بین الملل تابناک: تحریم چهارمین هواپیمای ایران توسط آمریکا، حملات هوایی گسترده ترکیه به سلیمانیه عراق، آغاز مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی، خسارت ۱۰۷ میلیارد دلاری سوریه از جنگ و هشدار برنامه جهانی غذا درباره خطر جدی قحطی در افغانستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تحریم چهارمین هواپیمای ایران توسط آمریکا
وزارت بازرگانی آمریکا روز چهارشنبه اعلام کرد، چهارمین هواپیمای باری ایران را به دلیل ارائه خدمات به روسیه در فهرست سیاه مربوط به هواپیماهای ناقض قوانین کنترل صادارات ایالات متحده قرار داده است.
وزارت بازرگانی آمریکا دوشنبه گذشته اعلام کرده بود، سه فروند هواپیمای بوئینگ ۷۴۷ متعلق به شرکتهای هواپیمایی ایران که به روسیه خدمات باری ارائه میکنند، در فهرست سیاه مربوط به هواپیماهای ناقض قوانین کنترل صادارات ایالات متحده قرار داده است.
اداره امنیت و صنعت وزارت بازرگانی آمریکا در آن اطلاعیه گفته بود اقدام به شناسایی چند هواپیمای تحت کنترل شرکتهای هواپیمایی ماهان، فارس ایر قشم و ایرانایر کرده که با نقض قوانین صادرات وضعشده علیه صادرات مواد حساس به مسکو، اقدام به ارسال کالاهایی از جمله قطعات الکترونیکی به روسیه کردهاند.
چهارمین هواپیما که امروز در فهرست تحریم قرار گرفته، متعلق به شرکت هواپیمایی ساها است. آمریکا مدعی شده این هواپیما بدون کسب مجوز از وزارت بازرگانی به روسیه پرواز کرده است.
رویترز هفته گذشته گزارش داده بود، در حال حاضر ۱۸۳ فروند هواپیما به دلیل نقض قوانین صادراتی آمریکا در این فهرست قرار گرفتهاند. دولت آمریکا پیش از این محدودیتهای متعددی علیه شرکتهای هواپیمایی ایرانی وضع کرده بود؛ برای نمونه، آذرماه سال گذشته اعلام شد اداره صنعت و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا فرمانی را که شرکت هواپیمایی ماهان را از «امتیازات صادراتی» محروم میکند برای یک دوره ۱۸۰ روزه دیگر تمدید کرده بود.
طبق توضیحات مندرج در وبسایت وزارت بازرگانی آمریکا شرکتهایی که مشمول لغو «امتیازات صادراتی» میشوند قادر به مشارکت مستقیم یا غیرمستقیم در مبادله آن دسته از کالاها، نرمافزارها یا فناوریهای صادراتی آمریکا که واشنگتن قوانینی برای صادرات آنها در نظر گرفته، نخواهند بود.
اداره صنعت و امنیت وزارت بازرگانی آمریکا قوانینی برای کنترل صادرات و بازصادرات اقلام، فناوریها و نرمافزارهای دارای فناوریهای دوگانه وضع کرده است. واشنگتن به بهانه نقض این قوانین برخی شرکتها را تحریم یا جریمه میکند.
نخستین بار، «داریل جکسون»، دستیار وقت وزیر بازرگانی آمریکا در ۱۷ مارس ۲۰۰۸ فرمانی را برای لغو امتیازات صادراتی شرکت هواپیمایی ماهان صادر کرد. این فرمان از آن زمان به بعد برای دورههای ۱۸۰ روزه تمدید شده است.
دولت آمریکا در راستای سیاست فشار علیه ایران شرکت ماهانایر را به بهانههایی مانند انتقال نیرو و تجهیزات به سوریه در فهرست تحریم قرار داده و کشورهای اروپایی را هم برای تحریم آن تحت فشار قرار میدهد.
حملات هوایی گسترده ترکیه به سلیمانیه عراق
منابع رسانهای عراق روز (دوشنبه) از حملات شدید جنگندههای ترکیه به مناطقی در استان سلیمانیه خبر دادند.
به گزارش المعلومه، «کامران حسن»، بخشدار «ماوت» از توابع استان سلیمانیه امروز اعلام کرد که چند روستا واقع در حوزه این بخش، آماج حمله جنگندههای ترکیه قرار گرفت.
وی گفت که حملات جنگندههای ترکیه به منطقه مذکور از ساعت ۱۵:۲۵ به وقت اربیل آغاز شد و همچنان ادامه دارد.
حسن به تلفات و یا خسارات احتمالی این حملات اشارهای نکرده است.
ترکیه از ۱۸ آوریل دور جدید حمله به شمال عراق را به بهانه تعقیب و سرکوب عناصر حزب کارگران کردستان (پ ک ک) آغاز کرده است.
عمده این حملات بر مناطق «متینا»، «الزاب» و «أفشین ـ باسیان» در اقلیم کردستان عراق متمرکز شده است؛ هرچند ترکیه حملاتی هم به مناطق دیگر مانند سنجار در استان نینوا انجام داده است.
حملات اخیر ترکیه به شمال عراق به کشته شدن شماری از غیرنظامیان عراقی از جمله یک کودک منجر شد.
بغداد حملات ترکیه را مصداق تجاوزگری به خاک عراق خوانده و خواستار خروج نظامیان این کشور از شمال عراق شد.
در ماههای اخیر و با تشدید حملات ترکیه به شمال عراق در قالب عملیات معروف به «پنجه قفل»، برخی گروههای عراقی در صدد مقابله به مثل برآمده و در مقیاس محدودتر به این حملات ترکیه واکنش نشان دادهاند.
دولت و مقامهای عراقی تاکنون بارها از ترکیه خواستهاند به اشغالگری خود در شمال عراق پایان داده و نیروهای خود را خارج کند.
آنها همچنین حملات هوایی و توپخانهای مکرر ارتش ترکیه به شمال عراق را نقض حاکمیت کشورشان دانسته و خواهان پایان دادن به آن شدهاند.
آغاز مذاکرات ایران و آژانس بین المللی انرژی اتمی
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی شامگاه دوشنبه از شروع مجدد گفتوگوها بین این سازمان و جمهوری اسلامی ایران خبر داد.
گروسی طی پستی در صفحه توئیتر خود نوشت، با «محمد اسلامی» رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در وین دیدار کرده و بدینوسیله، گفتوگوهای دوجانبه از سر گرفته شدند.
وی توضیح داد در دیدار با اسلامی، درباره ازسرگیری گفتوگوهای آژانس اتمی با تهران درباره مسائل پادمانی حول برخی تاسیسات هستهای در ایران رایزنی کرده است.
مدیرکل آژانس اتمی در توئیتی نوشت: «گفتوگوها با ایران برای شفافسازی درباره موضوعات برجسته پادمانی از سر گرفته شد. من با محمد اسلامی، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در جریان کنفرانس عمومی آژانس اتمی دیدار کردم.»
خسارت ۱۰۷ میلیارد دلاری سوریه از جنگ
«فیصل مقداد» وزیر خارجه سوریه روز (دوشنبه) در سخنانی در مجمع عمومی سازمان ملل، گفت که هر نوع حضور نظامی بدون موافقت دولت این کشور در خاک سوریه، غیر قانونی است و باید فورا پایان یابد.
به نوشته وبگاه شبکه المیادین، او گفت که رژیم صهیونیستی دست به اقدامات فزاینده بحرانزا به خصوص در موضوع گسترش شهرکسازیها و جنایت علیه فلسطینیها میزند و همزمان از گروهکهای داعش و جبهة النصره نیز حمایت کرده و همراستا با آن فرودگاه ها و امکان غیرنظامی سوریه را هدف قرار میدهد.
وزیر خارجه سوریه تأکید کرد که حمایت برخی کشورها از رژیم صهیونیستی، در حالی که ادعای دفاع از حقوق بشر را دارند، موجب شده است تا با این رژیم برخورد نشود. او همچنین گفت که سوریه از عضویت کامل فلسطین در مجمع عمومی سازمان ملل حمایت میکند.
مقداد در ادامه گفت که دولت سوریه هرگز از حق حاکمیت خود بر منطقه جولان دست نخواهد کشید و این موضوعی نیست که با گذر زمان از آن چشم بپوشد.
فیصل مقداد، در بخش دیگر سخنان خود گفت که بحران سوریه، تجربه بسیار دردناکی برای مردم این کشور بود و از سال ۲۰۱۱ تاکنون بیش از ۱۰۷ میلیارد دلار خسارت به بار آورده است.
او تأکید کرد که دولت سوریه همواره از حل و فصل سیاسی بحران حمایت کرده است، از جمله نتایج گفتوگوهای «روند آستانه» را پذیرفته است، اما اقدامات ترکیه در «حمایت از تروریسم» موجب شد تا روند آستانه صرفا روی کاغذ بماند. فیصل مقداد، همچنین شبهنظامیان کُرد را نیز مورد خطاب قرار داد و گفت که آنها باید واقعگرایانه عمل کنند و خود را از وابستگی به یک «اشغالگر خارجی» برهانند.
وزیر خارجه سوریه سپس به موضوع جنگ در اوکراین پرداخت و گفت که دمشق با حمایت از عملیات نظامی روسیه در اوکراین، آن را در راستای «حق دفاع از خود» میداند.
هشدار برنامه جهانی غذا درباره خطر جدی قحطی در افغانستان
سازمان برنامه جهانی غذا درباره خطر جدیترین قحطی به ویژه در زمستان پیش رو در افغانستان هشدار داده است.
به گزارش خبرگزاری جمهور افغانستان، این نهاد با نشر گزارشی اعلام کرد، اقتصاد فروپاشیده و مسدود ماندن داراییهای افغانستان، این کشور را با خطر جدی ترین قحطی در بیست سال اخیر مواجه کردهاست.
بر پایه گزارش برنامه جهانی غذا، میلیونها خانواده تقریباً هیچ راهی برای کنار آمدن با زمستان سخت دیگری ندارند.
این نهاد هشدار داده که این برنامه یکی از آخرین موانع باقی مانده بین افغانستان و قحطی است.
برنامه جهانی غذا همچنین سد گرسنگی مردم افغانستان را وابسته به سخاوتمندی اهدا کنندگان دانست و افزود، برای کمک رسانی به ۱۸ میلیون نفر در افغانستان که از ناامنی غذایی رنج میبرند به ۱.۱ میلیارد دلار کمک فوری نیاز است.
این برنامه گفته است که تنها برای آماده سازی ۱۵۰ هزار تُن غذا در زمستان به ۱۷۲ میلیون دلار نیاز دارد.
همچنین در ادامه این گزارش آمده است، اگر بودجه مورد نیاز فوری تأمین شود، در نظر دارد هفتههای قبل از بسته شدن جادهها و غیرقابل دسترس کردن بسیاری از جوامع، غذا را در مناطق ناهموار و دورافتاده از پیش انبار کند.
به نظر می رسد چنین اقدامی به جلوگیری از سطوح فاجعه بار ناامنی غذایی و حتی گرسنگی کمک میکند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.