بین الملل تابناک: تحریم ۱۰ شخص و ۴ نهاد آمریکایی توسط ایران، هشدار سازمان ملل متحد به توئیتر، برگزاری بزرگترین رزمایش هوایی مشترک آمریکا و کره جنوبی، تحریمهای جدید کانادا علیه ایران و توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان پس از دیدار با پوتین، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تحریم ۱۰ شخص و ۴ نهاد آمریکایی توسط ایران
وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، دوشنبه نهم آبان ماه، در بیانیهای از تحریم تعدادی از اشخاص و نهادهای آمریکایی خبر داد.
پیش از این، ناصر کنعانی اعلام کرده بود به زودی اشخاص و نهادهای آمریکایی و کانادیی تحریم خواهند شد.
بیشتر بخوانید
در این بیانیه آمده است: وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بر اساس مصوبات مراجع ذیربط و در راستای اجرای قانون (مقابله با نقض حقوق بشر و اقدامات ماجراجویانه و تروریستی ایالات متحده آمریکا در منطقه) مصوب ۲۲ مرداد ۱۳۹۶، اشخاص و نهادهای زیر را به استناد مواد ۴ و ۵ قانون فوق الذکر و به دلایل ارتکاب فعالیتهای ضد حقوق بشری، دخالت در امور داخلی جمهوری اسلامی ایران، ترویج خشونت و اغتشاش در ایران، تحریک و تشویق اقدامات تروریستی، مقابله با تلاشها و فعالیتهای جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با تروریسم و در نهایت افزایش فشار بر ملت ایران که مصداق تروریسم اقتصادی است، تحت تحریم قرار میدهد.
اشخاص حقیقی که در فهرست تحریمهای ایران قرار گرفتهاند شامل؛
۱- «مایکل کوریلا» فرمانده ستاد فرماندهی ارتش آمریکا در منطقه (سنتکام)
۲-«گریگوری گیلوت» معاون فرمانده سنتکام
۳- «اسکات دسورمیکس» فرمانده پایگاه هوایی آمریکا در اربیل عراق
۴- «خوآن زاراته» رئیس مرکز قدرت مالی و اقتصادی در بنیاد دفاع از دموکراسیها و موسسه امریکن انترپرایز
۵- «مارک والاس» مدیر اجرایی پایگاه اتحاد علیه ایران هستهای(یوآنی)
۶- «والی آدیمو» قائم مقام و معاون اجرایی وزیر خزانه داری آمریکا
۷- «الکسی گرینکویک» فرمانده رسته نهم نیروی هوایی آمریکا
۸- «آنه نیوبرگر» مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا در حوزه سایبر و فناوریهای نوظهور
۹- «آیزاک جانسون» فرماندهی امور مدنی و عملیات روانی ارتش آمریکا
۱۰- «برایان نلسون» معاون اطلاعات مالی و تروریسم خزانه داری آمریکا
اشخاص حقوقی و نهادهایی که در این فهرست تحریم قرار گرفتهاند نیز شامل؛
۱- بنیاد اتحاد علیه ایران هستهای ملقب به یوآنی
۲- سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی.آی.ای)
۳- رسته نهم نیروی هوایی ارتش آمریکا
۴- گارد ملی آمریکا
این بیانیه میافزاید: اشخاص و نهادهای فوق الذکر، وفق مواد ۶، ۷،و ۸ از بخش ششم قانون یاد شده، مشمول ممنوعیت صدور روادید و عدم امکان ورود به قلمرو جمهوری اسلامی ایران، مسدود شدن حسابهای بانکی در نظام مالی و بانکی و توقیف اموال و دارایی در قلمرو تحت صلاحیت جمهوری اسلامی ایران خواهند بود.
در این بیانیه آمده است: کلیه نهادها و دستگاههای جمهوری اسلامی ایران طبق مصوبات مراجع مربوطه، اقدامات لازم را به منظور اجرای این تحریمها معمول خواهند داشت.
هشدار سازمان ملل متحد به توئیتر
سوء سوابق ایلان ماسک مالک توئیتر به دلیل موضعگیریهای غیرمعمول و طرح مسائل بحثبرانگیز، سازمان ملل متحد را بر آن داشت تا به او در مورد انتشار هرگونه مطالب نفرت افکنانه هشدار بدهد.
به گزارش اسپوتنیک، استفان دوجاریک سخنگوی سازمان ملل متحد روز دوشنبه به وقت محلی گفت: ما با نگرانی اعلام کردهایم که نباید از توئیتر و دیگر شبکههای اجتماعی برای ترویج تنفر، انتشار مطالب غیرواقع یا تبعیض نژادی استفاده شود؛ از این روی، ما این موضوع را در مورد توئیتر با دقت زیر نظر داریم.
با این حال دوجاریک افزود: سازمان ملل در این رابطه هیچ تماس خاصی با توئیتر نداشته است.
صفحه سازمان ملل متحد در توئیتر با ۱۶ میلیون دنبال کننده و کاربر، یکی از فعال ترین صفحات این شبکه اجتماعی است و همه مقامات، ادارات و بخشهای این سازمان در توئیتر حساب کاربری دارند.
ایلان ماسک بلافاصله پس از نهایی شدن قرارداد خرید توئیتر، شروع به اخراج شمار زیادی از کارکنان آن کرد. نشریه آمریکایی واشنگتن پست چند روز پیش به نقل از اسناد و مدارک توئیتر نوشت، ماسک قصد دارد ۷۵ درصد کارکنان توئیتر را برکنار کند.
برگزاری بزرگترین رزمایش هوایی مشترک آمریکا و کره جنوبی
آمریکا و کرهجنوبی یکی از بزرگترین رزمایشهای هوایی ترکیبی خود را روز دوشنبه با بهکارگیری صدها هواپیمای جنگی ارتش های دو کشور برای اجرای حملات شبیه سازی شده ۲۴ ساعته شروع کردند.
به گزارش رویترز، نیروی هوایی ارتش آمریکا چند روز پیش در بیانیهای اعلام کرد، این رزمایش با نام رزمایش "طوفان هشیار" تا روز جمعه این هفته ادامه خواهد داشت و حدود ۲۴۰ هواپیمای جنگی در آن به اجرای حدود ۱۶۰۰ سورتی پرواز خواهند پرداخت. در ادامه این بیانیه اضافه شد، این بالاترین تعداد ماموریت اجرا شده در این رزمایش سالانه خواهد بود.
این در حالی است که پیونگ یانگ معمولا این مانورهای مشترک آمریکا و کره جنوبی را به عنوان تمرینی برای حمله به خود تلقی و آنها را به عنوان اقدامات اثبات کننده سیاستهای خصمانه واشنگتن و سئول علیه خود محکوم کرده است. کره شمالی در اعتراض به رزمایش های اخیر آمریکا و کره جنوبی، پرتابهای موشکی، مانورهای هوایی و شلیکهای توپخانهای در دریا انجام داده است.
آمریکا و کره جنوبی ادعا می کنند، چنین مانورهای تمرینی برای مقابله با تهدیدات بالقوه کره شمالی لازم است. کره شمالی در مدت گذشته از سال جاری میلادی، رکوردش در پرتاب موشک را شکسته و تدارکاتی را برای ازسرگیری آزمایش های هستهای برای اولین بار از سال ۲۰۱۷ در دست اجرا دارد.
به نوشته خبرگزاری رویترز، رزمایش "طوفان هشیار" شامل چند مدل از جنگندههای رادارگریز F-۳۵ متعلق به ارتش های آمریکا و کره جنوبی و سایر هواپیماها خواهد بود. استرالیا هم یک هواپیمای سوخترسان هوایی خود را برای شرکت در این رزمایش مستقر خواهد کرد.
نیروی هوایی آمریکا اعلام داشت: نیروهای هوایی آمریکا و کره جنوبی با بهکارگیری مشترک نیروهایشان برای اجرای ماموریت های هوایی مهم مانند پشتیبانی هوایی نزدیک، تقابل هوایی دفاعی و عملیاتهای هوایی اضطراری ۲۴ ساعته در طول این دوره رزمایش همکاری خواهند کرد. همچنین نیروهای پشتیبانی مستقر به روی زمین نیز در زمینه رویههای دفاعی و بقای پایگاه خود در صورت وقوع حمله مانور اجرا میکنند.
این در حالی است که روز جمعه، سربازان ارتش کره جنوبی رزمایش میدانی ۱۲ روزه موسوم به رزمایش "هوگوک ۲۲" را که شامل تمرین فرودهای ترکیبی آبی-خاکی و عبور از رودخانه و یکسری تمرینات با نیروهای آمریکایی بود را به پایان رساندند.
تحریمهای جدید کانادا علیه ایران
وزیر امور خارجه کانادا روز دوشنبه اعلام کرد که اتاوا تحریمهای بیشتری را تحت قانون «اقدامات اقتصادی ویژه» علیه چهار فرد و دو نهاد ایرانی وضع خواهد کرد.
براساس بیانیه منتشره توسط وزارت امور خارجه کانادا، ملانی جولی، وزیر امور خارجه این کشور مدعی شد که این تحریمها در پاسخ به نقض سیستماتیک حقوق بشر و تداوم اقدامات تهران برای برهم زدن صلح و امنیت وضع میشود؛بنابراین، ۴ فرد و ۲ نهاد از جمله مقامات ارشد و هواداران جمهوری اسلامی تحت تحریم دولت کانادا قرار گرفتهاند.
دولت کانادا مدعی شده که باور دارد، این افراد و نهادها در نقض سیستماتیک حقوق بشر هم در داخل ایران و هم در فعالیتهای خرابکارانه خارجی از جمله حمله به دیگر کشورها دست داشتهاند.
چهار فرد تحریم شده سردار حسین رحیمی فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ، احمد فاضلیان معاون دادستان کل، حجتالاسلام اسدالله جعفری، رئیسکل دادگستری خراسان شمالی و حجت الاسلام سید مرتضی موسوی معاون رییس کل دادستانی استان مازندران هستند.
در بیانیه وزارت امور خارجه کانادا آمده که نیروی انتظامی به دلیل «سرکوب و بازداشت خودسرانه معترضان غیر مسلح» به ویژه از طریق یگان ویژه و جامعه المصطفی العالمیه به دلیل جذب شاگردان آن در نیروی قدس سپاه و اجرای سیاست خارجی منطقهای ایران و اعزام به سوریه تحت تحریم قرار گرفتهاند.
بر اساس این تحریمها، هر گونه معامله با این افراد و نهادها منع شده و دارایی آنها در کانادا بلوکه خواهد شد. همچنین ورود این افراد به کانادا ممنوع خواهد شد.
دولت کانادا همچنین در ادامه ادعاهای خود تصریح کرده که از فعالیتهای حمایتگرایانه ایران از روسیه در جنگ با اوکراین از طریق فروش سلاح و آموزش نیروهای روسی برای استفاده از تسلیحات ایرانی آگاه است.
توافق ارمنستان و جمهوری آذربایجان پس از دیدار با پوتین
پس از گفتوگوهای برگزار شده در سوچی، ولادیمیر پوتین ضمن مفید خواندن دیدار سهجانبهاش با نیکول پاشینیان و الهام علیاف، تاکید کرد، با اعلام یک بیانیه مشترک به توافق رسیدهاند.
به گزارش خبرگزاری تاس، در بیانیه مشترکی که پس از دیدار سه جانبه منتشر شد، آمده است: روسای جمهور روسیه و آذربایجان و نخست وزیر ارمنستان بر تعهد خود به عادی سازی همه جانبه روابط باکو-ایروان و تضمین صلح، ثبات، امنیت و توسعه اقتصادی پایدار در قفقاز جنوبی تاکید کردند.
در بیانیه مشترکی که در وب سایت رسمی ریاست جمهوری روسیه به اشتراک گذاشته شد، آمده است که همه طرف ها بر اهمیت ایجاد فضای گفتوگوی مثبت بین آذربایجان و ارمنستان و آغاز تماسهای سه جانبه بین پارلمانی توافق دارند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه پس از این نشست در بیانیهای گفت: از نظر مشترک ما، این دیدار بسیار مفیدی بود. به نظر من، فضای بسیار خوبی برای توافقات احتمالی آینده در مورد برخی موضوعات اساسی ایجاد کرد.
پوتین تاکید کرد که طرفین نمیتوانند در مورد همه چیز در مورد قره باغ به توافق برسند و افزود که برخی از بخش ها باید از متن حذف شوند.
او بعداً گفت که مسکو برای حل و فصل نهایی بین ارمنستان و آذربایجان هر کاری انجام خواهد داد.
پوتین خاطرنشان کرد: فدراسیون روسیه همچنان با ارمنستان و آذربایجان برای ادامه گفتوگو و پایان دادن به درگیری در این منطقه در تماس است.
در بیانیه کرملین آمده است: «با توجه به سهم کلیدی نیروهای حافظ صلح روسیه در تضمین امنیت در منطقه استقرار خود، بر اهمیت تلاشهای این گروه برای تثبیت وضعیت در منطقه تأکید میکنند.»
در جریان مذاکرات سه جانبه، رهبران سه کشور همچنین توافق کردند که از توسل یا تهدید به زور خودداری کرده و حل و فصل مسائل صرفا بر اساس به رسمیت شناختن متقابل حاکمیت، تمامیت ارضی و نقض ناپذیری مرزها، مطابق با منشور سازمان ملل متحد و بیانیه آلما آتا در سال ۱۹۹۱، باشد.
در ادامه بیانیه آمده است: روسیه «تمام کمکهای ممکن» را در تهیه «راهحل قابل قبول دوجانبه» برای پیمان صلح بین آذربایجان و ارمنستان به منظور «دستیابی به صلح پایدار و بلندمدت در منطقه» ارائه خواهد کرد.
در پایان این بیانیه آمده است: رهبران آذربایجان و ارمنستان از آمادگی روسیه برای ادامه کمک به هر طریق ممکن در عادی سازی روابط آذربایجان و ارمنستان و تضمین ثبات و رفاه در بیانیه قفقاز جنوبی استقبال کردند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه روز دوشنبه عنوان داشت: «ما با اعلام یک بیانیه مشترک به توافق رسیدهایم. البته صراحتا باید بگویم که بر سر همه موارد به توافق نرسیدهایم. برخی موارد باید از پیشنویسی که از قبل تنظیم شده بود، حذف میشد.»
وی افزود: «با این حال براساس ارزیابی کلی من، این جلسه مفید بود و همچنین این دیدار سهجانبه شرایطی را برای گامهای بعدی درخصوص حلوفصل وضعیت کل ایجاد میکند.»
رئیسجمهور روسیه توضیح داد که منظورش وضعیت اتفاقات اخیر و هر آنچه دو سال قبل رخ داد، است.
پوتین در ادامه تصریح کرد: «ما همچنین نسبت به اهمیت مسائلی در رابطه با آینده کشورهایمان به توافق رسیدیم. وقتی که میگویم همه کشورهایمان، منظورم روسیه، جمهوری آذربایجان و ارمنستان است، چون به نظرم تمامی مردمان این کشورها هم نسبت به عادیسازی روابط مشتاق هستند. روسیه تمام تلاش خود را برای رسیدن به توافق و راهحلی جامع و نهایی انجام خواهد داد.»
ولادیمیر پوتین برخی از جزئیات این دیدار سهجانبه را به اشتراک گذاشت و در ادامه اظهاراتش گفت: «ابتدا دیداری با هیات ارمنستانی و سپس گفتوگوهای حضوری با نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان داشتیم. بعد از آن، گفتوگوهای حضوری را با الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان برگزار کردیم و در نهایت طی دیداری سهجانبه، دو ساعت و شاید هم بیشتر با هم گفتوگو کردیم.»
وی افزود: «ما با یکدیگر به تبادل نظر پرداختیم و جلسه بسیار مفیدی بود. به نظرم این دیدار شرایطی را برای توافقهای احتمالی آینده بر روی یکسری مسائل ایجاد کرده است.»
پوتین در نهایت ضمن تشکر از علیاف و پاشینیان برای سفر به روسیه و برگزاری این گفتوگوها، خاطرنشان کرد: «همانطور که توافق کردیم، قرار است با یکدیگر در ارتباط باشیم و به گفتوگوها و راهکارهای ضروری که برای پایان دادن به این درگیری دیرینه نیاز است، ادامه دهیم.»
ولادیمیر پوتین روز دوشنبه پیش از این نشست سهجانبه گفت: مهمترین مساله "تضمین امنیت و صلح در قرهباغ" است و همچنین خواستار "رفع مسدود بودن زیرساختهای حمل و نقل" شد.
وی همچنین پیش از شروع این نشست سهجانبه خطاب به نیکول پاشینیان اظهار کرد: «حلوفصل چنین درگیری طولانی و جدی (مساله قرهباغ) به تلاش بسیاری نیاز دارد. درواقع ما این گفتوگو را در آستانه – جایی که هر سه ما (پوتین، علیاف و پاشینیان) حضور داشتیم – شروع کردیم. آن تلاشها در آن زمان کافی نبود. اکنون من توقع دارم هر سه ما بتوانیم گامهای دیگری در راستای حلوفصل این مساله برداریم.»
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.