به گزارش تابناک، ریشی سوناک که هفت هفته پیش در انتخابات رهبری حزب محافظهکار بریتانیا به لیز تراس باخته بود، با استعفای زودهنگام تراس و با کسب بیشترین حمایت در میان نمایندگان محافظهکار پارلمان، به رهبری حزب حاکم رسید تا نخست وزیر بعدی بریتانیا شود.
سوناک در شرایطی به عنوان پنجاه و هفتمین نخست وزیر بریتانیا کار خود را شروع میکند که در کمتر از چهار ماه دو نخست وزیر -بوریس جانسون و لیز تراس- مجبور به استعفا از رهبری حزب شدهاند.
وی تبدیل به اولین نخست وزیر سیاه پوست در انگلیس و همچنین اولین نخست وزیر در این کشور شده است که ریشه غیر بریتانیایی دارد.
مهاجری از هندوستان
ریشی سوناک یک تازه وارد در محافظه کار است. او در سال ۲۰۱۰ به عنوان یک نماینده محافظه کار وارد پارلمان انگلیس شد و در دولت ترزا می سمتهای کوچک دولتی داشت. سپس در سال ۲۰۲۰ در دولت بوریس جانسون وزیر خزانه داری شد.
ریشی سوناک سال ۱۹۸۰ در شهر ساوتهمپتون در جنوب بریتانیا متولد شد. پدرش پزشک عمومی و مادرش داروخانهدار بود. آنها هر دو هندیتبار ولی متولد شرق آفریقا هستند و در دهه ۱۹۶۰ از کنیا و تانزانیا به بریتانیا مهاجرت کرده بودند.
سوناک به دلیل وضعیت مناسب مالی خانواده، توانست وارد دانشگاه معتبر آکسفورد شود. وی در طول سالهای زندگی خود از سیاست دور بود و در حوزه مالی و تجارت مشغول بود و به عنوان مشاور بزرگترین مؤسسات بانکی در جهان کار میکرد.
سوناک به عنوان یکی از ثروتمندترین سیاستمداران کشور انگلیس شناخته میشود و این به دلیل ثروت همسرش، «آکشتا مورتی» است که یکی از ثروتمندترین زنان انگلستان است و در مورد ثروت او بحثهای زیادی شده است، بویژه اینکه فاش شد شرکتهای او فرار مالیاتی دارند.
در شرایط عادی، سوناک گزینه مناسبی برای جانشینی بوریس جانسون و اداره انگلیس که در بدترین شرایط اقتصادی ۴۰ سال گذشته به سر میبرد، بود زیرا وی در مقابله با همهگیری کرونا نشان داد که مدیر توانمندی است. اما حزب محافظه کار محاسبات خود را داشت و لیز تراس را بر ریشی سوناک ترجیح داد. در واکنش به این انتخاب سوناک بی سر و صدا کنار رفت، اما بر موضع خود مبنی بر عدم موفقیت لیز تراس در اجرای وعدههایش پافشاری کرد.
سیاست سختگیرانه در قبال مهاجران
این سیاستمدار هندی الاصل همیشه حامی هر قانونی بوده که باعث کاهش تعداد مهاجران به انگلستان شود و همچنین در مورد پذیرش پناهندگان سختگیر بوده است.
وی در دوران تصدی وزارت خزانهداری که دومین وزارتخانه مهم پس از نخستوزیری است، بودجه زیادی به همه تلاشها برای جلوگیری از ورود پناهندگان از طریق کانال دریایی اختصاص داد.
سوناک هیچ گونه مخالفتی با قوانین بحث برانگیز در مورد مهاجرت نداشت، مانند قانون شهروندی و مرزها، که راه را برای سلب تابعیت شهروندان خارجی الاصل هموار میکند، یا پروژه اخراج مهاجران به رواندا، پروژهای که هنوز در انتظار تصمیم دادگاه عالی بریتانیا است.
انتظار میرود که سوناک سیاست سخت حزبش در مورد مهاجرت را برای جلب نظر رأی دهندگان محافظهکار و راستگرا ادامه دهد، اما ممکن است اولویت دولت او نباشد، زیرا اولویت همچنان پروندههای اقتصادی خواهد بود.
منبع: مهر