بین الملل تابناک: دویست و هفتمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
بیشتر بخوانید
وزارت زیرساخت اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد که بر اساس توافق بازگشایی بندرهای این کشور در مجموع ۱۶۵ کشتی باری حامل سه میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی، بندرهای اوکراین را در دریای سیاه ترک کرده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این وزارتخانه همچنین افزود که قرار است در روز یکشنبه ۱۰ کشتی حامل ۱۶۹ هزار و ۳۰۰ تن تولیدات کشاورزی، بندرهای اوکراین را در دریای سیاه ترک کنند.
وزارت زیرساخت اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد که بر اساس توافق بازگشایی بندرهای این کشور در مجموع ۱۶۵ کشتی باری حامل سه میلیون و ۷۰۰ هزار تن محصولات کشاورزی، بندرهای اوکراین را در دریای سیاه ترک کرده اند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این وزارتخانه همچنین افزود که قرار است در روز یکشنبه ۱۰ کشتی حامل ۱۶۹ هزار و ۳۰۰ تن تولیدات کشاورزی، بندرهای اوکراین را در دریای سیاه ترک کنند.
وزارت دفاع روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای توپخانه و هوایی این کشور به مراکز فرماندهی ارتش اوکراین و پایگاه های مزدوران آمریکایی که نیروهای مسلح اوکراین را همراهی می کنند، حمله کرده اند.
به گزارش شبکه اسپوتنیک؛ با وجود هشدارهای مکرر کرملین به کشورهای دیگر برای جلوگیری از سفر شهروندانشان به اوکراین برای جنگیدن به همراه نیروهای مسلح این کشور، هزاران مزدور بیگانه برای همراهی با نیروهای مسلح کی یف علیه عملیات نظامی ویژه روسیه، وارد اوکراین شده اند.
مسکو اخطار کرده است که این مزدوران از حمایت هایی که به جنگجویان عادی در میدان نبرد داده می شود، بهره مند نخواهند شد.
به گفته وزارت دفاع روسیه؛ این پایگاه مزدوران به ارتش خصوصی "آکادمی پی ام سی" اختصاص داشته که قبلا با نام شرکت بلک واتر مرتکب جنایت هایی شده است.
الکسی لیخاچف رئیس نهاد هسته ای روسیه (روس اتم) روز یکشنبه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی را به سیاسی کاری متهم کرد و از این نهاد به علت اجازه دادن به سیاست برای شکل دادن بیانیه هایش در باره نیروگاه هسته ای اوکراین، انتقاد کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک؛ شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی روز پنجشنبه به رغم حملات توپخانه ای نیروهای ارتش اوکراین به نیروگاه هسته ای زاپوروژیا که از ماه مارس به تصرف نیروهای روسیه درآمده، با تصویب قطعنامه ای از این کشور خواست به صورت فوری همه اقدامات علیه یا درون این تاسیسات را متوقف کند.
لیخاچف در مصاحبه ای که امروز منتشر شد، گفت: آنها (آژانس) کاملا از رخدادهای آنجا (تاسیسات هسته ای اوکراین) و طرف مهاجم به این نیروگاه آگاهی دارند، اما پس از قرار گرفتن این اطلاعات در اختیار مقر این سازمان در وین، یک بخش سیاسی نیز به آن افزوده می شود.
نخستوزیر مجارستان ضمن هشدار درباره احتمال فروپاشی اتحادیه اروپا تا سال ۲۰۳۰ اعلام کرد که شاید اوکراین نیمی از سرزمین خودش را از دست بدهد.
به گزارش شبکه «آذربایجان ۲۴»، وی در یک نشست با اعضای هم حزبی این حزب محافظهکار مجارستان به شدت از مواضع کشورهای غربی در قبال جنگ اوکراین انتقاد کرد.
نخستوزیر مجارستان گفت: «مناقشه در اوکراین این خطر را دارد که تا ۲۰۳۰ ادامه یابد و کییف ممکن است یک سوم یا نیمی از سرزمینش را از دست بدهد. قرار بر این بود که منازعه در اوکراین، یک منازعه محلی باشد اما غرب مداخله کرد و آن را جهانی کرد».
ویکتور اوربان که طی سالهای اخیر به دلیل مواضع سیاست داخلی و خارجی دولت مجارستان روابطی متشنج با اتحادیه اروپا داشته است، در جمع هم حزبیهای خود گفت که ممکن است تا سال ۲۰۳۰ شاید اتحادیه اروپا هم فروبپاشد.
طبق گزارش رسانهها، نخستوزیر مجارستان این اظهارات را در تاریخ ۱۰ سپتامبر (۱۹ شهریور) در یک نشست پشت درهای بسته در روستای «کتچه» مجارستان ایراد کرد.
این مقام ارشد مجارستانی همچنین ادعا کرد که تا سال ۲۰۳۰ ممکن است حوزه مالی مشترک اروپا (یورو) از هم بپاشد و تا سال ۲۰۴۰ اکثریت جمعیت شهرهای اروپایی را مهاجران کشورهای اسلامی تشکیل دهند.
وی با انتقاد شدید از مواضع اتحادیه اروپا در قبال جنگ روسیه و اوکراین تصریح کرد که اروپا با اعمال تحریم علیه روسیه «در حال شلیک کردن به پای خودش است».
نخستوزیر مجارستان از تلاش برای تمدید نشدن تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه در فصل پاییز جاری خبر داد و ابراز امیدواری کرد، پس از انتخابات پیش رو در ایتالیا، دولتی روی کار بیاید که از موضع مجارستان در قبال تحریم روسیه حمایت کند.
مجمع عمومی سازمان ملل رای داد که زلنسکی اجازه دارد تا سخنرانی از پیش ضبط شدهای را برای گردهم آیی رهبران جهان ارائه کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، مجمع عمومی سازمان ملل به سخنرانی مجازی ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین با ۱۰۱ رای موافق در برابر هفت رای مخالف و ۱۹ رای ممتنع شامل چین رای دادند. این هفت کشور که رای منفی دادند شامل بلاروس، کوبا، اریتره، نیکاراگوئه، کره شمالی، روسیه و سوریه هستند.
مجمع عمومی در ابتدا به اصلاحیهای رای داد که توسط بلاروس، متحد نزدیک روسیه ارائه شده بود، که به هر مقام ارشد که با مشکلات غیرمنتظره مواجه میشد و نمیتوانست در آن شرکت کند، اجازه میداد یک سخنرانی از پیش ضبط شده ارائه دهد. اما این پیشنهاد با ۲۳ رای موافق در برابر ۶۷ رای مخالف و ۲۷ رای ممتنع شکست خورد.
در سندی که تصویب شده این نگرانی وجود دارد که رهبران کشورهای مستقل "صلحطلب" نمیتوانند به دلایل خارج از کنترل خودشان مانند حمله خارجی، تجاوز، نبردهای نظامی که اجازه خروج و بازگشت امن به آنها را نمیدهد، شخصا در نشست مجمع عمومی شرکت کنند.
این سند که از سوی اوکراین و بیش از ۵۰ حامی دیگر مطرح شده به زلنسکی اجازه میدهد تا بیانیه ضبط شده خود را برای پخش در مجمع عمومی سازمان ملل ارائه کند.
سفیر اوکراین در سازمان ملل نیز رضایت خود را بابت این نظر مثبت اعلام کرد و گفت: سخنرانی از پیش ضبط شده زلنسکی قرار است روز چهارشنبه بعدازظهر پخش شود و دلیلی برای تغییر آن وجود ندارد.
کنسول انگلیس پیش از این رایگیری به مجمع عمومی سازمان ملل گفته بود که دلیل اینکه این سخنرانی مهم است این است که روسیه به همسایه خود حمله کرده و رئیس جمهوری اوکراین نمیتواند به نیویورک برود تا در این جلسه شرکت کند.
یک رسانه آمریکایی نوشت: با تداوم جنگ در اوکراین و ادامه ارسال تسلیحات به این کشور، آمریکا از ترس واکنش خطرناک روسیه و احتمال بروز درگیری مستقیم با آن، از تحویل موشکهای دوربرد به کییف خوددداری کردهاست.
به گزارش تارنمای شبکه خبری "انبیسی نیوز"، مقام های ارشد ارتش آمریکا به کاخ سفید توصیه کردهاند که از ارسال موشکهای دوربرد به اوکراین به دلیل بیم از بروز جنگ گسترده با روسیه خودداری کند.
به گفته دو مقام نظامی ارتش آمریکا، دولت «جو بایدن» درخواست اوکراین برای ارائه موشکهای دوربردتر را به دلیل ترس از واکنش خطرناک روسیه، متوقف کرده است. گزارش ها نشان می دهد مقام های ارشد پنتاگون نیز با ارسال موشک های دوربرد به اوکراین مخالف هستند.
براساس گزارش این شبکه خبری آمریکایی، مقام های دفاعی ارتش ایالات متحده به دولت توصیه کردهاند از ارائه موشکهای دوربرد به اوکراین موسوم به "سامانه موشکی تاکتیکی ارتش" (ATACM) خودداری کند. آنها ابراز نگرانی کرده اند که ارسال این موشک ها می تواند علیه اهدافی در داخل خاک روسیه مورد استفاده قرار گیرد و خطر جنگ گسترده با روسیه را افزایش می دهد.
پولتیکو از قول منابع مطلع گزارش کرد، فرانسه در حال آموزش ویژه سربازان اوکراینی آن هم در یک برنامه مخفیانه است.
به گزارش پایگاه خبری مذکور، به گفته یکی از مشاوران وزیر دفاع فرانسه که خواست نامش فاش نشود بجز انگلیس، پاریس تصمیم گرفته از انجام تمرینات آموزشی گسترده با سربازان اوکراینی خودداری کند. از آغاز حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲، فرانسه در مجموع ۴۰ سرباز اوکراینی را با تمرکز بر اینکه چطور هویترزهای فرانسوی را هدایت کنند، آموزش داده است.
این مشاور همچنین به این نکته اشاره کرد که "اوکراینیها ممکن است دستورالعملهای بیشتری را در خاک فرانسه کسب کنند. انگلیس انتخاب کرده که با آموزشهای پایه پیش برود. ما در حال انجام آموزشهای تخصصیتری هستیم."
این منبع خبری همچنین اعلام کرد که پاریس برای حمایت از کییف، استراتژی "محتاطانهتری" را در پیش گرفته است. به عنوان مثال مذاکرات اخیر بین امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه و همتای روسی وی ولادیمیر پوتین انجام شد که در آن دو طرف بر اعزام هیاتی از آژانس بینالمللی انرژی اتمی به منظور رصد اوضاع نیروگاه اتمی زاپوریژیا در اوکراین موافقت کردند. به گفته مسکو، این تاسیسات اتمی بارها از سوی نیروهای کییف هدف قرار گرفته است.
به گفته یکی از سرهنگهای بازنشسته ارتش فرانسه، موضع کنونی پاریس درباره آموزش نظامی یک انتخاب سیاسی است.
وی به پولیتیکو گفت: فرانسه میتواند اوکراینیها را به روشی که انگلیس آموزش میدهد، آموزش دهد. ما در اردوگاههای سراسر فرانسه میتوانیم پذیرای اوکراینیها باشیم و آنها را به سرباز تبدیل کنیم. ما پیش از این با سربازان آفریقایی چنین کرده بودیم.
یکی دیگر از ژنرالهای بازنشسته ارتش فرانسه ضمن مخالفت با این ایده به پولیتیکو گفت، نیروهای فرانسوی در حال حاضر نمیتوانند از برنامههای آموزشی با مقیاس بزرگ در داخل کشور حمایت کنند چون یکسری استقرارها در خارج از کشور و در آفریقا و خاورمیانه وجود دارد.
تعداد دیگری از کشورهای غربی شامل انگلیس، لهستان و آلمان به آموزش نیروهای اوکراینی اقدام میکنند. انگلیس به ویژه در این زمینه فعالتر است. گزارش شده از ژوئن سال جاری میلادی، حدود ۵۰۰۰ سرباز اوکراینی در خاک انگلیس آموزش دیدهاند.
به گزارش شبکه خبری اسکای نیوز در اوایل سپتامبر ۲۰۲۲، ارتش انگلیس تصمیم گرفت تا دورههای ضربتی خود را برای اوکراینیها از سه هفته به پنج هفته و منظور آموزش دهها هزار سرباز جدید افزایش دهد تا آنها در نبرد حضور یابند.
دبیرکل ناتو اظهار کرد، ضدحمله اخیر اوکراین علیه قوای روسیه به معنی این نیست که جنگ در این کشوربه پایان خود نزدیک میشود.
به گزارش شبکه راشا تودی، ینس استولتنبرگ، دبیر کل ناتو در مصاحبهای ادعا کرد، جنگ روسیه و اوکراین به رغم آنچه که او ضد حمله "موثر" کیِیف علیه سربازان مسکو خواند قرار نیست به زودی پایان یابد.
استولتنبرگ در مصاحبه با رادیو بی.بی.سی گفت: مشاهده اینکه نیروهای مسلح اوکراین توانستهاند اراضی را باز پس بگیرند و به پشت خط مقدم نیروهای روسیه حمله کنند شدیدا دلگرم کننده است.
دبیر کل ناتو تاکید کرد: مهم است درک کنیم این وضعیت شروع روند پایان جنگ نیست، ما باید برای جنگی دراز مدت آماده باشیم.
این اظهارات استولتنبرگ بعد از آن مطرح شد که روسیه عقب نشینی سربازانش از چند ناحیه در شمال شرق اوکراین از جمله شهر "ایزیوم" را اعلام کرد.
مسکو توضیح داده که هدف از برداشتن این گام تقویت نیروها در حوزه "دونتسک" است در حالی که کییف نیز از عقب نشینی روسیه به عنوان یک پیروزی یاد کرد.
استولتنبرگ اخیرا همچنین ادعا کرد، روسیه "خواستار در کنترل گرفتن اوکراین است" و هشدار داد اگر اوکراین به جنگش با روسیه ادامه ندهد ممکن است "دیگر موجودیتی به عنوان یک کشور مستقل نداشته باشد."
دبیر کل ناتو خواستار آن شد که کشورهای غربی حمایتشان از کییف را با ارسال کمکهای نظامی بیشتر و همینطور اعطای یونیفرم زمستانی، ژنراتور، چادر و اقلام دیگر ادامه دهند.
رسانههای محلی اوکراین گزارش دادند، نیروگاه هستهای زاپوریژیا مجددا به شبکه توزیع برق این کشور متصل شده است.
رسانههای اوکراینی گزارش دادند، مهندسان یکی از چهار پیوند اصلی این نیروگاه به شبکه برق خارج از سایت را که در جریان گلولهبارانهای اخیر آسیب دید، ترمیم کردند.
خبرگزاری دولتی "اوکرینفرم" گزارش داد، موضوع ترمیم یکی از چهار پیوند نیروگاه هستهای زاپوریژیا به شبکه توزیع برق خارجی توسط مهندسان به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی رسانده شد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، این اتصال ۷۵۰ کیلوولتی مجددا برقرار شده، اکنون برق مورد نیاز را به نیروگاه زاپوریژیا میرساند.
چند روز قبل شرکت اپراتور برق اتمی اوکراین موسوم به "انرژواتم" در بیانیهای اعلام کرده بود، آخرین راکتور از مجموع شش راکتور هستهای نیروگاه زاپوریژیا با توجه به قطع اتصال برق نیروگاه به شبکه توزیع برق خارج از سایت، فعالیتش متوقف شده است.
نیروگاه زاپوریژیا در فهرست ۱۰ نیروگاه تولید برق هستهای بزرگ جهان قرار داشته و قبل از شروع جنگ در اوکراین، ۱۰ درصد از برق این کشور را تولید میکرد.
یک تیم از کارشناسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی اوایل ماه سپتامبر تحت سرپرستی رافائل گروسی، مدیرکل این آژانس از این تاسیسات بازرسی کردند.
تلفات سنگین به مواضع اوکراین با پهپادهای ایرانی
نیروهای ارتش اوکراین گفته اند پهپادهای ساخت ایران، آسیب های زیادی به مواضع آنها وارد کرده است.
این خبر را روزنامه امریکایی وال استریت ژورنال به نقل از منابع نظامی اوکراینی منتشر کرده است. وال استریت ژورنال در گزاش خبری خود با تیتر "استفاده روسیه از پهپادهای کامیکازه ایرانی، خطرات جدیدی علیه نیروهای اوکراینی ایجاد می کند"، پهپاد انتحاری ایرانی شاهد 163 را با عملیات های کامیکازه جنگنده های ژاپنی علیه ارتش امریکا در جنگ جهانی دوم مقایسه کرده است.
در جنگ جهانی دوم، خلبانان ژاپنی در عملیات انتحاری معروف به "کامی کازه"، جنگنده های خود که مملو از بمب و مواد منفجره بودند را به مواضع ارتش امریکا می کوبیدند و باعث خسارت های زیادی در طرف مقابل شدند.
منابع امریکایی پیش از این گفته بودند روسیه از ایران پهپاد خریداری کرده تا در جنگ خود علیه اوکراین استفاده کند. وزارت دفاع امریکا و بریتانیا هم گفته بودند روسیه استفاده از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را شروع کرده است.
حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران قبلا فروش پهپاد به روسیه را تکذیب کرده بود.
پهپاد مورد ادعا، "شاهد 163" نام دارد؛ نوعی پهپاد انتحاری و ساخت سپاه پاسداران است.
حملات سنگین ارتش روسیه به مواضع نیروهای اوکراین
بعد از گزارشها درباره پیشروی نظامیان اوکراینی در جریان عملیات ضدحمله در جنوب این کشور، روسیه از حملات گسترده به مواضع نیروهای کییف خبر داد.
وزارت دفاع روسیه روز شنبه اعلام کرد که نیروهای این کشور حملات گستردهای را علیه مواضع نظامیان رژیم کییف، در بخشهای مختلفی از اوکراین انجام دادهاند.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، این وزارتخانه همچنین گفت که نظامیان اوکراینی همچنان به انجام حملات راکتی و خمپارهای پراکنده به مناطق نزدیک نیروگاه اتمی «زاپروژیا» ادامه میدهند.
وزارت دفاع روسیه با صدور بیانیهای گفت نیروهای این کشور حملاتی را به مواضع نظامیان اوکراین در خِرسون، میکولایف، خارکیف و دونتسک انجام داده و حمله نیروهای اوکراینی به منطقه «پروادین» نزدیک خرسون را دفع کردند.
زلنسکی: جنگ با روسیه ادامه دارد
ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین روسیه را به ارتکاب جنایات جنگی در شمال شرق اوکراین متهم کرد و گفت: علیرغم دستآوردهای نیروهای من در ماه اخیر در جبهههای جنگ، هنوز خیلی زود است که بگوییم جنگ رو به پایان است و فعلا پایانی برای جنگ با روسیه نمیبینم.
رئیس جمهور اوکراین در این مصاحبه خود با رویترز اذعان داشت که نتیجه جنگ با روسیه که اکنون هفتمین ماه خود را سپری میکند، به تحویل سریع تسلیحات خارجی به کشورش بستگی دارد.
او وضعیت مناطق تازه آزاد شده شمال شرق را با وضعیت خونین پس از بوچا مقایسه کرد؛ شهری در نزدیکی کییف که در آن نیروهای روسیه را به ارتکاب جنایات جنگی متعدد در ماههای اولیه جنگ متهم کرد. مسکو این اتهامات را رد کرد.
زلنسکی گفت: تا امروز در منطقه شمال شرقی خارکیف ۴۵۰ مرده دفن شده در گورهای دسته جمعی یافت شدهاند اما افراد دیگری نیز وجود دارند از جمله کسانی که شکنجه شدهاند.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا شواهدی دال بر جنایات جنگی وجود دارد، افزود: همه اینها قابل مشاهده است. شواهدی وجود دارد و ارزیابیهایی از سوی کارشناسان اوکراینی و بین المللی در حال انجام است و برای ما بسیار مهم است که جهان این موضوع را به رسمیت بشناسد.