگسیخته نهایتا با یک ابر رکود و بیکاری پایان میابد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
اولا که استقراض از بانکهای عادی تفاوتی با استقراض از بانک مرکزی نداره ثانیا این کم شدن رشد دو دهم درصد از نقدینگی مربوط به انضباط مالی و برنامه ریزی و .... چون هیچکدام از اینها اینکاره نیستند از تغییرات دهک بندی هاشون معلومه از بودجه نویسی بدون ردیف معلومه از دستورات فوری و انی معلومه !! این کم شدن بسیار جزئی رشد نقدینگی بخاطر اینه که دولت به قانون افزایش حقوق کارمندان و بازنشسته ها و کارگران با توجه به تورم پایبند نبوده و ان را اجرا نکرده است بخاطر اینه که مردم از بی ارزش شدن پولشون نگرانتر از همیشه شدند و ان را به اقلام دیگری تبدیل کردند
ناشناس
|
Netherlands
|
۱۹:۰۰ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
ریشه تورم در اقتصاد ایران افزایش سرسام‌آور نقدینگی هست و تا الآن دولت برای کنترل رشد نقدینگی هیچ کار خاصی نکرده. کلّی سازمان، نهاد و یا آدم‌های بی‌خاصیت که هیچ تولید و فایده‌ای برای مملکت ندارند ولی دارند بودجه می‌گیرند، وجود داره که هنوز دولت بودجه اونها را داره پرداخت می‌کنه و بعضاً خیلی از اونها سالانه افزایش بودجه هم دارند!
در واقع ریشه و دلیل اصلی افزایش سرسام‌آور نقدینگی و متعاقباً تورم و کاهش ارزش پول ملّی وجود همین مفت‌خورها هست و تا دولت مقتدرانه وارد عمل نشه و بودجه این عناصر بی‌خاصیت و مفت‌خور و زالوصفت را قطع نکنه و تمام این سازمان‌ها و نهادهای مافیایی را منحل نکند و دست اونها را از اقتصاد ایران قطع نکنه، نقدینگی رو به افزایش خواهد بود و تورم هم افسارگسیخته‌.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۴۲ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۳
صددرصد حق با شماست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
وقتی قیمت ارز و کالاها و خدمات به سرعت در حال افزایش هستند این آمار و ارقام مسئولان چه دردی از مردم دوا می کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۳/۱۱
اینها همش مخاسباته و بازی با اعداد جیزی که مردم می بیتتد دلار هست که قعلا به 31 رسبده
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟