بین الملل تابناک: واکنش آمریکا به خبر استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین، اتهام انگلیس و فرانسه به ایران درباره نقض قطعنامه ۲۲۳۱، اظهارات رابرت مالی درباره برجام، واکنش روسیه به تحریمهای احتمالی اروپا علیه ایران و نشست فوری شورای امنیت درباره اوضاع هائیتی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
واکنش آمریکا به خبر استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین
شبکه خبری الجزیره گزارش داد، یک مقام ارشد در وزارت دفاع آمریکا اعلام کرده است که پنتاگون نمیتواند تایید کند، پهپادهایی که روسیه برای هدف قرار دادن اوکراین استفاده میکند، ساخت ایران است.
این سخنان در حالی مطرح میشود که مقامهای ارشد آمریکایی در روزهای اخیر، بارها به اتهام زنی علیه ایران پرداخته و مدعی شدهاند که ایران به تامین پهپادهای تهاجمی برای روسیه پرداخته است؛ اتهامی که مقامهای ایران بارها آن را تکذیب کردهاند.
از سوی دیگر «ودانت پاتل» سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز دوشنبه درباره هرگونه همکاری با ایران در خصوص پهپادها و موشکهای بالستیک هشدار داد.
وی گفت: «هیچ تردیدی در خصوص تحریم ایران درباره گزارشهایی که نشان میدهد ایران در حال تامین پهپاد برای روسیه بوده، نمیکنیم.»
پاتل در ادامه سخنانش گفت: «همه طرفها را از هرگونه تعامل با ایران در زمینه پهپادها و موشکهای بالستیک برحذر میداریم.»
اتهام انگلیس و فرانسه به ایران درباره نقض قطعنامه ۲۲۳۱
یک روزنامه انگلیسی، بر پایه ادعاهای بیاساس و اثباتنشده گزارش داده لندن همانند فرانسه «اقدام ایران در ارسال پهپادهای جنگی به روسیه» را نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد میداند.
روزنامه گاردین گزارش داده، به رغم دیدگاه فرانسه و انگلیس مبنی بر اینکه ایران در حال نقض قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است، برنامهای برای ارجاع این پرونده به سازمان ملل وجود ندارد.
وزارت خارجه فرانسه هفته گذشته بر پایه ادعاهای رد شده در خصوص ارسال پهپاد از سوی ایران به روسیه مدعی شد، اقدام تهران نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که برای تأیید توافق هستهای برجام صادر شد.
سخنگوی وزارت خارجه فرانسه، پنجشنبه گذشته در نشست خبری روزانه گفت: «ما متوجه مقدار زیادی اطلاعات هستیم که به استفاده نیروهای مسلح روسیه از پهپادهای ایران در اوکراین اشاره میکنند.»
وی اضافه کرد: «عرضه پهپاد از سوی ایران به روسیه، نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل خواهد بود.»
اظهارات رابرت مالی درباره برجام
«رابرت مالی»، نماینده آمریکا در امور ایران، اذعان کرد که احیای برنامه جامع اقدام مشترک و مذاکرات رفع تحریمهای ایران در وین، حتی در دستورکار واشنگتن هم نیست.
مالی بامداد سهشنبه در مصاحبه با شبکه «سیانان» با اذعان به اینکه احیای توافق هستهای ایران نه در دستورکار و نه تحت تمرکز واشنگتن هم نیست، مدعی شد که هیچ تحرکی در زمینه مذاکرات وین انجام نمیشود.
وی با بیان اینکه دولت آمریکا معتقد است، باید از دستیابی ایران به سلاح اتمی جلوگیری کرد، گفت: «دیپلماسی، بهترین راه برای انجام این کار است. ما خواهیم دید که دولت آمریکا برای رسیدن به توافق متمایل است؛ اما در برهه کنونی، تمرکز روی چیزهای دیگر است، زیرا گفتوگوهای وین متوقف شدهاند.»
به نوشته روزنامه «جروزالم پست» به نقل از این مصاحبه، نماینده آمریکا در امور ایران مدعی شد: «اما دلیل اینکه گفتوگوها متوقف شده و به بنبست رسیدهاند و اینکه هیچ حرکتی نمیکنند و در تمرکز ما نیستند، این است که ایران طی دو ماه گذشته موضعی در پیش گرفت که با بازگشت به توافق در تناقض بود.»
مالی در تلاش برای انداختن توپ در زمین ایران و افزایش فشار افکار عمومی بر تهران، به تکرار ادعاهای بیاساس گذشته پرداخت: «آنها (ایران) خواستههایی را مطرح میکنند که هیچ ارتباطی با برجام ندارد. تا زمانی هم که این مساله ادامه داشته باشد، گفتوگوها متوقف خواهد بود.»
واکنش روسیه به تحریمهای احتمالی اروپا علیه ایران
اظهارات تهدیدآمیز «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا درباره اعمال تحریم علیه ایران به بهانه صادرات ادعایی پهپاد به روسیه، با واکنش مسکو همراه شد.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت خارجه روسیه، شامگاه دوشنبه در واکنش به این اظهارات بورل، تحلیل کرد، او این ادعاها را برای منحرف کردن توجهات از خرابکاری در خط لوله انتقال گاز «نورد استریم» مطرح کرده است.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، زاخارووا در کانال تلگرامی خود نوشت: «آیا بورل به انفجارهای نورد استریم رسیدگی کرده است؟ ظاهراً پس از اظهارات واشنگتن در مورد علاقه آمریکا به توقف عرضه گاز از طریق این خطوط لوله به اروپا، تمایل شدید اتحادیه اروپا به انجام تحقیقات در این زمینه کاملاً از بین رفته است. آنها تصمیم گرفتند برای انحراف توجهات، ناگهانی سراغ ایران بروند.»
نشست فوری شورای امنیت درباره اوضاع هائیتی
دوشنبه شب، اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد جلسهای فوری تشکیل دادند تا درباره اوضاع نابسامان هائیتی بحث و تبادل نظر کنند.
به گزارش تارنمای نشریه انگلیسی گاردین، خشونت گسترده گروههای تبهکار، شیوع وبا و تشدید قحطی هائیتی را با بحران جدی روبه رو کرده است.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در بیانیهای از اعضای شورای امنیت خواست ضمن حمایت از نیروهای پلیس هائیتی برای برخورد با باندهای تبهکار، تحریمهایی علیه سرکردگان این باندها اعمال شود.
در این نشست، قطعنامه پیشنهادی مکزیک و آمریکا درخصوص تحریم سرکردگان باندهای تبهکار به بحث و تبادل نظر گذاشته خواهد شد.
بنا بر اعلام سازمان بهداشت کشورهای آمریکای لاتین، وبا (نوعی عفونت باکتریایی که میتواند منجر به شروع سریع اسهال شدید و کم آبی بدن شود) تاکنون باعث فوت حداقل ۳۵ تن در هائیتی شده و بیش از ۶۰۰ مورد مشکوک یا تائید شده ابتلا به این بیماری در منطقه اطراف پورتو پرنس پایتخت هائیتی نیز دیده شده است.
کارشناسان هشدار میدهند که شمار فوتیهای وبا در هائیتی بسیار بیشتر از آمار رسمی است.
مداخله، کودتا و چپاول منابع کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب توسط دولتهای آمریکا در ادوار مختلف آنچنان تلخ و تاریک در حافظه تاریخی مردم این منطقه حک شده است که نفی و رد و هشدار و محکوم کردن هرگونه اقدام و حتی اظهار نظر مقامهای آمریکایی که ردپایی از مداخله داشته باشد را دائم از سوی مردمان آمریکای لاتین میشنویم.
بر اساس گزارشهای منتشره، هائیتی یکی از فقیرترین و خشن ترین کشورهای جهان است و علاوه بر بحران اقتصادی، ویرانی و مرگ و میرِ ناشی از توفانهای سهمگین استوایی، سالهاست درگیر اختلافات شدید سیاسی است.
این کشور با حدود ۲۸ هزار کیلومتر مربع وسعت و ۱۲ میلیون جمعیت، بخشی از جزیره هیسپانیولا در دریای کارائیب در آمریکای لاتین را تشکیل میدهد و پایتخت آن شهر بندری «پورتوپرنس» است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.