بین الملل تابناک: موافقت لبنان با توافق مرزی دریایی با اسرائیل، آزمایش موشکهای با کلاهک هستهای از سوی کره شمالی، ادامه جنگ لفظی و تهدیدات آمریکا و عربستان علیه یکدیگر، واکنش آمریکا به انتخاب رئیس جمهور جدید عراق و پیام مکتوب جو بایدن به امیر قطر، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
موافقت لبنان با توافق مرزی دریایی با اسرائیل
روز پنجشنبه، میشل عون، رئیس جمهور لبنان شامگاه خبر داد که این کشور با نسخه نهایی توافق مرزبندی دریایی با فلسطین اشغالی موافقت کرده است.
پایگاه خبری النشره لبنان به نقل از عون گزارش داد، موافقت رئیس جمهور با توافق مرزبندی، پس از رایزنی با نخست وزیر و رئیس پارلمان صورت گرفته، چون این توافق، با مطالبات لبنان همخوانی دارد و حافظ حقوق این کشور است.
عون با بیان اینکه مذاکرات مرزبندی، پایان مثبتی داشته است، ابراز امیدواری کرد، این توافق با تکمیل حفاری در میدان گازی قانا سنگبنایی برای خیزش اقتصادی لبنان باشد.
وی با تأکید بر اینکه لبنان با این توافق به هیچ عنوان وارد مسیر عادیسازی نشده است، گفت: لبنان حتی یک متر از خاک خود را به اسرائیل نداده است، بلکه همه حقوق خود را نیز گرفتیم.»
رئیس جمهور لبنان خاطرنشان کرد: لبنان در موازات حفاری برای گاز و نفت، باید اشتباهاتی را تصحیح کند که اسرائیل از آن سوءاستفاده کرد. ما میدان قانا را کامل به دست آوردیم.
عون با بیان اینکه لبنان به یک کشور نفتی بدل شده است، گفت: آنچه تا دیروز رؤیا بود، به خاطر پافشاری بر مواضع خود و همبستگی، امروز به واقعیت بدل شده است. شرکت توتال نیز باید حفاری را آغاز کند تا سال هایی را که نفت و گاز استخراج نکردیم، جبران کنیم.
وی با اشاره به اینکه باید با «رایزنی برادرانه» مشکل منطقه مورد منازعه بین لبنان و صورت حل شود، خاطرنشان کرد: این دستاورد را به همه مردم لبنان و کسانی که در حصول توافق سهیم بودند، تقدیم میکنم.
در همین ارتباط، روز گذشته «الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان لبنان و رئیس هیأت مذاکره کننده لبنانی با میانجیگر آمریکایی در ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی، گفت که توافق به دست آمده یک پیروزی برای لبنان است.
او گفت: مذاکرات انجام شده در نهایت دشواری بود و تیم لبنانی اهمیتی به تبلیغات و ارعاب رسانهای نداد؛ این توافق یک پیروزی برای لبنان بود اما به معنای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی نیست.
معاون رئیس پارلمان لبنان افزود: «منافع لبنان در حفظ امنیت و آرامش برای استخراج گاز است و بایدن تضمین داده است که توافق ترسیم مرز دریایی محترم شمرده شود. اما بزرگترین تضمین برای این توافق نیاز اقتصادی دو طرف و نیاز به ثبات و امنیت است.»
یائیر لاپید نخستوزیر رژیم صهیونیستی نیز در سخنانی مدعی شد که توافق با لبنان یک پیروزی برای این رژیم بود و خطر درگیری با حزب الله را به شکل قابل توجهی کاهش میدهد.
«جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا نیز که کشورش میانجی مذاکرات بود، اخیرا گفت: «امروز من خرسندم که توافق تاریخی را در خاورمیانه اعلام کنم. پس از ماهها میانجیگری آمریکا، دولتهای لبنان و اسرائیل رسما موافقت کردند که نزاع مرز دریایی خود را پایان داده و مرز دریایی دائمی میان آنها ایجاد شود.»
دفتر ریاستجمهوری لبنان، سهشنبه هفته جاری با انتشار بیانیهای در خصوص پیشنویس نهایی ترسیم مرزهای دریایی با رژیم صهیونیستی به میانجیگری آمریکا گفت که نسخه رسمی، نهایی و اصلاح شده ارائه شده از سوی «آموس هوچشتاین» میانجیگر آمریکایی درباره توافق ترسیم مرزهای دریایی در جنوب را از «الیاس بوصعب» معاون رئیس پارلمان دریافت کرده و «نسخه نهایی این پیشنهاد، برای لبنان رضایت بخش است، خواستههای آن را برآورده و از حقوق آن در ثروت طبیعی محافظت میکند.»
آزمایش موشک های با کلاهک هسته ای از سوی کره شمالی
آژانس خبری دولتی کرهشمالی از پرتاب دو موشک بالستیک استراتژیک دوربرد که اهدافی در ۲۰۰۰ کیلومتری را هدف قرار دادند، خبر داد و کیم جونگ اون یک نمایش "موفقیتآمیز" دیگر از توانایی حمله هستهای تاکتیکی این کشور را ستود.
در گزارش خبرگزاری دولتی کرهشمالی «کیسیانای» آمده است: دو موشک کروز استراتژیک دوربرد در آسمان بالای دریای زرد پرواز و به وضوح به هدف در فاصله ۲۰۰۰ کیلومتری اصابت کردند. این شلیک آزمایشی موفقیتآمیز به وضوح دقت، برتری فنی و کارایی واقعی جنگی سیستم کلی این سلاح را به اثبات رساند.
بر اساس این گزارش، شلیک آزمایشی مذکور با هدف «افزایش بیشتر کارایی رزمی و توان موشکهای کروز راهبردی دوربرد مستقر در واحدهای ارتش خلق کره برای عملیات هستهای تاکتیکی و تأیید مجدد قابلیت اطمینان و ایمنی فنی از کل سیستم کاربردی عملیاتی انجام شد.»
طبق گزارش کیسیانای، «کیم جونگ اون» رهبر کرهشمالی شلیک موشکها را رصد نمود. براساس این گزارش، رهبر کرهشمالی «از تواناییهای واکنش بالای نیروهای رزمی هستهای ما که بار دیگر آمادگی کامل آنها را برای جنگ واقعی برای تحت کنترل درآوردن دشمنان نشان داد، قدردانی کرد.»
ادامه جنگ لفظی و تهدیدات آمریکا و عربستان علیه یکدیگر
وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد دولت جو بایدن در حال بررسی تبعات اقدام عربستان سعودی در اوپک پلاس بر روابط میان واشنگتن – ریاض است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا پنجشنبه شب به وقت محلی، افزود: سعودیها میدانستند که کاهش تولید نفت، منافع روسیه را تقویت خواهد کرد و بالقوه تاثیر تحریمهای ما را کاهش میدهد.
این مقام ارشد دولت بایدن گفت: سعودیها زمینه لازم برای کاهش تولید نفت را فراهم نکردهاند و اکنون زمان خارج کردن نفت از بازار نیست.
وزیر خارجه آمریکا در عین حال افزود: ما منافع مشترک متعددی با عربستان سعودی داریم و سیاست ما باید منعکس کننده این منافع باشد.
روز چهارشنبه، گروه اوپک پلاس گذشته اعلام کرد که تولید نفت خود را ۲ میلیون بشکه در روز کاهش میدهد و این اقدام که بزرگترین کاهش از زمان همه گیری کرونا محسوب میشود، با واکنش تند مقامهای آمریکایی مواجه شد که نگران افزایش قیمت بنزین در کشور خود هستند.
جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در واکنش به این اقدام اعلام کرد، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در حال ارزیابی دوباره مناسبات واشنگتن با ریاض در پی تصمیم اوپک پلاس مبنی بر کاهش تولید نفت است.
هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید در گفت وگو با سی ان ان گفت که بایدن مایل به همکاری با کنگره در مورد آینده روابط با عربستان است.
وی تصریح کرد: تصور میکنم رئیس جمهور خیلی روشن اعلام کرده که این مناسبات نیاز به ارزیابی مجدد دارد و ما مایل به بازنگری آن هستیم. مطمئنا با توجه به تصمیم اوپک، من فکر میکنم که وی در این موقعیت قرار دارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرد، در بازنگری روابط با عربستان سعودی قطعا چشمان خود را نسبت به تهدیدهای ایران در منطقه و فراتر از آن، نخواهیم بست.
وزارت امورخارجه عربستان در واکنش به خشم آمریکا از همراهی دولت ریاض با روسیه برای کاهش تولید نفت در بیانیهای اعلام کرد: ریاض هیچ دیکته و رفتاری را نمیپذیرد که با هدف منحرف کردن تلاشها برای حمایت از اقتصاد جهانی انجام میشود.
جان کربی هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه به وقت محلی خطاب به عربستان گفت: وزارت خارجه عربستان میتواند در جهت وارونه کردن مسائل تلاش کنند؛ اما حقایق ساده هستند.
این مقام کاخ سفید اظهار داشت: در هفتههای اخیر عربستان سعودی خصوصی و علنی پیام داد قصد دارد تولید نفت خود را کاهش دهد؛ کاری که میدانستند نفع روسیه را افزایش داده و تاثیر تحریمها را کاهش میدهد. این مسیری اشتباه است.
واکنش آمریکا به انتخاب رئیس جمهور جدید عراق
«ند پرایس» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، شامگاه پنجشنبه طی بیانیهای، انتخاب «عبداللطیف رشید» به عنوان رئیس جمهور عراق را تبریک گفت.
وی در این بیانیه همچنین به اقدام رشید در مامور کردن «محمد شیاع السودانی» برای تشکیل کابینه اشاره کرد و گفت: «تمام سران سیاسی که دولت جدید را تشکیل میدهند دعوت میکنیم که اراده عراقیها را که برای دولتی رای دادند که نیازهایشان را برآورده کند، رعایت کنند.»
وی افزود، آمریکا تمامی طرفها را فرا میخواند که از خشونت دوری کرده و مشکلات خود را دوستانه، مسالمتآمیز و از طریق روند سیاسی حل کنند.
پرایس اضافه کرد: «آمریکا بار دیگر پایبندی خود بر شراکت با ملت و دولت عراق برای اجرای اولویتهای مشترک متعدد ابراز داشته و در انتظار ادامه همکاری قدرتمند میان دو کشور است.»
پیام مکتوب جو بایدن به امیر قطر
امیر قطر روز پنجشنبه پیام مکتوبی را از رئیس جمهوری آمریکا در خصوص روابط دوجانبه دریافت کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر پیام مکتوبی را از جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا در خصوص روابط دوجانبه و راههای حمایت و تقویت آن و همچنین مسائل مهم و مورد توجه دو کشور دریافت کرد.
خالد بن خلیفه بن عبد العزیز آل ثانی، نخست وزیر قطر صبح امروز (پنجشنبه) با الیزابت شروود رندال، مشاور رئیس جمهوری آمریکا در امور امنیت داخلی و هیات همراه وی دیدار کرد و پیام جو بایدن به امیر قطر را تحویل گرفت.
دو طرف در جریان این دیدار در خصوص روابط و همکاری دوجانبه و راههای تقویت و توسعه آن در زمینههای مختلف به ویژه همکاری در زمینه برگزاری جام جهانی ۲۰۲۲ قطر و پارهای از موضوعات مهم و مورد توجه آمریکا و قطر به بحث و تبادل نظر پرداختند.
پیشتر ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه در دیدار با امیر قطر در آستانه، پایتخت قزاقستان گفت، روابط میان قطر و روسیه با موفقیت رو به پیشرفت است. همچنان حجم تجارت دو کشور کم اما در حال افزایش است.
پوتین در این دیدار از ملاقات دوباره با امیر قطر ابراز خوشنودی کرد و گفت: ما از دیدار شما در روسیه خرسند خواهیم شد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.