بین الملل تابناک: دیدار امیرعبداللهیان با اردوغان در آنکارا، واکنش شدیداللحن رهبر مخالفان کره جنوبی به اظهارات ضد ایرانی رئیس جمهور، دیدار اعضای جبهه پنجشیر با مقامات آمریکایی، اظهارات ضد ایرانی وزیران خارجه انگلیس و آمریکا و هشدار چین دربره بازگشت به دوران جنگ سرد، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
دیدار امیرعبداللهیان با اردوغان در آنکارا
حسین امیر عبدالهیان، وزیر امور خارجه کشورمان که در آنکاراست، عصر روز سهشنبه ۲۷ دی ماه با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیدار و گفتوگو کرد.
در این دیدار، طرفین در خصوص سفر آتی رئیس جمهور اسلامی ایران به ترکیه، ضمن تأکید بر اهمیت این دیدار، اعلام آمادگی کردند در خلال این سفر هشتمین نشست کمیسیون عالی روابط دو کشور نیز برگزار شود.
وزیر امور خارجه کشورمان، آمادگی جمهوری اسلامی ایران برای تلاش در راستای دستیابی به سقف هدفگذاری تجارت دوجانبه را اعلام و رئیس جمهور ترکیه نیز ضمن اعلام آمادگی برای ارتقای روابط دوجانبه دو کشور همسایه، ابراز امیدواری کرد در آینده نزدیک میزبان رئیس جمهور کشورمان در ترکیه باشد.
در این دیدار طرفین بر اهمیت برگزاری نشستهای ٣+٣ در خصوص مسائل قفقاز، نشست سه جانبه ایران، عراق و ترکیه و همچنین سه جانبه ایران ترکیه و جمهوری آذربایجان تاکید کردند.
وزیر امور خارجه کشورمان ضمن ابراز خرسندی از آغاز روند فیمابین ترکیه و سوریه، ابراز امیدواری کرد که این روند به صلح و ثبات بین دو کشور بینجامد.
رئیس جمهور ترکیه روابط تهران و آنکارا را مهم و ممتاز خواند و ضمن اشاره به اهمیت نقش ایران در گفتوگوهای روند آستانه، تأکید کرد: یقینا ایران میتواند به رویکردهای جدید کمک مؤثر کند.
همکاریهای دو کشور در زمینه انرژی، حمل و نقل، فرهنگ، گردشگری، تجارت، علم و فناوری و ارتباطات نیز از دیگر موارد مورد بررسی در دیدار امیرعبداللهیان و رئیس جمهور ترکیه بود که در آن تأکید شد برای دو ملت و دو دولت در خصوص توسعه سطح همکاری در زمینههای مذکور هیچ محدودیتی وجود ندارد.
واکنش شدیداللحن رهبر مخالفان کره جنوبی به اظهارات ضد ایرانی رئیس جمهور
«لی جائه-میونگ» رهبر حزب اپوزیسیون دموکراتیک کره جنوبی امروز (چهارشنبه) اظهارات خصمانه اخیر «یون سوک یئول» رئیسجمهور کره جنوبی علیه جمهوری اسلامی متعصبانه و بدون در نظر گرفتن جوانب امر بوده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری یونهاپ، رهبر حزب دموکراتیک کره جنوبی، با انتقاد از رئیسجمهور کره جنوبی تصریح کرد، اظهارات اخیر وی در مورد نامیدن ایران به عنوان «دشمن» امارات عربی متحده عربی، «تک بُعدی» و «مغرضانه» است.
بر اساس این گزارش، یون اوایل هفته اظهاراتی علیه ایران مطرح کرد و در جریان دیدار با نظامیان کره جنوبی مستقر در امارات عربی متحده، روابط امارات و ایران را با روابط کره جنوبی و کره شمالی مقایسه کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی نیز دوشنبه ۲۶ دی ماه به اظهارات رئیس جمهور کره جنوبی در امارات عربی متحده واکنش نشان داد و گفت: وزارت امور خارجه در حال بررسی و پیگیری اظهارات دخالت آمیز رئیس جمهور کره جنوبی درباره روابط جمهوری اسلامی ایران و امارات عربی متحده به عنوان دو کشور همسایه و دوست است.
رهبر حزب اصلی مخالفان کره جنوبی در نشست شورای عالی این حزب، این رخداد را شبیه یک «فاجعه دیپلماتیک» توصیف کرد و گفت: «واقعاً مایه تأسف است که او نمیتواند اساسیترین قضاوت را انجام دهد.»
وی ضمن آنکه از رئیسجمهور کره جنوبی خواست تا درک درستی از دیپلماسی و امنیت داشته باشد، ادامه داد: «با یک دیپلماسی تک سلولی و مغرضانه درباره مفهوم "دشمن دوست من، دشمن من است" نمیتوان از مردم و منافع ملی محافظت کرد.»
لی تصریح کرد: «این اظهارات بدون فکر و اشتباه»، امارات را در موقعیت دشواری قرار داد و ایران را تحریک کرد و ممکن است که تأثیر منفی بر ساکنان کره جنوبی در کشور امارات و همچنین کشتیهای کره جنوبی که از تنگه هرمز عبور میکنند، بگذارد.
اتهامزنی «یون سوک یول» رئیس جمهور کره جنوبی به جمهوری اسلامی ایران حین سفرش به امارات عربی متحده، وزارت خارجه سئول را برای لاپوشانی آن به دردسر انداخت.
یک مسئول در وزارت خارجه کره جنوبی بامداد سهشنبه در تلاش برای آنچه «رفع هرگونه سوءتفاهم» حول اظهارات یون علیه ایران توصیف شده، مدعی شد این اظهارات حین تشویق نظامیان سئول و برای توضیح وضعیت امنیتی پیچیده منطقه بیان شده است.
وزارت خارجه کره جنوبی تأکید کرد، تعهد سئول به روابط با ایران همچنان قاطعانه مانده است.
رئیس جمهور کره جنوبی شامگاه دوشنبه طی سخنرانی برای نظامیان این کشور در امارات ادعا کرد: «امنیت کشور برادر ما امنیت ماست. دشمن امارات و بزرگترین تهدید علیه آن، ایران است و دشمن ما کره شمالی است... ما با امارات در وضعیت مشابهی قرار داریم.»
دیدار اعضای جبهه پنجشیر با مقامات آمریکایی
«صبغتالله احمدی»، سخنگوی جبهه پنجشیر اعلام کرد که یک هیأت از مسئولان ارشد نهادهای فکری آمریکا با اعضای این جبهه دیدار کردهاند.
احمدی دوشنبه شب (۲۶ دی) در توییتی نوشته است که این دیدار روز جمعه (۲۳ دی) انجام شده و دو طرف در مورد اوضاع جاری افغانستان و راههای بیرونرفت از بحران کنونی کشور تبادل نظر کردند.
به گفته احمدی، جلوگیری از بدتر شدن اوضاع و چگونگی تاثیر نقش آمریکا از دیگر محورهای بحث دو طرف در این دیدار بوده است؛ وی در مورد مکان این دیدار چیزی ننوشته است.
این درحالی است که یک هیأت از مرکز امنیت جدید آمریکا (CNAS) در بیستم دی در سفری به ترکیه، با شماری از چهرههای سیاسی افغانستان در ترکیه نیز دیدار کرده بود.
سرپرستی این هیأت امریکایی را ریچارد فونتن، مدیر اجرایی مرکز امنیت جدید امریکا بر عهده دارد و قرار است در روزهای نزدیک به شماری از کشورهای منطقه نیز سفر کند.
اظهارات ضد ایرانی وزرای خارجه انگلیس و آمریکا
«آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا و «جیمز کلورلی»، وزیر امور خارجه انگلیس، بامداد چهارشنبه در یک نشست خبری مشترک به تکرار ادعاها علیه ایران پرداختند.
آنتونی بلینکن در این نشست خبری گفت: «ما در محکوم کردن اعدام علیرضا اکبری، شهروند دو تابعیتی انگلیسی-ایرانی که اقدامی سیاسی و غیرمنصفانه بود، کنار دولت بریتانیا ایستادهایم. این الگوی دیگری از سوءرفتارهای ایران شامل بازداشت، شکنجه، اعترافات نادرست و اعدامهای ناعادلانه است.»
چند روز پیش، رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در پیامی توییتری به اعدام علیرضا اکبری که در ایران به جاسوسی برای سرویس اطلاعات مخفی لندن متهم و مجرم شناخته شده بود، واکنش نشان داد.
رابرت مالی روز ۲۴ دیماه در توییتر نوشت: «از اعدام علیرضا اکبری، شهروند ایرانی-انگلیسی وحشت کردم. بازداشتهای ناعادلانه جمهوری اسلامی، اعترافهای اجباری، محاکمههای ساختگی و اعدامها با انگیزههای سیاسی باید پایان یابد.»
قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران چند روز پیش در بیانیهای اعلام کرد که علیرضا اکبری به جرم فساد فیالارض و اقدام گسترده علیه امنیت داخلی و خارجی کشور به اعدام محکوم شده بود.
جیمز کلورلی در این نشست خبری ادعاها درباره اینکه جمهوری اسلامی ایران پهپادهایی را برای استفاده در جنگ اوکراین در اختیار روسیه قرار داده تکرار کرد.
او گفت: «ایران اکنون پا را فراتر گذاشته و پهپادهایی را در اختیار روسیه قرار داده که از آنها برای کشتن غیرنظامیان در اوکراین استفاده میشود.»
او همچنین در ادامه مدعی شد: «تهدید دیگر برای صلح و امنیت بینالمللی از برنامه هستهای ایران ناشی میشود که هیچگاه پیشرفتهتر از این نبوده است. آمریکا و انگلیس مصمم هستند که ایران هرگز نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.»
هشدار چین درباره بازگشت به دوران جنگ سرد
لیو هی، معاون نخست وزیر چین در مجمع داوس در مورد خطرات ناشی از دستهبندی دوباره جهان در قالب بلوکهای سیاسی و استراتژیک رقیب و بازگشت دوباره به دوران جنگ سرد در قرن بیستم هشدار داد.
به گزارش اسپوتنیک، معاون نخست وزیر چین، سهشنبه در سخنرانی خود در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس اظهار کرد: اقتصاد سوسیالیستی بازار چین برای تجارت باز است و اکنون و پس از پشت سر نهادن پر فراز و نشیب سال ۲۰۲۲، دوباره به روال سابق خود بازخواهد گشت.
لیو در مورد خطرات ناشی از دستهبندی دوباره جهان در قالب بلوکهای سیاسی و استراتژیک رقیب و بازگشت مجدد به دوران جنگ سرد در قرن بیستم هشدار داد و گفت: ما باید ذهنیت جنگ سرد را کنار بگذاریم، تلاش کنیم جامعهای با آیندهای مشترک برای بشر بسازیم و دست به دست هم دهیم تا برای چالشهای جهانی پاسخ پیدا کنیم.
وی افزود: ما مطمئنیم در سال ۲۰۲۳ رشد اقتصادی چین به احتمال زیاد به روند عادی خود باز خواهد گشت و شاهد بهبود قابل توجهی خواهد بود.
لیو خاطرنشان کرد: زندگی در چین به حالت عادی بازگشته است. اکنون تمرکز ما روی درمان سالمندان است و منابع کافی برای انجام این کار داریم.
به نوشته اسپوتنیک تا دسامبر ۲۰۲۲، چین نزدیک به سه سال را تحت یک برنامه سختگیرانه کنترل شیوع کووید-۱۹ با قرنطینه، شبکههای پشتیبانی برای جمعیت قرنطینه شده و آزمایش در مقیاس گسترده برای شناسایی همه موارد احتمالی سپری کرده بود.
در حالی که این سیاست به محافظت از جمعیت و اقتصاد چین برای چندین سال در برابر خسارات ناشی همهگیری کرونا که در سایر نقاط جهان ظهور یافت، کمک کرد، ورود نوع بسیار عفونی ویروس اُمیکرون در اواخر سال ۲۰۲۱، پکن را در مسیر قرنطینههای بدون وقفه قرار داد که هم بودجه دولت و هم صبر مردم را آزمایش کرد و نهایتا به اعتراضات در دسامبر ۲۰۲۲ رسید.
اسپوتنیک نوشت، قرنطینهها، برنامه ریزان اقتصادی چین را مجبور کرد تا بارها در انتظارات رشد خود تجدید نظر کنند. دادههای اقتصادی منتشر شده در روز سهشنبه نشان داد، تولید ناخالص داخلی چین در سال گذشته، تنها ۲.۹ درصد رشد داشته است، در حالی که پکن انتظار رشد ۵.۵ درصدی را در سر میپروراند.