بین الملل تابناک: دویست و شصت و ششمین روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
مقامهای ارشد نظامی آمریکا شامگاه چهارشنبه از احتمال کم پیروزی نظامی اوکراین بر روسیه و تداوم حمایت از ارتش اوکراین خبر دادند.
به گزارش«خبرگزاری فرانسه»، ژنرال «مارک میلی» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا گفت:«احتمال کمی وجود دارد که اوکراین بتواند روسیه را مجبور به ترک تمام اراضی خود کند.»
ژنرال میلی ادامه داد: «احتمال پیروزی نظامی اوکراین، بیرون راندن روسها از تمام اوکراین و احتمال وقوع آن به این زودیها از نظر نظامی کم است».
رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا گفت: «اوکراین به مقاومت خود ادامه خواهد داد. قرار نیست اوکراین عقب نشینی کند».
این در حالی است که «دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاست جمهوری روسیه به تازگی گفته است که عملیات نظامی در اوکراین ممکن است حتی بعد از دستیابی به اهداف خود نیز ادامه داشته باشد.
پسکوف گفت: «عملیات نظامی در اوکراین فقط بعد از محقق شدن اهداف خود، پایان مییابد. البته این اهداف با گفتگوهای صلح قابل دستیابی است ولی مذاکرات صلح به دلیل موضع کییف امکان پذیر نیست».
وی با بیان اینکه خروج نیروهای روس از منطقه خِرسون تصمیم وزارت دفاع روسیه بود، اظهار داشت: «علیرغم این عقبنشینی، خرسون بخشی از خاک روسیه است و این وضعیت تغییر نخواهد کرد».
کشیشتوف کرایفسکی سفیر لهستان در مسکو به وزارت خارجه روسیه احضار شد.
به گزارش رویترز، ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت خارجه روسیه امروز (چهارشنبه) اعلام کرد که وزارت امور خارجه این کشور، کشیشتوف کرایفسکی سفیر لهستان در مسکو را احضار کرده است.
پیش از این کرملین، لهستان را به واکنش کاملا هیجانی به حادثه روز سهشنبه که دو نفر بر اثر اصابت موشک در شرق لهستان کشته شدند، متهم کرد.
مقامات ارشد نظامی آمریکا اعلام کردند: ایالات متحده آمریکا تا هر زمان که لازم باشد، از اوکراین در برابر روسیه حمایت میکنیم.
مقامات ارشد نظامی آمریکا روز چهارشنبه به وقت محلی اعلام کردند که آمریکا از تلاشهای اوکراین برای دفاع از خود در برابر نیروهای روسیه تا تا هر زمان که لازم باشد حمایت خواهد کرد.
این مقامات آمریکایی افزودند که تعیین زمان و چگونگی مذاکره با مسکو بر عهده کی یف است.
ژنرال مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش، گفت: اوکراین به مقاومت خود ادامه خواهد داد. قرار نیست این کشور عقب نشینی کند.
میلی و لوید آستین وزیر دفاع آمریکا هر دو گفتند که واشنگتن «برای هر مدت که طول بکشد» از اوکراین حمایت خواهند کرد.
«ولودیمیر زلنسکی»، رئیسجمهور اوکراین امروز چهارشنبه مدعی شده بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی به او وعده داده ارسال پدافندهای هوایی اسرائیلی به اوکراین را بررسی خواهد کرد.
در روزهای گذشته مقامهای صهیونیستی بارها تأکید کردهاند که اسرائیل به اوکراین کمک تسلیحاتی نخواهد کرد. چند هفته پیش رئیس رژیم صهیونیستی مدعی شد اسرائیل با ارائه کمکهای بشردوستانه در کنار اوکراین بوده، اما در سایر حوزهها حمایت آن به دلایل امنیتی محدود است.
رژیم صهیونیستی مدعی است تا کنون هیچ نوع کمک نظامی به اوکراین نکرده و به ارائه کمکهای بشردوستانه و پزشکی به اوکراینیهای زخمی شده در نتیجه درگیریها بسنده کرده است.
«ناچمن شای» وزیر امور دیاسپورا رژیم صهیونیستی (صهیونیستهای ساکن خارج از فلسطین اشغالی) چندی پیش خواستار کمک نظامی این رژیم به کییف برای مقابله با روسیه شده بود
در واکنش، «دیمیتری مدودف» رئیسجمهور سابق و معاون شورای امنیت ملی روسیه به رژیم صهیونیستی درباره ارسال تسلیحات به اوکراین هشدار داد و گفت تحویل سامانههای تسلیحاتی پیشرفته به کییف به معنای نابودی روابط دوجانبه است.
وزیر دفاع جمهوری چک اعلام کرده است که کشورش قصد دارد برنامهای پنج مرحلهای برای آموزش نظامیان اوکراینی اجرا کند.
به گزارش رویترز، جانا سرنوچوا وزیر دفاع جمهوری چک روز چهارشنبه گفت دولت این کشور قصد دارد در سال آینده به ۴هزار سرباز اوکراینی آموزش نظامی دهد.
وزارت دفاع چک گفت که این دوره آموزش در پنج مرحله چهار هفته ای با حضور حداکثر ۸۰۰ سرباز در هر دوره برگزار میشود که هزینه آن بیش از ۴۱میلیون دلار برآورد شده است.
وزرای خارجه اتحادیه اروپا در نشست روز دوشنبه در لوکزامبورگ موافقت کردند که با اختصاص بودجه ۵۰۰ میلیون یورویی حدود ۱۵هزار نظامی اوکراینی را آموزش دهند.
جمهوری چک همچنین ۵۵ نظامی خود را به عنوان مربی برای برنامههای آموزشی اتحادیه اروپا به خارج از کشورش اعزام خواهد کرد.
جمهوری چک یکی از اعضای سازمان ناتو از زمان آغاز جنگ روسیه و اوکراین و یکی از حامیان سرسخت کییف در مقابل روسیه بوده است. این کشور در محمولههای متعددی مقدار قابل توجهی سلاحهای سبک و سنگین به اوکراین ارسال کرده است.
«دیمیتری پسکوف» سخنگوی ریاستجمهوری روسیه امروز (چهارشنبه) درباره اظهارات تند مقامات لهستانی درباره حادثه برخورد موشک به جنوب این کشور هشدار داد.
پسکوف طی نشست خبری در کرملین با رد اتهامزنیها علیه روسیه مبنی بر اینکه این کشور بهطور غیرمستقیم در حادثه لهستان مسئول است، گفت: «مسکو ربطی به این موضوع ندارد و باید هر چیزی را با توجه به واقعیت آن بیان کرد».
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی با بیان اینکه واشنگتن در مورد برخورد موشک به لهستان، حرفهایتر از اروپاییها رفتار کرد، توضیح داد: «واکنش آمریکا متفکرانه و بر خلاف اظهارات تعدادی از دیگر کشورها [ی اروپایی] بود».
سخنگوی کرملین اضافه کرد: «ما امیدواریم شاهد واکنش احساسی به حملات تروریستی علیه خطوط انتقال گاز نورد استریم ۲ نیز دقیقا مانند واکنشها به حادثه موشکی لهستان باشیم. اما واکنش تعدادی از کشورها به این حادثه نشان داد که نیازی به تعجیل در بیان صحبتهایی که اوضاع را متشنج میکند، وجود ندارد».
پسکوف با هشدار به مقامات لهستانی درباره اتهامزنی به روسیه، گفت: «بهتر است لهستان همین الان درباره بقایای موشک سامانه پدافندی اس-۳۰۰ که در محل حادثه پیدا شده صحبت کند. ورشو باید محتاطتر و حرفهایتر در مورد موضوعات خطرناک صحبت کند».
ویلیام برنز رئیس سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) به کییف پایتخت اوکراین رفت و با مقامات این کشور دیدار کرد.
شبکه خبری سی ان ان با انتشار این خبر افزود: ویلیام برنز رئیس سیا روز گذشته به کییف رفت و با «ولودومیر زلنسکی» و همتای اوکراینی خود دیدار کرد.
این برای دومین بار طی یک ماه گذشته است که برنز عازم کییف می شود.
بنابراین گزارش دیدار برنز از کییف بدنبال ملاقات روز دوشنبه (۲۳ آبان ماه) وی از آنکارا و ملاقات با «سرگئی ناریشکین» (Sergey Naryshkin) رئیس «سرویس اطلاعات خارجی فدراسیون روسیه »، همتای روس خود صورت گرفت.
این گزارش حاکی است برنز در ملاقات با مقامات اوکراینی درباره ابلاغ هشدار آمریکا مبنی بر عدم استفاده از تسلیحات اتمی توسط روسیه که با همتای روس خود در آنکارا داشته و همچنین درباره تعهد آمریکا در حمایت از اوکراین در قبال حمله روسیه به اوکراین، گفتوگو کرد.
دولت فرانسه در حاشیه نشست گروه ۲۰ در بالی اندونزی احتیاط بیشتر درمورد اظهارنظرها درباره مبدا شلیک موشک به لهستان را خواستار شد چرا که «خطر افزایش شدید تنش» را در پی دارد.
یکی از مشاوران رئیس جمهوری فرانسه به نقل از مکرون، گفت: تجهیزات زیاد و تمرکز تسلیحاتی در منطقه وجود دارد. بسیاری از کشورها تجهیزات جنگی مشابهی دارند و بنابراین شناسایی نوع موشک لزوماً به معنای شناسایی عامل استفاده کننده آن نیست.
بیانیه الیزه همچنین بر لزوم بررسی «حقایق متعدد، اطلاعات، نقشههای آسمان و خوانش های ماهوارهای» برای روشن شدن مساله تاکید کرد و افزود: اگر این موشک اوکراینی باشد لزوما از منظر سیاسی همین تعبیر را ندارد چرا که نمیتوان تصور کرد کییف عمدا به سمت لهستان شلیک کرده باشد.
رئیس جمهور لهستان روز چهارشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که مقام های کشورش اطلاعات دقیقی درمورد این که چه کشوری موشک سقوط کرده در شرق این جمهوری را شلیک کرده است، ندارند اما احتمالا موشک مزبور ساخت روسیه است.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه روز چهارشنبه با هشدار درباره پیامدهای گسترده انزوای احتمالی روسیه در عرصه بین المللی برای جامعه جهانی، و اینکه صلح به نفع همه است قول داد که به تلاش هایش برای ترغیب روسیه و اوکراین به مذاکره و پایان دادن به این بحران، ادامه دهد.
به گزارش خبرگزاری تاس؛ رهبر ترکیه در نشست گروه ۲۰ در بالی اندونزی گفت که دشمنی ها در جنگ اوکراین، طرف پیروز و برنده ندارد و استقرار صلح به سود همگان خواهد بود.
اردوغان افزود: مسیر صلح (در اوکراین) از گفتگو می گذرد و با توجه تلاشهای ما برای بازگرداندن روسیه و اوکراین به میز مذاکره، نیازی به ایجاد جو تبدیل این درگیری به جنگ سوم جهانی وجود نخواهد داشت.
گروه ۲۰ در پایان نشست این گروه به میزبانی بالی اندونزی طی بیانیه مشترک حمله روسیه به اوکراین را بشدت محکوم کرد.
منابع رسانهای از اندونزی خبر دادند که نشست دو روزه سران گروه ۲۰ روز چهارشنبه (امروز) با انتشار بیانیه به کار خود پایان داد.
به گزارش شبکه الجزیره، در این بیانیه که مورد تایید اکثر کشورهای عضو گروه ۲۰ قرار گرفت، «تجاوز روسیه به اوکراین» محکوم شده است.
در بخشی از بیانیه پایانی نشست گروه ۲۰ در بالی اندونزی با اشاره به جنگ اوکراین آمده که قوانین و حقوق بینالمللی باید محترم شمرده شود و تهدید به استفاده از سلاح اتمی، غیرقابل قبول است.
در بیانیه آمده است: «بسیاری از اعضا جنگ تجاوزکارانه غیرقانونی، غیرقابل توجیه و بی اساس روسیه علیه اوکراین را به شدت محکوم کردند و خواستار پایان جنگ شدند».
سران گروه ۲۰ همچنین از احیای توافق غلات بین روسیه و اوکراین با میانجیگری سازمان ملل و ترکیه استقبال کردند.
آنها همچنین نگرانی خودشان را درباره آسیبهای وارده به زیرساخت حیاتی بهداشتی، تلفات غیرنظامیان و پرسنل پزشکی و درمانی در نتیجه جنگ اوکراین ابراز داشتند
طبق بیانیه گروه ۲۰، جنگ اوکراین به اقتصاد جهانی آسیب زده است و بانکهای مرکزی کشورهای عضو متناسب با شرایط به تنظیم سیاستهای پولی سختگیرانه ادامه میدهند.
آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل که برای شرکت در نشست گروه ۲۰ به اندونزی سفر کرد، در اظهاراتی هشدار آمیز گفت که «واقعا حیاتی است که از تشدید جنگ در اوکراین جلوگیری شود».
لهستان: موشکی شلیک شده به خاک لهستان روسی نبود!
یک روز بعد از اصابت دو موشک به خاک لهستان که منجر به کشته شدن دو نفر در مرز این کشور شد، آندژی دودا رئیس جمهور لهستان امروز چهارشنبه اعلام کرد که این موشکها به احتمال خیلی زیاد از سامانه پدافند اس-300 اوکراین هستند.
پیش از این وزارت دفاع روسیه با رد برخی ادعاها مبنی بر شلیک موشک به جنوب لهستان، گفت این حادثه بر اثر برخورد موشک پدافندی اوکراین رخ داده است.
این وزارتخانه با صدور بیانیهای توضیح داده بود: «کارشناسان ما، قطعات لاشه موشک سامانه پدافندی اس-۳۰۰ متعلق به اوکراین را در تصاویر محل انفجار در لهستان شناسایی کردهاند».
مقامات آمریکایی نیز گفته بودند که یافتههای اولیه نشان میدهد که موشک برخورد کرده با لهستان، توسط نیروهای اوکراینی برای رهگیری موشکهای روسی شلیک شده بود.
عصر چهارشنبه بود که رسانههای لهستانی ادعا کردند موشک شلیک شده توسط روسیه به روستایی در جنوب این کشور برخورد کرده و بر اثر آن دو نفر جان خود را از دست دادند.
«ماتئوش موراویتسکی» نخست وزیر لهستان نیز با اعلام افزایش سطح آمادگی نظامی این کشور، گفته بود: «ورشو درباره لزوم فعال سازی ماده ۴ پیمان واشنگتن مربوط به سازمان آتلانتیک شمالی بحث و تصمیم گیری خواهد کرد».
مدودف: به جنگ جهانی دیگر نزدیک میشویم
معاون شورای امنیت روسیه امروز (چهارشنبه) گفت که انفجار موشک در خاک لهستان نشان داد که غرب به سمت یک جنگ جهانی دیگر حرکت میکند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دیمیتری مدودف، معاون شورای امنیت روسیه در توییتر خود نوشت: «حمله موشکی ادعایی اوکراین در خاک لهستان فقط یک چیز را ثابت میکند؛ با به راه افتادن یک جنگ هیبریدی علیه روسیه، غرب به جنگ جهانی نزدیکتر میشود.»
براساس گزارش رسانههای لهستانی، سهشنبه شب دو فروند موشک به روستای مرزی "پسوودوف" واقع در شهر لوبلین لهستان در نزدیکی مرز اوکراین اصابت کرد و دو شهروند لهستانی کشته شدند.
آندژی دودا، رئیس جمهوری لهستان، این کشور عضو ناتو گفت که ورشو مدرک قطعی در حال حاضر پیرامون این انفجار در دست ندارد اما افزود که "احتمالا موشکها ساخت روسیه بودند." این در حالیست که دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین به سیانان گفت که "هیچ اطلاعاتی" در مورد حادثه روز سهشنبه در شرق لهستان ندارد. در همین حال تازهترین خبرها حاکی از آن است که موشک فرود آمده در خاک لهستان، اوکراینی بوده و خود اوکراینیها آن را برای رهگیری موشکهای روسی شلیک کرده بودند.
ناتو: شواهدی مبنی بر حمله عمدی روسیه به لهستان وجود ندارد
ینس استولتنبرگ دبیر کل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در خصوص انفجار شب گذشته در منطقه مرزی خاک لهستان اعلام کرد هیچ شواهدی وجود ندارد که انفجار لهستان ناشی از حمله عمدی روسیه باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، دبیر کل ناتو امروز چهارشنبه گفت که احتمالا موشک پدافند هوایی اوکراین منجر به این حادثه شده است اما تقصیر اوکراین نیست.
با اینکه جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا و وزارت دفاع بلژیک نیز سامانه دفاع هوایی اوکراین را مقصر این حادثه میدانند، استولتنبرگ مدعی است که روسیه در نهایت مسئولیت این اتفاق را بر عهده دارد.
با اینحال وی تاکید کرد که هیچ نشانهای مبنی بر قصد روسیه برای اقدام نظامی علیه متحدان ناتو وجود ندارد.
وی همچنین از گفتگوی شب گذشته با بایدن و آندژی دودا رئیس جمهوری لهستان خبر داد و گفت: توافق کردیم که باید آرام، مراقب و هماهنگ بمانیم.
دبیر کل ناتو ضمن اعلام اینکه این ائتلاف نظامی به صورت قابل توجهی حضور خود در قسمت شرقی قلمرواش را افزایش داده، بیان کرد که وضعیت امروز حاکی از آن است که تداوم جنگ اوکراین شرایط خطرناکی را به وجود میآورد.