بین الملل تابناک: هشدار عربستان درباره خطر عدم توافق هستهای با ایران، ارسال پنج هزار محموله سلاح آمریکایی به سوریه، تحریم ۲۲ مقام ایرانی از سوی نیوزیلند، امضای توافقنامه عربستان و کویت در میدان گازی آرش بدون در نظر گرفتن ایران و امضای توافق جامع مشترک اقتصادی میان اسرائیل و امارات، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
هشدار عربستان درباره خطر عدم توافق هسته ای با ایران
وزیر خارجه عربستان سعودی گفت: «اگر به توافق هستهای با ایران دست نیابیم، وارد مرحله بسیار خطرناک و پیچیدهای خواهیم شد که باید از آن اجتناب کرد.»
روز یکشنبه، «فیصل بن فرحان» وزیر خارجه سعودی همچنین گفته که «اگر ایران به سلاح هستهای دست پیدا کند، کشورهای حاشیه خلیج فارس برای تامین امنیت خود اقدام خواهند کرد.»
به نوشته الجزیره، بن فرحان تأکید کرد که «اگر توافق هستهای حاصل نشود، وارد مرحله بسیار خطرناک و پیچیدهای خواهیم شد که باید از آن پرهیز کرد.»
وزیر امورخارجه عربستان جمعه شب همزمان با برگزاری نشست سران کشورهای عربی و چین، ایران را بخشی از منطقه دانست و تصریح کرد: «ایران همسایه ماست و ما از ایران اظهارات مثبتی می شنویم و به دست دراز کردن برای همکاری به سوی ایران ادامه خواهیم داد.»
ارسال پنج هزار محموله سلاح آمریکایی به سوریه
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه، شامگاه یکشنبه، بار دیگر یونان را تهدید کرد و گفت، یونان همیشه میگوید که ترکیه قادر است آتن را هدف قرار دهد.
خبرگزاری «آناتولی» به نقل از اردوغان نوشت: «ما موشک ها را به دست خودمان درست میکنیم. این مساله، مایه ترس یونان است. زمانی که درباره موشک های تایفون صحبت میکنیم، یونان احساس ترس میکند.»
وی همچنین گفت که واشنگتن چهار تا پنج هزار محموله سلاح به شمال سوریه برای گروه های کُرد (یگان های مدافع خلق) فرستاده است و با وجود اینکه بارها در این باره سخن گفتهام، هیچ توجهی به این مساله نمیکنند.
رئیس جمهور ترکیه در پایان افزود به خاطر این بی توجهی، «مجبوریم خودمان این خار را از ریشه درآوریم و تروریسم را نابود کنیم.»
وی پیش از این هم درباره حمایت نظامی غرب از شبهنظامیان کُرد سوری گفته بود: «اروپا باید مواضع خود را در قبال کشورمان از نظر سیاسی، اقتصادی و مبارزه با تروریسم بازبینی کند.»
اردوغان خاطرنشان کرد: «ترسیم آینده با دولتی که از تروریستها محافظت میکند، دشوار است. هرگز کسانی را که ما را در برابر تروریسم رها کردند، فراموش نخواهیم کرد.»
رئیس جمهور ترکیه در پایان بیان کرده بود: «هیچکس نمیتواند ما را به خاطر موضعی که در قبال مبارزه با سازمانهای تروریستی داریم، مؤاخذه کند. کشورهای عضو ناتو به گروههای تروریستی در شمال سوریه سلاح دادند و ما برای تامین امنیت خود از کسی اجازه نخواهیم گرفت.»
تحریم ۲۲ مقام ایرانی از سوی نیوزیلند
دولت نیوزیلند، شامگاه یکشنبه، در همراهی با آمریکا و متحدان این کشور ۲۲ مقام ایران را تحریم کرد.
«جاسیندا آردرن» و «نانایا ماهوتا» نخست وزیر وزیر امور خارجه نیوزیلند از دولت این کشور خواستند تا اقدامات بیشتری در این زمینه انجام دهد.
آردرن گفت که نیوزیلند در کنار سایر کشورها ایستاده و خواستار تحقیقات توسط یک نهاد مستقل خارجی درباره حوادث اخیر در ایران است.
در میان تحریم شدگان، افرادی چون سردار «حسین سلامی»، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، سردار «غلامرضا سلیمانی» فرمانده بسیج، سردار «حسین اشتری»، فرمانده نیروی انتظامی و «محمد رستمی»، رئیس پلیس امنیت اخلاقی مشاهده میشود.
امضای توافقنامه عربستان و کویت در میدان گازی آرش بدون در نظر گرفتن ایران
در حالی که پیش از این مقامات ایرانی نسبت به همکاری عربستان و کویت برای توسعه دوجانبه میدان گازی مشترک «آرش» (الدره) واکنش نشان داده بودند، مقامات کویتی و سعودی تفاهم نامه ای را در این باره امضا کردند.
روزنامه الجریده کویت امروز (دوشنبه) نوشت: این تفاهم نامه دیروز (یکشنبه) بین شرکت «آرامکو» عربستان و شرکت «نفت الخلیج» کویت و با حضور «عبدالعزیز بن سلمان» وزیر انرژی عربستان و «بدر الملا» وزیر نفت کویت امضا شد.
بر اساس این گزارش، تفاهم نامه جدید در راستای اجرای یادداشت تفاهم امضا شده بین دو کشور در ۲۴ دسامبر ۲۰۱۹ و سرعت بخشیدن به مذاکرات بین نمایندگان دو کشور برای توافق بر سر سازوکار مستقیم و اجرای توسعه این میدان گازی است.
«خالد العتیبی» سرپرست شرکت نفت «خلیج» کویت گفت که برنامه مشترک توسعه میدان آرش با هدف تولید مقادیری گاز معادل یک میلیارد متر مکعب در روز و ۸۴ هزار بشکه گاز مایع شده (ال پی جی) است.
به گفته وی، این یادداشت تفاهم شامل مراحل توسعه میدان آرش متعاقب اجرای موارد مندرج در صورتجلسه دو وزیر، ارزیابی دوباره و تکمیل مطالعات مهندسی پروژه و تشکیل تیم فنی تخصصی برای اجرای آن است.
پیش از این نیز در مارس گذشته عربستان و کویت سند توسعه میدان گازی آرش را امضا کرده و تمایل خود را برای تفاهم با تهران در زمینه مسائل این میدان گازی اعلام کردند، به گونهای که به منافع آنها لطمهای وارد نشود.
وزرای نفت عربستان و برق، آب و انرژیهای تجدیدپذیر کویت بر اساس یادداشت تفاهم امضا شده در شهر کویت در ۲۴ دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی و طی صورتجلسه ای که در ۲۱ مارس ۲۰۲۲ میلادی به امضا رسید، برای تسریع در بهره برداری از میدان گازی «آرش» (الدره) واقع در منطقه آبی تقسیم شده موافقت کردند.
وزارت خارجه عربستان پس از امضای این یادداشت تفاهم ادعا کرده بود که در این پیوند، پیش از این عربستان و کویت از جمهوری اسلامی ایران برای مذاکره جهت تعیین مرز شرقی منطقه آبی تقسیم شده دعوت کرده بودند که به این درخواستها پاسخی داده نشد.
این وزارتخانه گفته بود که عربستان و کویت به عنوان یکی از طرفهای مذاکره کننده، بار دیگر از جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری این مذاکرات دعوت میکنند.
پیشتر، «احمد ناصر الاحمد الصباح» وزیر خارجه کویت در جریان کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای فرانسوی خود «ژان ایو لودریان» گفت که میدان گازی الدره، موضع سه جانبه میان این کشور، عربستان و ایران است.
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان، هشتم فروردین سال ۱۴۰۱ در واکنش به توافق اعلام شده جدید میان عربستان سعودی و کویت در خصوص میدان مشترک گازی آرش تاکید کرد که حق ایران برای بهره برداری از این میدان مشترک گازی محفوظ است.
سعید خطیب زاده افزود: میدان گازی آرش یک میدان مشترک بین کشورهای ایران، کویت و عربستان سعودی است و بخشهایی از آن در محدوده آب های تعیین حدود نشده بین ایران و کویت قرار دارد.
ذخیره گاز این میدان که در اواخر دهه۱۹۶۰ کشف شد، حدود ۲۲۰ میلیارد متر مکعب برآورد شده است.
امضای توافق جامع مشترک اقتصادی میان اسرائیل و امارات
وزیر بازرگانی خارجی امارات و وزیر اقتصاد رژیم صهیونیستی توافق جامع مشارکت اقتصادی امضا کردند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، ثانی بن احمد الزیودی، وزیر بازرگانی خارجی امارات عربی متحده در توئیتر اعلام کرد: امارات و اسرائیل توافق جامع مشارکت اقتصادی امضا کردند.
وی در این توئیت تصاویری از مراسم امضای قرارداد در هتلی در قدس را نیز به اشتراک گذاشت.
در مراسم امضای این توافق، الزیودی و اورنا باربیوای، وزیر اقتصاد اسرائیل حضور داشتند.
الزیودی در این پیام تصریح کرد: با امضای این پیمان تجاری، تعرفه مالیات ۹۶ درصدی کالاهای مبادلهشده میان دو طرف حذف یا کاهش مییابد.
وی با بیان اینکه تجارت خارجی غیرنفتی امارات با اسرائیل در ۹ ماهه سال جاری با ۱۱۴ درصد افزایش به ۲ میلیارد دلار رسیده است، تاکید کرد: توافق مذکور، با ایجاد فرصتهایی در بخشهای کلیدی چون فناوری پیشرفته، انرژیهای تجدیدپذیر، و امنیت غذایی، موجب تسریع پیشرفتها خواهد شد.