بین الملل تابناک: رونمایی از پناهگاه فوق سری رئیس جمهور آمریکا در صورت حمله اتمی، حمایت رابرت مالی از ناآرامیها در ایران، نامه رئیس جمهور چین به رهبر کره شمالی، مخالفت ایران با استقرار نیروی خارجی در منطقه قفقاز و احضار سفیر آمریکا به وزارت خارجه پاکستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
رونمایی از پناهگاه فوق سری رئیس جمهور آمریکا در صورت حمله اتمی
رسانههای آمریکایی همزمان با نگرانیها از حمله اتمی روسیه، به پناهگاه ویژه عملیات اتمی برای نجات جان رئیس جمهور آمریکا و دیگر مقامات ارشد این کشور اشاره کردند.
وبگاه «واشنگتن اگزمینر» روز شنبه به نقل از هفته نامه «نیوزویک» نوشت، در صورت یک حمله اتمی، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به یک مجتمع کمتر شناخته در داخل کوهی نزدیک «بلو ریج» بین ایالت پنسیلوانیا و مریلند منتقل می شود.
بر اساس این گزارش، مجتمع کوهستانی «راون راک» که نزدیک بلو ریج در پنسیلوانیاست، یک کوه عظیم و توخالی است و میتوان گفت این مکان خود یک شهر مستقل با ساختمانهای جداگانه و سه طبقه است که داخل این کوه ساخته شدهاند.
«گرت گراف» روزنامه نگار و نویسنده کتاب «ریون راک» در سال ۲۰۱۷ نوشت، این شهر همه چیز یک شهر کوچک را دارد؛ آتش نشانی، ساختمان پلیس، امکانات پزشکی و سالنهایغذاخوری. قدمت این پناهگاه به دهه چهل میلادی برمیگردد و تا دهه پنجاه میلادی تکمیل نشده بود، تاسیسات «آر» که نام مستعار این مکان بوده برای یک حمله اتمی طراحی شده است. برخی از مقامات وزارت دفاع آمریکا نیز در ماجرای ۱۱ سپتامبر به این تاسیسات انتقال یافتند.
این گزارش حاکی است، جنگ روسیه در اوکراین، این نگرانی را در میان مقامات غربی ایجاد میکند که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه میتواند یک سلاح اتمی را بدون واکنش تلافی جویانه استفاده کند.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا اخیرا درباره عواقب فاجعهبار استفاده از سلاح اتمی روسیه هشدار داد. در حالی که جو بایدن نیز گفته است که باور ندارد، پوتین این کار را انجام دهد.
رئیس جمهور آمریکا گفت: «اولین بار از زمان بحران موشکی کوبا، ما تهدید مستقیم به استفاده از سلاح اتمی را داریم.»
اخیرا نیز یک مقام ارشد ناتو گفت که حمله اتمی محتمل روسیه، قطعا پاسخ متحدان اوکراین و احتمالا ناتو را به همراه دارد.
سران و فرماندهان ارشد روسیه چندین بار اعلام کردهاند که از تمام ابزارهای ممکن برای حفاظت از قلمرو و حاکمیت خود استفاده میکنند که آخرین آنها مرحله جدیدی از عملیات ویژه در اوکراین را نشان خواهد داد. مسکو بارها از تسلیحات اتمی به عنوان ابزاری بازدارنده صحبت کرده که توسعه آن از دیرباز برای مسکو یک اولویت راهبردی بوده است.
توانمندیهای اتمی روسیه از سه نوع سلاح تشکیل شده است؛ موشکهای بالستیک قارهپیمای ثابت و متحرک، موشکهای زیردریایی و موشکهای کروز مستقر شده روی بمبافکنهای راهبردی. نیروی دریایی روسیه دارای ۱۰ فروند زیردریایی اتمی است که موشکهای بالستیک با حداکثر برد ۸۰۰۰ کیلومتر حمل میکنند.
در مورد نیروی هوایی، حاملهای اصلی سلاحهای هستهای پرتابگرهای «توپولوف-۱۶۰» و «توپولوف-۹۵» هستند که قادر به حمل موشکهای کروز «خا-۵۵» با ظرفیت بارگیری ۲۰۰ تا ۵۰۰ کیلو تن هستند.
حمایت رابرت مالی از ناآرامی ها در ایران
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران همچون دیگر مقامات دولت جو بایدن از بر هم زنندگان نظم عمومی و آشوبگران در ایران، بار دیگر حمایت و از برخورد با آنها ابراز نگرانی کرد.
رابرت مالی روز شنبه به وقت محلی در تداوم دخالت های آشکار آمریکا در امور داخلی ایران مدعی شد: با آنکه جای تعجب ندارد، متاسفانه دولت ایران به جای شنیدن معترضان مسالمتآمیز به تیراندازی به سوی آنها ادامه میدهد.
مذاکره کننده آمریکا در مذاکرات رفع تحریم ها که این روزها همچون دیگر سیاستمداران آمریکایی، بر روی ناآرامی های ایران متمرکز شده است، مدعی شد که گفتوگوهای ارزشمندی در این زمینه با فعالان حقوق بشر داشته است.
کامالا هریس، معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز از نقش همه کسانی که در داخل و خارج ایران صدای معترضان باشند، قدردانی کرد.
هریس تاکید کرد که دولت بایدن در کنار این زنان و شهروندان ایرانی می ماند.
نامه رئیس جمهور چین به رهبر کره شمالی
بامداد یکشنبه، رسانههای کره شمالی، از ارسال نامه «شی جینپینگ» رئیس جمهور چین به «کیم جونگ اون» رهبر این کشور خبر دادند.
شبکه دولتی کره شمالی (کِیسیاِناِی) با اعلام این خبر، گزارش داد که شی در نامهای به کیم خواستار افزایش ارتباطات، اتحاد و همکاری بین دو کشور شده است.
طبق این گزارش، رئیس جمهور چین در این نامه با بیان اینکه نزدیکی پکن و پیونگیانگ در برهه کنونی از هر زمانی بیشتر اهمیت دارد، بر تمایل خود برای تقویت روابط بین چین و کره شمالی تاکید کرد.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، شی در این نامه نوشت که قصد دارد «کمک بزرگی برای ارائه خرسندی عظیمتر به مردم و کشورهایشان و همچنین دفاع از صلح و ثبات در منطقه و دیگر مناطق جهان» داشته باشد.
روز جمعه «مائو نینگ» سخنگوی وزارت خارجه چین در پاسخ به سوالی درباره تحرکات اخیر کره شمالی و واکنشهای سئول، از همه طرفها خواسته بود که از تنشزایی اجتناب کرده و شرایط ازسرگیری گفتوگوها را فراهم سازند.
پیش از این نیز «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه در نامهای به «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی، گفت: مسکو و پیونگیانگ روابط دوجانبه جامع و سازنده را با تلاش مشترک گسترش خواهند داد.
مخالفت ایران با استقرار نیروی خارجی در منطقه قفقاز
حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، شنبه شب (۲۳ مهر ماه) در پاسخ به تماس تلفنی جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، در مورد مهم ترین موضوعات در عرصه دوجانبه، منطقهای و بین المللی گفتوگو و تبادل نظر کرد.
امیرعبداللهیان در این گفتوگو با اشاره به عمق روابط ایران و جمهوری آذربایجان، دیدار اخیر رؤسای جمهور دو کشور در حاشیه اجلاس سران کشورهای عضو کنفرانس سیکا در آستانه قزاقستان را مهم توصیف کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان، با اشاره به تحولات اخیر در منطقه قفقاز، بر حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها از جمله جمهوری آذربایجان و ارمنستان تأکید کرد و این رویکرد را سیاست دائمی جمهوری اسلامی ایران خواند.
امیرعبداللهیان حضور نیروهای بیگانه در قفقاز را نگرانی مشترک کشورهای منطقه برشمرد و بر مخالفت جمهوری اسلامی ایران با استقرار هرگونه نیروی خارجی در منطقه تأکید کرد.
جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز در این گفتوگو، روابط دو کشور را مهم و متین خواند.
وی ضمن مخالفت با حضور نیروهای خارجی در منطقه، از موضع جمهوری اسلامی ایران در این زمینه حمایت کرد.
احضار سفیر آمریکا به وزارت خارجه پاکستان
پس از آنکه جو بایدن، امنیت هستهای پاکستان را زیر سوال برد، وزارت خارجه پاکستان سفیر آمریکا را احضار کرد.
به گزارش رویترز، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی روز پنجشنبه خود گفت: پاکستان شاید یکی از خطرناکترین کشورهای جهان باشد، زیرا سلاح های هستهای بدون هیچ گونه انسجام در اختیار دارد.
بلاوال بوتو زرداری، وزیر امور خارجه پاکستان گفت که از این اظهارات شگفت زده شده است.
وی روز شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت: «تا جایی که به موضوع ایمنی و امنیت داراییهای هستهای پاکستان مربوط میشود، ما همه استانداردهای بینالمللی را مطابق با آژانس بینالمللی انرژی اتمی رعایت میکنیم.»
بوتو زرداری گفت به عواقب و تاثیر منفی احضار سفیر آمریکا فکر نمیکند و گفت که مقامات میتوانند به هر گونه نگرانی خاصی که واشنگتن در مورد برنامه هستهای دارد رسیدگی کنند.
روابط بین اسلام آباد و واشنگتن که زمانی متحدان نزدیک بودند، پس از چند سال سردرگمی روابط، بیشتر به دلیل نگرانی در مورد حمایت ادعایی پاکستان از طالبان در افغانستان، به تازگی شروع به گرم شدن کرده بود. پاکستان این حمایت را رد می کند.
وزیر امور خارجه پاکستان گفت که نگرانیهای اخیر در مورد برنامه هستهای پاکستان در سفرش به واشنگتن مطرح نشد؛ جایی که او جلسات گستردهای از جمله در وزارت خارجه داشت.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.