بین الملل تابناک: تهدید آمریکا به تحریم کمک کنندگان ارسال تسلیحات ایران به روسیه، نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره «پهپادهای ایران»، عرضه ۱۵ میلیون بشکه نفت از ذخایر راهبردی آمریکا، تایید بازداشت شهروند آمریکایی از سوی عربستان و استخدام خلبانان جنگی انگلیس توسط چین، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تهدید آمریکا به تحریم کمک کنندگان ارسال تسلیحات ایران به روسیه
به رغم تاکید مکرر مقامات روسیه و جمهوری اسلامی ایران، مبنی بر عدم ارسال هیچگونه تسلیحات ایرانی به مسکو برای استفاده در جنگ اوکراین، واشنگتن اما همچنان سعی در اصرار بر ادعای دروغین خود در جهت منافع سیاسی دارد.
شامگاه سهشنبه، «کارن دانفرید»، معاون وزیر خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا مدعی شد، واشنگتن تحریمهایی را علیه کسانی که به ایران در ارسال تسلیحات به روسیه کمک میکنند، اعمال خواهد کرد.
به نوشته وبگاه «ریانووستی»، دانفرید طی نشست خبری در وزارت خارجه آمریکا ضمن اشاره به تصمیم این کشور برای اعمال تحریم علیه کمککنندگان به ایران برای حمایت نظامی از روسیه گفت که این تحریمها شامل پهپادهای ایرانی نیز میشود.
وی تکرار اتهامزنی بیاساس مبنی بر استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین، خبر داد که آمریکا به اعمال تحریمها علیه روسیه و ایران با هدف محدود کردن تجارت نظامی بین دو کشور ادامه خواهد داد.
این مقام آمریکایی اظهار داشت: «این تحریمها، توانایی ایران برای فروش چنین تسلیحاتی به روسیه را پیچیده خواهد کرد و ما به همراه شرکای خود در منطقه با این تهدید ایران مقابله خواهیم کرد.»
روز دوشنبه بود که «جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، مدعی شدند که روسیه از پهپادهای انتحاری ایرانی برای حملات اخیر به کییف و زیرساختهای انرژی اوکراین استفاده کرده است.
«ماریا زاخارووا» سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اما در واکنش به این ادعاها گفت که موضوع خرید پهپاد از ایران، جعلی و ساختگی در رسانههای آمریکایی مطرح شده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی کاخ کرملین نیز با رد ادعای مقامات غربی درباره خرید پهپاد از ایران، گفت در جریان عملیات نظامی در اوکراین از تسلیحات تماماً روسی با نامهای روسی استفاده میکنند.
نشست غیرعلنی شورای امنیت درباره «پهپادهای ایران»
شبکه خبری الجزیره به نقل از منابعی در شورای امنیت سازمان ملل متحد ادعا کرده این شورا در یک جلسه غیرعلنی امروز (چهارشنبه) استفاده روسیه از «پهپادهای ساخت ایران» در حمله به زیرساختهای اوکراین را بررسی خواهد کرد.
جمهوری اسلامی ایران پیش از این بارها ادعاها درباره ارسال پهپاد به روسیه را تکذیب کرده است. «ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران امروز گفت: «ایران هیچ سلاحی را برای هیچ کدام از طرفین جنگ صادر نکرده است.»
او حدود دو هفته پیش هم درباره ادعاهای مقامهای اوکراینی مبنی بر استفاده ارتش روسیه از پهپادهای ساخت ایران گفت: «جمهوری اسلامی ایران اخبار منتشر شده در خصوص تحویل پهپاد به روسیه به منظور استفاده در جنگ اوکراین را بی اساس دانسته و آن را تأیید نمیکند.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران روز یازدهم مهرماه همچنین تصریح کرد: «ما از ابتدای منازعه تاکنون، همواره سیاست اصولی و روشن خود را مبتنی بر بیطرفی فعال و مخالفت با جنگ و لزوم حل و فصل سیاسی اختلافات دو طرف، به دور از خشونت، اعلام کردهایم.»
کنعانی خاطرنشان کرد: «در این راستا، در ماههای گذشته وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماسها و دیدارهای متعدد خود با همتایان روس و اوکراینی، همواره بر لزوم حل اختلافات به صورت مسالمت آمیز و از طریق گفتوگو، تصریح و آمادگی کشورمان را برای مساعدت به این روند، اعلام کرده است.»
قبلتر از آن، حسین امیرعبداللهیان، رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران نیز در گفتوگویی با روزنامه نیویورک تایمز و در پاسخ به سؤال این خبرنگار مبنی بر اینکه ایران خودش را متعهد می داند که به هیچ یک از طرفهای جنگ سلاح ندهد، آیا این درست است؟ اظهار داشت: ما مقید هستیم ارسال سلاح صورت نگیرد. ارسال سلاح به هر یک از طرفین، شانس راهکار سیاسی را به تعویق میاندازد.
امیرعبداللهیان در پاسخ به خبرنگار نیویورک تایمز با بیان اینکه آیا این ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه نقض آن چیزی که جنابعالی فرمودید، نیست، گفت: ما با روسیه همکاریهای دفاعی داریم و همکاریهای دفاعی ما هیچ ربطی به موضوع اوکراین ندارد. ما هیچ امکاناتی را به هیچ طرفی برای کاربرد جنگ در اوکراین نخواهیم داد. متاسفانه تبلیغات نادرستی در این زمینه صورت گرفته است.
وی در پاسخ به اینکه آیا اگر آنها بخواهند از پهپادهای ایران استفاده بکنند، این امر در راستای توافق دفاعی تلقی خواهد شد؟ خاطرنشان کرد: ما امکاناتی را به روسیه برای استفاده در اوکراین ندادهایم. اوکراین فقط راهحل سیاسی دارد... راهحل جنگ نیست و باید هر چه سریعتر طرفین در میز مذاکره مساله را حل و فصل کنند.
گفتنی است، از آغاز بحران اوکراین، جمهوری اسلامی ایران تلاشهایی را برای حل سیاسی این بحران صورت داد و علاوه بر رایزنیهای تلفنی حسین امیرعبداللهیان با وزرای خارجه روسیه و اوکراین، دو طرف درگیر، دو بار نیز حامل پیام وزیر خارجه اوکراین برای مقامات روسیه بود. از سوی دیگر در سفر اخیر وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به روسیه، امیرعبداللهیان حامل پیام یکی از رهبران اروپایی در موضوع اوکراین برای روسیه بود.
عرضه ۱۵ میلیون بشکه نفت از ذخایر راهبردی آمریکا
پس از اقدام سازمان «اوپک پلاس» در کاهش تولید نفت و نارضایتی کشورهای غربی از این تصمیم، واشنگتن مجبور به استفاده از ذخایر راهبردی نفت خود برای عرضه به بازار شد.
کاخ سفید بامداد چهارشنبه طی بیانیهای اعلام کرد، «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا عرضه ۱۵ میلیون بشکه از ذخایر استراتژیک نفت این کشور به بازارهای جهانی برای ماه دسامبر را اعلام خواهد کرد.
در این بیانیه آمده است: «بایدن روز چهارشنبه طرحی برای ادامه استفاده از ذخایر راهبردی نفت آمریکا برای تثبیت قیمت سوخت ارائه خواهد کرد.»
کاخ سفید گفت، بایدن آماده است تا در صورت لزوم، اجازه استفاده بیشتر از ذخایر اضطراری نفت آمریکا در فصل زمستان را بدهد.
این بیانیه بدون توجه به تحریمهای آمریکا و اروپا علیه نفت و گاز این کشور، ضمن متهم کردن روسیه به عامل افزایش بهای انرژی در جهان گفت که واشنگتن قصد دارد میزان تولید نفت خود را تا پایان سال به ۱۳ میلیون بشکه در روز برساند.
پیش از این، «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا با انتقاد از تصمیم اوپک پلاس برای کاهش تولید نفت، مدعی شد آنها میدانستند با کاهش تولید نفت منافع روسیه را تقویت و اثرات تحریمی علیه این کشور را کاهش میدهند.
تایید بازداشت شهروند آمریکایی از سوی عربستان
آمریکا روز سه شنبه با تایید زندانی شدن شهروند این کشور در عربستان سعودی به علت انتشار پیام هایی در توئیتر در باره فساد را تایید و اعلام کرد که این موضوع را با مقام های ریاض مطرح می کند.
به گزارش فرانس پرس؛ وزارت امور خارجه آمریکا با تایید بازداشت سعد ابراهیم المادی شهروند سعودی الاصل ایالات متحده، اعلام کرد که پرونده او را از دسامبر تاکنون، پیگیری و مطرح کرده که منبع دیگر تنش میان دو هم پیمان دیرین به شمار می رود.
ابراهیم المادی پسر سعد ابراهیم به فرانس پرس گفته که پدرش به علت انتشار پیام های توئیتری درباره حکومت سعودی، به ۱۶سال زندان محکوم شده است.
ودانت پاتل سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت که ما بارها و با شدت، نگرانی هایمان را درباره این پرونده از طریق کانال هایی در ریاض و واشنگتن با مقام های بلندپایه دولت سعودی مطرح کرده ایم. کاربرد آزادی بیان هیچ گاه نباید جرم انگاشته شود.
به نوشته روزنامه واشنگتن پست، المادی ۷۲ ساله مقیم فلوریدا ـ که برای دیدار بستگانش به عربستان رفته بود ـ ماه نوامبر در فرودگاه، در رابطه با انتشار ۱۴ پیام توئیتری که در هفت سال گذشته منتشر کرده، بازداشت شده است.
به گفته پسر المادی، او در سوم اکتبر به ۱۶ سال حبس و پس از آن ۱۶ سال محرومیت از سفر (به خارج از عربستان) محکوم شده است.
پسر المادی به این روزنامه گفته که پدرش تنها دیدگاه ها و نظریات میانه روانه را در توئیت هایش درباره فساد در عربستان سعودی و قتل جمال قاشقجی ابراز می کرده است؛ قاشقجی روزنامه نگار ساکن ایالات متحده در سال ۲۰۱۸ پس از آنکه با فریبکاری به درون ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه کشانده شده، به قتل رسید و پیکرش تکه پاره و نابود شد.
پسر المادی با تایید نوشته های این روزنامه، به فرانس پرس گفت که بخشی از اتهامات المادی، حمایت و تامین مالی تروریسم و تلاش برای بی ثبات کردن پادشاهی سعودی بوده است.
وزارت امور خارجه آمریکا گفته که نماینده این کشور در محاکمه المادی حضور نداشته و سعودی تاریخ دیرتری را برای برگزاری نشست دادگاه او، اعلام کرده بوده است.
کشته شدن قاشقجی نویسنده واشنگتن پست، موجب خشم واشنگتن شد؛ هر چند دونالد ترامپ رئیس جمهوری وقت، محمد بن سلمان ولی عهد نیرومند سعودی را از پیامدهای آن معاف کرد.
جو بایدن رئیس جمهوی آمریکا، اطلاعاتی درباره محمد بن سلمان منتشر کرد که نشان می داد دستور قتل و وعده موضع گیری سختگیرانه تری در قابل عربستان سعودی شامل تهاجم مرگبارش به یمن داده است.
حکومت عربستان سعودی از دیرباز به علت رعایت نکردن حقوق بشر با انتقاد روبه رو بوده است.
رائف بداوی وبلاگ نویس و کنشگر حقوق بشری در مارس به اتهام انتشار محتواهایی در تارنمای خود، به ۱۰ سال زندان محکوم و حکم ۵۰ ضربه شلاق در ملأ عام در باره او به اجرا گذاشته شد.
استخدام خلبانان جنگی انگلیس توسط چین
گزارشها حاکی است که چین در حال استخدام خلبانان بازنشسته جنگی انگلیس است تا با تاکتیکهای نظامی و تواناییهای جنگندههای غربی آشنا شود.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، چین قصد دارد ارتش خود را تا سال ۲۰۳۵ بهروز کند و شی جینپینگ، رئیسجمهوری این کشور اخیرا وعده داد که در بازپسگیری «مسالمتآمیز» تایوان، هرگز گزینه اعمال زور را کنار نخواهد گذاشت.
گزارش شده که به برخی از خلبانهای جنگی سابق انگلیس تا ۲۷۰ هزار دلار پیشنهاد شده تا ارتش چین را با نحوه کار هواپیماها و خلبانهای غربی آشنا کنند.
دولت انگلیس در سال ۲۰۱۹ آگاه شد که تعداد اندکی از خلبانان سابق این کشور به استخدام چین درآمدهاند، اما موردی به این مسئله رسیدگی میکرد. حال آنکه در حال حاضر با کاهش محدودیتهای سفر که از همهگیری کرونا ناشی شده بود، این موارد افزایش یافته و دولت انگلیس را وادار به ارسال هشدار اطلاعاتی به خلبانان این کشور کردهاند.
یک مقام غربی در بیانیهای گفت: آنها (خلبانان انگلیسی) گروه خوبی هستند که میتوانند این دانش را به چین منتقل کنند. توسعه تاکتیکها و تواناییهای نیروی هوایی چین از کمک خلبانان باتجربه غربی بهره میگیرد.
به گفته سخنگوی وزارت دفاع انگلیس، این کشور در حال «اتخاذ اقدامات قاطع است تا برنامه استخدام خلبانان سابق و فعلی انگلیس برای آموزش» نیروهای ارتش چین را متوقف کند. یک مقام دیگر به روزنامهنگاران گفت: اخیرا شاهد افزایش چشمگیر آن بودهایم و این یک مساله در جریان است.
گفته میشود، این خلبانان توسط رابطهایی که با یک آکادمی پروازی در آفریقای جنوبی ارتباط دارند، استخدام میشوند.
این خلبانان که در کار با طیف گستردهای از هواپیماها (به جز اف۳۵) تجربه دارند، از جایجای ارتش انگلیس استخدام شده و تنها به نیروی هوایی سلطنتی این کشور محدود نمیشوند.
تا امروز هیچ موردی از نقض «قانون اسناد رسمی» توسط کارکنان سابق نیروی هوایی سلطنتی انگلیس به ثبت نرسیده است، قانونی بر اساس آن خلبانان سابق باید از قوانین کشوری و اطلاعات رسمی مربوط به امنیت ملی حفاظت کنند. با این حال، بیبیسی امروز (سهشنبه) گزارش داد که تا ۳۰ خلبان سابق انگلیس به چین رفتهاند تا اعضای ارتش آزادی خلق چین را آموزش دهند.
دولت انگلیس به خلبانان هشدار داده که اطلاعات محرمانه را در اختیار ارتش چین قرار نداده و در صورت دریافت پیشنهاد همکاری از سوی چین، مراتب را به وزارت دفاع گزارش دهند.
در همین راستا، انگلیس در حال تصویب قانونی است که سربازان این کشور را از ارائه خدمات آموزشی نظامی به نیروهای مسلح کشورهای متخاصم و غیر دوست، منع میکند.
جیمز هیپی، وزیر نیروهای مسلح انگلیس گفت: قبل از آنکه به کشورهای خارجی رفته و نیروی هوایی آنها را آموزش دهید، اول با وزارت دفاع انگلیس چک کنید و ببینید که آیا ما میخواهیم شما به آنها آموزش دهید یا نه!
او گفت: اگر کاری نکنیم، این اقدامات قطعا به مزیتهای دفاعی انگلیس و متحدان آن آسیب خواهد زد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.