گزارش آخرین روز سفر رئیس‌جمهور به نیویورک

رئیس‌جمهور کشورمان در چهارمین و آخرین روز از سفرش به نیویورک در حاشیه نشست سالانه مجمع عمومی با همتایان خود از کشورهای صربستان، ارمنستان و زیمباوه دیدار کرد. وی هم‌چنین با دبیرکل سازمان ملل دیدار کرد.
کد خبر: ۱۱۴۱۹۵۴
|
۰۱ مهر ۱۴۰۱ - ۱۷:۳۸ 23 September 2022
|
5668 بازدید

به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، سید ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه در نشستی با مدیران ارشد رسانه‌های آمریکایی به سوالات آنها پاسخ داد.

او در نشستی خبری جداگانه به سوالات خبرنگاران رسانه‌های بین‌المللی و آمریکایی پاسخ داد. هم‌چنین قرار بود رئیس‌جمهوری کشورمان با کریستین امانپور خبرنگار سی ان ان گفت‌وگویی اختصاصی داشته باشد اما به دلیل نپذیرفتن پروتکل مدنظر ریاست جمهوری ایران این گفت‌وگو انجام نشد.

به گزارش ایسنا، در چهارمین روز از سفر رییس‌جمهور به نیویورک و در ادامه دیدارهای دو جانبه، سید ابراهیم رئیسی با الکساندر ووچیچ همتای صربستانی خود دیدار کرد.

دیدار رئیس جمهور با همتای صربستانی‌اش

سید ابراهیم رئیسی صبح روز پنجشنبه در دیدار الکساندر ووچیچ رئیس جمهور صربستان که در محل اقامت رئیس‌جمهور کشورمان انجام شد، بر افزایش همکاری‌های سیاسی و اقتصادی دو کشور تاکید کرد.

رئیسی، لازمه برقراری صلح و آرامش در دنیا را کنار گذاشتن نگاه‌های نژادی و فرقه‌ای خواند و افزود: ریشه فجایع و درگیری‌های گذشته در منطقه بالکان، میدان یافتن رویکردهای نژادی بود که امیدواریم در دوره ریاست جنابعالی، صلح و دوستی برقرار و حقوق همه نژادها و صاحبان ادیان، محفوظ باشد.

در این دیدار رئیس‌جمهور صربستان نیز با تشکر از آیت‌الله رئیسی بابت موافقت با این ملاقات، صربستان را کشوری مستقل و منحصر بفرد در اروپا خواند که از سیاست‌های غرب تبعیت نمی‌کند.

رئیس‌جمهور صربستان حفظ صلح و آرامش در منطقه بالکان را از سیاست‌های کشورش خواند و گفت: ما به‌دنبال توسعه و گسترش روابط با ایران در همه عرصه‌های سیاسی و اقتصادی هستیم.

دیدار رئیسی با نخست وزیر ارمنستان

رئیس‌جمهور کشورمان در دیدار نخست وزیر ارمنستان در نیوریورک تصریح کرد که جمهوری اسلامی ایران بر حفاظت از مرزهای دوجانبه و بین‌المللی و احترام به حق حاکمیت کشورها و جلوگیری از هرگونه تغییر در جغرافیای سیاسی منطقه تأکید دارد.

سید ابراهیم رئیسی روز پنجشنبه به وقت محلی و در چهارمین روز سفرش به نیوریورک در دیدار نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان راه‌حل مشکلات بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان را مذاکره و گفت وگو دانست و افزود: همچنان‌ که در اجلاس شانگهای تأکید کردیم، منطقه تحمل هیچ جنگ جدیدی را ندارد.

رئیس‌جمهور، مرزهای مشترک ایران و ارمنستان را مرزهایی تاریخی برشمرد و گفت: لازمه ارتقای همکاری‌های سیاسی و اقتصادی، حفاظت از این مرزهای مهم و راهبردی است.

در این دیدار نخست‌وزیر ارمنستان نیز گفت که ما از تمام اراضی و سرزمین خود محافظت می‌کنیم و در مقابل هر توطئه‌ای با هدف جدا کردن ایران و ارمنستان از یکدیگر، می‌ایستیم.

پاشینیان همچنین از مواضع روشن و صریح ایران در حمایت از حفظ تمامیت ارضی ارمنستان قدردانی کرد.

رئیسی جمهوری ایران که برای شرکت در نشست سران هفتاد و هفتمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد ظهر دوشنبه به وقت محلی در صدر هیاتی بلندپایه به نیوریورک سفر کرده است تاکنون با برخی از همتایان از فرانسه، سوئیس، بولیوی، فنلاند و نخست وزیرانی از پاکستان، لبنان، عراق، ژاپن و عراق و رئیس شورای اروپایی در محل اقامتش درباره مسائل مختلف دیدار و گفت و گو کرد.

دیدار سید ابراهیم رئیسی با رئیس‌جمهور زیمباوه

سید ابراهیم رئیسی در ادامه برنامه‌های چهارمین روز سفر خود به نیویورک، در دیدار امرسون منانگاگوا رئیس‌جمهوری زیمباوه بر فعال کردن کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور تأکید کرد.

رئیسی با اشاره به رویکرد دولت در زمینه توسعه روابط با کشورهای افریقایی، افزود: در بخش‌های متنوعی از جمله انرژی، معدن، کشاورزی و فناوری امکان گسترش همکاری‌ها با زیمباوه وجود دارد.

رئیس‌جمهور با تأکید بر تسریع در فعال‌سازی کمیسیون مشترک همکاری‌های دو کشور، خاطرنشان کرد: همکاری کشورهای مستقل، تلاش‌های سلطه‌گران برای جلوگیری از پیشرفت‌ها را خنثی خواهد کرد.

در این دیدار رئیس‌جمهور زیمباوه نیز زمینه‌های متعدد همکاری با ایران را مورد تأکید قرار داد و گفت: حضور شرکتهای ایرانی در بخش کشاورزی اعم از صادرات و واردات و کشت فراسرزمینی غلات و محصولات باغی فرصت خوبی برای همکاری‌های دو کشور است.

رئیس‌جمهور زیمباوه با اشاره به خاطرات خوب خود از سفرهای گذشته‌اش به ایران، افزود: هر دو کشور هدف کینه‌توزی‌های امپریالیسم بوده‌اند، از این رو نیازمند همکاری‌های نزدیک‌تر با جمهوری اسلامی ایران هستیم.

دیدار رئیسی با دبیرکل سازمان ملل متحد

سید ابراهیم رئیسی در ادامه دیدارهایش در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با در دیدار آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل با تأکید بر اهمیت جایگاه این سازمان در نقش دادن به ملت‌ها برای حل مسائل خود و جلوگیری از دخالت بیگانگان در امور داخلی آنها، گفت: سازمان ملل باید به معنی واقعی سازمان ملت‌ها باشد نه سازمان قدرت‌ها.

رئیسی، جمهوری اسلامی ایران را دوست روزهای سخت برای همسایگان خود خواند و با اشاره به اقدامات انسان‌دوستانه ایران در پناه دادن به مهاجران افغانستانی و همچنین مبارزه جدی با تروریسم به‌عنوان خطری بزرگ برای منطقه و جهان، گفت: در مقابل، رهاورد ناتو و آمریکا در منطقه ما جنگ، ویرانی، اشغالگری و کشتار بوده است.

رئیس‌جمهور با اشاره به بحران‌های جاری در برخی از کشورهای منطقه، راه‌حل همه آنها را شکل‌گیری گفت‌وگوهای ملی بدون دخالت خارجی دانست و افزود: ضروری است سازمان ملل نقش‌آفرینی جدی‌تری در مقابل رفتارهای یکجانبه‌گرایانه از خود نشان دهد.

رئیسی با تأکید بر حمایت ایران ازگفت‌وگوهای منطقه‌ای برای حل مسائل فیمابین کشورها، خطاب به دبیرکل سازمان ملل گفت: در صورت اجرای حق و عدالت از این جایگاه، نام بزرگی از شما در تاریخ این سازمان جهانی باقی خواهد ماند.

در این دیدار دبیرکل سازمان ملل نیز با قدردانی از اقدامات مستمر جمهوری اسلامی ایران در پناه دادن به مهاجران افغانستانی، نقش ایران در آتش‌بس یمن استمرار آن را ستودنی خواند و گفت: خروج آمریکا از توافق هسته‌ای، اقدامی غیرسازنده و بسیار ناراحت کننده بود.

آنتونیو گوترش ابتکار ایران در ایجاد قالبی برای گفت‌وگوهای منطقه‌ای را سازنده و مورد حمایت سازمان ملل دانست و با تأیید مواضع جمهوری اسلامی ایران در موضوع حقوق بشر گفت: حقوق بشر نباید به‌عنوان ابزار و دستاویز جنگ علیه کشورها بکارگیری شود.

دبیرکل سازمان ملل با ابراز ناخرسندی از تعلیق نشدن تحریم‌ها علیه ایران با وجود کرونا، گفت: ایران دارای تمدنی قدیمی و بخش ضروری و غیرقابل انکار از جهان امروز است و ملاحظات جمهوری اسلامی مبنی بر حل مسائل یمن، عراق، سوریه، لبنان و افغانستان به دست مردم آنها متین و منطقی است.

دیدار مدیران ارشد رسانه‌های آمریکایی با رئیس جمهور ایران

سید ابراهیم رئیسی همچنین در نشستی با جمعی از مدیران ارشد رسانه‌های آمریکایی، ضمن پاسخ به سوالات آنان، دیدگاه‌ها و مواضع جمهوری اسلامی ایران را نیز تشریح کرد.

رئیس جمهور در پاسخ به سوالی درباره شرایط ایران در موضوع هسته‌ای گفت: آمریکا از توافق خارج شد و اروپایی‌ها از اجرای تعهدات‌شان نسبت به آن سر باز زدند، در حالی که جمهوری اسلامی ایران برابر ۱۵ گزارش رسمی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به عنوان نهاد ناظر بر اجرای تعهداتش، به همه تعهدات خود عمل کرد.

رئیسی با بیان اینکه دور اخیر مذاکرات برای آن آغاز شد که آمریکایی‌ها اعلام کردند می‌خواهند به توافق بازگردند، افزود: ما یکبار خروج آمریکا از توافق را تجربه کردیم و لذا اعلام کردیم که آنها باید برای جلوگیری از تکرار این تجربه، تضمین‌های اعتمادآور و اطمینان‌بخشی ارائه کنند.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه ایران همچنین خواهان آن است که مسائل ادعایی پادمانی یکبار برای همیشه بسته شوند، اظهار داشت: فعالیت‌های هسته‌ای ما سال‌ها است که تحت اشراف نظارتی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است و در گزارش‌های آژانس هیچ اشاره‌ای به تخطی از مقررات مطرح نشده است.

رئیسی، مواضع اخیر آژانس درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران را سیاسی و غیرفنی و متأثر از فشارهای غربی‌ها و صهیونیست‌ها خواند و گفت: ادعاهای مطرح علیه ایران متکی به ادعاهای رژیم صهیونیستی است که بر اساس تجربه اعمال خرابکارانه و توطئه‌آمیز آنها علیه تاسیسات هسته‌ای ایران اساسا فاقد اعتبار است و طرح مجدد ادعاهایی که مشابه آنها قبلاً رسیدگی و بی‌اساس بودن آنها از زبان آژانس اعلام شده است، صرفاً بهانه‌تراشی سیاسی برای به تأخیر انداختن احیای توافق ارزیابی می‌شود. اگر مسائل پادمانی مربوط به گذشته یکبار برای همیشه حل و فصل نشوند، چه تضمینی وجود دارد که به فاصله کوتاهی بعد از توافق، دوباره کشورهای غربی با تکیه بر این ادعاها، اقداماتی را علیه ایران سامان ندهند.

رئیسی افزود: هر فرد و مجموعه‌ای برای فعالیت اقتصادی خود نیاز به حصول اطمینان و پیش‌بینی پذیری است، در حالی‌که با باز ماندن این ادعاها، فعالان و بنگاههای اقتصادی برای فعالیتهای خود با ایران دچار نااطمینانی می‌شوند. بنابراین حصول یک توافق منطقی و عادلانه در گرو ارائه تضمین‌های اعتمادآور و اطمینان‌بخش، بستن پرونده مسائل ادعایی پادمانی و رفع پایدار تحریم‌ها است.

رئیس جمهور در پاسخ به این سوال که چرا از مذاکره مستقیم با آمریکا امتناع می‌کنید، گفت: ما مذاکره مستقیم با آمریکا را تجربه کردیم و به تجربه دریافتیم که فایده‌ای بر آن مترتب نیست. آمریکایی‌ها اگر راست می‌گویند و صداقت دارند، تعهدات خود را اجرا کنند. آنها نه تنها تحریم‌های ایران را لغو نکردند، بلکه در حین مذاکره تحریم‌های جدیدی نیز علیه ایران وضع کردند. حسن نیت به صرف حرف و ادعا قابل قبول نیست و باید در عمل به اثبات برسد.

رئیسی در پاسخ به این سوال که چگونه انتظار دارید دولت فعلی آمریکا به جای دولت‌های آتی نیز به شما تضمین ارائه کند، اظهار داشت: آیا تعهدات کشورها در عرصه‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی بر عهده شخص رئیس دولت آن کشورها است یا آن دولت نماینده حقوقی یک ملت و نظام سیاسی است؟ اگر اینگونه که شما می‌گویید عمل شود، دیگر موضوع تعاملات و توافقات میان کشورها و یا تعامل کشورها در بستر معاهدات و سازمان‌های بین‌المللی هیچ موضوعیت و اعتباری نخواهد داشت.

رئیس جمهور در ادامه این نشست در پاسخ به سوالی درباره رویکرد دولت برای تعاملات دوجانبه و بین‌المللی تصریح کرد:‌ اساس سیاست خارجی ما تعامل با همه کشورهای دوست با اولویت کشورهای همسایه و منطقه است و اگر کشوری با ما دشمنی کند در مقابل او ایستادگی خواهیم کرد. دولت ما تعاملات خارجی خود را محدود به چند کشور خاص نخواهد کرد.

رئیسی در پاسخ به درخواست یکی از حاضران در جلسه برای میانجیگری در راستای پایان یافتن درگیری‌ها در اوکراین، گفت: ما با توجه به تجربه تلخ جنگ ۸ ساله با هر نوع جنگ و درگیری مخالفیم و از همه ظرفیت‌ها و ارتباطات خود برای پایان یافتن این درگیری‌ها استفاده کرده و می‌کنیم.

رئیس جمهور در ادامه در پاسخ به سوالی درباره موضع جمهوری اسلامی ایران درباره رژیم صهیونیستی و راه‌حل مسئله فلسطین گفت: مردم فلسطین با ادیان مختلف برای هزاران سال در سرزمین اجدادی خود زندگی می‌کردند، اما ۷۰ سال است که خانه و کاشانه آنها اشغال شده و از سرزمین خود آواره شده‌اند یا مانند غزه که محل زندگی آنها به زندانی بزرگ تبدیل شده است. راهکار رفع این مشکل، توافق‌هایی مثل کمپ‌دیوید، شرم‌الشیخ یا اسلو نیست چرا که این توافق‌ها نتوانستند مشکل ساکنان تاریخی این سرزمین را حل کرده و حقوق آنها را تامین کنند.

رئیس‌جمهور راه‌حل موضوع فلسطین را پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران به ابتکار رهبر معظم انقلاب اسلامی دانست که به عنوان یک سند در شورای امنیت نیز ثبت شده و کاملا هم بر ادعاهای کشورهای غربی برای حمایت از دموکراسی تطبیق دارد.

رئیسی اضافه کرد: برگزاری یک انتخابات آزاد با مشارکت همه فلسطینیان فارغ از یهودی، مسیحی یا مسلمان، به روی کار آمدن دولتی می‌انجامد که می‌تواند مشکل فلسطینیان را رفع و حقوق آنان را تامین کند و از شما اصحاب رسانه نیز می‌خواهم که دولتمردان و سیاستمداران را به اجرای این راهکار ترغیب کنید. راهکار اتکاء به نظر و خواست مردم هر کشور می‌تواند مشکل کشورهای یمن، سوریه و افغانستان را نیز برطرف کند. بنابراین باید مشکل این کشورها با گفتگو و تفاهم مردم خود این کشورها حل و فصل، و از مداخله خارجی در امور آنها به طور جدی پرهیز شود چرا که مردم آنها می‌توانند برای آینده خودشان تصمیم بگیرند.

رئیسی در پاسخ به سوال یکی دیگر از حاضران درباره حواشی ایجاد شده پیرامون جان باختن یک خانم جوان در ایران، گفت: علت این حادثه در دست بررسی مراجع قانونی و تخصصی است و بنده ترجیح می‌دهم از طریق مراجع ذی‌صلاح رسیدگی کننده به پرونده درباره علت آن، اظهارنظر قطعی و نهایی انجام شود.

رئیس جمهور به انتقاد از معیارهای عمیقاً دوگانه غرب در موضوع حقوق بشر، خاطرنشان کرد: روزانه در کشورهای مختلف از جمله در آمریکا و کشورهای اروپایی شاهد آن هستیم که در اثر برخورد پلیس، زنان و مردانی جان خود را از دست می‌دهند، اما حساسیتی برای علت‌یابی و مقابله با این خشونت‌ها وجود ندارد.

نشست خبری سید ابراهیم رئیسی با خبرنگاران رسانه‌های بین‌المللی و آمریکایی

سید ابراهیم رئیسی در نشست خبری با رسانه‌های خارجی به سوالات آنان در موضوعات مختلف سیاسی و بین المللی پاسخ خواهد داد. در این نشست خبری ، خبرنگاران رسانه های امریکایی، روسی، چین و منطقه حضور دارند.

رییس جمهور در ابتدای این نشست با بیان مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران اظهار کرد: سیاست جمهوری اسلامی ایران سیاست نه شرقی و نه غربی است؛ یعنی ما تحت سلطه هیچ قدرتی زندگی سیاسی‌مان و فرآیند امورمان را تنظیم نمی‌کنیم؛ اصل اساسی در سیاست خارجی ما زیر سلطه هیچ قدرتی رفتن است و نه بر دیگران سلطه پیدا کردن است. سیاست خارجی ما تعامل با همه کشورها اعم از کشورهای شرقی و غربی است؛ برخی ممکن است این برداشت را داشته باشند که ارتباط ما با کشورهای شرقی مانند کشور چین یا روسیه بیشتر است؛ این تعامل به این دلیل است که قبل از این دولت، برداشت این بوده است که توجه دولت به چند کشور خاص در غرب بوده است.

رئیس جمهور بیان کرد: الان اگر بخواهم نگاه دولت را بگوییم، نگاه دولت نگاه متوازن و متعادل و نگاه به همه کشورها است. هر کشوری که بخواند به جمهوری اسلامی ایران همکاری داشته باشد ما سیاست تعامل و همکاری را با همه کشورها را خواهیم داشت با اولویت کشورهای همسایه ما اولویت سیاست همسایگی را ما حتما دنبال خواهیم کرد. روش کار ما نشان می دهد که این سیاست را در عمل دنبال می کنیم و اگر کشوری بخواهد با جمهوری اسلامی همکاری داشته باشد حتما ما این زمینه همکاری و مساعدت را به ویژه در حوزه‌های سیاسی تجاری و اقتصادی به صورت فعال دنبال می‌کنیم.

رییس جمهور با تاکید بر اینکه اولویت سیاست همسایگی را دنبال خواهیم کرد، گفت: اگر کشوری بخواهد با جمهوری اسلامی همکاری کند زمینه همکاری را در زمینه سیاسی تجاری و اقتصادی به صورت فعال دنبال می‌کنیم.

رییسی عنوان کرد: استکبار خودبزرگ بینی و خودمحوری و خود را برتر از دیگران دیدن چه در یک شخص و چه در حزب و گروه و چه در یک کشور و حاکمان کشور، امر ناپسندی است. آنچه به همه انسان‌ها تاکید شده آن است که خود را در محضر خداوند ببیند و خدا را بر زندگی خود حاکم کنند. اما اگر کسانی بودند که خواستند خودمحوری و خودستایی کنند این امر ناپسندی است چه در زندگی فردی و اخلاق فردی و چه در سطح اجتماعی و حاکمان. کسانی که دچار استکبار می‌شوند، اینها نه فقط ظلم به خودشان می‌کنند بلکه ظلم به جوامع می‌کنند. امروز جامعه بشری از استکبار رنج می‌برد. از کشورهایی که خود را در جایگاه برتر می‌بینند و یا به خاطر قدرت نظامی‌شان یا به خاطر قدرت پولی شان می‌خواهند به کشورهای دیگر زور بگویند و خودشان را بر کشورها و جوامع دیگر مسلط می‌بینند.

رئیسی ادامه داد: اینجاست که انحراف و ظلم اتفاق می افتد و آنچه امروز انسان در کره زمین از آن رنج می برد جدای از آفات و امراض که گرفتار می شوند، انسان هایی هستند که دچار نوعی خود بزرگ بینی و روحیه استکباری هستند این ها نه فقط اسباب نابودی خود بلکه نابودی جوامع را فراهم می کنند و این ها مشکلات جدی ایجاد می کند.آنچه دیروز در سخنان اشاره کردم باید از استکبار پرهیز کرد و جوامع بشری اجازه ندهند افراد یا حاکمانی که دچار رویحه استکباری شدند به دنبال آن استبداد، استعمار و به بند کشاندن می آید و نباید اجاز داده این اتفاق بیفتاد.

رئیسی در پاسخ به سوال ایرنا در مورد مذاکرات برجامی گفت: ما شرایط اقتصادی خودمان و بازار را بارها اعلام کرده‌ایم که بند به برجام یا به نتیجه رسیدن گفت و گو نکرده و نخواهیم کرد. زیرا اگر سفره مردم و اقتصاد مردم بند به برجام شود مشکلات جدی ایجاد می‌کند. سیاست دولت ما آن است که ما در مذاکرات شرکت کنیم و از توافق خوب استقبال کنیم اما ارتباط دادن اقتصاد کشور به موضوع برجام مشکلاتی را برای اقتصاد کشور ایجاد می‌کند. نسبت به اینکه آمریکایی‌ها چه می‌خواهند انجام دهند در ارتباط با مساله برجام، ادعای دولت جدید این است که ما می‌خواهیم غیر از دولت گذشته باشیم ما توافق را دنبال می‌کنیم ادعای آنها این است که ما می‌خواهیم به برجام برگردیم ادعای آنها این است که که ما دنبال توافق هستیم. رفتاری که تاکنون شده است رفتاری متفاوت با دولت گذشته نبوده است یعنی در عمل و اجرا ما دیده‌ایم که اتفاقاتی که توقع می‌رفت بیفتد یعنی رفع تحریم‌ها، تاکنون اتفاق نیفتاده است بلکه برخی از موارد جدید به تحریم‌ها افزوده شده است.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: ما معتقدیم که کشورهای اروپایی و آمریکا اگر مصمم هستند زیرا ما تصمیم‌مان را اعلام کرده‌ایم آنها باید تصمیم بگیرند یعنی الان توپ در زمین آمریکایی‌ها است و باید تصمیم بگیرند اگر می‌خواند نسبت به این توافق پایبند باشند و پایبندشان هم پایبندی جدی است،؛ باید رسما اعلام کنند و در عمل و اقدام نشان بدهند که به این توافق پایبند هستند. اگر پایبندی نشان بدهند نسبت به توافق حتما ما یک توافق عادلانه و خوب را که جمهوری اسلامی بتواند از آن انتفاع اقتصادی داشته باشد استقبال می‌کنیم. لیکن با توجه به تجربه‌ای که ما داریم نخست نقض تعهد از ناحیه آمریکایی‌ها دوم عدم انجام تعهد از ناحیه اروپایی‌ها باید به ما حق داده شود که در این رابطه ما خواسته‌هایمان را پیگیری کنیم که به صورت اطمینان‌بخش و پایدار انجام بگیرد.

رئیس جمهور در پاسخ به رسانه ژاپنی درباره علت اخذ تضمین در توافق با آمریکا اظهار داشت: تضمین آمریکا به دلیل تجربه‌ای است که از رفتار آمریکایی ها داریم و رفتار آمریکایی‌ها نشان می‌دهد یکباره از قراردادی که بسته می‌شود خارج می‌شوند و از تعهداتی که دارند واقداماتی که باید انجام می‌دادند اعلام می‌کنند مسئولیتی ندارند. این یک تحربه است و چشم انداز آینده ما را روشن می کند که بدون تضمین اگر توافقی شود گره ای که به این قرار داد زده شد دوباره این گره زده می شود و لذا اعلام کردیم باید تضمین دهد و این تضمین باید اطمینان بخش باشد که به تعهدات خود پایبند هستند.

رئیس دولت سیزدهم با بیان اینکه غربی‌ها و آمریکایی‌ها به تعهدات خود پایبند نبوده‌اند، ادامه داد: تنها طرفی که به تعهدات خود عمل کرد جمهوری اسلامی بود و طبق اعلام اژانس بین‌المللی انرژی اتمی، جمهوری اسلامی ایران به همه تعهدات خود عمل کرد و چگونه است بدون تضمین بگوییم این توافق انجام شد.

رئیسی توافق را فقط صورت شکلی ندانست و تأکید کرد: توافق باید آثار و منافع اقتصادی برای جمهوری اسلامی داشته باشد. آنان که می‌خواهند با ما وارد کار شوند می گویند چگونه وارد کار شویم که توافق پایدار نیست. اگر تضمینی نباشد از آنجا که آن شرکت صرفه و صلاح خود را انجام کار ماندگار می بیند، لذا به شریک اقتصادی تزلزل می دهد و او را سست می کند و چگونه ممکن است با ما وارد کار شوند شرط آنها این است که این قرارداد پایداری و استحکامی دارد. استحکام قراردادها در گرو اطمینان بخشی و زمینه اطمینان بخشی و اعتماد، تضمین این تفاهم و توافق است و باید مطمئن بود توافق اطمینان بخش است تا براساس آن قراردادهای اقتصادی شکل بگیرد.

رییس جمهور درباره به پرسش دیگری درباره موضوع هسته ای ایران اظهار کرد: همواره تأکید کرده‌ایم و این را هم رسما اعلام کرده ایم که امروز موضوع بسیار مهم رفع تحریم‌هاست‌ و توافقی که مورد بحث است اگر بدون حل و فصل پرونده های پادمانی باشد پایدار نخواهد بود و جمهوری اسلامی ایران همواره در معرض تهدید خواهد بود و آژانس تحت تاثیر قدرت‌های بیرونی و یا داخلی می تواند مانع تراشی کند.

رییسی با تأکید بر اینکه ایران آماده دستیابی به یک توافق عادلانه و پایدار است، اظهار داشت: لازمه حصول این توافق تضمین‌های اطمینان‌بخش و بسته شدن پرونده‌های پادمانی ایران است و مساله حل و فصل پرونده پادمانی از شرایط اصلی و از ارکان توافق است. دست آژانس همیشه برای تحقیقات و بررسی ها درباره راستی آزمایی صنعت هسته ای ایران باز بوده و دوربین های آنها همواره نظارت داشته اند و بیش از ۱۵ بار هم اعلام کرده هیچ گونه انحرافی در فعالیت‌های هسته ای ما نبوده و فعالیت های ما صلح آمیز است.

رییس جمهور در پاسخ به سوالی درباره فوت مهسا امینی در ایران گفت: رخدادی که اتفاق افتاده در دست بررسی است و نظر نهایی در این باره را با مقام قضایی است؛ آنچه درباره فوت این خانم مطرح است و اگر قصور و تقصیری بوده، حتماً بررسی می‌شود و من در تماس با خانواده او هم قول دادم فارغ از آنکه مجامع جهانی موضع بگیرند یا نه، مساله را پیگیری کنم‌.

وی تاکید کرد: ما دنبال اجرای عدالت هستیم و اجازه نمی‌دهیم درباره این خانم و هیچ شهروندی حقی از کسی تضییع شود اما نباید مسایل حقوق بشری به صورت دوگانه پیگیری شود.

رییسی با اشاره به قتل‌هایی که در آمریکا و کشورهای غربی توسط پلیس صورت می گیرد، اظهار کرد: حفظ حقوق بشر در گرو پرهیز از استاندادهای دوگانه است تا از سوی مردم صادقانه تلقی شود.

رییس جمهور درباره اعتراض‌ها در ایران هم گفت: اعتراض‌ها چه صنفی و چه درباره مسایل مختلف مطرح است، همواره بوده و هست و شنیده می‌شود؛ ولی باید بین اعتراض و اغتشاش تفاوت گذاشت؛ هیچ کس اغتشاش را قبول ندارد. امروز آزادی بیان در جمهوری اسلامی ایران به نحوی است که در محافل عملی و سیاسی و فرهنگی و رسانه ها نظرات مختلف مطرح می شود ولی اعتراض با اغتشاش متفاوت است.

رئیس جمهور در پاسخ به اینکه چشم انداز ایران از حضور در شانگهای چیست، گفت: سازمان شانگهای فرصت و امکانی برای جمهوری اسلامی ایران است و جمهوری اسلامی هم فرصتی برای شانگهای است.

وی با بیان اینکه اعضای سازمان همکاری‌ شانگهای از کشورهای آسیایی تشکبل شده که می تواند ما را با زیرساختهای اقتصادی آسیا مرتبط کند، ادامه داد: همکاری کشورهای عضور شانگهای حتما منافعی برای جمهوری اسلامی دارد و می‌تواند با اقتصادی که در این سازمان وجود دارد و میزان بالایی است، مرتبط باشد. چین هند و دیگر کشورها در آن عضویت دارند و فرصت بسیار خوبی است که در حوزه مسائل اقتصادی و تجاری و دیگر حوزه ها با این کشورها در ارتباط باشیم.

رییسی اظهار کرد: عضویت ایران در این سازمان برای استفاده از اتصالات و ارتباطات جمهوری اسلامی در شمال، جنوب، شرق و غرب دارد و هم جمهوری اسلامی می‌تواند از فرصت ها و ظرفیت هایی که در این منطقه اقتصادی وجود دارد استقفاده کند و منافع هر دو طرف کاملا تضمین شده است و تشکر می کنیم از اعضای شانگهای که عضویت جمهوری اسلامی را قبول کردند.
رئیس دولت سیزدهم خاطرنشان کرد: در همکاری های تجاری و اقتصادی بنا داریم با همه کشورها که بنای تعامل با جمهوری داشته بانشد در شرق، غرب، آسیای مرکزی و میان همسایگان دنبال کنیم.

رییسی در پاسخ به سوال خبرنگار العربیه درباره درباره اینکه ایران چه کاری می‌تواند بکند تا فلسطینیان به حق‌شان برسند، اظهار داشت: فلسطین ۷۰سال است توسط اشغالگران اشغال شده و مردم آن در سرزمین های دیگر اردن، سوریه، لنبان، کرانه باختری و جای جای اطراف خود و عده ای در غزه آواره شدند و به صورت زندان بزرگ حبس شده اند.

رییس جمهور با طرح این سوال که تا کی می خواهد این وضع ادامه یابد، ادامه داد: این وضع قابل ادامه یافتن نیست و این ظلم علیه فلسطین باید پایان یابد.

رئیس جمهور خاطرنشان کرد: راهکارهای آمریکایی ها و غربی ها با تنظیم قراردادهایی چون کمپ دیوید و اسلو پاسخ نداده و نتوانسته فلسطینیان را به حق خود برساند. اگر پیشنهاد جمهوری اسلامی که در سازمان ملل ثبت شده مورد توجه قرار بگیرد خوب است؛ پیشنهاد این است که مردم فلسطین اعم از مسلمان، یهودی و مسیحی را آرای خود کاملا دموکراتیک اعلام کنند و از همه فلسطینیها رای گیری شود و هر کس در رای قرار گرفت می تواند سرنوشت فلسطین را در دست بگیرد که در این صورت هم با دموکراسی موافق است و هم راه حل پیش رو برای حل مساله فلسطین است. در غیر این صورت هر راه حلی که حق فلسطین را نادیده بگیرد راه حل نمی دانیم. جمهوری اسلامی و رهبر ایران نخستین بار مطرح کردند که در سازمان ملل ثبت شد و پیگیری این راه حل پایان وضعیت فلسطین خواهد بود.

رئیس‌جمهور درباره موضع ایران نسبت به جنگ در اوکراین گفت: اعلام کردیم برای میانجی گری و وساطت آمادگی داریم قبلا هم اعلام کردیم والان هم می گوییم هر راهکاری برای خاتمه جنگ باشد معتقدیم؛ جنگ باید خاتمه یابد همه اختلافات با گفت‌وگو قابل پیگیری است. در سخنرانی خود در سازمان ملل هم گفتم راهکار خروج از بحران‌ها فقط جنگ نیست و جنگ می‌تواند به گفت‌وگو تبدیل شود و اختلافات می‌تواند با گفتگو قابل حل باشد. برای پایان دادن جنگ باید گفتگو را دنبال کنیم.

رئیس‌جمهور در پاسخ به این سوال که آیا جمهوری اسلامی برنامه‌ای برای شکایت از منافقان بابت ترور ۱۷ هزار ایرانی بی‌گناه ندارد، گفت: این گروهک به قدری جنایت کردند که در لیست سیاه و سازمان تروریستی اروپا قرار گرفتند. حالا چه اتفاقی اقتاد که کشورهای غربی و آمریکایی دوباره با این سازمان همکاری می‌کنند و برخی ازعناصرشان را در کشور خود جای دادند.

وی با بیان اینکه کشورشان مأمن تروریست‌ها قرار گرفته است، اذعان کرد: با چه دلیل و حجتی پایگاه و مأمن برای سازمانی ایجاد کردید که خود شما آن را در لیست سیاه قرار داده اید. اینها به ترور ۱۷ هزار نفر دست زدند و این همان استانداردهای دوگانه است که چرا اینها در این کشورها فعالیت دارند. این سوال ملت‌های آزادگان جهان است.

رئیس‌جمهور با بیان اینکه چرا اینها به فعالیت خود علیه جمهوری اسلامی ادامه می‌دهند، گفت: اینها که با صدام در ۸ سال دفاع مقدس و در حمله به کویت همکاری کردند و در بسیاری از جنایت‌ها همراه صدام بوده اند، چرا الان فعالیت دارند و همه باید به این سوال پاسخگو باشند.

رئیسی بیان کرد: دلیل اینکه من تصویر حاج قاسم سلیمانی را در سازمان ملل به دست گرفتم و این را وظیفه خودم دانستم این بود که داعش و گروه‌های تروریستی که در منطقه زندگی را بر مردم سیاه و تیره و تار کرده بودند و زن و کودک را می‌کشتند و خانه‌ ها را بر سر مردم خراب می‌کردند و عراق و سوریه و منطقه را به آتش کشیدند، جوانان برومندی آمدند و سد راه آنها شدند. این جوانان از عراق، سوریه، افغانستان، ایران و کشورهای مختلفی کنار هم جمع شدند و تصمیم گرفتند جان خود را بگذارند تا مردم منطقه در امان باشند و فرماندهی این جمعیت با سردار رشید اسلام حاج قاسم سلیمانی بود. یعنی قهرمانی مبارزه با تروریسم در منطقه شهید قاسم سلیمانی بود لذا ترور حاج قاسم یعنی ترور قهرمان مبارزه با تروریسم. سوال من از آمریکایی‌ها این است که مگر شما مدعی مبارزه با تروریسم نیستید؟

رییسی جمهوری با بیان اینکه مقامات آمریکایی در مبارزات انتخاباتی اعلام کردند که داعش را ما تشکیل دادیم، اظهار کرد: داعش را تشکیل دادید، داعش را حمایت کردید، جنایات بسیاری توسط داعش در منطقه انجام شد، حاج قاسم با جوانان برومند منطقه در مقابل داعش ایستادگی کردند و منطقه را امن کردند. آیا حاج قاسم سلیمانی جایزه داشت یعنی باید به وی جایزه و مدال قهرمانی می‌دادیم زیرا توانست داعش را زمینگیر کند و منطقه را از شر داعش نجات دهد یا جزای حاج‌قاسم سلیمانی این بود که ترور شود؟

وی با بیان اینکه حاج‌قاسم میهمان عراقی‌ها بود، گفت: نخست وزیر وقت عراق اعلام کرد که سردار سلیمانی میهمان ما بوده است، با چه قانونی و با چه حجتی میهمان کشور ثالث ترور می‌شود این تروریسم دولتی است و رئیس جمهور سابق آمریکا رسما هم اعلام می‌کند که این کار به دستور من انجام شده است.

رئیس جمهور تصریح کرد: من در سازمان ملل اعلام کردم شخصیتی که امروز نام او را می‌برم قهرمان مبارزه با تروریسم است یعنی تمام منطقه و دنیا باید نسبت به شخصیت او ادای احترام کند زیرا وی همه زندگی خود را برای امنیت منطقه و امنیت مردم گذاشت و اعلام کردم که از طریق حقوقی و بین‌المللی با جدیت رسیدگی به این پرونده و محاکمه عامران و مباشران این جنایت را دنبال می‌کنیم. ما این کار را حتما دنبال می‌کنیم زیرا اینها باید به دست عدالت سپرده شوند.

رئیسی عنوان کرد: بحث من روز گذشته در سازمان ملل بر محور عدالت بود. یکی از جلوه‌های عدالت محاکمه عامر و مباشران قتل و شهادت حاج‌قاسم سلیمانی است. اگر اینها محاکمه شوند و به دست عدالت سپرده شوند یقین بدانید آیندگان جرات نخواهند کرد دست به جنایات بزنند و اگر این کار انجام نشوند تضمینی وجود ندارد که عدالت‌خواهان، حق‌خواهان و شخصیت‌های مجاهد و مبارز در جایگاه و کسوت مبارزه با تروریسم در امان بمانند.

وی خاطرنشان کرد: من چند روز پیش هم به آقای مکرون گفتم و به شما خبرنگاران هم این جمله را عنوان می‌کنم که اگر حاج قاسم سلیمانی، سپاه قدس و نیروهای منطقه جلوی داعش را نمی‌گرفتند یقین بدانید امروز اروپا امن نبود و امنیت اروپا به مخاطره می‌افتد لذا باید از اینها که این اقدام مجاهدانه را انجام دادند قدردانی کرد.

رئیسی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره روابط برخی کشورهای منطقه با رژیم صهیونیستی و موضع ایران در این خصوص گفت که ما بنا را بر ارتباطات حسنه با همسایگان گذاشتیم و اصل سیاست همسایگی، روابط حسنه است اما به آنها اعتراض جدی داریم زیرا حمایت از مردم فلسطین، با عادی سازی روابط با رژیم صهیونسیتی ممکن نیست.

رییس جمهور تاکید کرد: مردم فلسطین و غزه از اقدام رژیم صهیونیستی نفرت دارند و قطعاً مردم منطقه با ارتباط کشورهایشان با رژیم صهیونیستی مخالف هستند و به طور رسمی اعلام کردیم هرگونه ارتباط با این رژیم، خنجری بر پشت مردم فلسطین است. معتقدیم این دولت‌ها در زمینه عادی سازی روابط با رژیم صهیونسیتی، سخت در اشتباه هستند.

رئیس جمهور با طرح این سوال که ترور دانشمند هسته ای ایران توسط چه کسانی انجام می شود؟ اظهار کرد: ایادی رژیم صهیونیستی و معتقدیم ریشه بسیاری از مشکلات در منطقه رژیم صهیونیستی است و اگر جای خود نشانده نشود شرارت آن کشورهای منطقه را می گیرد. عادی سازی روابط کشورهای همسایه با رژیم صهیونیستی امنیت ایجاد نمی کند.

به گزارش ایسنا، یکی از مهم ترین موضوعات و محورهای مورد بحث در سفر رئیس جمهور به نیویورک، موضوع دستیابی به توافق هسته‌ای بود که در دیدارهای دو جانبه و نشست های کارشناسی و رسانه های مورد بحث قرار داشت.

محمد جمشیدی معاون سیاسی دفتر ریاست جمهوری در این رابطه در گفت‌وگویی روز پنجشنبه تصریح کرد: اگر که طرف مقابل تضمین دهد که رفتارهای گذشته خود را تکرار نکرده و بر تعهدات خود پایبند باشد، ایران برای دسترسی به یک توافق عادلانه آمادگی دارد.

جمشیدی که همراه رئیس جمهور در نیویورک حضور داشت، گفت: رئیس جمهور در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل، منطق رفتاری و رویکرد ایران را درباره مذاکرت هسته‌ای بیان کرد. او به صراحت بیان کرد که در واقع مساله اصلی ما در این مذاکرات، پایبندی طرف مقابل به تعهدات است و اگر طرف مقابل بتواند در اجرای تعهدات خود قطعیت داشته باشد، راه برای دستیابی به توافق عادلانه باز است. این مواضع، مسیر گفت‌وگوهایی که ممکن است اینجا وجود داشته باشد را شکل می‌دهد.

وی همچنین افزود: با رئیس جمهور فرانسه بحث جدی داشتیم و بسیار صریح و جزئی وارد مسائل اصلی شدیم. قرار بود جلسه ۴۵ دقیقه باشد، ولی ۹۰ دقیقه طول کشید. ایران از یک سو تاکید دارد که طرف مقابل تضمین دهد که رفتارهای گذشته خود را تکرار نکرده و بر تعهدات خود پایبند باشد و از طرف دیگر تاکید دارد اگر این شرایط محقق شود، برای دسترسی به یک توافق عادلانه آمادگی دارد.

به گزارش ایسنا رئیس جمهور کشورمان پنجشنبه عصر به وقت محلی پس از چهار روز نیویورک را به مقصد تهران ترک کرد.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟