بین الملل تابناک: دویست و بیست و پنجمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای زیادی را به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
پایگاه خبری-تحلیلی نیوزویک در تحلیلی ایده گروهی از ناظران درباره اینکه روسیه در حال شکست در جنگ اوکراین است را رد کرده و نوشته مسکو در حال چرخش به سمت یک راهبرد جنگی «جدید و وحشتناک» است.
نیوزویک نوشته کسانی که بر پایه پیروزیهای نظامی اخیر اوکراین گمان میکنند کییف ممکن است در جنگ پیروز شود اطلاعی از تفکرات «ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه ندارند.
در این تحلیل آمده است: «این افراد اطلاعی از تفکرات پوتین، تابآوری او در خصوص ریسکهای بالا و تمایلش برای ایجاد آشوب جهت پیروزی در میدانهای جنگی خطیر ندارند.»
نگارنده نوشته مزیتهایی که تا کنون اوکراین به کمک آمریکا به دست آورده موجب عقبنشینی روسیه نخواهد شد بلکه موجب خواهد شد این کشور به سمت یک راهبرد جدید روی بیاورد.
این تحلیل تصریح میکند: «انرژی همیشه یکی از بهترین سلاحهای پوتین بوده و اوپکپلاس به تازگی با اعلام اینکه قصد دارد در بحبوحه افزایش تورم در منطقه یورو و آمریکا بیشترین کاهش را در تولید از سال ۲۰۲۰ انجام دهد، هدیه بزرگی به روسیه داده است.»
مطابق این تحلیل، چنانچه قیمت نفت به ۱۰۰ دلار به ازای هر بشکه برسد روسیه به درآمد روزانه ۱ میلیارد دلار دست پیدا خواهد کرد. این موضوع موجب خواهد شد پوتین با تأمین بودجههای لازم برای جنگ، سلاح انرژی خودش را همزمان با نزدیک شدن زمستان به سمت اروپا نشانه بگیرد.
نیوزویک نوشته است: «همه اینها به معنی آن است که پوتین عقبنشینی نمیکند بلکه در حال تجدید قوا است.»
ولادیمیر پوتین زمانی گفته است: «اگر میخواهد پیروز میدان باشید باید در هر مبارزه طوری تا آخر بجنگید که گویی در آخرین مبارزه سرنوشتساز حضور دارید. باید فرض کنید عقبگردی در کار نیست.»
تفکرات پوتین همیشه همینطور بوده و این راهبرد او از زمان آغاز درگیری در اوکراین بوده است.
نیوزویک نوشته پیروزیهای اوکراین در میدان جنگ موجب نخواهد شد پوتین جنگ را به پایان برساند بلکه موجب خواهد شد او از جنگ متعارف فاصله بگیرد. حال سوال اینجاست که او به چه راهبردی متوسل خواهد شد؟
مطابق این تحلیل، راهبردشناسان روسیه از مدتها پیش تمرکزشان را روی تاکتیکهای جنگ نسل جدید قرار دادهاند. از جمله این تاکتیکها، راهبردی موسوم به «عملیات راهبردی برای غلبه بر زیرساختهای حساس دشمن (SOPKVOP) است که اولویت آن، اهداف غیرنظامی در کنار اهداف نظامی است. هدف این راهبرد، از بین بردن اراده مردم یک جامعه برای ادامه جنگ است.
نیوزویک نوشته روسها بر این باورند که جوامع غربی آستانه تحمل پایینی برای روبرو شدن با ناملایمات و سختیها دارند و بنابراین، در چنین شرایطی دولتهایشان را برای اتمام جنگ تحت فشار قرار خواهند داد. نیوزویک نوشته است: «باید انتظار داشته باشیم روسیه با حملات سایبری به زیرساختهای حیاتی در اروپا و آمریکا ما را متقاعد کند از حمایت از اوکراین دست بکشیم.»
رسانه آمریکایی مدعی شده روسیه از مدتها پیش به مطالعه در این خصوص پرداخته و آسیبپذیریهای کشورهای غربی را از این لحاظ شناسایی کرده است.
مارس گذشته، وزارت دادگستری آمریکا چهار عامل دستگاههای اطلاعاتی روسیه را متهم کرد که از سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ دو عملیات هکری گسترده در سطح جهان را هدایت کردهاند. هدف کلیدی این برنامه مخفیانه، بخش انرژی جهان بود.
نیوزویک نوشته روسها به بررسیهایی پرداخته بودند تا بتوانند سامانههای رایانهای را در هر زمانی که خودشان انتخاب میکنند از کار بیندازند. در آن عملیات هکری، هزاران رایانه در صدها شرکت و سازمان در ۱۳۵ کشور مختلف هدف قرار گرفته بود.
نیوزویک نوشته روسیه سابقه انجام چنین عملیاتی را دارد و در سال ۲۰۱۵ توانسته با قطع موقت شبکه برق در اوکراین، برق ۲۵۰ هزار نفر را از کار بیندازد. این اتفاق ممکن است باز هم تکرار شود.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه امروز (پنجشنبه) بار دیگر از ارسال تسلیحات و تجهیزات نظامی توسط کشورهای غربی به اوکراین انتقاد کرد.
زاخارووا طی نشست خبری درباره برنامههای ضد روسی رژیم کییف گفت: «هدف اوکراینیها کشتن هرچه بیشتر تعداد روسها است که توسط سفیران کییف در سراسر جهان اعلام شده است».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک» وی با محکوم کردن تحریمهای مکرر کشورهای غربی علیه روسیه، اظهار داشت: «هدف تحریمهای جدید، تشدید فشار بر دولت و اقتصاد روسیه و تضعیف تواناییهای نظامی کشور ما است».
این مقام روس با بیان اینکه اگر واشنگتن میخواهد درگیریها و خونریزی در اوکراین به پایان برسد باید ارسال تسلیحات به کییف را متوقف کند، تصریح کرد: «حمایت نظامی کشورهای غربی از اوکراین، هر کدام از آنها را به یکی از طرفهای درگیری تبدیل میکند».
طبق این گزارش، زاخارووا ضمن تاکید بر ممکن نبودن تحقیقات در مورد نشت گاز در خطوط لوله نورد استریم بدون حضور روسیه، گفت: «غرب میخواهد با جلوگیری از بررسی نشت گاز در نورد استریم، حقیقت را پنهان کند».
ارتش اوکراین روز پنجشنبه مدعی شد توانسته چهارصد کیلومتر مربع از خاک خود در منطقه خرسون را از روسیه پس بگیرد.
به نوشته «خبرگزاری فرانسه»، «ناتالیا گامنیوک» سخنگوی فرماندهی جنوب ارتش اوکراین اعلام کرد: «نیروهای مسلح اوکراین بیش از ۴۰۰ کیلومتر مربع از منطقه خرسون را از ابتدای اکتبر آزاد کردهاند».
خبرگزاری فرانسه نوشت، این در حالی است که ارتش روسیه میگوید نیروهای دشمن را در طول «خط دفاعی روسیه» در جبهه جنوب عقب رانده است.
رئیس جمهور اوکراین با دبیرکل ناتو درخصوص وضعیت اخیر کییف و همچنین اقدامات بیشتر در راستای عضویت اوکراین در این ائتلاف ۳۰ کشوری به صورت تلفنی گفتوگو کرد.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، پس از این مکالمه تلفنی، ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در توییترش نوشت: نیروها و مردم شجاع اوکراینی را به خاطر پیشرفت چشمگیرشان در بازپسگیری سرزمینهایشان از نیروهای روسی تحسین میکنم.
وی به ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین مجدد اطمینان خاطر داد "تا زمانی که این درگیری ادامه داشته باشد، ائتلاف نظامی ناتو از اوکراین حمایت خواهد کرد."
استولتنبرگ بار دیگر درخواست ناتو از روسیه را مبنی بر "توقف جنگی که خود روسیه آغازگر آن بود" مطرح کرد.
طی چند روز اخیر، ارتش اوکراین مدعی شد که کنترل منطقه "لیمان" را پس گرفت. بازپسگیری کنترل این شهر درست یک روز پس از آن صورت گرفت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه الحاق چهار منطقه از اوکراین به روسیه را اعلام کرد. ساعاتی پیش از آنکه نیروهای اوکراینی کنترل این شهر را در اختیار بگیرند، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای خود را به دلیل "تهدید محاصره شدن" از این منطقه بیرون کشیده است.
زلنسکی در این مکالمه تلفنی تاکید کرد که با شرکای استراتژیک خود "دائما در تماس" است.
وی در توییترش نوشت: تماس تلفنی با دبیرکل ناتو داشتم و گامهای بیشتری را در مسیر ادغام و یکپارچهسازی یورو-آتلانتیک اوکراین هماهنگ کردیم.
ولادیمیر پوتین روز چهارشنبه قوانین فدرالی را به امضا رساند که توافقنامههای الحاق مناطق دونتسک، لوهانسک، خرسون و زاپوریژیا به روسیه را تصویب کرد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه گفت: غرب نظامیان اوکراینی را آموزش می دهد همانطور که کودتاچیان سال ۲۰۱۴ را آموزش داده بود.
به گزارش شبکه روسیا الیوم، ماریا زاخاروا روز پنجشنبه افزود: انگلیسی ها اخیرا چند هزار نیروی مسلح اوکراینی را آموزش داده اند و مربیانی نظامی از کانادا، لهستان، نیوزیلند و دیگر کشورهای غربی در این آموزش ها مشارکت داشتند.
وی اضافه کرد: این شبیه کاری است که در سال ۲۰۱۴ کردند، آن ها افراد مسلحی را آموزش دادند و بعدها در سال ۲۰۱۴ این افراد با زور سلاح کودتا کردند و سپس غربی ها تلاش کردند این تندروهای آموزش دیده را "جامعه مدنی" معرفی کنند.
«آیبیک اسمادیارف» سخنگوی وزارت امور خارجه قزاقستان اعلام کرد: سفیر اوکراین در این کشور به زودی تغییر خواهد کرد.
بنابر سخنان وی، در حال حاضر درخواستی از وزارت امور خارجه اوکراین برای تعیین سفیر جدید دریافت شده است، با طرف اوکراینی در این زمینه درک متقابل کامل وجود دارد.
سفیر اوکراین در «آستانه» وضعیتی نامطلوبی دارد و هیچ ملاقاتی با وی در وزارت خارجه و سایر نهادها برنامه ریزی نشده است. نامزد موقت برای این پست در دست بررسی است و در آینده نزدیک منصوب خواهد شد.
اسمادیارف افزود: موضع اصولی وزارت امور خارجه قزاقستان در مورد رفتار تحریک آمیز «وروبلفسکی» به طرف اوکراینی و همچنین افکار عمومی ارائه شده است.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه قزاقستان، طرف اوکراینی در مورد غیرقابل قبول بودن اظهارات وروبلفسکی که احساسات ساکنان قزاقستان، به ویژه روس تباران این کشور را جریحه دار میکند، آگاه شده است.
همچنین به طرف اوکراینی اعلام شد که چنین اظهاراتی با فعالیت یک سفیر مغایرت دارد. طرف اوکراینی این موضوع را با تفاهم پذیرفت و در مورد فراخوان این سفیر توافق حاصل شد.
وی خاطرنشان کرد: دیپلمات اوکراینی نمی تواند مشمول مجازات کیفری باشد که توسط نماینده وزارت امور خارجه روسیه بیان شده است، زیرا سفیر طبق کنوانسیون وین دارای مصونیت سیاسی است.
اسمادیارف گفت: هیچ فرد یا سازمانی وروبلفسکی را از خروج کشور منع نکرده و نخواهد کرد، وی بعد از تعیین سفیر جدید قزاقستان را ترک خواهد کرد.
پیش از این وزارت امور خارجه قزاقستان به سفیر اوکراین در رابطه با اظهارات تند وی علیه روسها در روز 21 آگوست در مصاحبه با یک وبلاگ نویس قزاق اعتراض کرد.
در اوایل سپتامبر «آیبیک اسمادیارف» سخنگوی وزارت خارجه قزاقستان اعلام کرده بود که وروبلفسکی به خاطر اظهارات خود عذرخواهی کرده است.
بعدا رسانه های روسی گزارش دادند که وروبلفسکی به درخواست مقامات از قزاقستان اخراج شده است، اما این اطلاعات از سوی وزارت خارجه قزاقستان تکذیب شد.
«ماریا زاخاراوا»، سخنگوی وزارت خارجه روسیه نیز با اشاره به اقدامات تحریک آمیز سفیر اوکراین در آستانه عنوان کرده بود: مسکو قبلا خواستار اخراج سفیر اوکراین از خاک قزاقستان شده بود.
به گفته زاخاراوا، قول داده شده بود که وروبلفسکی در کوتاه ترین زمان ممکن قزاقستان را به طور ترک کند. با این حال با کمال تاسف وروبلفسکی همچنان در پایتخت قزاقستان قرار دارد و به عنوان سفیر اوکراین در رویدادهای دیپلماتیک شرکت میکند.
زاخاراوا گفت، در این رابطه «ارمک کوشربایف» سفیر قزاقستان روز سه شنبه به وزارت امور خارجه روسیه احضار و به وی اعلام شد که تحولات اوضاع پیرامون «پترو وروبلفسکی » سفیر اوکراین در قزاقستان کاملا غیرقابل قبول است.
درخواست لهستان از آمریکا برای استقرار سلاح های هستهای
آندری دودا رئیس جمهوری لهستان به نشریه گازتا پولسکا گفته است که با واشنگتن در باره استقرار جنگ افزار هستهای در این کشور شرق اروپا، مذاکره میکند، هر چند این طرح در آینده نزدیک اجرا نخواهد شد.
تارنمای واشنگتن اگزماینر صبح پنجشنبه نوشت، دودا با طرح این ادعا با توجه به اوج گیری تنشها میان ورشو و مسکو بر سر جنگ اوکراین افزود، چنین توافقی لهستان را به قدرت هستهای تبدیل نخواهد کرد، زیرا این تسلیحات همچنان در اختیار ایالات متحده باقی خواهند ماند.
اما واشنگتن درخواست ورشو را در این باره تکذیب و یک مقام آمریکا در پاسخ روزنامه گاردین، از این موضوع ابراز ناآگاهی کرد و توضیح در این باره را به دولت لهستان حواله داد.
دودا در باره احتمال همکاری کشورش در برنامه مشارکت هستهای با ناتو گفت، همیشه فرصت بالقوه برای همکاری در این برنامه وجود دارد و با سران آمریکا در باره بررسی چنین احتمالی گفت و گو کردهایم که هنوز هم ادامه دارد.
وی تاکید کرد، این برنامه، دارای هدف درازمدت است و به زودی به اجرا در نخواهد آمد. به این سیاست باید در شرایط آینده دور نگریسته شود، من قطعا باور دارم که لهستان امنیت خود را تقویت خواهد کرد که باید هدف درازمدت ما باشد.
یاروسلاو کاژینسکی رهبر حزب حاکم قانون و عدالت حاکم بر لهستان نیز با حمایت کامل از این پیشنهاد، آن را طرح بسیار خوبی دانست.
بر اساس ارزیابی فدراسیون دانشمندان آمریکایی، اکنون نزدیک به ۱۰۰ جنگ افزار هستهای آمریکا، در بخشهای مختلف اروپا مانند هلند، بلژیک، آلمان، ایتالیا و ترکیه مستقر شده است.
به نوشته گاردین؛ استقرار جنگ افزار هستهای در لهستان، ناقض پیمان متع گسترش تسلیحات هستهای و قرارداد ۱۹۹۷ ناتو با روسیه است که این سازمان نظامی در آن متعهد شده که این تسلیحات را در خاک هیچ یک از اعضای تازه خود مستقر نکند.
فرمان پوتین برای تغییر مالکیت نیروگاه هسته ای اوکراین به روسیه
همزمان با تصویب قوانین الحاق نزدیک به ۱۸ درصد از خاک اوکراین به روسیه، پوتین فرمان تغییر مالکیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا و تاسیسات آن به روسیه را صادر کرد.
به گزارش تاس، پس از تصویب قوانین و معاهدات مربوط به پذیرش جمهوریهای خلق دونتسک ولوگانسک و مناطق خرسون و زاپوریژیا به روسیه به ترتیب توسط مجلس دومای روسیه، شورای فدراسیون این کشور و ولادیمیر پوتین رییسجمهوری روسیه در روزهای گذشته، پوتین طی حکمی دستور دارد که تاسیسات نیروگاه اتمی زاپوریژیا واقع در منطقه زاپوریژیا در فهرست داراییهای دولتی قرار گیرد.
در متن حکم رییسجمهوری روسیه آمده است: دولت روسیه در جهت صدور مالکیت نیروگاه اتمی زاپوریژیا و سایر تاسیسات مورد نیاز برای ادامه فعالیت آن اقدامات لازم را انجام دهد.
طبق این فرمان، تا زمان صدور مجوزهای جدید مطابق قوانین روسیه، تمامی مجوزهایی که پیش از تاریخ ۳۰ سپتامبر (۸ مهر) برای این نیروگاه و کارکنان آن صادر شده است،معتبر خواهد بود.
پس از امضای این حکم توسط پوتین، آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای اعلام کرد که رافائل گروسی مدیرکل این آژانس در سفرهای آتی خود به کییف و مسکو، درباره تغییر مالکیت نیروگاه اتمی زاپروژیه به روسیه، با «مقامات مربوطه» گفتوگو خواهد کرد.
در این بیانیه همچنین آمده است: این هفته، رافائل گروسی به کی یف و سپس به مسکو سفر خواهد کرد تا به رایزنیها درباره توافق و اجرای زودهنگام منطقه حفاظتی و ایمنی هستهای در اطراف نیروگاه هستهای زاپورژیا ادامه دهد.
پیشتر، پوتین فرمانی مبنی بر انتشار متن قانون اساسی روسیه با تغییراتی بر اساس قوانین مربوط به پذیرش مناطق جدید به این کشور را نیز امضا کرده بود.
کشته شدن تبعه ایرلندی حین جنگیدن برای ارتش اوکراین
«روری میسِن»، یک مرد ایرلندی ۲۳ ساله در جریان شرکت در درگیریها به عنوان یکی از اعضای واحد «لژیون بینالمللی» ارتش اوکراین در نزدیکی مرز روسیه کشته شد.
به نوشته خبرگزاری «پرس اسوسیشن»، وزارت امور خارجه ایرلند که کمکهای کنسولی ارائه میدهد، مرگ روری میسن را به خانواده او اعلام کرد.
این ایرلندی ماه مارس وارد نیروهای لژیون بینالمللی ارتش اوکراین شده بود.
به نوشته این خبرگزاری انگلیسی، خانواده میسن گفتند، اطلاعات درباره شرایط مرگ او محدود است و اولویت فعلی آنها بازگرداندن جسد او است.