بین الملل تابناک: رایزنی مقامات عالی رتبه آمریکا و اسرائیل درباره ایران، تصمیم حماس به احیای روابط با سوریه پس از یک دهه، هشدار مقام آمریکایی درباره تهدید پمپئو توسط ایران، بیانیه مشترک مصر و عربستان پس از پایان سفر بنسلمان به قاهره و رویارویی جنگندههای یونان و ترکیه بر فراز اژه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رایزنی مقامات عالی رتبه آمریکا و اسرائیل درباره ایران
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا در ادامه رایزنیهای خود در آستانه سفر جو بایدن به منطقه، پس از گفتوگو با وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با نفتالی بنت، نخست وزیر این رژیم درباره مسائل منطقه و نفوذ منطقهای ایران رایزنی کرد.
وزارت امور خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی با انتشار بیانیه ای اعلام کرد که بلینکن با نفتالی بنت، نخست وزیر رژیم صهیونیستی درباره انحلال کنست گفتوگو کرد.
بر اساس این بیانیه، بلینکن مدعی احترام واشنگتن به فرایندهای دموکراتیک شد و بر تعهد قاطعانه ایالات متحده به روابط راهبردی قوی با رژیم صهیونیستی تاکید کرد.
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد که بلینکن همچینن در تداوم ادعاها درباره نفوذ منطقه ای ایران، در این گفتوگو بر "نگرانی های متقابل درباره نفوذ مخرب ایران در منطقه " تاکید کرد.
در ادامه بیانیه وزارت خارجه آمریکا آمده است: وزیر خارجه تاکید کرد که مشتاقانه منتظر ادامه همکاری نزدیک ما در مورد مسائل منطقهای و جهانی است و گفت که بایدن مشتاقانه منتظر سفر ماه آینده خود به اسرائیل است.
یائیر لاپید وزیر خارجه رژیم صهیونیستی در حساب توییتری خود نوشت: من امروز با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود گفتوگو کردم.
وی تصریح کرد: ما در مورد سفر آتی جو بایدن، رییس جمهور آمریکا به اسرائیل صحبت کردیم. این دیدار فرصتی برای تاکید بر ارتباط شخصی عمیق رئیس جمهور آمریکا با اسرائیل، تعهد آمریکا به امنیت اسرائیل و تقویت جایگاه اسرائیل در منطقه است. این سفر پیامدهای مهمی برای منطقه و مقابله با ایران و همچنین ظرفیت زیادی برای ارتقای ثبات و امنیت منطقهای دارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در راستای سیاست هراس واشنگتن از نفوذ منطقه ای ایران گفت: جو بایدن رئیس جمهوری ایالات متحده در سفر منطقه ای خود درباره نفوذ تهران رایزنی خواهد کرد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا عصر سه شنبه به وقت محلی در نشستی با خبرنگاران در محل وزارت خارجه این کشور در پاسخ به سوال خبرنگاری درباره سفر جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا به منطقه و نیز موضوع ایران گفت که هنوز چند هفته به این سفر باقی مانده است؛ اما ایران به صورت طبیعی یک موضوع در گفتوگوها میان بایدن و مقامات اسرائیلی و عربستانی خواهد بود.
وی با تکرار ادعاهای بی اساس و در تداوم هراس از نفوذ منطقه ای و پیشرفت های هسته ای و برنامه بازدارندگی دفاعی ایران، نفوذ تهران در منطقه را مخرب خواند و ادعا کرد تهدیدهای نشات گرفته از ایران از جمله برنامه هسته ای و موشکی، حمایت از نیروهای نیابتی، موضوع گفتوگو خواهد بود.
پیش از این، یک سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا به سیانان گفت: ما متعهد به رایزنی نزدیک با شرکای منطقهای خود در مورد سیاست آمریکا در قبال ایران هستیم و به طور کلی، از گفتوگو میان کشورهای منطقه درباره مسائل امنیتی و ثبات منطقه حمایت میکنیم.
تصمیم حماس به احیای روابط با سوریه پس از یک دهه
جنبش حماس تصمیم دارد پس از ده سال قطعی رابطه با سوریه، روابط خود را با این کشور از سر گیرد.
یک مسئول بلندپایه حماس به خبرگزاری فرانسه گفته که روابط بین جنبش مقاومت اسلامی فلسطین و دولت سوریه در راه بازگشت کامل خود است.
مقام مسئول تأکید کرد که طی ماههای اخیر چندین سفر از سوی رهبران حماس به سوریه صورت گرفته است.
وی گفت که مواضع سوریه در راستای حمایت از فلسطین و فلسطینیان بوده و حماس علاقهمند به رابطه با این کشور و همه کشورهای عربی است.
مقام حماس که خواست نامش فاش نشود، گفت که دو طرف برای رسیدن به این هدف در سطوح عالی رهبری جلساتی برگزار کردند.
در همین رابطه، وبسایت روزنامه «رأی الیوم» نیز به نقل از دو منبع در جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) گفته که این جنبش ده سال پس از تحریم دمشق به دلیل مخالفت با اقدامات دولت سوریه علیه معارضان، تصمیم به ازسرگیری روابط خود با سوریه گرفته است.
برخی برای اعضای جنبش حماس ده سال پیش در اوج بحران و درگیریهای سوریه، روابط خود با دولت سوریه را قطع و مقر خود را در دمشق ترک کردند.
تغییر مواضع حماس و پیش از آن برخی پایتختهای عربی را باید به دلیل مقاومت و ایستادگی دولت دمشق بر مواضع خود دانست؛ مواضعی که قدرتهای نظامی و سیاسی بزرگی را به تجدیدنظر درباره موضع گیری علیه دمشق واداشته است.
پیش از این نیز برخی کشورهای عربی با عقبنشینی از مواضع سابق خود نسبت به سوریه، اقدام به عادیسازی روابط با سوریه و بازگشایی سفارتخانههای خود در دمشق کرده بودند.
هشدار مقام آمریکایی درباره تهدید پمپئو توسط ایران
یک مقام آمریکایی گفته، واشنگتن تهدیدهای ایران علیه «مایک پامپئو» وزیر خارجه سابق آمریکا را جدی میگیرد.
پایگاه واشنگتنفریبیکن که یک وبگاه نزدیک به نومحافظهکاران آمریکایی است، امروز در گزارشی نوشته ایران تهدیدهای خود برای ترور مایک پامپئو را تازه کرده است.
این وبگاه نوشته یک حساب کاربری «وابسته به حکومت ایران» در توییتر در چند روز پیش تهدید کرده که پامپئو بایستی در ترس زندگی کند.
حساب کاربری «إیران بالعربیة» در توییتر با انتشار عکسی از پامپئو نوشته است: «در ترس زندگی کن، ترسو!»
فریبیکن نوشته است: «این پست نشان میدهد که ایران پامپئو را به دلیل نقش او در حمله پهپادی که به کشته شدن (شهادت) قاسم سلیمانی (فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران) منجر شد، مرده میخواهد.»
یک سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به واشنگتنفریبیکن گفت که واشنگتن این تهدیدها را جدی میگیرد. او گفته ایران در صورت حمله به هر مقام آمریکایی «با تبعات شدید» مواجه خواهد شد.
این سخنگو گفت: «اشتباه نکنید. ایالات متحده از شهروندانش محافظت و دفاع خواهد کرد. این هم مقامهایی را شامل میشود که الان به ایالات متحده خدمت میکنند و هم کسانی که سابقاً خدمت کردهاند.»
وی اضافه کرد: «ما در عزم خود علیه تهدیدها و تشدید تنشها متحدیم. ما در دفاع از مردممان متحدیم. چنانچه ایران به یکی از شهروندان ما حمله کند با تبعات شدیدی مواجه خواهد شد.»
«مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه سابق آمریکا جمعه گذشته با شبکه خبری العربیه مصاحبهای درباره عملیات تروریستی فرودگاه بغداد برای ترور سردار «قاسم سلیمانی»، فرمانده شهید نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام داد.
بیانیه مشترک مصر و عربستان پس از پایان سفر بنسلمان به قاهره
مصر و عربستان در پایان سفر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی به مصر بیانیه مشترکی صادر و بر اهمیت حل بحران سوریه و دستیابی به حل و فصل عادلانه مناقشه فلسطین و رژیم صهیونیستی تأکید کردند.
در بیانیه مشترک مصر و عربستان که پس از پایان سفر یک روزه ولیعهد سعودی به قاهره صادر شده است، آمده که در دیدار بن سلمان و عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر «روابط تاریخی بین دو کشور و سطح همکاری و هماهنگی در همه سطوح و راههای توسعه و توسعه روابط در زمینههای مختلف به گونهای که منافع دو کشور را محقق کند و همچنین مسائل منطقهای و بینالمللی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.»
در ادامه بیانیه مشترک آمده که «دو طرف در رابطه با مسائل سیاسی، بر عزم خود برای تقویت همکاریها در تمامی موضوعات سیاسی و تلاش برای تدوین مواضع مشترکی که امنیت و ثبات آنها را حفظ میکند و اهمیت تداوم هماهنگی و رایزنی در خصوص تحولات مربوط به تمامی محافل دوجانبه و چندجانبه تأکید کردند.»
بر اساس این بیانیه، السیسی و بن سلمان در دیدار با یکدیگر مسائل منطقهای و بین المللی مورد اهتمام مشترک از جمله موضوع فلسطین را مورد بررسی قرار داده و خواستار افزایش تلاش ها برای دستیابی به حل و فصل همه جانبه و عادلانه مناقشه فلسطین و اسرائیل شدهاند.
در مورد یمن، دو طرف مدعی حمایت کامل خود از تلاشهای بینالمللی و منطقهای با هدف دستیابی به راهحل سیاسی جامع برای حل بحران یمن شده و بر حمایت خود از شورای رهبری ریاستی یمن در راستای انجام وظایف مربوط به اجرای سیاستها و ابتکارات مؤثری که به امنیت و ثبات یمن کمک میکند، تأکید کردند.
در مورد مساله عراق، دو طرف ابراز امیداواری کردند که احزاب و گروههای سیاسی مختلف عراقی بتوانند به راهحلی برای تشکیل یک دولت فراگیر دست یابند که امنیت، ثبات و مقابله با سازمان های تروریستی را فراهم و روابط عراق را با دیگر کشورهای عربی در چشماندازی گستردهتر تقویت کند.
در خصوص موضوع لبنان هم طرفهای سعودی و مصر بر تداوم تلاشها در راستای حفظ هویت عربی، امنیت و ثبات لبنان و حمایت از نقش نهادهای دولتی لبنان و انجام اصلاحات لازم برای غلبه بر بحران لبنان و مقابله با تروریسم تأکید کردند.
در موضوع سوریه نیز دو طرف بر اهمیت دستیابی به راه حل سیاسی برای بحران سوریه تأکید کردند؛ به گونهای که خواستههای مردم سوریه محقق و وحدت و تمامیت ارضی سوریه حفظ شود.
محمد بن سلمان ولیعهد عربستان عصر دوشنبه در آغاز تور منطقهای خود که شامل اردن و ترکیه نیز میشود، وارد مصر شد.
طبق اعلام منابع مصری، عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهور مصر در فرودگاه قاهره از بن سلمان استقبال کرد.
رسانههای سعودی و مصری میگویند که در جریان این سفر، بیش از ۱۴ توافق سرمایهگذاری به ارزش هشت میلیارد دلار به امضای دو طرف رسیده است.
رویارویی جنگندههای یونان و ترکیه بر فراز اژه
وزارت دفاع یونان سه شنبه شب به وقت تهران از رویارویی هوایی مستقیم جنگندههای یونانی با نیروی هوایی ترکیه و ۴۱ مورد نقض حریم هوایی این کشور توسط نیروی هوایی ترکیه خبر داد.
به نوشته روزنامه «پروتوثما» وزارت دفاع یونان اعلام کرد که روز سه شنبه، دو مورد از این تخلفات به نبرد با نیروی هوایی ترکیه بر فراز دریای اژه تبدیل شد. بنابر بیانیه وزارت دفاع یونان، در مجموع ۸ فروند جنگنده «اف-۱۶» و «اف-۴ فانتوم»، دو فروند پهپاد و یک هواپیمای تجسسی «سیان-۲۳۵» ترکیه امروز بر فراز دریای اژه پرواز کردند.
پنج مورد تخلف توسط پهپادها و ۳۶ مورد دیگر توسط هواپیماهای جنگنده ترکیه صورت گرفت. جنگندههای متجاوز ترکیه در این ماموریت در ارتفاع ۲۰ هزار پایی یکی از جزایر یونان واقع در دریای اژه پرواز کردند.
وزارت دفاع یونان اعلام کرد که هواپیماهای ترکیه بر اساس قوانین بینالمللی شناسایی و رهگیری شدند.
این در حالی است که یک تحلیلگر نظامی ترکیه و از نظامیان سابق این کشور نسبت به درگیری نظامی بین ترکیه با یونان هشدار داد و بر لزوم برتری هوایی ترکیه تاکید کرد.
به نوشته شماره سه شنبه روزنامه «گریک سیتی تایمز» «اردوغان قره قوش» تحلیلگر نظامی و سرهنگ بازنشسته این کشور ارزیابی کرد که هرگونه تقابل با یونان به «جنگ تمام عیار» بین دو کشور تبدیل خواهد شد.
وی در این مصاحبه بر اهمیت «برتری هوایی» که ترکیه در هرگونه رویارویی نظامی محتمل با یونان تاکید کرد.
قره قوش در یک برنامه تلویزیونی به بحران سال ۱۹۹۶ در جزایر صخرهای «ایمیا» اشاره کرد، مکانی که طبق ادعای وی، فرماندهان ارتش ترکیه آماده جنگ کامل با یونان بودند. وی مدعی شد در آن برهه نیروی هوایی ترکیه ظرف ۱۲ ساعت در حالت جنگ قرار گرفت. سپس، نیروی دریایی در دو روز آماده شد و نهایت در هفت روز ارتش ترکیه آماده جنگ با یونان شد.
این تحلیلگر نظامی ر این برنامه چندین بار تاکید کرد که مردم ترکیه باید بدانندکه اگر نبردی با یونان رخ دهد، یک جنگ تمام عیار خواهد بود.