بین الملل تابناک: اعلام نامزدی ترامپ برای انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری، اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه شرکتهای ایران و روسیه، حذف توییت نخست وزیر کانادا درباره ایران، رای منفی ایران به قطعنامه علیه روسیه در سازمان ملل و اعتراض وزیر خارجه ایران به وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در یک تماس تلفنی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام نامزدی ترامپ برای انتخابات ۲۰۲۴ ریاست جمهوری
پس از گمانهزنیهای زیاد در خصوص احتمال مشارکت مجدد رئیسجمهور سابق ایالات متحده در انتخابات ریاستجمهوری آتی آمریکا، در نهایت «دونالد ترامپ» اعلام کرد که در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ ایالات متحده بعنوان نامزد جمهوریخواهان مشارکت خواهد کرد.
شبکه سی ان ان در این خصوص گزارش کرد، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور سابق ایالات متحده آمریکا با هدف تبدیل شدن به رئیسجمهوری که برای دومین دوره غیرمتوالی رئیسجمهور آمریکا میشود، سهشنبه شب به وقت محلی (بامداد چهارشنبه به وقت تهران)، اعلام کرد که بعنوان نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۴ آمریکا مشارکت خواهد کرد.
ترامپ به جمعیتی از هواداران خود که پیرامون اقامتگاه وی در «مارالاگو» در فلوریدا تجمع کرده بودند، گفت: «برای آنکه آمریکا را بار دیگر بزرگ و شکوهمند کنیم، امشب نامزدی خود را برای ریاستجمهوری ایالات متحده اعلام میکنم.»
بر اساس این گزارش، ترامپ که با متحدان، مشاوران و افراد بانفوذ حزب محافظهکار دوره شده بود، سخنرانی بسیار زیرکانهای ایراد کرد که مملو از ادعاهای اغراقآمیز و جعلی درباره چهار سال ریاستجمهوریاش بود.
سی ان ان در گزارش خود ادامه داد، ترامپ برای برانگیختن نوستالژی دوران ریاست جمهوریاش در میان جمهوریخواهانی که نشانههایی از خستگی ترامپ را پس از انتخابات میاندوره نشان دادهاند، غالباً دستاوردهای دوره اول خود را با سیاستهای دولت بایدن و فضای اقتصادی کنونی مقایسه میکرد.
ترامپ که برای گروه زیادی از جمهوریخواهانی سخنرانی میکرد و آنان از او انتظار دارند تا در ماه های آتی با رقبای اصلی روبرو شود، مدعی شد، اگر جمهوریخواهان خواهان بازپسگیری کاخ سفید از دموکراتها هستند، نباید یک سیاستمدار یا نامزد متعارف را معرفی کنند.
بر اساس گزارش سی ان ان، ترامپ در این خصوص گفت: «این کارزار من نیست بلکه کارزار همگی ماست.»
رئیسجمهور جنجالی سابق ایالات متحده آمریکا در انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰، پس از شکست در انتخابات ریاستجمهوری بارها ادعای تقلب در انتخابات را مطرح کرد و در دادگاههای مختلف این کشور شکایاتی را مطرح کرد که همه این شکایات رد شد.
وی در تریبونهای مختلف علیه سیاستهای دولت «جو بایدن» رئیسجمهور فعلی آمریکا سخن گفته است و به تازگی بارها غیرمستقیم از احتمال مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری بعدی آمریکا خبر داده بود.
اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه شرکتهای ایران و روسیه
وزارت خزانهداری آمریکا روز سهشنبه چندین شرکت و فرد ایرانی و روسیهای از جمله شرکت تحقیقات صنایع هوایی شاهد را در فهرست تحریمها قرار داد.
خزانهداری آمریکا در بیانیهای مدعی شد افراد و «شرکتهای دخیل در تولید یا انتقال پهپادهای ایران به روسیه» را در فهرست تحریمها قرار داده است.
شرکت تحقیقات صنایع هوایی شاهد، شرکتهای اماراتی «ساکسس ایویشن» و «آیجت گلوبال» با ادعای تولید و تسهیل انتقال پهپادهای ایران در این فهرست قرار گرفتهاند.
خزانهداری آمریکا میگوید همزمان شرکت روسیهای «واگنر»، نیروی هوا فضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و صنایع هوایی قدس نیز به موجب فرمان اجرایی شماره ۱۴۰۲۴ تحریم شدهاند.
مطابق این بیانیه، نام دو شهروند روسیهای که ادعا میشود در تحویل پهپادهای ایران به شرکت واگنر نقش داشتهاند نیز در فهرست سیاه قرار گرفته است.
تکرار ادعای ارسال پهپاد ایران به روسیه در شرایطی صورت گرفته که مقامهای مختلف جمهوری اسلامی، بارها در رد این ادعای تکراری اوکراین و متحدان غربی این کشور اعلام کردهاند که تهران پهپاد و موشکی به مسکو برای استفاده در جنگ اوکراین تحویل نداده و در تلاش برای توقف این جنگ از مجاری دیپلماتیک است.
«ناصر کنعانی»، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران پیشتر تصریح کرد: «ایران هیچ سلاحی را برای هیچ یک از طرفین جنگ صادر نکرده است.»
او حدود چند هفته پیش هم درباره ادعاهای مقامهای اوکراینی مبنی بر استفاده ارتش روسیه از پهپادهای ساخت ایران گفت: «جمهوری اسلامی ایران اخبار منتشره در خصوص تحویل پهپاد به روسیه به منظور استفاده در جنگ اوکراین را بی اساس دانسته و آن را تأیید نمیکند.»
سخنگوی دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران یازدهم مهرماه همچنین تصریح کرد: «ما از ابتدای منازعه تاکنون، همواره سیاست اصولی و روشن خود را مبتنی بر بیطرفی فعال و مخالفت با جنگ و لزوم حل و فصل سیاسی اختلافات دو طرف، به دور از خشونت، اعلام کردهایم.»
کنعانی خاطرنشان کرد: «در این راستا، در ماههای گذشته وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در تماسها و دیدارهای متعدد خود با همتایان روس و اوکراینی، همواره بر لزوم حل اختلافات به صورت مسالمت آمیز و از طریق گفتوگو، تصریح و آمادگی کشورمان را برای مساعدت به این روند، اعلام کرده است.»
حذف توییت نخست وزیر کانادا درباره ایران
«جاستین ترودو»، نخستوزیر کانادا پیامی را در توییتر که حاوی اطلاعات غلط درباره ایران بود، منتشر و سپس آن را حذف کرد.
برخی حسابهای کاربری روز سهشنبه ادعایی را مبنی بر اینکه ایران «۱۵۰۰۰ معترض» را به اعدام محکوم کرده منتشر نمودند. در اینستاگرام، این شبکه اجتماعی این پیام را «اطلاعات غلط» شناسایی کرده و گفته راستیآزماییها نشان داده که این اطلاعات واقعی نیستند.
جاستین تردود در پیامی در توییتر نوشته بود: «کانادا تصمیم وحشیانه ایران برای در نظر گرفتن حکم اعدام ۱۵۰۰۰ معترض را محکوم میکند.» او بعد از آنکه معلوم شد این اطلاعات غلط است پیام مورد نظر را حذف کرده است.
یک سخنگوی دولت کانادا به سیانان گفت: «این پیام مبتنی بر گزارش های اولیهای بود که ناقص و بدون در نظر گرفتن بافت اولیه بود.»
رای منفی ایران به قطعنامه علیه روسیه در سازمان ملل
در نشست فوق العاده (اضطراری) روز دوشنبه ۲۳ آبان ماه (۱۴ نوامبر) مجمع عمومی سازمان ملل، قطعنامه پیشنهادی اوکراین با عنوان «تمهیدات مربوط به جبران و غرامت تجاوز روسیه به اوکراین» با ۹۴ رای موافق، ۱۴ رای منفی و ۷۳ رای ممتنع به تصویب رسید.
علاوه بر روسیه، کشورهای چین، ایران، بلاروس، آفریقای مرکزی، کوبا، کره شمالی، اریتره، اتیوپی، مالی، نیکاراگوئه، سوریه و زیمباوه به این قطعنامه رای منفی و ۷۳ عضو سازمان ملل نیز رای ممتنع دادند.
این قطعنامه با محکومیت تجاوز روسیه به اوکراین و شناسایی ضرورت احصای خسارات وارده به اوکراین، پیشنهاد می کند با مشارکت دولت اوکراین مکانیسمی برای ثبت و آرشیو خسارات وارده به اوکراین توسط روسیه ایجاد شود که مورد حمایت کشورهای غربی قرار گرفت.
واسیلی نبنزیا سفیر و نماینده دائم روسیه در سازمان ملل، ضمن مخالفت قاطع با این مکانیسم، این اقدام را فاقد وجاهت حقوقی و تلاش غرب برای مشروعیت بخشی و مصادره اموال توقیف شده این کشور دانست.
وی گفت: هدف پنهان غرب برای حمایت از این مکانیسم، غارت اموال روسیه به ازای کمک های تسلیحاتی به اوکراین است که عملا آتش ادامه جنگ و منافع کارخانه های تسلیحاتی آمریکا را تامین می کند.
بسیاری از کشورهای مستقل ضمن سیاسی خواندن قطعنامه مذکور، ایجاد مکانیسم منحصربفرد برای مخاصمه جاری در اوکراین و نادیده گرفتن جنایات و اقدامات غیرقانونی کشورهای غربی را اقدامی ریاکارانه و مجمع عمومی را فاقد صلاحیت حقوقی برای ایجاد چنین مکانیسمی دانستند.
امیر سعید ایروانی سفیر و نماینده نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمان ملل متحد بر مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در خصوص ضرورت احترام همگان به منشور ملل متحد و اصول حقوق بین الملل تاکید کرده و با اشاره به ضرورت حفظ نقش مستقل سازمان ملل در مخاصمه جاری در اوکراین می گوید، این قطعنامه، به ادبیاتی فراتر از حوزه وظایف و دستورکار مجمع عمومی سازمان ملل پرداخته که مشارکت واقعی در پایان دادن به مخاصمه مذکور به وجود نمی آید و صرفا به دستاویزی سیاسی در اختیار عده معدودی از کشورها تبدیل خواهد شد.
نمایند دائم ایران در سازمان ملل با اشاره به سابقه طولانی جنایات و جرایم جهانی اعم از اشغال نظامی، تحریم، غارت اموال، اشغالگری و آپارتاید، اظهار داشت: اگر اراده ای برای ایجاد مکانیسمی در جهت ثبت و رسیدگی به موارد نقض حقوق بین الملل وجود دارد، باید به مکانیسمی جهان شمول توسل جست که تمام وقایع از جمله در فراهم کردن تسلیحات کشتار جمعی و سلاح شیمیایی برای رژیم های جنایتکاری نظیر صدام را شامل شود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل با تاکید بر ضرورت احترام به اصول بنیادین حقوق بین الملل عرفی شامل مصونیت قضایی اموال دولت ها، مخالفت قاطع جمهوری اسلامی ایران را با هرگونه سازوکاری که اصول بنیادین حقوق بین الملل را نادیده بگیرد، بیان کرد و افزود: دولت ایران هرگونه اقدام و تصمیمی مبتنی بر بندهای اجرایی این قطعنامه را فاقد وجاهت حقوقی می داند.
اعتراض وزیر خارجه ایران به وزیر خارجه جمهوری آذربایجان در یک تماس تلفنی
در تماس تلفنی حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و جیحون بایراموف وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان، مهمترین موضوعات روابط دوجانبه و مسائل مورد اهتمام مشترک مورد گفتوگو و تبادل نظر قرار گرفت.
در این مکالمه تلفنی، امیرعبداللهیان ضمن ابراز نارضایتی از برخی اظهارات غیرواقع بینانه مطرح در روزهای اخیر، رعایت احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها و عدم دخالت در امور داخلی آنها را یک اصل مهم و اساسی برشمرد.
گفتنی است، در روزهای اخیر اظهارات غیرسازندهای از سوی الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان مطرح شد که واکنش ایران را به همراه داشت.
وزیر امور خارجه کشورمان مجاری رسمی و دیپلماتیک را بهترین مسیر برای رفع سوءتفاهمات و اختلافنظرها خواند و تاکید کرد: مطرح کردن این گونه موضوعات در رسانهها، نه تنها کمکی به حل مساله نمیکند، بلکه زمینه را برای سوءاستفاده دشمنان فراهم میآورد.
در این گفتوگوی تلفنی، وزیر امور خارجه کشورمان توسعه روابط با همسایگان از جمله جمهوری آذربایجان را اولویت سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران برشمرد و بر لزوم تقویت همه جانبه روابط بین دو کشور تاکید کرد.
امیرعبداللهیان از همتای آذری خود برای شرکت در نشست ابتکاری جمهوری اسلامی ایران موسوم به ۳+۳ در تهران بعنوان چارچوبی برای حل و فصل مسائل منطقه از طریق راهکار دیپلماسی دعوت کرد.
جیحون بایراموف، وزیر امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز در این گفتوگوی تلفنی، با اشاره به دیدار اخیر رؤسای جمهور دو کشور در آستانه، گفتوگوها و تماسهای بین مقامات ایران و آذربایجان را مثبت ارزیابی و بر آمادگی جمهوری آذربایجان برای تقویت روابط و رفع سوءتفاهمها تاکید کرد.
طرفین بر لزوم تداوم و تقویت ارتباط بین بخشها و نهادهای مختلف دو کشور به منظور تقویت روابط دوستانه و رفع سوء تفاهمات احتمالی تاکید کردند.