بین الملل تابناک: بیانیه آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران در جلسه آژانس، اعلام تحریم های جدید کانادا علیه ایران، هشدار روسیه درباره فعالیت داعش در افغانستان، واکنش وزارت خارجه به تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران و شلیک موشک بالستیک از سوی کره شمالی از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
بیانیه آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران در جلسه آژانس
انگلیس، آلمان و فرانسه در نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدون در نظر گرفتن نقش کشورهای غربی در نقض تعهدات برجامی خود از ایران خواستهاند فوراً اجرای تعهدات خود در این توافق را از سر بگیرد.
این سه کشور در بیانیه خود در شورای حکام آژانس ادعا کردهاند: موقعیتی که در آن قرار داریم بسیار خطرناک است. از ایران میخواهیم فوراْ این روند را متوقف کرده و تنشآفرینی هستهای را متوقف کند.
سه کشور اروپای با بیان اینکه ذخایر اورانیوم ایران در حال حاضر ۱۸ برابر محدودههای تعیین شده در برجام است ادعا کردهاند «هیچ توجیه غیرنظامی برای این فعالیتها که مغایر با تعهدات برجامی ایران هستند وجود ندارد.»
نماینده آمریکا هم در این جلسه ادعا کرد: «همانطور که گزارش مدیر کل آژانس نشان میدهد ایران به طرق مختلف از جمله مستقر کردن سانتریفیوژهای پیشرفته و انباشت ذخایر اورانیوم دارای غنای بالا به توسعه برنامه هستهای خود فراتر از محدودههای برجام ادامه میدهد.»
نماینده آمریکا همچنین در بخش دیگری از این بیانیه گفته است که تولید اورانیوم ۶۰ درصدی توسط ایران هیچ هدف صلحآمیز ندارد. وی گفت: «ایران باید این فعالیت تنشزا را متوقف کرده و از رفتارهایی که مغایر با رفتار همه کشورهای دیگر در سراسر جهان است صرفنظر کند.»
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی مستقر در وین در توییتر در واکنش به بیانیه نماینده آمریکا که خواستار توقف غنیسازی ۶۰ درصدی از سوی ایران شده نوشته است: «برای اینکه این اتفاق بیفتد لازم است ما مذاکرات وین در خصوص احیای برجام را به پایان برسانیم.»
اعلام تحریم های جدید کانادا علیه ایران
کانادا به پیروی از آمریکا شرکت تحقیقات صنایع هوایی شاهد و صنایع هوایی قدس را در فهرست تحریمهای ضدایرانی خود قرار داد.
وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای اعلام کرد افراد دخیل در «نقض حقوق بشر» و شرکتهای فعال در عرضه پهپادهای ایران به روسیه را هدف تحریمهای خود قرار داده است.
این پنجمین بسته تحریمی است که دولت کانادا طی ماههای گذشته علیه ایران اعمال کرده است. در اقدام امروز ۶ فرد و دو شرکت در فهرست سیاه کانادا قرار گرفتهاند.
اتاوا مدعی شده شرکت صنایع هوایی شاهد تولیدکننده پهپادهایی است که نیروهای روسیه از آنها برای حمله به زیرساختهای شهری اوکراین استفاده میکنند. مطابق این ادعا، شرکت صنایع هوایی قدس نیز برای ارتش ایران و حزبالله پهپاد تولید میکنند.
وزیر خارجه کانادا در بیانیهای اعلام کرد: «کانادا برای استفاده از تمامی ابزارهایی که در اختیار دارد جهت پاسخ دادن به ستیزهجوییهای ایران تردید به خود راه نخواهد داد.»
هشدار روسیه درباره فعالیت داعش در افغانستان
نماینده ویژه ریاست جمهوری روسیه در امور افغانستان روز چهارشنبه نسبت به فعالیت گروه تروریستی داعش در بخشهایی از افغانستان هشدار داد.
به گزارش خبرگزاری «تاس»، «ضمیر کابلوف» نماینده ریاست جمهوری روسیه در امور افغانستان گفت که فعالیت گروه تروریستی داعش در مناطق شمالی افغانستان نگران کننده است.
این مقام ارشد روس گفت: «نگرانی خاص ما ناشی از باقی ماندن و نفوذ داعش در مناطق شمالی افغانستان هم مرز با شرکای آسیای مرکزی روسیه است».
کابلوف گفت، روسیه از عزم مقامات کنونی افغانستان در کمک به کاهش تنشهای اجتماعی و اقتصادی و جلوگیری از گسترش تروریسم و مواد مخدر در افغانستان قدردانی میکند.
اداره اطلاعات دولت موقت طالبان اخیرا در اطلاعیهای اعلام کرد که «عبدالمالک» فر مسئول و تامین کننده مالی داعش از کشورهای اروپایی را در ولایت کنر بازداشت کرده است.
بر اساس این اطلاعیه، این عضو ارشد داعش ساکن شهرستان «مانوگی» ولایت کنر است که طی عملیات ویژهای بازداشت شد.
واکنش وزارت خارجه به تصویب قطعنامه حقوق بشری علیه ایران
ناصر کنعانی سخنگوی وزرات امورخارجه جمهوری اسلامی ایران امروز (پنجشنبه) ۲۶ آبان ماه در واکنش به تصویب قطعنامه وضعیت حقوق بشر در جمهوری اسلامی ایران در کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل، طرح این قطعنامه توسط کانادا با حمایت برخی کشورهای غربی و تکرار ادعاهای بی اساس مبتنی بر اطلاعات نادرست و تعمیمهای غیرصادقانه را فاقد وجاهت قانونی و از اساس مردود خواند.
وی تصریح کرد: چنین اقدامات غیر سازندهای نه تنها کمکی به ارتقای وضعیت حقوق بشر در سطح جهانی نمیکند، بلکه صرفا موجب استمرار توسل به کلیشه سازیهای منفی و برچسب زنی سیاسی علیه کشورهای مستقل میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تلاش کشورهای غربی به استمرار پروژه ایران هراسی و بدنام سازی ایران گفت: این کشورها که سابقه طولانی در نقض سیستماتیک حقوق بشر داشته و مردم سراسر جهان تجربیات تلخ و گزندهای از دخالتهای آنان در خاطر دارند، در جایگاهی قرار ندارند که به دولت و مردم ایران توصیههای حقوق بشری داشته باشند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین با یکسویه و غیر واقع بینانه خواندن این قطعنامه، اقدام دولت کانادا و دیگر بانیان این قطعنامه که مصداق بارز سوء استفاده از مفاهیم و ارزشهای متعالی حقوق بشری برای پیشبرد اغراض کوته بینانه سیاسی است را محکوم کرده و آن را فاقد مشروعیت و اعتبار خواند.
کنعانی افزود جمهوری اسلامی ایران نظام مبتنی بر مردمسالاری دینی است و همواره و همیشه در امر ارتقای حقوق بشر و عمل به تعهدات بینالمللی خود کاملا جدی بوده و آماده است تا بر اساس اصول متعالی خود در جهت ارتقای جایگاه حقوق بشر در جهان گفتگو و همکاریهای سازندهای را در چارچوب احترام متقابل، برابری و عدالت و انصاف و دور از اغراض سیاسی با تمامی ساز و کارهای مشروع بینالمللی با کشورهای علاقهمند به تحکیم و حمایت واقعی از حقوق بشر داشته باشد.
شلیک موشک بالستیک از سوی کره شمالی
ارتش کره جنوبی بامداد پنجشنبه اعلام کرد که کره شمالی یک موشک بالستیک شلیک کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ارتش کره جنوبی اعلام کرد، کره شمالی یک موشک بالستیک را در سواحل شرقی خود شلیک کرده است.
خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی نیز گزارش داد، کره شمالی یک موشک بالستیک کوتاه برد را به سمت دریای شرقی (دریای ژاپن) شلیک کرده است که به گفته این خبرگزاری اولین اقدام تحریک آمیز موشکی این کشور در یک هفته اخیر بوده است.
جزئیات بیشتری گزارش نشده است.
بر اساس این گزارش، این پرتاب اندکی پس از آن انجام شد که «چو سون هوی»، وزیر امور خارجه کره شمالی هشدار داده بود که در صورت ادامه مداخلات آمریکا در منطقه، پیونگ یانگ اقدامات نظامی «شدیدتری» انجام خواهد داد.
از دو هفته پیش تا کنون، کرهشمالی در اعتراض به برگزاری رزمایش مشترک هوایی سئول و واشنگتن، ۳۶ فروند موشک کوتاه برد، میان برد و برد بلند بالستیک را به سمت دریای شرقی و دریای زرد شلیک کرده است.