بین الملل تابناک: اعلام تحریمهای جدید آمریکا علیه اشخاص و نهادهای ایرانی، تقابل هوایی جنگندههای ترکیه و یونان بر فراز دریای «اژه»، خارج شدن توافق هستهای با ایران از دستورکار آمریکا، اعلام تشکیل کابینه نتانیاهو و واکنش «گوترش» به منع حضور زنان در دانشگاهها توسط طالبان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اعلام تحریم های جدید آمریکا علیه اشخاص و نهادهای ایرانی
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد، نام پنج مقام نظامی ایران و یک شرکت مرتبط با نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران را در فهرست تحریمها قرار داده است.
«حسن حسنزاده»، فرمانده سپاه محمد رسولالله تهران، «سید صادق حسینی»، فرمانده سپاه بیتالمقدس کردستان، «حسین معروفی»، معاون هماهنگکننده سازمان بسیج، «مسلم معین»، مسئول قرارگاه فضای مجازی بسیج و «محمد جعفر منتظری»، دادستان کل جمهوری اسلامی ایران در این فهرست قرار گرفتهاند.
خزانهداری آمریکا همچنین اعلام کرده، شرکت «ایمن صنعت زمان فرا» نیز به دلیل ارتباط با نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران به فهرست سیاه تحریمها اضافه شده است.
در بیانیه خزانهداری آمریکا آمده است، اقدام امروز مقامهای ارشدی را هدف قرار گرفته که «فرایند رسیدگی به جرایم معترضان» و همچنین «سرکوب خشن و بازداشت» آنها را به عهده داشتهاند؛ این تحریمها بخشی از کارزار فشار حداکثری آمریکاست که از دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا آغاز شده و در دولت جو بایدن نیز ادامه پیدا کرده است.
آمریکا حدود یک ماه پیش هم سیزده شرکت را که ادعا شده در تسهیل فروش صدها میلیون دلار محصولات نفتی و پتروشیمی ایران به خریدارانی در شرق آسیا نقش داشتهاند، در فهرست تحریم قرار داده بود.
تقابل هوایی جنگنده های ترکیه و یونان بر فراز دریای «اژه»
روز چهارشنبه، وزارت دفاع یونان اعلام کرد که در این روز، پروازهای غیرمجاز هواپیماهای نظامی ترکیه بر فراز شرق دریای اژه ادامه یافت.
به نوشته وبگاه «کاثیمرینی» دو فروند جنگنده «اف-۱۶» ترکیه پنج پرواز بر فراز شرق دریای اژه انجام دادند. این جنگندهها در ارتفاع ۲۶ تا ۲۹ هزار پایی پرواز کردند.
وزارت دفاع یونان اعلام کرد، این جنگندهها توسط جنگندههای یونانی مطابق با قوانین بینالمللی درگیری شناسایی و رهگیری شدند. روز چهارشنبه یک هواپیمای بدون سرنشین ترکیه نیز بر فراز جزیره «کیناروس» پرواز کرد.
دولت ترکیه یونان را به استقرار تسلیحات در جزایر دریای اژه ـ که وضعیت غیرنظامی طبق معاهده لوزان را نقض میکند ـ متهم کرده است. علاوه بر این، آنکارا و آتن نمیتوانند درباره تعیین حدود مناطق دریایی به توافق برسند و ترکیه، یونان را به نقض حقوق اقلیت اتباع ترکیهای متهم میکند.
این دو کشور همسایه به دلیل ترس از هم به شدت در حال تقویت توان نظامی خود برای یک درگیری محتمل هستند.
در تازه ترین تنش بین دو کشور، رئیس جمهور ترکیه گفته است که برد موشک بالستیک جدید تایفون ترکیه به ۱۰۰۰ کیلومتر میرسد.
روز دوشنبه «رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه گفت: «برد موشک تایفون را ۵۶۰ کیلومتر اعلام کردند، اما ما حتی ۵۶۰ را هم کافی نمیدانیم. چند روز قبل جلسه داشتم، پرسیدم وضعیت نهایی چگونه است. آنها گفتند برد تایفون بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر میرسد.»
رئیس جمهور ترکیه افزود که یونان باید از چنین تحولات فناوری در ترکیه ترس داشته باشد.
ترکیه موشک تایفون را اکتبر سال جاری آزمایش کرد. منابع خبری در آن زمان نوشتند که مکان پرتاب این موشک نزدیک شهر «ریزه» در دریای سیاه نزدیک مرز با گرجستان بود و تا ساحل «سینوپ» پرواز کرد.
این در حالی است که رئیس ستاد کل ارتش یونان در هشدار به ترکیه اعلام کرده، هرکسی به فکر حمله باشد با قدرت آتش یونان مواجه خواهد شد.
خارج شدن توافق هسته ای با ایران از دستورکار آمریکا
شامگاه چهارشنبه، «جان کربی» سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، در گفتوگو با شبکه «الجزیره» به مسائل مختلفی از جمله مذاکرات رفع تحریمها پرداخت.
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نخست به سفر «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین به آمریکا اشاره کرد و گفت: «بایدن و زلنسکی درباره اوضاع میادین جنگ و کارهایی که واشنگتن از دستش برای کمک به اوکراین برمیآید، مورد بحث و بررسی قرار خواهند داد.»
جان کربی همچنین با تکرار ادعای ارسال پهپادهای ایرانی برای روسیه، افزود: «پس از آنکه پوتین استفاده از موشکهای کروز و پهپادهای ایرانی را آغاز کرد، پدافند هوایی چیزی است که اوکراینیها به آن نیازمندند.» کربی ادامه داد: «کمکهای ما به اوکراین با تغییر جریان جنگ و تغییر تاکتیک روسیه، تغییر کرده است.»
او در بخش دیگری بیان کرد: «ما افزایش همکاریها، گفتوگوها و تکامل چین و روسیه را ملاحظه کردهایم و آن را از نزدیک زیر نظر داریم.»
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید همچنین به مذاکرات رفع تحریمها اشاره کرد و با بیان اظهاراتی مداخلهجوایانه، افزود: «مذاکرات هستهای با ایران در دستور کار قرار ندارد و ما بر چگونگی تعامل نظام ایران با مردمش متمرکز شدهایم.»
این اظهارات در حالی بیان میشود که پیشتر و پس از انتشار ویدئویی از «جو بایدن» رئیسجمهور آمریکا ـ که حدود یک ماه پیش برجام را مرده میخواند ـ کاخ سفید اعلام کرد که احیای توافق هستهای با ایران «در حال حاضر تمرکز ما نیست.»
جان کربی پیشتر نیز در پاسخ به سؤالی درباره ویدئوی مذکور به خبرنگاران گفت: «در حال حاضر هیچ پیشرفتی در رابطه با توافق ایران در حال وقوع نیست. پیشرفتی در آینده نزدیک را پیشبینی نمیکنیم. این تمرکز ما نیست.»
اعلام تشکیل کابینه نتانیاهو
«بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر مکلف رژیم موقت صهیونیستی بامداد پنجشنبه اعلام کرد که کابینه خود را تشکیل داده است.
رسانههای صهیونیستی خبر دادند که نتانیاهو در تماس تلفنی رسمی با «اسحاق هرتزوگ» رئیس این رژیم، این مساله را اعلام کرده و کابینه جدید حداکثر تا دوم ژانویه ۲۰۲۳ تحلیف میشود.
طبق گزارشها، احزب تشکیلدهنده کابینه وی که همگی راستگرای افراطی هستند، شامل حزب «لیکود»، «شاس»، «صهیونیسم مذهبی» و «اتحاد یهودیت توراتی» میشود.
پیش از این، «آویگدور لیبرمن» وزیر دارایی کابینه فعلی رژیم کودککش صهیونیستی، گفته بود: «نتانیاهو دوستانشان مردم اسرائیل را به دو قوم تقسیم میکنند: کسانی که به ارتش میروند و مالیات میدهند و کسانی که در مدارس دینی مینشینند و از مالیاتها بهره میبرند.»
لیبرمن در اینباره اظهار داشت: «هر چیزی که در مذاکرات تشکیل کابینه اتفاق میافتد، متضمن تجزیه کابینه و تقسیم مردم به دو یا چند ملت است. آنچه نتانیاهو انجام میدهد، قربانی کردن اسرائیل و فراری دادن خود و حزبش از مخمصه قضایی است.»
روزنامه «یدیعوت آحارونوت» نیز گزارش داده بود، نتانیاهو در تلاش است قانونی را از طریق کنست صادر کند که گزینههای مورد نظرش را برای تصدی جایگاههای نظامی و امنیتی واجد شرایط نشان دهد.
نتانیاهو ۷۲ ساله، یک بار از ۱۸ ژوئن ۱۹۹۶ تا ششم ژوئیه ۱۹۹۹ و بار دیگر از یکم آوریل ۲۰۰۹ تا ۱۳ ژوئن ۲۰۲۱ نخستوزیر رژیم صهیونیستی بود. ائتلاف راستگرا به رهبری «بنیامین نتانیاهو» در انتخابات اخیر این رژیم در دهم آبان توانست با بدست آوردن ۶۴ کرسی، اکثریت کرسیهای کنست که ۱۲۰ کرسی را دارد از آن خود کند.
واکنش «گوترش» به منع حضور زنان در دانشگاهها توسط طالبان
«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد امروز چهارشنبه در بیانیه ای منع تحصیل دانشجویان دختر از سوی طالبان را برای آینده افغانستان مخرب توصیف کرد.
بر اساس اعلام این خبرگزاری، در این بیانیه آمده است که محرومیت دختران از تحصیل نه تنها حقوق برابر زنان و دختران را نقض می کند، بلکه تأثیر مخربی بر آینده افغانستان خواهد داشت.
«آنتونیو گوترش» در ادامه از گروه طالبان خواسته است تا دسترسی برابر به آموزش را در تمام سطوح برای زنان و دختران تضمین کند.
بر اساس دستوری که دیروز سه شنبه به تمامی دانشگاه های دولتی و آزاد افغانستان ابلاغ شده، تحصیل زنان در مقاطع آموزش عالی تا اطلاع ثانوی تعلیق شد.
در این ابلاغیه که وزیر آموزش عالی طالبان آن را امضا کرده، اطلاعیه مذکور با فوریت اجرا به دست تمام موسسات آموزش عالی افغانستان رسیده است.
این اقدام در حالی است که اوایل سال جاری و ساعاتی پس از بازگشایی مدارس راهنمایی به روی دختران افغان برای نخستین بار از آگوست ۲۰۲۱، طالبان این مدارس را تعطیل کرد.