عکس آرشیوی است.
به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، اکنون دیگر در هیاهوی شهر و شلوغی اجتماعات کمتر به چهرههای پنهان در ورای ماسک برخورد می کنی، ماسکی که تا چندی قبل پوششی جدایی ناپذیر برای شهروندان بود، امروز کمرنگ و کمیاب شده و با آبی و زرد شدن رنگ کرونایی شهرها، عادیانگاری در جامعه حاکم شده و رعایت پروتکلهای بهداشتی به حداقل رسیده است.
طبق آخرین گزارش وزارت بهداشت، وضعیت اجرای پروتکل های بهداشتی در کشور در بازه زمانی ۱۴ تا ۲۱ خردادماه، نشان دهنده کاهش میزان رعایت دستورالعمل های بهداشتی شامل بهداشت فردی، استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و رعایت تهویه مناسب است که به کمتر از نصف رسیده و میانگین کشوری استفاده از ماسک در خدمت دهندگان و خدمت گیرندگان در اماکن عمومی به ۴۳.۶۷ درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که مسوولان وزارت بهداشت همچنان بر استفاده از ماسک تاکید دارند و به گفته آنان در تمامی مجامع علمی دنیا، استفاده از ماسک عاملی موثر برای جلوگیری از انتقال چرخش ویروس در جوامع است و در حال حاضر استفاده از ماسک می تواند بر اساس وضعیت رنگبندی شهرها و شرایط افراد، متفاوت باشد.
دبیر کمیته علمی کشوری کرونا، اظهار داشت: باتوجه به شرایط موجود، نظر این کمیته بر آن است که بر اساس رنگبندی شهرها، باید از ماسک استفاده کرد. هم اینک وضعیت رنگبندی اکثر شهرهای کشور، زرد و آبی است بنابراین افراد فاقد بیماری های زمینه ای، سن بالا و سیستم ایمنی ضعیف، که تحت درمان با داروهای سرکوب کننده ایمنی نباشند، برای استفاده از ماسک در محیط های باز، الزامی ندارند.
دکتر حمیدرضا جماعتی تاکید کرد: در محیط های سربسته به ویژه محل هایی که افراد زیادی حضور داشته و سامانه تهویه مناسبی ندارد، استفاده از ماسک همچنان مورد تاکید است. همچنین به افرادی که به علت ضعف سیستم ایمنی، در خطر هستند و بیماران تحت درمان با داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی، بیماران پیوندی و سالمندان، توصیه می شود که در استفاده از ماسک، استمرار داشته باشد.
در کلانشهر ۳.۵ میلیون نفری مشهد نیز آمار رسمی از میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی ارائه نشده است اما طبق بازدیدهای میدانی خبرنگار ایرنا از اماکن تجاری، حوزه های حمل و نقل عمومی و گزارش گیری از آنها، میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک کاهش چشمگیری یافته است که این میتواند زنگ خطری برای آغاز مجدد موج همه گیری کرونا باشد.
وضعیت نامناسب استفاده از ماسک در مشهد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در خصوص وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در استان اظهار کرد: در وضعیت خوبی از لحاظ استفاده از ماسک قرار نداریم و این الزام از سوی شهروندان بسیار کمرنگ شده است.
دکتر سیدجواد حسینی افزود: مصوبات ستاد کرونا در خصوص الزام رعایت استفاده از ماسک و پروتکلهای بهداشتی مانند گذشته بدون تغییر برقرار است و تا کنون ابلاغ جدیدی از سوی ستاد ملی کرونا در این خصوص صورت نگرفته است.
وی اضافه کرد: هماینک الزامات مربوط به واکسیناسیون، استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی همچنان به قوت خود باقی است.
دکتر حسینی ادامه داد: در کنار رعایت پروتکلهای بهداشتی، بیشترین تاکید روی تزریق دُز سوم واکسیناسیون کروناست، وضعیت مشهد و شهرهای زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در موضوع دریافت دُز یک و ۲ جمعیت بالای ۱۸ سال نسبتا مطلوب است به طوری که ۹۹ درصد این جمعیت واکسن دز اول را تزریق کردهاند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: اما در موضوع تزریق واکسن دُز سوم تنها حدود ۳۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال واکسیناسیون را انجام دادهاند.
استفاده از ماسک برای پیشگیری از سرخک و آبله میمون
دکتر حسینی ادامه داد: یکی از اصلیترین دلایل موفقیت در کنترل ویروس کرونا، استفاده از ماسک و انجام واکسیناسیون بود، اما با توجه به گذشت مدت زمان ۶ ماه از تزریق دُز دوم واکسن، شهروندان باید نسبت به تزریق دز سوم اقدام کنند.
وی اضافه کرد: استفاده از ماسک به جز کرونا، در پیشگیری از شیوع دیگر بیماریهای ویروسی نظیر کرونا و آبله میمونی ضرورت دارد و مردم باید بدانند که کرونا هنوز تمام نشده است، لذا سهلانگاری در استفاده از ماسک برای پیشگیری از شیوع این ویروسها ضروری است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: خوشبختانه تاکنون موردی از آبله میمونی در کشور و به تبع آن خراسان رضوی گزارش نشده است اما پنج مورد سرخک در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد گزارش شده که چهار مورد آن وارده و یک مورد ایرانی است و یکی از راههای مهم پیشگیری از این بیماری هم استفاده از ماسک است.
کاهش استفاده از ماسک در ناوگان اتوبوسرانی
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد در خصوص کمرنگ شدن رعایت پروتکلهای بهداشتی در این ناوگان به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به عادی انگاری ویروس کرونا توسط برخی شهروندان در سال جدید، توجه به رعایت پروتکل ها تا حدودی کاهش یافته و شهروندان مانند گذشته خود را موظف به استفاده از ماسک نمی دانند.
علی اصغر نیشابوری افزود: سازمان اتوبوسرانی اجازه برخورد مستقیم با مسافرانی را که از ماسک استفاده نمیکنند، ندارد اما فرهنگ سازی برای رعایت دستورالعمل های بهداشتی در این ناوگان مانند گذشته در حال انجام است.
نیشابوری خاطرنشان کردد: اقدامات ابلاغی به سازمان اتوبوسرانی مشهد نظیر ضدعفونی کردن ناوگان به صورت روزانه در حال انجام است و تراکتهای الزام استفاده از ماسک در داخل ناوگان نصب شده است.
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد خاطرنشان کرد: البته ممکن است پوسترهای رعایت فاصلهگذاری اجتماعی و الزام به استفاده از ماسک در داخل ناوگان از محل نصب جدا شده و اتوبوسران نیز نسبت به نصب مجدد آن اقدام نکرده باشد، که این موارد پایش خواهد شد.
نیشابوری ادامه داد: به اتوبوسرانان نیز ابلاغ شده که به مسافران بدون ماسک تذکر بدهند اما راهور ناوگان اتوبوس و مینیبوس موظف است اعصاب و تمرکز خود را برای هدایت اتوبوس ۱۳ متری با ۶۰ مسافر به کار گیرد و نمیشود توقع داشت که به تک تک مسافران در خصوص عدم استفاده از ماسک تذکر دهد.
وی اضافه کرد: رانندگی سختی خاص خود را دارد و از رانندهای که حداقل ۱۲ ساعت پشت فرمان در سطح شهر مشغول جابه جایی مسافران است، نمی توان انتظار داشت که در خصوص سهلانگاری شهروندان نیز پاسخگو باشد.
مدیرعامل سازمان اتوبوسرانی مشهد افزود: میزان استفاده از ماسک در شهر کاهش یافته و این موضوع در ناوگان اتوبوسرانی مشهد در بین مسافران نیز مشهود است، رسانهها نیز باید همچنان در بحث هشدارهای مرتبط با کرونا در صحنه باشند، چرا که با کمرنگ شدن تکرار الزام استفاده از ماسک در رسانهها، مردم نیز زودتر به سمت عادیانگاری میروند.
نیشابوری گفت: سال گذشته درصد استفاده از ماسک در بین مسافران ناوگان عمومی شهری بین ۸۵ تا ۹۰ درصد بود اما در حال حاضر این میزان بسیار کاهش یافته است.
بی تفاوتی در استفاده از ماسک در مترو
متروی مشهد نیز از سال ۹۹ و در زمان اوج شیوع کرونا، فعالیت آمران سلامت را در قطارشهری عملیاتی کرد، که این اقدام توسط نیروهای داوطلب هلال احمر و در راستای ترغیب شهروندان به استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی انجام شد، اما به مرور و با بهبود اوضاع کرونایی فعالیت این تیم نیز متوقف شد.
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد در خصوص وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی در مترو اظهار کرد: میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی و استفاده از ماسک در یکی دو ماه گذشته در بین شهروندان کاهش یافته و جدیتی از سوی برخی مسافران در خصوص رعایت این الزام دیده نمیشود.
وحید مبینمقدم با بیان اینکه در فروردین و اردیبهشت امسال حدود ۹.۵ میلیون مسافر توسط خطوط ۱ و ۲ مترو در مشهد جابه جا شدهاند، افزود: همچنان دستورالعمل الزام استفاده از ماسک در مترو پابرجاست و موضوع جدیدی جایگزین آن نشده است اما شهروندان دیگر مثل گذشته در این خصوص جدیت ندارند.
وی اضافه کرد: ماموران ایستگاههای مترو به شهروندان فاقد ماسک تذکر میدهند اما برخی مسافران به این تذکرها بیاعتنایی کرده و برخی نیز در داخل واگن ماسک خود را برمیدارند.
وی ادامه داد: همچنین توسط ماموران بهداشتی از پنج مرکز بهداشت در مشهد، به طور میانگین هفته ای دو مرتبه از ایستگاههای مترو بازدید صورت میگیرد و وضعیت رعایت پروتکلهای بهداشتی بررسی میشود.
مدیرعامل شرکت قطارشهری مشهد افزود: ناوگان و ایستگاهها مانند گذشته به صورت روزانه ضدعفونی میشود و غرفهداران نیز ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی هستند.
مبینمقدم در خصوص مسافران نیز گفت: اقدامات فرهنگسازی برای ترغیب استفاده از ماسک در ایستگاهها و داخل ناوگان نظیر پیامهای صورتی و تصویری و نصب بنر ادامه دارد اما با توجه به کاهش استفاده از ماسک در جامعه، حساسیت شهروندان در این خصوص در ناوگان حمل و نقل عمومی نیز کاهش یافته است.
الزام استفاده از ماسک در فضاهای سربسته
عضو کمیته علمی ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا در استان خراسان رضوی نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: با توجه به آمارهای کووید۱۹، استفاده از ماسک در اماکن روزباز ضرورتی ندارد اما در فضاهای بسته همچنان باید ماسک استفاده و پروتکلها رعایت شود.
دکتر ویدا وکیلی خاطرنشان کرد: دست دادن، دیدهبوسی کردن و شرکت در تجمعات شلوع در فضای سربسته نه تنها برای کووید ۱۹ بلکه برای سایر بیماریهای ویروسی نیز توصیه نمیشود.
وی اضافه کرد: هماینک شیوع ویروس کووید ۱۹ با توجه به واکسیناسیون انجام شده در شرایط کنترلی است و بیشتر کشورها در حال کاهش محدودیتها در فضاهای روباز هستند اما در فضاهای سربسته و ناوگان حمل و نقل عمومی، استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی همچنان ضروری است.
عضو کمیته علمی ستاد پیشگیری و مقابله با کرونا در خراسان رضوی تاکید کرد: انجام واکسیناسیون کامل شامل دریافت سه دُز واکسن کرونا در ایجاد مصونیت نسبت به این بیماری ضروری است.
هنوز مدت زمان زیادی از فوتیهای سه رقمی کرونا و داغ های بر دلها مانده، روزهای سخت عزا و ترس از دست دادن عزیزانمان نگذشته است و یقینا استفاده از ماسک برای جلوگیری از تکرار این روزهای سخت، چندان سخت نیست و شهروندان باید همچنان بر استفاده از ماسک و رعایت پروتکلهای بهداشتی اهتمام داشته باشند تا دوباره جامعه گرفتار موجهای سهمگین کرونا نشود.