بین الملل تابناک: در حالی که وارد هشتمین روز پاسخ ایران به متن پیشنویس اتحادیه اروپا در رابطه با مذاکرات احیای برجام هستیم، تاکنون آمریکاییها اعلام کرده اند در حال بررسی پاسخ ایران هستند و روند پیشروی مذاکرات هستهای، دچار ابهام و تردیدهایی شده است.
العربیه روز چهارشنبه در خبری مدعی شده بود که ایالات متحده هیچ کدام از خواستههای اضافی ایران را نپذیرفته است.
سیدمحمد مرندی، مشاور رسانهای تیم مذاکرهکننده هستهای کشورمان در جواب به این ادعا نوشت: این ادعای العربیه کاملا غلط است. ایران تازه بررسی پاسخ را آغاز کرده است و بعدا هماهنگکننده را درجریان جزئیات قرار خواهد داد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی و رئیس اپوزیسیون فعلی این رژیم در گفتوگو با شبکه سعودی العربیه در این باره مدعی شد: توافق هستهای با ایران بر همه تاثیر منفی خواهد گذاشت.
وی گفت: ایران هر آنچه را که میخواست از این توافق به دست آورده است.
نتانیاهو در ادامه همچنین خود را در موضع آمریکا نشاند و گفت: واشنگتن با مذاکره غیرمستقیم با تهران به منظور احیای توافق بد هستهای و در تلاش برای دستیابی به دستاوردهای کوتاه مدت، علاوه بر اسرائیل خود را نیز ناامید و دلسرد کرد.
وی ادامه داد: ایران با موشکهایش قادر به هدف قرار دادن شهرهای آمریکا است.
العربیه، رسانه نزدیک به دولت عربستان سعودی ادعا کرده که آمریکا به پیشنهادی ایران پاسخ "نه" داده است.
العربیه نوشت: طرفهای اروپایی در تماس با دیگر طرفهای برجام خواستار دور جدیدی از گفتوگوها برای حل و فصل اختلافات ایران و آمریکا شدند.
ایالات متحده تمامی شروط اضافی درخواست شده از سوی ایران را رد کرده و از ایران خواسته است که هرگونه محدودیت در بازرسی های بین المللی را لغو کند و همچنین گفته است که ایران نباید اجازه غنی سازی اورانیوم بیش از سطح خلوص ۴ درصد را داشته باشد.
آمریکا از ایران خواسته است که تا سال ۲۰۳۱ ذخیره اورانیوم تهران نباید بیشتر از ۳۰۰ کیلوگرم باشد.
یکی دیگر از مواردی که آمریکا خواستار آن شده این است که جمهوری اسلامی باید ذخایر اورانیوم غنیشده ۲۰ و ۶۰ درصدی خود را تحویل داده و فعالیت سانتریفیوژهای پیشرفته را متوقف کند.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران از دریافت پاسخ آمریکا خبر داده اما درباره محتوای پیام ارسال شده هنوز هیچ کدام از مقامات رسمی اظهار نظری نکرده اند.
سخنگوی وزارت امور خارجه از دریافت پاسخ دولت آمریکا به نظرات ایران برای حل و فصل موضوعات باقیمانده در مذاکرات خبر داد و گفت: ایران پس از تکمیل بررسیها، نظرات خود را در این رابطه به هماهنگکننده اعلام خواهد کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه روز چهارشنبه از دریافت پاسخ دولت آمریکا به نظرات جمهوری اسلامی ایران برای حل و فصل موضوعات باقیمانده در مذاکرات رفع تحریم، از طریق هماهنگکننده اروپایی گفتوگوها طی عصر امروز خبر داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه اعلام کرد : بررسی دقیق نظرات طرف آمریکایی آغاز شده و جمهوری اسلامی ایران پس از تکمیل بررسیها، نظرات خود در این رابطه را به هماهنگکننده اعلام خواهد کرد.
وزیر جنگ رژیم صهیونیستی طی سخنانی در ادامه تحرکات خود برای کارشکنی در روند مذاکرات رفع تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران مدعی شد که توافق هستهای به امنیت جهانی و منطقهای آسیب میزند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، بنی گانتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی در ادامه افزود: توافقی که تواناییهای ایران را چند سال به عقب برنمیگرداند و آن را برای سالهای آینده محدود نمیکند، توافقی است که به امنیت جهانی و منطقهای آسیب میزند.
وی بار دیگر نتوانست ناراحتی خود را از روند مذاکرات هسته ای پنهان کند و بدون توجه به اینکه هم اکنون جمهوری اسلامی ایران یک کشور هسته ای به شمار می رود، افزود: باید به شدت جلوی حرکت ایران به سمت انرژی هستهای را گرفت.
گانتس ادامه داد: ما این موضوع را با آمریکاییها در میان خواهیم گذاشت و در عین حال «اسرائیل» به ساختن قدرت و تواناییهای خود ادامه میدهد تا بداند در هر شرایطی چگونه از خود دفاع کند.
واشنگتن پست در خبری اعلام کرد، ممکن است ایالات متحده روز چهارشنبه به پیشنهاد اروپا درباره توافق هسته ای پاسخ دهد.
در این خبر همچنین آمده است: ممکن است برای نهایی کردن توافق یک دور مذاکرات در وین مورد نیاز باشد.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مصاحبه با شبکه آمریکایی «پیبیاس» ادعاها درباره تحقیقات از برخی اماکن در ایران را تکرار کرد و گفت به «حداکثر دسترسی و بازرسی در خصوص ایران نیاز داریم».
گروسی در پاسخ به این پرسش که آیا فکر میکند قبل از امضای هر نوع توافق بین آمریکا و ایران با میانجیگری اروپا نیاز به توضیح کافی در خصوص ادعای «مواد هستهای اعلامنشده در ایران» وجود دارد، گفت «این یک سوال سیاسی است که باید برای آنها مطرح شود، نه من. آنچه ما نیاز داریم همکاری ایران است. و همچنین به حداکثر سطوح دسترسی و بازرسی نیاز داریم. هرچه محدودیتهای بیشتری داشته باشیم، اعتبار یا اطمینان کمتری میتوانیم در مورد وضعیت مواد هستهای در ایران به جامعه جهانی ارائه کنیم».
مدیرکل آژانس اتمی در ادامه در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا یا اروپا اصلاً به وی برای بستن تحقیقات درباره ایران اعمال فشار کردهاند، گفت: ایالات متحده هیچ فشاری وارد نکرده است. ممکن است فشار ضمنی یا صریح از یک طرف یا طرف دیگر وجود داشته باشد.
وی در ادامه ادعاهای خود گفت: فشارها در این موضوعات هستهای همیشه وجود خواهد داشت. آنها متأسفانه بخشی از چشمانداز هستند. اما، اگر ما مسیر خود را ادامه دهیم، اگر آژانس بینالمللی انرژی اتمی به کار خود ادامه دهد و اجازه داشته باشد کار بازرسی خود را انجام دهد، ما به آن (خاتمه یافتن تحقیقات) خواهیم رسید، کاملاً مطمئن هستم.
گروسی سپس در پاسخ به این سوال که با توجه به خاموش شدن دوربینهای آژانس در ایران، آیا این نهاد توانایی تشخیص اینکه ایران در حال ساخت سانتریفیوژهای بیشتری است را از دست داده، مدعی شد: خب، این یک حرکت جدی بود. این ۲۷ دوربین که قطع شدند، مناطق مهمی از تأسیسات تولید سانتریفیوژ و موارد دیگر را پوشش میدادند. و ما آن تداوم آگاهی را از دست دادیم.
وی افزود: اگر و زمانی که توافق احیا شود و بتوانیم دوربینها را دوباره وصل کنیم، باید با همکاران ایرانیمان بنشینیم و ببینیم که چگونه میتوانیم شکافهای بین آن زمان و زمان حال را پر کنیم.
مدیرکل آژانس در پایان گفت: فکر میکنم اگر دسترسی صحیح و لازم را داشته باشیم، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بازرسان آژانس، همیشه در موقعیتی خواهند بود که هرگونه انحراف مواد هستهای در ایران یا جاهای دیگر را بهموقع تشخیص دهند.
او پیشتر هم در مصاحبه با شبکه «سیانان» ادعاهای خود درباره برنامه هستهای ایران را تکرار کرد و گفت «به ما اطلاعات و پاسخهای ضروری و دسترسی به افراد و اماکن را بدهید تا بتوانیم درباره چیزهای خیلی زیادی که هنوز به توضیحات نیاز دارند شفافسازی کنیم. وقتی که این اتفاق رخ بدهد ما هر چیزی را کنار خواهیم گذاشت و گزارشی برای توضیح درباره آنچه اتفاق افتاده تهیه خواهیم کرد و این مسائل فیصله خواهند یافت».
درخواست نفتالی بنت از بایدن برای عدم توافق با ایران
در ادامه دست و پا زدن مقامات رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از احیای توافق هستهای و به بن بست کشاندن مذاکرات رفع تحریم های ایران ، نفتالی بنت، نخست وزیر پیشین رژیم اسرائیل سهشنبه شب از دولت بایدن خواست از هرگونه امضای توافق جدید با ایران برای احیای برجام خودداری کند.
بنت در صفحه شخصی خود در توییتر نوشت: اسرائیل به هیچ یک از محدودیتهای برآمده از توافق متعهد نیست و از همه وسایل برای آن که بتواند مانع پیشرفت برنامه هستهای ایران شود، استفاده میکند.
وی ادعا کرد که امضای این توافق میلیارد دلار در اختیار ایران و نیروهای نیابتی تهران قرار میدهد.
پیش از بنت، بنتی گانتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی هم گفت که این رژیم برای تحت تاثیر قرار دادن توافق هستهای از هیچ کاری فروگذار نخواهد کرد.
به تازگی نیز یائیر لاپید، نخست وزیر موقت رژیم صهیونیستی در پیامی به کاخ سفید ادعا کرده که پیش نویس توافق وین از معیارهای برجام فراتر رفته و با خطوط قرمز دولت جو بایدن همخوانی ندارد و از آن تعدی کرده است.
بر اساس گزارش تارنمای صهیونیستی – آمریکایی اکسیوس، لاپید در دفتر کار خود با «تد دوتچ» رئیس کمیته خاورمیانه در مجلس نمایندگان آمریکا و «تام نیدز» سفیر آمریکا دیدار و با آنها در مورد مساله ایران صحبت کرده بود.
پولیتیکو: تحرکات گسترده اسرائیل برای جلوگیری از توافق هسته ای
پولیتیکو نوشت: در حالی که طرفین مذاکرات وین منتظر پاسخ واشنگتن به متن پیشنهادی اتحادیه اروپا برای احیای توافق هسته ای هستند، دولت اسرائیل فشارها به دولت جو بایدن برای کناره گیری از تلاشهای بین المللی احیای توافق هستهای ایران را افزایش میدهد.
در گزارش این نشریه آمده است: "ایال هولاتا" مشاور امنیتی اسرائیل روز سهشنبه با جیک سالیوان همتای آمریکایی خود بمنظور طرح نگرانیهای تل آویو درباره پیش نویس اخیر برای احیای توافق سال ۲۰۱۵ دیدار کرد. در همین راستا بنی گانتس وزیر جنگ رژیم صهیونیستی نیز روز جمعه در واشنگتن با سالیوان دیدار و گفتوگو خواهد داشت.
پولیتیکو با بیان اینکه کاخ سفید نظر خود را تغییر نمیدهد، به بیانیه کاخ سفید در ساعات پایانی روز سهشنبه اشاره کرد و نوشت: در این بیانیه سالیوان تعهد راسخ خود را به حفظ و تقویت قابلیت اسرائیل در بازدارندگی و دفاع از خود اعلام کرده و همچنین ادعای مجددی مبنی بر اینکه واشنگتن متعهد به عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای است، مطرح شده است.
به نوشته پولیتیکو، در راستای اعمال فشارهای رژیم صهیونیستی به ایالات متحده برای عدم بازگشت به توافق هستهای، نفتالی بنت نخست وزیر سابق این رژیم در رشته توئیتی از واشنگتن خواسته تا "حتی اکنون در آخرین دقیقه" از مذاکرات خارج شود.
بنت همچنین مدعی شده است که تل آویو بخشی از این توافق نیست و تعهدی به هیچ یک از محدودیتهای ناشی از توافق ندارد و تمام ابزار در دسترس را برای جلوگیری از پیشرفت برنامه هستهای ایران به کار خواهد گرفت.
این گزارش می افزاید: پس از خروج دونالد ترامپ رییس جمهوری سابق آمریکا از توافقی که سالها برای آن تلاش شده بود، دولت بایدن تصمیم به بازگشت به توافق را در دستور کار قرار داد. پس از حدود یک سال و نیم و وقفههای طولانی مدت در این بین فرستادههای بایدن در مذاکرات غیر مستقیم با مقامهای ایرانی درباره احیای توافق گفت و گو داشتند.
ایران به پیشنویس پیشنهادی اتحادیه اروپا درباره احیای توافق پاسخ داده و مقام های آمریکایی در حال بررسی و آماده سازی پاسخ خود هستند که ممکن است در اواخر این هفته برای مذاکره کنندگان اروپایی ارسال شود. نشریه پولیتیکو در این خصوص نوشت: آمریکا با متحدانش از جمله اسرائیل پیش از ارسال پاسخ در حال مشورت بوده اما مشخص نیست آیا تا پس از دیدار گانتس با سالیوان (برای ارسال پاسخ) منتظر میماند یا خیر؟!
این نشریه با اشاره به وضعیت بسیار آشفته و بی ثبات نظام سیاسی رژیم صهیونیستی اضافه کرد: مقامهای اسرائیلی در زمانی حساس در حال اعمال فشار هستند؛ در حال حاضر دولت پیشبرد امور بر سر کار است و به زودی پنجمین انتخابات در عرض کمتر از چهار سال برگزار خواهد شد.
از اقدامهای دولت، پیشبرد امور در سرزمینهای اشغالی را میتوان در جهت اهداف سیاسی برای کسب آرا در انتخابات پیش روی پیش بینی کرد؛ هرچند دخالتهای رژیم صهیونیستی در برهم زدن توافق هستهای و تلاش برای خارج کردن طرفین اروپایی برجام از این توافق در سالهای دولت بنیامین نتانیاهو را نمیتوان فراموش کرد.
درخواست سناتور آمریکایی برای بررسی توافق با ایران
مایکل مک کول عضو ارشد مجلس نمایندگان آمریکا سهشنبه شب درخصوص توافق هستهای با ایران گفت: کنگره باید هرگونه توافق با ایران را بررسی کند.
وی که ریاست نمایندگان جمهوریخواه در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا را بر عهده دارد، افزود: با نزدیک شدن به پایان مذاکرات هستهای ایران، با توجه به اینکه درخصوص مسائل مطرح در این توافق، ارتباطی با کنگره وجود ندارد، نگران هستیم.
سخنان مک کول در حالی بیان میشود که دولت «جو بایدن» در سایه مشکلات داخلی ایالات متحده مترصد فرصتی است که بازگشت به برجام را یک پیروزی دیپلماتیک برای دمکراتها معرفی کند.
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا عصر دوشنبه در آخرین اظهارنظر صورت گرفته در جمع خبرنگاران، تعلل کشورش برای پاسخ به آخرین نسخه از پیشنویس توافق وین را این گونه توجیه کرد: ما با جدیت در حال بررسی نظرات ایران هستیم و میتوانم تضمین دهم که حتی یک روز بیش از زمان لازم برای ارائه پاسخ، وقت را از دست نخواهیم داد.
در همین راستا یک مقام ارشد آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، در گفتوگو با رویترز ادعا کرده که ایران از چند خواسته مهم خود در مذاکرات عقبنشینی کرده تا گفتوگوها به نقطه پایان نزدیک شود.
«محمد جمشیدی» معاون امور سیاسی دفتر رییس جمهوری در این باره تصریح کرد: خارج کردن سپاه از لیست ترور (نه تحریم) پیشنهاد آمریکا به دولت قبل بود تا ایران را وادار به پذیرش مذاکرات منطقه ای و موشکی کند.
وی افزود: آمریکا میگفت بدون مذاکره منطقه ای و موشکی، بازگشت به توافق ۲۰۱۵ نیز غیرممکن است. تیم آقای رئیسی این خواسته را رد کرد.