بین الملل تابناک: تظاهرات گسترده در «قره باغ» علیه جمهوری آذربایجان، استقرار موشکهای بالستیک هند در مرز چین و پاکستان، توافق داخلی در اسرائیل برای عادی سازی روابط با عربستان، درخواست آلمان برای واکنش جهانی در برابر تصمیم طالبان درباره زنان و رزمایش تهاجمی چین در اطراف تایوان، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
تظاهرات گسترده در «قره باغ» علیه جمهوری آذربایجان
روز یکشنبه، هزاران تن در شهر«استپاناکرت» مرکز قره باغ کوهستانی تظاهرات کردند و از جمهوری آذربایجان خواستند که مسیر «لاچین»، تنها جادهای که قره باغ کوهستانی را به ارمنستان متصل می کند، باز کند.
به گزارش وبگاه «رادیو اروپای آزاد»، سران سیاسی قره باغ که این تظاهرات را سازماندهی کردند، هنگام سخنرانی در جمع پرشمار مردم به کمبود جدی مواد غذایی، دارو و سایر کالاهای اساسی اشاره کردند.
آنها مداخله فوری جامعه جهانی در مواجهه با آنچه آنها تلاشهای جمهوری آذربایجان برای بیرون راندن ارامنه از قره باغ میدانند، تقاضا کردند.
«روبن واردانیان» از مقامات ارشد قره باغ گفت: «من اینجا هستم، میجنگم و اینجا را ترک نخواهم کرد. ما باید با قدرت جمعی خود مخالفت کرده و با آنها مقابله کنیم.»
اعتراض قره باغ در بحبوحه آنچه به نظر می رسد، فشار بین المللی فزاینده ای بر آذربایجان اعمال می شود، رخ داد. در همین رابطه، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه جمعه گذشته در تماس تلفنی با «الهام علی اف» رئیس جمهور جمهوری آذربایجان از باکو خواست تا اجازه حرکت آزاد در مسیر لاچین را بدهد، در حالی که علی اف روز شنبه در سخنرانی خود در باکو گفت، در برابر فشارهای بینالمللی سر فرود نمی آورد.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان روز یکشنبه به تصمیم دادگاه حقوق بشر اروپا درباره اقدامات صورت گرفته در ارتباط با مسیر «لاچین» واکنش نشان داد.
وزارت خارجه آذربایجان در این بیانیه اعلام کرد، همه خودروها در مسیر جاده لاچین بدون هیچ مانعی حرکت میکنند.
این وزارتخانه مدعی شد که عبور کمکهای بشردوستانه و پزشکی در مسیر لاچین امکان پذیر است و فیلمهای ویدئویی منتشره در رسانههای مختلف نشان داد که کمیته بینالمللی صلیب سرخ و خودروهای امدادی ارمنستان، آزادانه و ایمن از جاده لاچین عبور میکنند.
وزارت خارجه جمهوری آذربایجان همچنین نسبت به استفاده ارمنستان از مسیر لاچین برای انتقال مینهای ضد نفر ابراز نگرانی کرده است. باکو مدعی شده که مینگذاری عمدی توسط ارمنستان منجر به افزایش تعداد قربانیان مین در جمهوری آذربایجان شد.
این وزارتخانه اطمینان داده که جمهوری آذربایجان قصد ندارد پایبندی به تعهدات حقوقی بینالمللی خود را متوقف کند.
استقرار موشکهای بالستیک هند در مرز چین و پاکستان
روز یکشنبه، وزارت دفاع هند از استقرار موشکهای بالستیک «پرالی» در مرزهای چین و پاکستان خبر داد.
به گزارش منابع خبری، هند قصد دارد ۱۲۰ تیر موشک بالستیک پرالی در امتداد مرزهای چین و پاکستان مستقر کند. موشکهای بالستیک پرالی میتوانند اهدافی را از ۱۵۰ تا ۵۰۰ کیلومتر هدف قرار دهند و رهگیری آنها توسط موشکهای رهگیر دشوار است.
این در حالی است که هم اکنون ارتش چین یک یگان موشکی اختصاصی دارد. چین و پاکستان دو رقیب و همسایه هند تاکنون واکنشی از خود در این زمینه نشان ندادهاند.
هند به تازگی نیز یک موشک بالستیک قدرتمند با برد بیش از ۷ هزار کیلومتر آزمایش کرد. چند روز پس از آزمایشهای موفقیتآمیز موشک بالستیک «آگنی-۵» با قابلیت حمل کلاهک اتمی، منابع آگاه اعلام کردند که برد این موشک قدرتمند بیش از ۷۰۰۰ کیلومتر است.
منابعی در وزارت دفاع هند گفتند که سازمان تحقیق و توسعه دفاعی توانسته وزن موشک آگنی-۵ را با جایگزینی مواد کامپوزیتی کاهش دهد. برنامه تسلیحات اتمی هند عمدتاً برای بازدارندگی برابر دشمنان خود از جمله چین و پاکستان است. به گفته منابع آگاه، هند توانایی حمله دوم را تقویت کرده و همچنین در حال کار بر روی توسعه یک موشک بالستیک با پرتاب از زیردریایی است.
از آن سو نیز پاکستان در حال تقویت توان موشکی و هوایی خود است و به تازگی آمریکا از تجهیز جنگندههای «اف-۱۶» نیروی هوایی پاکستان خبر داده است. این اقدام با خشم مقامات هندی مواجه شده است.
توافق داخلی در اسرائیل برای عادی سازی روابط با عربستان
گزارشها حاکی است که یک توافق ضمنی بین اعضای دولت جدید رژیم صهیونیستی برای باز گذاشتن درهای عادی سازی روابط تلآویو با عربستان سعودی وجود دارد.
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در گزارشی اعلام کرد، موازی توافقهای ائتلافی یک توافق ضمنی در پشت پرده بین اعضای دولت جدید رژیم صهیونیستی منعقد شد و درست زمانی که توافقهای ائتلافی بر اجرای سیاستهای راستگرای افراطی همچون الحاق اراضی در کرانه باختری، تشدید قواعد درگیری و درخواست برای تغییر وضعیت مسجدالاقصی تاکید دارند، این توافق ضمنی موازی همه این اقدامات را متوقف کرده و موجب عقب نشینی از ایدئولوژی راستگرا میشود.
طبق این گزارش، این توافق ضمنی به بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر مکلف رژیم صهیونیستی اجازه میدهد توافقنامههای ابراهیم را گسترش داده و به یک توافق تاریخی با عربستان دست پیدا کند.
شبکه ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی اعلام کرد که انگیزه پشت این توافق آن است که تلاشهای نتانیاهو برای دستیابی به اهدافش در صلح با عربستان به ثمر بنشیند.
این شبکه به نقل از منابعی اعلام کرد، حتی راستگراترین اعضای دولت جدید رژیم صهیونیستی یعنی ایتامار بن گویر، رئیس حزب قدرت یهود و بتسلئیل اسموتریچ، رئیس حزب صهیونیسم دینی هم وضعیت را درک میکنند و آماده هستند تا به بودجهای برای بهبود اوضاع شهرک نشینان سنده کرده و از رویای نصب پرچم رژیم صهیونیستی در حرم قدسی و الحاق کرانه باختری دست بکشند و به نتانیاهو در پیشبرد روابط با عربستان کمک کنند.
این شبکه اعلام کرد، توافق با عربستان یکی از اهداف اصلی نتانیاهو و از برنامههای کارزار انتخاباتی او بود. مخصوصا که توافقنامههای ابراهیم را هم خود او رهبری کرده است.
در این گزارش به نقل از افراد نزدیک به نتانیاهو آمده که او نسبت به فرصتهای دستیابی به چنین توافقی بسیار خوشبین است.
درخواست آلمان برای واکنش جهانی در برابر تصمیم طالبان درباره زنان
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان به طالبان درباره تعلیق فعالیت زنان در سازمانهای مردمنهاد محلی و بینالمللی هشدار داد و خواستار واکنش روشن جامعه بینالمللی در قبال این تصمیم شد.
به گزارش دویچه وله، بائربوک یکشنبه در توئیتی نوشت: ما اجازه نمیدهیم که طالبان کمکهای بشردوستانه را به بازیچهای برای زنستیزی خود تبدیل کند. آنها نیمی از جمعیت کشور را از حقوق اساسی محروم و اصول بشردوستانه را نقض و نیازهای حیاتی مردم را با مخاطره مواجه کردهاند.
وی افزود: کسانی که زنان و دختران جوان را از کار، آموزش و زندگی عمومی محروم میکنند، فقط کشورشان را به نابودی میکشانند. تبعیض جنسیتی میتواند جنایت علیه بشریت قلمداد شود.
بائربوک همچنین خواستار «واکنش روشن جامعه بینالمللی» درباره تصمیم طالبان شد.
طالبان روز شنبه به سازمانهای غیردولتی داخلی و بینالمللی در افغانستان دستور داد که از حضور کارمندان زن در محل کار تا اطلاع ثانوی جلوگیری کنند.
سازمان ملل در بیانیهای اعلام کرد که از ممنوعیت حضور و ادامه فعالیت کارمندان زن در سازمانهای غیردولتی «عمیقاً نگران» است.
جوسپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز از طالبان خواست در راستای تعهد به قوانین حقوق بشری بینالمللی و اصول انسانی این تصمیم را لغو کند.
در همین حال، سازمانهای «کودکان را نجات دهید»، «کمیته نجات بینالمللی»، «شورای نروژی پناهجویان» و آژانس CARE فعالیت خود را در افغانستان به حالت تعلیق درآورده و اعلام کردند: ما نمیتوانیم بدون کارکنان زن به زنان و کودکان و مردان افغانستان کمک کنیم.
رزمایش تهاجمی چین در اطراف تایوان
چین اعلام کرد که در واکنش به اقدامات تحریکآمیز تایپه و واشنگتن روز یکشنبه «رزمایش تهاجمی» در دریا و حریم هوایی نزدیک تایوان انجام داد.
به گزارش رویترز، «فرماندهی میدان شرقی در ارتش آزادیبخش خلق چین» در بیانیه کوتاهی اعلام کرد که «گشت زنیهای آمادهباش رزمی و رزمایشهای تهاجمی» در اطراف تایوان انجام داده است اما اشارهای به محل دقیق آن نکرد.
این بیانیه افزود: این پاسخی قاطع به تنشآفرینیهای اخیر و اقدامات تحریکآمیز آمریکا و تایوان است. نیروهای میدانی همه اقدامات لازم را برای دفاع راسخ از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی به کار خواهند بست. این در حالی است که تایوان، چین را به نابودی صلح منطقهای و ترساندن مردم تایوان متهم کرد.
وزارت دفاع تایوان گفت که اقدامات چین «بار دیگر ذهنیت پکن مبنی بر تلاش برای حل اختلافات از طریق نابودی صلح و ثبات منطقهای را نشان داد.»
چین، تایوان را بخشی از خاک خود میداند و پس از سفر ماه اگوست نانسی پلوسی رئیس وقت مجلس نمایندگان آمریکا به تایوان رزمایشهای متعددی در اطراف این جزیره برگزار کرده است.
در همین حال، وزارت خارجه چین روز یکشنبه به بودجه نظامی سال آینده آمریکا که در آن کمکهای نظامی به تایوان افزایش یافته، واکنش شدیدی نشان داد و «مخالفت قاطعانه» خود را اعلام کرد.
وزارت خارجه چین بر این باور است که افزایش این کمکها میتواند موجبات بروز آسیبهای جدی به صلح و ثبات تنگه تایوان را فراهم آورد.
«وانگ یی» وزیر امور خارجه در تازه ترین گفتوگوی تلفنی با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود تاکید کرد که واشنگتن باید دست از قلدری بردارد و مانع توسعه چین نشود.
وانگ افزود: واشنگتن باید به نگرانیهای مشروع پکن توجه داشته باشد، از فشار برای جلوگیری از توسعه چین دست بردارد و مدام خطوط قرمز چین را به چالش نکشد.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.