بین الملل تابناک: درگیری و تبادل آتش سنگین میان نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان، گزارش سازمان ملل از ده برابر شدن قربانیان گرسنگی در جهان، دیدار و رایزنی رئیس ستاد مشترک ارتش عراق با فرمانده نیروهای ناتو، درخواست آمریکا برای تمدید آتش بس یمن و دیدار هیأت حماس با وزیر خارجه روسیه، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
درگیری و تبادل آتش سنگین میان نیروهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان
بامداد سهشنبه رسانههای محلی از وقوع درگیری مسلحانه شدید بین نظامیان ارمنستانی و جمهوری آذربایجان در مناطق مرزی خبر دادند.
طبق گزارشها، درگیری شدیدی بین دو طرف در جریان است و وزارتخانههای دفاع ارمنستان و جمهوری آذربایجان تایید کردهاند که چند نقطه در مرز، شاهد تیراندازی و تبادل آتش است.
«نیل هاویِر» خبرنگار کانادایی که برای شبکههای «سیانان، سیبیسی و الجزیره انگلیسی» گزارش تهیه میکند، در این باره خبر داد: «یگانهای ارتش جمهوری آذربایجان با استفاده از توپخانه و پهپاد به سمت ارمنستان آتش گشودند.»
هاویر در ادامه گزارش خود گفت: «این حملات در قلمرو ارمنستان و خارج از منطقه مورد مناقشه قرهباغ رخ داده؛ این اقدامات، تنشزایی بزرگی توسط باکو است.»
با این حال، رسانههای ترکیه در تلاشند تا ارمنستان را مقصر درگیریهای مسلحانه امشب با جمهوری آذربایجان نشان دهند. در همین راستا، وزارت دفاع باکو نیز مدعی شد که اقدام تحریکآمیز ایروان بود که منجر به این درگیریها شد.
در این بیانیه ادعا شده است: «درگیریها بعد از این رخ داد که نیروهای ارمنستانی حملات گستردهای را به مناطق داشکَسَن، کلبجر و لاچین در نزدیکی مرز انجام دادند. نیروهای ارمنستانی با حملات خمپارهای، مواضع و سنگرها و پایگاههای جمهوری آذربایجان را در مناطق مرزی هدف گرفتند که منجر به تلفات خدمه و آسیب رسیدن به زیرساختهای نظامی شد.»
ساکنان مناطق مرزی میگویند صدای شلیک مداوم توپخانه و تبادل آتش با استفاده از سلاحهای سنگین بین نظامیان جمهوری آذربایجان و ارمنستان به گوش میرسد.
با این حال، منابع ارمنستانی با رد ادعاهای باکو، تاکید کردند که ارتش جمهوری آذربایجان بدون اینکه تحریک شده باشد، با استفاده از توپخانه و پهپاد در حال انجام عملیات بزرگ و حمله به چند شهرستان ارمنستان نزدیک مرز هستند.
دولت ارمنستان نیز اعلام کرد که «نیکول پاشینیان» نخستوزیر این کشور با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه تماس تلفنی برقرار کرده تا درباره جزئیات تبادل آتش امشب با جمهوری آذربایجان، به او اطلاعرسانی کند.
گزارش سازمان ملل از ده برابر شدن قربانیان گرسنگی در جهان
یک مقام ارشد سازمان ملل هشدار داد، هم اکنون آمار قربانیان گرسنگی در جهان نسبت به پنج سال پیش ده برابر شده است.
مارتین گریفیتس، رئیس دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، روز دوشنبه به وقت محلی با هشدار نسبت به گسترش گرسنگی و قحطی در جهان گفت: ما زمان زیادی برای پیشگیری از بحران غذایی از دست دادیم.
گریفیتس که در نشست سازمان ملل درباره مبارزه با ناامنی غذایی و جلوگیری از قحطی سخن می گفت، اظهار داشت: ما در این زمینه درسهایی را آموختیم؛ اما از آنها استفاده نکردیم.
این مقام سازمان ملل افزود: در مناطقی که بسیار تحت تأثیر شدید فقدان امنیت غذایی هستند، زمان زیادی را از دست دادیم. اکنون برای مقابله با تهدیدات فعلی به یک میلیارد دلار نیاز داریم.
گریفیتس با بیان اینکه تهدید قحطی سومالی یادآور سال ۲۰۱۱ است، هشدار داد: در چندین منطقه از جهان، تلاش های ما برای مبارزه با ناامنی غذایی شکست خورده است. در حال حاضر نسبت به پنج سال پیش، آمار قربانیان گرسنگی ده برابر شده است.
پیش از این، جیمز سوان نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سومالی، با تاکید بر حمایت سازمان ملل از اولویت های اساسی سومالی نسبت به وخیم تر شدن اوضاع انسانی در این کشور هشدار داد و اعلام کرد که این کشور با فاجعه انسانی دست و پنجه نرم می کند.
رئیس دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نیز در موگادیشو، پایتخت سومالی گفته بود: همه شواهد حاکی از آن است که قحطی امسال، مشخصا بین ماه اکتبر و دسامبر آینده در سومالی روی خواهد داد.
رئیس دفتر هماهنگی امور بشر دوستانه سازمان ملل متحد همچنین شرایط دردناکی که مردم سومالی در آن هستند، تکان دهنده توصیف کرد.
گزارشهای رسمی، حکایت از مرگ حدود ۲۰۰ کودک سومالیایی به دلیل سوء تغذیه و اسهال حاد از ژانویه گذشته دارد و ۲۱۳ هزار تن نیز از سوء تغذیه شدید در این کشور رنج میبرند.
پیش از این، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل اعلام کرده بود، ۷۵۰ هزار تن در اتیوپی، یمن، سودان جنوبی، سومالی و افغانستان با گرسنگی و مرگ مواجه هستند.
دبیر کل سازمان ملل درخصوص ناامنی غذایی در جهان گفت: ما شاهد افزایش گرسنگی جهانی بودهایم که چندین دهه پیشرفت در این زمینه را معکوس کرده است.
دیدار و رایزنی رئیس ستاد مشترک ارتش عراق با فرمانده نیروهای ناتو
رئیس ستاد مشترک ارتش عراق روز (دوشنبه) در دیدار با فرمانده نیروهای ناتو در عراق، راههای تقویت توان نیروهای این کشور را مورد بحث و بررسی قرار داد.
به گزارش ایسنا، به نقل از سایت موازین نیوز، عبدالامیر رشید یارالله، رئیس ستاد مشترک ارتش عراق با جیووانی ایانوچی، فرمانده نیروهای ناتو در عراق دیدار و گفتوگو کرد.
دفتر رسانهای رئیس ستاد مشترک ارتش عراق در این باره اعلام کرد: دو طرف راههای تقویت همکاریها و هماهنگیها در سطوح آموزشی و انتقال تجربیات به نیروهای عراقی در راستای تقویت توانایی نظامی آنها را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
پیشتر وزارت دفاع عراق اعلام کرده بود، ارتش این کشور و نیروهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در عراق یادداشت تفاهم همکاری مشترک امضا کردند.
در همین راستا در بیانیه این وزارتخانه در این باره آمده بود که این یادداشت تفاهم با هدف حمایت و توسعه سیستم لجستیکی نیروهای مسلح عراق و ارتقای توانمندیهای آنها در تمامی سطوح صورت گرفته است.
وزارت دفاع عراق اشاره کرد که امضای این تفاهم نامه، ناگهانی صورت نگرفت، بلکه مراحل طولانی به همراه جلسات مستمر که تقریبا یک سال به طول انجامیده، صورت گرفته است.
درخواست آمریکا برای تمدید آتش بس یمن
فرستاده آمریکا به یمن خواهان تمدید آتشبس در این کشور شد.
تیم لیندرکینگ، فرستاده آمریکا به یمن در مصاحبه با الجزیره گفت: حملات انصارالله یمن به تعز نباید تکرار شود و انصارالله باید در تلاش برای تحقق صلح مشارکت داشته باشد. ما خواهان بازگشایی جادهها به ویژه جاده تعز هستیم، زیرا این یک پرونده انسانی است.
وی درباره آتشبس گفت: ما به تمدید آتش بس برای توقف درگیریها و افزایش پروازها پایبند هستیم. سازمان ملل به تمدید آتشبس و تقویت آن پایبند است؛ بنابراین، ما از انصارالله یمن نیز میخواهیم به آن پایبند باشد.
لیندرکینگ گفت: ما خواهان تمدید آتشبس بعد از دوم اکتبر هستیم. وحدت شورای ریاستی یمن یک عامل حیاتی برای تحقق صلح در یمن است. این شورا از حمایت منطقهای و بینالمللی برخوردار است.
سازمان ملل دوم اوت به نقل از هانس گروندبرگ، فرستاده آن به یمن اعلام کرد که طرفهای درگیر با تمدید آتشبس به مدت دو ماه دیگر و طبق شروط قبلی موافقت کردند.
از جمله بندهای مهم آتشبس، موافقت با انجام هفتهای دو پرواز از فرودگاه صنعا و به مقصد آن و برگزاری نشستی میان طرفها جهت توافق درباره بازگشایی مسیرها در تعز و دیگر استانها جهت تسهیل عبور و مرور افراد در داخل یمن بودند.
دیدار هیأت حماس با وزیر خارجه روسیه
«اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس و هیأت همراه او، امروز در مسکو با «سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه دیدار کرد.
دو طرف در این دیدار تحولات منطقه غرب آسیا و مساله فلسطین را بررسی کردند و طرف روسی بر اهمیت احیای سریع وحدت ملی فلسطین زیر چتر سیاسی سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) تأکید کرد.
بنا بر گزارش شبکه روسیا الیوم، لاوروف همچنین حلوفصل منازعه فلسطینی-اسرائیلی بر مبنای قانون بینالمللی و مبتنی بر قطعنامههای شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل و طرح صلح عربی را ضروری خواند.
هیأت حماس پیش از این دیدار نیز با «میخائیل بوگدانوف» معاون وزیر خارجه روسیه دیدار و گفتوگو کرد.