بین الملل تابناک: برنامه آمریکا و سه کشور اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران، احضار سفیر ایران از سوی جمهوری آذربایجان، نگرانی آمریکا از سفر دبیر شورای امنیت ملی روسیه به ایران، دیدار فرمانده سنتکام با فرماندهان نظامی کشورهای عربی و تشدید درگیریها بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
برنامه آمریکا و سه کشور اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران
آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان به دنبال آن هستند که در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامهای را به تصویب برسانند که طی آن توضیح ایران درباره آثار اورانیوم پیدا شده در سه منطقه در این کشور را «ضروری و فوری» توصیف کنند.
به گزارش رویترز، پیش نویس این قطعنامه، روز جمعه به دیگر کشورهای عضو شورای حکام ارسال شده و قرار است که نشست فصلی آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه آغاز شود.
در پیش نویس این کشورها آمده است: «شورای حکام تصمیم گرفته که اقدام ایران در عمل به تعهدات قانونی و انجام این اقدامات بدون تاخیر، ضروری و فوری است.»
اقدامات درخواستی این کشورها شامل ارائه توضیحات معتبر توسط ایران برای آثار پیدا شده است.
دیگر اقدامات نیز شامل فراهم کردن تمامی اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس و دسترسی به مکانها و موادی است که آژانس نیاز داشته و نمونه برداری از مکانهای مورد نظر توسط آژانس است.
پیش نویس این قطعنامه که باید توسط اکثریت اعضای شورای حکام به تصویب برسد، تاکید کرده که شورای حکام نگرانی عمیق خود را ابراز میدارد که موضوعات مربوط به پادمانها در خصوص سه مکان اعلام نشده به دلیل همکاری ناکافی ایران، همچنان باقی مانده است.
«رافائل گروسی» مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه در ادامه ادعاهای خود علیه جمهوری اسلامی ایران و همراهی با اتهامزنیهای کشورهای غربی، مدعی شده که به نتایج ملموسی با تهران نرسیده است.
گروسی در گفتوگوی کوتاهی با رویترز در حاشیه کنفرانس آبوهوایی در مصر، ادعا کرد که هیأت ایرانی در نشست اخیری که با او در وین داشت، هیچ چیز جدیدی برای ارائه نداشتند.
این در حالی است که خبرگزاری «رویترز» روز پنجشنبه نوشت، جمهوری اسلامی ایران با سفر بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی موافقت کرده است.
احضار سفیر ایران از سوی جمهوری آذربایجان
وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان روز جمعه سفیر ایران در باکو را احضار کرد.
به نوشته وبگاه «آذربایجان ۲۴»، «سید عباس موسوی» سفیر ایران در جمهوری آذربایجان به وزارت امور خارجه این کشور احضار شده است. در این ملاقات، مراتب ناخرسندی باکو از موارد ادعایی «تبلیغات علیه جمهوری آذربایجان در رسانههای ایرانی، کارزارهایی برای لکهدار کردن باکو و لفاظیهای تهدید آمیز مقامات بلندپایه سیاسی و نظامی ایران» را اطلاع داد و آنها را «مغایر روح روابط دو کشور» دانست.
در این دیدار ادعا شده که «ایجاد شرایط اسکان برای اتباع جمهوری آذربایجان در ایران که علیه مبانی ساختار قانون اساسی این کشور مرتکب جرم شدهاند غیرقابل قبول است و باید این افراد تحویل داده شوند.»
باکو در حالی تهران را به تلاش برای لکهدار کردن متهم کرده که «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان امروز در حاشیه نشست سازمان کشورهای ترک اظهار داشت: «فکر می کنم زمان آن فرا رسیده که مسائلی مانند حفظ حقوق، امنیت و هویت ملی هموطنان خود را که خارج از کشورهای عضو "سازمان کشورهای ترک" زندگی میکنند، در نظر داشته باشیم.»
علی اف با اشاره به اینکه نسل جوان در جهان ترک باید فرصت تحصیل به زبان مادری خود را در مدارس کشورهای محل زندگی خود داشته باشند، مدعی شد: «متاسفانه اکثر ۴۰ میلیون آذربایجانی ساکن خارج از مرزهای جمهوری آذربایجان هستند و از این فرصتها محروم شده اند.»
نگرانی آمریکا از سفر دبیر شورای امنیت ملی روسیه به ایران
وزارت خارجه آمریکا به سفر «نیکولای پاتروشف» دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه به تهران واکنش داد.
بر اساس گزارش خبرگزاری تاس، «ند پرایس» سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره سفر اخیر دبیر شورای امنیت ملی روسیه به تهران و دیدار با مقامات ارشد ایرانی گفت، سفر پاتروشف به ایران مایه نگرانی در ایالات متحده است چرا که واشنگتن روابط ایران و روسیه را یک تهدید عمیق میداند.
وی در نشست خبری روزانه خود به خبرنگاران گفت: همه اینها یک نگرانی است؛ همه جهان باید گسترش روابط تهران و مسکو را تهدید بزرگ تلقی کند.
پرایس در ادامه تاکید کرد، آمریکا با جامعه بینالمللی از جمله سازمان ملل برای شناساندن تهدیدهایی که به طور جداگانه ایران و روسیه تحمیل میکنند و یا تهدیدهایی که از طریق همکاری میان این دو کشور به وجود می آید تلاش خواهد کرد.
نیکلای پاتروشف، دبیر شورای امنیت فدراسیون روسیه اوایل هفته جاری میلادی به دعوت علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به تهران سفر کرد. پاتروشف روز پنجشنبه نیز با آیت الله ابراهیم رئیسی رئیس جمهور ایران دیدار کرد.
به گفته بخش مطبوعاتی شورای امنیت روسیه، برنامه این سفر شامل رایزنی های روسیه و ایران با حضور هیات هایی از چندین وزارتخانه و سازمان دولتی دو کشور بود.
دبیر شورای امنیت ملی روسیه روز چهارشنبه با «علی شمخانی» نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران دیدار و رایزنی کرد.
به نوشته خبرگزاری تاس، شورای امنیت ملی روسیه در بیانیهای درباره این دیدار نوشت: «دو طرف مسائل مربوط به امنیت اطلاعرسانی و راههای مقابله با تلاشهای آژانسهای اطلاعاتی غرب برای مداخله در امور داخلی دو کشور را به بحث گذاشتند.»
این بیانیه میافزاید، مقامهای ایرانی و روسی همچنین به تبادل دیدگاه درباره شماری از مسائل بینالمللی از جمله وضعیت غرب آسیا و اوکراین پرداختند.
دیدار فرمانده سنتکام با فرماندهان نظامی کشورهای عربی
فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد که ژنرال «مایکل کوریلا» فرمانده سازمان تروریستی سنتکام (ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در غرب آسیا) در هفته اخیر با تعدادی از فرماندهان نظامی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس دیدار کرده است.
در بیانیه فرماندهی مرکزی آمریکا آمده است که ژنرال کوریلا در دیدار با فرماندهان نظامی کشورهای عربی گفتوگوهای مفصلی انجام داده است.
به نوشته وبگاه «الخلیج اونلاین»، فرمانده سنتکام با فرماندهان نظامی بحرین، قطر، کویت، عمان، عربستان سعودی و امارات به اضافه مصر، اردن، لبنان، یمن و رژیم صهیونیستی دیدار داشته است.
در بیانیه فرماندهی مرکزی آمریکا آمده است: « در این دیدار مسائل دارای اهتمام مشترک با شرکای منطقهای بررسی و بر پایبندی ثابت به امنیت خاورمیانه تأکید شد.»
روز سهشنبه گذشته نیز وزرای دفاع شورای همکاری خلیج فارس در نوزدهمین دور نشست شورای دفاع مشترک در ریاض شرکت کرده و تقویت روند همکاری نظامی و پارهای از موضوعات اقدام نظامی مشترک را بررسی کردند.
«خالد بن سلمان» وزیر دفاع عربستان سعودی و وزرای دفاع دیگر کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس، «نایف بن فلاح الحجرف» دبیر کل این شورا و «عید بن عواض الشلوی» رئیس فرماندهی نظامی یکپارچه شورا در این نشست شرکت داشتند.
تشدید درگیریها بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان
وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد، درگیریها میان نیروهای این کشور با نیروهای جمهوری آذربایجان در مرز غربی ارمنستان شدت گرفته و چندین سرباز مجروح ارمنستان در وضعیت بدی قرار دارند.
به گزارش پایگاه خبری ریپابلیک ورلد، نیکول پاشینیان، نخست وزیر ارمنستان در نشست دولت اعلام کرد، نیروهای جمهوری آذربایجان حملهای را با هدف متهم نمودن ایروان آغاز کردند. وی خواستار ایجاد یک منطقه غیرنظامی سه کیلومتری پیرامون قره باغ کوهستانی شد.
این در حالی است که این دو کشور، روز دوشنبه با میانجیگری آمریکا در گفتوگوی صلح شرکت کردند. همچنین پس از آن در نشستی به میزبانی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، طرفین متعهد شدند که از اعمال زور خودداری کرده و این مناقشه را از طریق گفتوگو حل کنند.
با این حال، روز پنجشنبه بار دیگر آتش بس زیر پا گذاشته شد و الهام علیاف، رئیسجمهوری آذربایجان طرف ارمنی را به رعایت نکردن توافق صلح ۲۰۲۰ با میانجیگری روسیه متهم کرد. باکو، ایروان را متهم کرد با اجتناب از خارج کردن کامل نیروهایش از منطقه مورد مناقشه قرهباغ، مفاد توافق صلح را نقض کرده است.