بین الملل تابناک: پس از پاسخ ایران به متن پیشنویس اتحادیه اروپا برای احیای برجام، روز چهارشنبه هفته گذشته نیز ایالات متحده آمریکا پس از گمانه زنیهای فراوان، پاسخ خود را به اتحادیه اروپا ارسال کرد؛ پاسخی که به دست ایران رسید و اکنون تهران در حال بررسی پاسخ ایالات متحده است. در همین رابطه، خبرها حاکی است ایران تا روز جمعه پاسخ آمریکا به نظرات اخیر خود را بررسی خواهد کرد.
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان و بدر البوسعیدی وزیر امور خارجه سلطنت عمان در خصوص آخرین تحولات مرتبط با مذاکره لغو تحریم ها تلفنی گفتوگو کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان در این گفتگو، ضمن قدردانی از دولت عمان، تاکید کرد: پاسخ طرف آمریکایی با دقت در حال بررسی است.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران با پایان یافتن بررسی و جمعبندی، نظرات خود را اعلام خواهد کرد.
امیرعبداللهیان افزود: اراده ما بر حصول توافقی خوب، پایدار و قوی استوار است.
وزیر خارجه عمان نیز ضمن قدردانی از تلاشهای سازنده و مسئولانه جمهوری اسلامی ایران و حسن نیت در رسیدن به توافق ، ابراز امیدواری کرد که با همکاری مشترک همه طرفها، نتیجه رضایتبخشی از مذاکرات وین حاصل شود.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هشدار داد، اگر در روزهای آینده توافقی حاصل نشود، از سرگیری مذاکرات احیای برجام پس از تابستان بسیار دشوار خواهد بود.
بورل در مصاحبه ای با یک روزنامه اتریشی گفت: «فکر نمی کنم فرصتی برای مذاکرات بسیار بیشتر وجود داشته باشد.»
وی افزود: «من کسی نیستم که ضرب الاجل های موقت تعیین کند. اما من می دانم که پس از تابستان، از سرگیری مجدد مذاکرات بسیار دشوار خواهد بود.»
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا تصریح کرد: « چند روز فرصت داریم، زیرا پس از پایان تابستان وارد یک سری تحولات سیاسی دیگر خواهیم شد».
بورل توضیح داد که طرفین قبلاً در مورد "بخش بسیار مهم" برای بازگشت به برجام توافق کردهاند، اما گفت که مسائل باقیمانده میتواند توافق نهایی را از بین ببرد.
او تاکید کرد که این پیمان «راه حل همه چیز نیست»، اما «اگر ایران یک قدرت هستهای نیست، به لطف آن توافق است».
بورل گفت: آنچه مشهود است، این است که این توافق همه مشکلات را حل نخواهد کرد. ایران نه تنها به خاطر برنامه هستهای خود بلکه به دلایل متعدد دیگر منطقه را نگران میکند.
بورل افزود که دستیابی به توافق در حال حاضر میتواند به نفع همه طرفهای درگیر باشد، زیرا به ایران اجازه میدهد به بازار بینالمللی نفت بازگردد و به عرضه کننده جدید برای اروپاییها تبدیل شود.
«دیوید بارنیا» رئیس موساد در روزهای آینده به عنوان بخشی از تشدید تلاشهای رژیم موقت صهیونیستی علیه مذاکرات رفع تحریمهای ایران همراه دیگر مقامهای ارشد این رژیم به واشنگتن سفر خواهد کرد.
به نوشته وبگاه «تایمز اسرائیل» یک مقام ارشد (رژیم) اسرائیل یکشنبه تایید کرد که کاخ سفید از سفر بارنیا مطلع است. بارنیا پس از «بنی گانتز» وزیر جنگ و «ایال هولاتا» مشاور امنیتی این رژیم، سومین مقام ارشد اسرائیلی خواهد بود که برای گفتوگو در مورد توافق با ایران به واشنگتن سفر میکند.
رئیس مدیر موساد پنجشنبه گذشته انجام داد و به خبرنگاران گفت که این توافق جدید ایران برای اسرائیل بسیار «بد» است. بارنیا، نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم موقت صهیونیستی متفق القول گفتهاند که این توافق «بد» است و اسرائیل به آن متعهد نخواهد بود و این حق را برای خود محفوظ می داند که علیه برنامه هسته ای ایران اقدام کند.
«یائیر لاپید» نخستوزیر رژیم صهیونیستی امروز (یکشنبه) در یک کنفرانس خبری تلاش کرد عمده سخنان خود را معطوف به مخالفت با توافق هستهای ایران بکند.
به نوشته وبگاه دنیا الوطن، او گفت: «با تمام توانمان، علیه توافق خواهیم جنگید، بدون اینکه به روابط راهبردی به ایالات متحده آسیبی بزند. اسرائیل از بیش از یک سال پیش وارد نبرد دیپلماتیک چند جانبه برای ممانعت از امضای دوباره توافق هستهای با ایران شده است.»
نخستوزیر رژیم صهیونیستی افزود: «اسرائیل تلاش کرده است تا آمریکاییها و اروپاییها به خطرات نهفته در این توافق پی ببرند.»
او سپس مدعی شد که به فرماندهان ارتش صهیونیستی و موساد توصیههای لازم برای آمادگی جهت مقابله با هر سناریویی را داده شده است و آنها آماده حفظ امنیت این رژیم در مقابله با آنچه «تهدید ایران» مینامید هستند.
یائیر لاپید در ادامه به شکل گستاخانهای گفت که اگر گزینه تهدید واقعی حمله نظامی به ایران روی میز بود، میشد به توافق بهتری دست یافت. او بار دیگر تأکید کرد که در صورت امضای توافق هستهای، رژیم صهیونیستی هیچ التزامی به آن ندارد.
نخستوزیر رژیم تل آویو همچنین ادعا کرد که جو بایدن پس از گفتوگوی راهبردی تصمیم گرفته است که سپاه پاسداران را از لیست تحریمها حذف نکند.
امروز همچنین منابعی در قدس اشغالی و واشنگتن اعلام کردند که انتظار میرود «یائیر لاپید» با جو بایدن رئیسجمهور آمریکا درباره توافق احتمالی با ایران گفتوگو و موضع خود را ارائه کند؛ اما در این مرحله، تاریخی برای گفتوگو تعیین نشده است.
به گزارش «اسرائیل هیوم»، در حالی که به نظر میرسد ایران و قدرتهای جهانی به تمدید توافق هستهای نزدیک شدهاند، لاپید هنوز مخالفت خود را با این توافق به رهبری آمریکا ابراز نکرده است. او با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه که در گذشته اغلب با او صحبت میکرد، نیز صحبت نکرده است.
هرچند در روزهای اخیر و پس از ارائه پاسخ ازسوی واشنگتن که با تعلل هشت روزه همراه بود، دو طرف تلویحا اعلام کردهاند موارد اختلافی کاهش یافته و گفتوگوها روبهجلو بوده، اما بهنظر میرسد همچنان برخی اختلافات کلیدی باقی است که باید رفع شود.
بنابراین، برخی تحلیلگران معتقدند روند رایزنیها به گونهای پیش میرود که برگزاری دور جدیدی از مذاکرات را با هدف رفع اختلافهای باقیمانده گریزناپذیر کرده و چشمانداز حداقل دو تا سه هفتهای پیشروی تعیینتکلیف گفتوگوها ترسیم کرده است.
در همین رابطه، نور نیوز، یکشنبه ششم شهریور در توییتی نوشت: «بررسی دقیق پاسخهای آمریکا به محورهای اصلاحی ایران در خصوص ایدههای هماهنگکننده اتحادیه اروپایی همچنان در سطوح کارشناسی در جریان است و این روند حداقل تا پایان هفته جاری ادامه خواهد داشت.»
آمریکا: منتظر پاسخ ایران هستیم
«جان کربی» هماهنگکننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی آمریکا گفت، امروز ما به توافق با ایران نسبت به دو هفته پیش نزدیکتر هستیم.
وی در ادامه گفت: «ما پاسخ خود را ارائه داده و امیداریم که نتیجه مثبتی حاصل شود چون در صورت دستیابی ایران به سلاح هستهای حل مشکلات در منطقه سخت خواهد شد.»
کربی اضافه کرد: «بایدن همچنان معتقد است که دیپلماسی و بازگشت به توافق هستهای، بهترین راه بوده و در راستای آن تلاش خواهیم کرد.»
نامه پانزده سازمان آمریکایی به بایدن برای توافق با ایران
پانزده سازمان آمریکایی حامی احیای توافق هستهای (برجام) در نامهای به جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا از او خواسته اند از "فرصت تاریخی" احیای این توافق استفاده کند.
نهادها و سازمان هایی همچون "جی استریت"، موسسه کوئینسی، مرکز ترومن و سازمان "پیروزی بدون جنگ" این نامه را امضا کرده و گفته اند که بازگشت به توافق هستهای، پیروزی بزرگی برای آمریکا و متحدانش است.
آنها با تقدیر از تلاش دولت بایدن برای دستیابی به توافق با ایران و احیای برجام، خاطرنشان کردند: بازگشت به توافق هسته ای نه تنها امنیت جهانی را افزایش میدهد، بلکه از بحران هستهای جلوگیری می کند و با کاهش تحریمها، شرایط زندگی مردم ایران را بهبود می دهد.
به نوشته پایگاه خبری سازمان "پیروزی بدون جنگ" که یکی از امضا کنندگان این نامه است، با اشاره به اهمیت استفاده از این فرصت تاریخی برای احیای برجام، اقدام ترامپ در خروج از برجام را استراتژی شکست خورده دانستند و تحریم های دولت ترامپ را باعث افزایش مشکلات مردم ایران دانستند.
این بیانیه با تحسین تلاش دیپلمات ها، بازگشت به توافق هسته ای را یک پیروزی امنیتی بزرگ برای آمریکا و گامی جهت دوری از مسیر یک جنگ بیهوده دیگر در خاورمیانه توصیف کردند.
در این نامه آمده است طبق نظرسنجیها، مردم آمریکا برجام را بهترین راه پیش روی میدانند و ۷۸ درصد از مردم از راهحل دیپلماتیک حمایت میکنند.
مذاکرات قطر با اروپا و ایران درباره احیای توافق هستهای
وزارت امور خارجه قطر در بیانیهای اعلام کرد که محمد الخلیفی، معاون امور منطقهای وزیر امور خارجه قطر طی تماسی تلفنی با انریکه مورا، هماهنگکننده اتحادیه اروپا در مذاکرات وین درباره همکاری دوجانبه طرفین و تحولات مذاکرات هستهای ایران رایزنی کرد.
الخلیفی در این تماس از تلاشهای اتحادیه اروپا برای نزدیک کردن دیدگاهها بین طرفهای توافق هستهای ایران تقدیر و تاکید کرد که دستیابی به توافق عادلانه ـ که نگرانیهای همه طرفهای را در نظر بگیرد ـ به نفع امنیت و ثبات منطقه است.
در همین رابطه، معاون امور منطقهای وزیر امور خارجه قطر در تهران نیز با علی باقری، معاون امور سیاسی وزیر امور خارجه ایران رایزنی کرد. دو طرف در این دیدار روابط دوجانبه و آخرین تحولات مذاکرات هستهای ایران و شماری از پروندههای دارای اهمیت مشترک را بررسی کردند.
بنا بر آنچه در بیانیه وزارت امور خارجه قطر آمده است، الخلیفی بر اهمیت پیشروی در مسیر احیای توافق هستهای ایران تاکید کرد و آن را به نفع امنیت و ثبات منطقه دانست و ابراز امیدواری نمود که توافق بین ایران و آمریکا به زودی حاصل شود.
الخلیفی پیش از این در ۱۳ اوت نیز در تهران با حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران دیدار کرد و پیام محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر را به او تحویل داد.