بین الملل تابناک: استقبال گرم اردوغان از محمد بن سلمان در آنکارا، تصویب بودجه نظامی ۸۱۰ میلیارد دلاری آمریکا، حمله راکتی به پایگاه ترکیه در شمال عراق، گزارش رسانه آمریکایی از زیرساختهای پیشرفته ایران برای دور زدن تحریمها و استقرار سلاحهای سنگین یونان در جزیره مورد اختلاف با ترکیه از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقه و جهان در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
استقبال گرم اردوغان از محمد بن سلمان در آنکارا
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان روز چهارشنبه ۲۲ ژوئن (یک تیر) و در پایان تور منطقهای خود که با سفر به مصر آغاز شده بود، با استقبال رسمی رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه وارد مجتمع ریاست جمهوری «بشتپه» آنکارا شد.
این اولین سفر رسمی او به کشور اروپایی-آسیایی ترکیه پس از رسوایی قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد حکومت سعودی است و انتظار میرود که دیدار او با اردوغان، عصر جدیدی را در روابط ترکیه و عربستان آغاز کند.
در بیانیه مشترک ترکیه و عربستان که چهارشنبه شب پس از پایان دیدار محمد بن سلمان ولیعهد سعودی و رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه صادر شده است، بر عزم آغاز دوره جدیدی از همکاری در روابط دوجانبه اعم از سیاسی، اقتصادی و امنیتی تاکید گشته است.
به گزارش آناتولی، در این بیانیه مشترک آمده که طرفین بر عزم خود برای توسعه و حفظ همکاری مبتنی بر پیوندهای برادری تاریخی برای خدمت به آینده منطقه تاکید کردند.
در گفتوگوی اردوغان و بن سلمان، آنان خواستار تسهیل تجارت، کشف فرصتهای سرمایه گذاری و افزایش ارتباطات برای تبدیل آنها به مشارکتهای ملموس شدهاند.
تصویب بودجه نظامی ۸۱۰ میلیارد دلاری آمریکا
کنگره آمریکا با افزایش ۳۷ میلیارد دلاری بودجه نظامی ۷۷۳ میلیارد دلاری دولت بایدن، آن را به میزان ۸۱۰ میلیارد دلار تصویب کرد.
خبرگزاری رویترز از مبدا واشنگتن با انتشار این خبر اعلام کرد: کمیته خدمات نظامی مجلس نمایندگان آمریکا اواخر دیروز از اصلاحیه پیشنهادی دولت بایدن برای افزایش ۳۷ میلیارد دلاری وزارت دفاع آمریکا در کنار لایحه بودجه بی سابقه ۷۷۳ میلیارد دلاری دولت "جو بایدن" برای پنتاگون حمایت و آن را تصویب کرد.
رویترز در ادامه گزارش داد: بدین صورت راه برای تصویب بودجه سال آتی پنتاگون به مبلغ حداقل ۸۱۰ میلیارد دلار که پیش از این از سوی کمیته خدمات نظامی سنا مورد تصویب قرار گرفته بود، هموار شد.
رویترز افزود: بایدن ۸۱۳ میلیارد دلار بودجه دفاع ملی در زمان صلح را خواستار شده بود که از این مبلغ ۷۷۳ میلیارد دلار برای پنتاگون در نظر گرفته شده است.
بنا بر این گزارش، لایحه اصلاحیه ۳۷ میلیارد دلاری قانون مجوز دفاع ملی سالانه موسوم به (NDAA) ) با اکثریت آرا، (۴۷ رای موافق در برابر ۱۷ رای مخالف) به تصویب رسید.
رویترز در ادامه گزارش داد: اصلاحیه افزایش ۳۷ میلیارد دلاری به بودجه دفاعی آمریکا، شامل ۲.۵ میلیارد دلار برای کمک به پرداخت هزینه های افزایش سوخت، ۵۵۰ میلیون دلار برای اوکراین، بودجه برای پنج کشتی، هشت هواپیمای جنگنده F-۱۸، هواپیماهای سی-۱۳۰ هرکولس و حدود ۱ میلیارد دلار برای چهار واحد موشکی پاتریوت است.
حمله راکتی به پایگاه ترکیه در شمال عراق
پایگاه خبری شبکه «رووداو»، شامگاه روز (چهارشنبه)، گزارش داد که پایگاه ترکیه در ناحیه «بامرنی» در شهرستان «العمادیه» در استان دهوک هدف حمله راکتی قرار گرفته است.
رووداو به نقل از یک منبع امنیتی خبر داد که راکت به یکی از خاکریزهای اطراف پایگاه اصابت کرده و تلفات جانی نداشته است.
این حمله در حالی انجام شده است که منابع عراقی ساعاتی پیش از حمله راکتی به تأسیسات گازی یک شرکت اماراتی در شمال این کشور خبر دادند.
برخی رسانههای عراقی گزارش دادند که در پی حمله راکتی به تأسیسات گازی شرکت «دانا گاز»، چند تن مجروح شدهاند.
گزارش رسانه آمریکایی از زیرساخت های پیشرفته ایران برای دور زدن تحریم ها
مسئول حقوقی یکی از بانکهای بزرگ بینالمللی گفته، ایرانیها دارای زیرساختهای پیشرفتهای برای دور زدن تحریمهای بانکی است.
روزنامه والاستریتژورنال در گزارشی روز چهارشنبه به نقل از یک مسئول ارشد حقوقی در یکی از بانکهای بزرگ بینالمللی گفت: «ایران در زیرساختهای دور زدن تحریمها بسیار پیشرفته است. آنها از فناوری، مهارت ها، افراد و حمایت دولتی پشتیبان آن برخوردارند.»
این روزنامه نوشته نظام ضدتحریمی ایران نتیجه مجموعه سیاستهایی است که در سال ۲۰۱۴ زیر نظر آیتالله خامنهای، رهبر عالیقدر ایران برای مجهز کردن اقتصاد ایران به ابزارهایی برای ایستادگی در برابر فشارهای خارجی پایهریزی شد.
طبق توضیح والاستریتژورنال، عنصر کلیدی در «اقتصاد مقاومتی»، پایهریزی یک نظام مالی بود که بر اساس آن ایران بتواند به تجارت خارجی و مبادلات مالی خود حتی در صورت تحریم آن بخشها ادامه دهد.
روزنامه والاستریتژورنال در بخش دیگری از گزارش تحقیقی مفصل امروز خود با استناد به برخی اسناد خبر داده بانکهای مستقر در چین، خاورمیانه و کشورهای غربی به شرکتهای ایران در بخشهای انرژی و صنعت، خدمات بانکی ارائه دادهاند.
دیپلماتهای غربی، مقامهای اطلاعاتی، اسناد شرکتها و اظهارنامههای بانکی که والاستریتژورنال آنها را بررسی کرده نشان میدهند ایران با کمک گرفتن از شبکهای متشکل از شرکتهای صوری، صرافیهای خارجی و واسطهها، حسابهای بانکی با مبادلات دهها میلیارد دلار در سال ایجاد کرده است. انجام این مبادلات طبق قوانین تحریمهای آمریکا ممنوع است.
روزنامه آمریکایی به نقل از دیپلماتها و مقامهای غربی و همچنین مقامهای ایران مدعی شده این شبکه توسط رهبران سیاسی ایران طراحی شده است. اظهارنامههای بانکی و اسناد شرکتی که توسط والاستریتژورنال بررسی شدهاند نشان میدهند هلدینگ HSBC و بانک استاندارد چارترد به عنوان دو مورد از بزرگترین بانکهای دنیا در زمره مجموعهای از نهادهای مالی قرار دارند که اقدام به ارائه خدمات ممنوعه به شرکتهایی کردهاند که در حال تجارت به نیابت از صادرکنندگان ایرانی هستند.
والاستریتژورنال نوشته ایران از طریق این شرکتها و حسابهای بانکی آنها توانسته نفت و سایر محصولات خودش را به خریداران خارجی فروخته و در ازای آن دلار، یورو و سایر ارزهای خارجی دریافت کند. واردکنندگان ایرانی از این پولها برای پرداخت بهای کالاهایی که ایران برای سرپا نگاه داشتن اقتصادش به آن نیاز دارد استفاده میکنند. یک شرکت وابسته به بانک مرکزی ایران این مبادلات ارزی میان واردکنندگان و صادرکنندگان ایرانی را تسهیل میکند.
استقرار سلاحهای سنگین یونان در جزیره مورد اختلاف با ترکیه
منابع رسانهای ترکیه روز چهارشنبه از نظامی شدن جزیره «کیچی» یا (پسریموس) توسط یونان در هشت کیلومتری جنوب غربی شبه جزیره «بدروم» در دریای اژه و استقرار نظامیان یونانی خبر دادند.
به گزارش شبکه خبری «تیآرتی» به نقل از خبرگزاری «آناتولی» جزیر کیچی بین جزایر یونانی کوس و کالیمنوس واقع شده و نزدیکترین جزیره به شهر توریستی بدروم ترکیه است.
«گورسل توکما اوغلو» تحلیلگر نظامی، امنیتی ترکیه گفت که کیچی به دلیل نزدیکی به سرزمین اصلی ترکیه، بر اساس ماده ۱۲ معاهده لوزان ۱۹۲۳، جزیرهای ترکیهای است.
بر اساس این گزارش، فیلمی از نیروهای یونانی و سلاحهای سنگین مستقر در این جزیره منتشر شده است. یک سکوی فرود بالگرد، چهار ساختمان پیش ساخته، برجهای نگهبانی و دیده بانی، فرستندهها، مخازن آب و پنلهای خورشیدی به وضوح در این فیلم مشاهده میشود.
نظامیان یونان نیز در لباس استتار خود اطراف سازه های سنگی شبیه به سنگر یا پناهگاه دیده میشوند. همچنین، یگانهای توپخانه یونانی در این مکان قابل مشاهده است.
توکما اوغلو گفت که یونان میخواهد با استقرار نیروها و تسلیحات سنگین در این جزیره بر آن مسلط شود که نقض آشکار قوانین بینالمللی است. در این جزیره نباید تسلیحات وجود داشته باشد، این موردی است که معاهده لوزان میخواهد.
وی ادامه داد: «ساختن تاسیسات در نقطهای درست در مجاور ترکیه، قرار دادن پرچم یونان در منطقه ای که توسط ماهیگیران و قایقهای ترکیه مشاهده شوند، در واقع اقدام تحریک آمیز است.»
طبق قوانین بینالمللی این جزیره قرار است خالی از سکنه و غیرنظامی بماند، اما اخیرا «کریاکوس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان، با سفر به این جزیره خبرساز شد. میتسوتاکیس عکسی از پرچم یونان که در این جزیره نصب شده است را در حساب کاربری خود در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشت.
ترکیه از همان ابتدا به سیاست یونان مبنی بر نقض وضعیت غیرنظامی جزایر از دهه ۱۹۶۰ و نظامی کردن جزایر اعتراض کرده است. آنکارا از مجاری دیپلماتیک اعتراض نموده و خواستار توقف تخلفات شده است. این موضوع در دهه ۱۹۷۰ در دستور کار سازمان ملل متحد و ناتو قرار گرفت. آخرین اقدام دیپلماتیک ترکیه، ارسال نامهای به سازمان ملل در ژوئیه ۲۰۲۱ بود که در آن گفته شد نظامی شدن جزایر تهدیدی جدی برای «امنیت ترکیه» است.