بین الملل تابناک: پیام آمریکا به ایران از کانال قطر، هشدار یمن به شرکتهای خارجی برای خروج از عربستان و امارات، واکنش وزیر دفاع آمریکا به احتمال حمله چین به تایوان، اعزام ناوگان جنگی چین به نزدیکی تایوان و هشدار مشاور اردوغان به یونان در دیدار با سالیوان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
پیام آمریکا به ایران از کانال قطر
«شیخ محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر خارجه قطر و حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تلفنی گفتوگو کردند.
در تماس تلفنی معاون نخست وزیر و وزیر امور خارجه قطر با امیرعبداللهیان درباره مذاکرات رفع تحریمها بحث و تبادل نظر شد.
وزارت خارجه قطر روز شنبه از این گفتوگوی تلفنی خبر داده بود. وزرای خارجه دو کشور همچنین در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک ملاقات و گفتوگو کردند.
وزیر خارجه قطر در این گفتوگوی تلفنی اعلام کرد که طرف آمریکایی علاقهمند است، تبادل پیامها و تلاش اتحادیه اروپا بعنوان هماهنگکننده، منجر به دستیابی به توافق و بازگشت به برجام شود.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: ما با جدیت برای رسیدن به توافقی خوب، قوی و پایدار تلاش میکنیم.
وزیر امور خارجه ایران افزود: با استفاده از فرصت حضور در نیویورک، برای نزدیکتر شدن دیدگاههای مذاکراتی، از طریق واسطه پیامهای بیشتری بین آمریکا و ایران تبادل شد.
امیرعبداللهیان اظهار داشت: معتقدیم کار اکنون در مسیر درست خود قرار دارد. نحوه استمرار تعامل آژانس بینالمللی انرژی اتمی و سازمان انرژی اتمی ایران نیز در جریان سفر محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی به وین از دیگر تحولات است.
به گزارش شبکه خبری الجزیره، وزیر خارجه قطر در این گفتوگوی تلفنی بر اشتیاق دوحه برای دستیابی ایران و آمریکا به توافقی برای احیای برجام تاکید کرد و افزود، دستیابی به توافق هستهای عادلانه به نفع امنیت و ثبات منطقه خواهد بود.
هشدار یمن به شرکت های خارجی برای خروج از عربستان و امارات
«یحیی سریع» سخنگوی نیروهای مسلح یمن شامگاه یکشنبه در پیامی در توییتر به تمامی شرکتهای نفتی در امارات و عربستان هشدار داد به سرعت این کشورها را ترک کنند.
یحیی سریع در پیام توییتری خود نوشت: نیروهای مسلح یمن به شرکتهای نفتی که در امارات و عربستان سعودی فعالیت میکنند، این فرصت را میدهد که وضعیت خود را تنظیم کرده و این کشورها را ترک کنند؛ این هشدار تا زمانی که کشورهای متجاوز آمریکایی - سعودی به آتش بسی پایبند نباشند که به ملت یمن حق بهرهبردای از ثروتهای نفتی خود برای پرداخت حقوق کارمندان دولت یمن نمیدهد، وجود خواهد داشت.
آتشبس دوماهه یمن در سیزدهم فروردینماه امسال (۱۴۰۱) آغاز شد؛ اما دوازدهم خردادماه بود که فرستاده سازمان ملل متحد اعلام کرد، طرفین درگیر در یمن با همان شروط قبلی توافق اصلی موافقت کردند که آتشبس دو ماه دیگر و پس از آن نیز بار دیگر تا دوم اکتبر (۱۰ مهر) تمدید شد.
دولت صنعاء در این مدت در شرایطی به دلیل کاهش درد و رنجهای مردم یمن با آتشبس موافقت کرده است که ائتلاف سعودی همچنان به محاصره یمن ادامه داده و روزانه با حملات خود آتش بس را نقض میکند.
از سوی دیگر، «هانس گروندبرگ» فرستاده ویژه سازمان ملل در امور یمن شامگاه امروز یکشنبه از شکست مذاکرات برای تمدید آتشبس در این کشور خبر داد.
شبکه خبری المیادین به نقل از گروندبرگ گزارش داد، «به خاطر عدم حصول توافق بر سر تمدید آتشبس در امروز، متأسف هستیم.»
وی همچنین گفت: به مذاکره با همه طرف ها ادامه خواهیم داد تا به سرعت، به توافق دست پیدا کنیم.»
این مقام سازمان ملل خبر داد به طرف های مذاکرات، در یکم اکتبر، پیشنهادی برای تمدید شش ماهه آتشبس ارائه و موارد دیگری را به مفاد آتشبس اضافه کرده است.
واکنش وزیر دفاع آمریکا به احتمال حمله چین به تایوان
لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا اعلام کرد که احتمال حمله قریب الوقوع چین به تایوان وجود ندارد اما پکن در تلاش است تا با فعالیتهای نظامی خود در اطراف جزیره یک مدل جدید ایجاد کند.
لوید آستین، رئیس پنتاگون یکشنبه شب در مصاحبه با شبکه سی ان ان گفت: من تهاجم قریب الوقوع را نمی بینم اما آنچه ما می بینیم این است که چین در حال حرکت برای ایجاد چیزی است که ما آن را عادی سازی جدید می نامیم.
وزیر دفاع آمریکا در ادامه افزود: ما شاهد عبور هواپیماهای آنها از خط مرکزی تنگه تایوان هستیم، این تعداد در طول زمان افزایش یافته است، ما شاهد فعالیت بیشتری با کشتیهای سطحی و آبهای آنها در داخل و اطراف تایوان بودهایم.
آستین خاطرنشان کرد: ایالات متحده به همکاری با متحدان و شرکای خود ادامه خواهد داد تا اطمینان حاصل شود که ما یک اقیانوس آرام آزاد و باز داریم.
به گفته رئیس پنتاگون، آمریکا برای بازگشایی کانال های ارتباط نظامی با چین که برای هر دو کشور حیاتی است، کار می کند.
اعزام ناوگان جنگی چین به نزدیکی تایوان
وزارت دفاع تایوان اعلام کرد که نیروهای مسلح روز یکشنبه ۲۲ هواپیما و چهار کشتی جنگی ارتش چین را در حال نزدیک شدن به منطقه شناسایی کردند.
وزارت دفاع تایوان در پیام توییتری نوشت: امروز (۲ اکتبر ۲۰۲۲) تا ساعت پنج بعدازظهر(۰۹:۰۰ GMT) ۲۲ هواپیما و ۴ کشتی نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین در اطراف منطقه ما شناسایی شدند.
هشت فروند از هواپیماهای کشف شده از به اصطلاح "خط میانی" تنگه تایوان که به عنوان مرز دریایی غیررسمی بین این جزیره و سرزمین اصلی چین عمل می کند، عبور کردند. هواپیماهای چین شامل دو جت جنگنده J-۱۱ و دو جت J-۱۶، هواپیماهای بدون سرنشین BZK-۰۰۵ و CH-۴ و همچنین هواپیماهای جنگ الکترونیک Y-۸ و Y-۹ بودند.
به گفته وزارت دفاع تایوان، ارتش این کشور وضعیت را زیر نظر دارد و با اعزام گشت هوایی غیرنظامی، صدور هشدارهای رادیویی و استقرار سامانه های موشکی دفاع هوایی به اعزام ناوگان چین به منطقه پاسخ داد.
اوضاع در اطراف تایوان پس از آن تشدید شد که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در اوایل ماه آگوست از این جزیره بازدید کرد. چین سفر پلوسی را محکوم و مانورهای نظامی گسترده ای را در مجاورت جزیره راه اندازی کرد.
بعد از آمریکا، چندین کشور از جمله فرانسه، لیتوانی، ژاپن و اخیراً آلمان هیات هایی را به این جزیره فرستاده اند که باعث افزایش تنش در تنگه تایوان شده است.
هشدار مشاور اردوغان به یونان در دیدار با سالیوان
کاخ سفید خبر داد، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا روز یکشنبه با «ابراهیم کالین» سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در استانبول گفتوگو کرده است.
کاخ سفید افزود: سالیوان و کالین هر دو، اقدام روسیه برای الحاق بخشهایی از سرزمینهای اوکراین غیرقانونی را رد کردهاند.
خبرگزاری آناتولی نیز اعلام کرد که این دو درباره موضوعات مربوط به جنگ روسیه و اوکراین گفتوگو داشتهاند.
کالین در این دیدار به سالیوان درباره نگرانی ترکیه از اقدامات تحریک آمیز یونان و همچنین نقض قوانین بینالمللی توسط آتن تاکید کرده است.
مشاور ریاست جمهوری ترکیه گفت، آنکارا هرگز در حمایت از منافع خود در دریای اژه و دریای مدیترانه تردید نخواهد کرد.
از سوی دیگر، وزیر دفاع یونان روز یکشنبه گفت که یونان حق دارد، هرگونه تدابیر دفاعی را برای حفاظت از شرقی ترین جزایر خود اتخاذ کند.
«نیکولاوس پاناگیوتوپولوس» وزیر دفاع یونان روز یکشنبه در سخنانی پس از رژه نظامی «روز استقلال قبرس» گفت که رفتار بیثبات کننده ترکیه امنیت در منطقه مدیترانه شرقی را تضعیف میکند.
پاناگیوتوپولوس درخواستهای ترکیه برای غیرنظامی کردن جزایر یونان را رد کرد و گفت، انگار ما حق نداریم اقدامات دفاعی برابر آنها انجام دهیم.
در ادامه تنش بین یونان و ترکیه، طی روزهای گذشته ترکیه سفیر یونان را در اعتراض به ادعای استقرار دهها خودروی زرهی ساخت آمریکا در جزایر «ساموس» و «لسبوس» در دریای اژه احضار کرد.
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه نیز هشدار داد، کشورش از دفاع از حقوق و منافع خود برابر یونان کوتاه نمیآید.
یونان و ترکیه در زمینه نظامی به شدت با هم رقابت دارند و یکدیگر را به نقض حریم دریایی و هوایی خود متهم میکنند. ارتش یونان به شدت در حال توسعه و تقویت خود است و حتی سفارش خرید جنگندههای «اف-۳۵» را هم به آمریکا داده و در صورت دریافت آنها ناوگان نیروی هوایی ترکیه به شدت از رقیب همیشگی خود عقب میافتد. یونان به تازگی ۲۴ فروند جنگنده «رافال» ساخت فرانسه، ۶ فروند جدید و ۱۸ فروند دست دوم و همچنین سه فروند ناوچه فرانسوی سفارش داده است.
دو کشور همچنین در زمینه انرژی و موضوع پناهجویان با هم اختلاف دارند. ترکیه در ماههای اخیر انتقادات خود را از استقرار نیروهای یونان در جزایری در شرق دریای اژه، افزایش داده است. این جزایر طبق «معاهده ۱۹۲۳ لوزان» و «معاهده ۱۹۴۷ پاریس» باید غیرنظامی شوند.
چندی قبل وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد، رادارهای سامانه دفاع هوایی «اس-۳۰۰» یونان بر جنگندههای ترکیه حین پرواز بر فراز دریای اژه قفل کردند.