بین الملل تابناک: حمله موشکی به پایگاه ترکیه در اعزاز سوریه، موضع گیری آلمان درباره موانع حقوقی اعلام سپاه به عنوان سازمان تروریستی، جریمه یک میلیون دلاری ترامپ با شکایت هیلاری کلینتون، مخالفت آمریکا با عادی سازی روابط ترکیه و سوریه و حمله شدیداللحن اردوغان به انگلیس، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله موشکی به پایگاه ترکیه در اعزاز سوریه
منابع سوری از حمله موشکی به پایگاه ترکیه در شمال شهر اعزاز خبر دادند.
به گزارش شبکه خبری المیادین، منابع سوری اعلام کردند: نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) مرکز شهر اعزاز و پایگاه ترکیه در این شهر را با موشکهای گراد آماج قرار دادند.
این حملات مرکز پلیس شورشیان سوری مورد حمایت ترکیه را هدف قرار داد که منجر به زخمی شدن چند تن شد. نیروهای سوریه دموکراتیک، شهر مارع در جنوب اعزاز را نیز هدف حملات موشکی قرار دادند.
به گفته منابع در شهر اعزاز در حومه شمالی حلب، درگیریهایی نیز میان گروههای مسلح رخ داد که به کشته شدن سه فرد مسلح منجر شد.
سیزدهم ژانویه درگیریها در حومه شمالی حلب افزایش یافت. نیروهای ترکیه با توپخانه روستاهایی را در حومه شمالی حلب و عین العرب هدف قرار دادند.
پیش از آن نیز نیروهای سوریه دموکراتیک پایگاه حزوان در شهر الباب را هدف قرار دادند که منجر به کشته و زخمی شدن چند تن از سربازان ترکیه شده بود.
موضع گیری آلمان درباره موانع حقوقی اعلام سپاه به عنوان سازمان تروریستی
روز جمعه، وزارت خارجه آلمان ضمن اشاره به اینکه ایده قرار گرفتن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست «سازمانهای تروریستی» اتحادیه اروپا منتفی نیست، موانع حقوقی در این مسیر را یادآوری کرد.
کریستوفر برگر، سخنگوی وزارت خارجه آلمان در یک نشست خبری در برلین گفت: «موضع ما این است که چنین اقدامی از لحاظ سیاسی با عقل جور درمیآید و وزیر خارجهمان چندین بار این موضوع را مورد تأکید قرار داده است.»
وی اضافه کرد: «با وجود این ما همیشه این را خاطرنشان کردهایم که قرار گرفتن در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا، نه تنها با موانع سیاسی بلکه با موانع حقوقی روبه روست.»
اظهارات سخنگوی دستگاه دیپلماسی آلمان یک روز پس از آن مطرح شد که پارلمان اروپا با تصویب قطعنامهای، خواستار قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در فهرست سازمانهای «تروریستی» اتحادیه اروپا شد. مصوبات پارلمان اروپا الزامآور نیستند و تنها در حکم پیشنهاد به شورای اروپا به شمار میروند.
جریمه یک میلیون دلاری ترامپ با شکایت هیلاری کلینتون
یک دادگاه فدرال در آمریکا دونالد ترامپ و یکی از وکلایش را به پرداخت نزدیک به یک میلیون دلار غرامت به هیلاری کلینتون محکوم کرد.
به گزارش وبسایت روزنامه گاردین، پیشتر هیلاری کلینتون، نامزد انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ آمریکا از دونالد ترامپ، رئیسجمهوری سابق این کشور شکایت کرد و خواستار دریافت غرامت یک میلیون دلاری برای هزینههای قضایی شد که در پرونده شکایت ترامپ از او برای توطئه ادعایی در انتخابات ۲۰۱۶ صرف کرده بود.
صدور حکم این پرونده نشان از تازهترین شکست حقوقی ترامپ دارد؛ شخصی که با سیلی از تحقیقات جنایی و مدنی مواجه است. بعضی از وکلای ترامپ هم به دلیل دفاع از او در دادگاه، تحقیق و بازجویی شدهاند.
در حکم ۴۶ صفحهای دادگاه ترامپ و وکیلش – که مبلغ جریمه آن ۹۳۷ و ۹۸۹ دلار است ـ آمده: ما با پروندهای مواجه هستیم که چه از نظر حقوقی و چه از نظر حقیقی، هرگز نباید ثبت میشد. این شکایت با سوءنیت و با هدفی نادرست ثبت شده است.
ترامپ در مارس ۲۰۲۲ هیلاری کلینتون و کمیته ملی حزب دموکرات را به همدستی با اداره تحقیقات فدرال آمریکا برای بدنام کردن ترامپ متهم کرد. ترامپ مدعی شد که آنها با ترسیم ارتباط دروغین میان این رئیسجمهوری سابق آمریکا و دولت روسیه، تلاش کردند در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ محبوبیت او را کاهش دهند.
در مقابل، وکلای کلینتون در پرونده شکایت خود نوشتند: یک دادستان منطقی، به هیچ وجه این پرونده (شکایت ترامپ از کلینتون) را تشکیل نمیداد، چه رسد به اینکه آن را پیگیری کند؛ آن هم بعد از آنکه چندین درخواست برای رها کردن این شکایت، نشان داد چه نقصهای اساسی و درمانناپذیری دارد.
آلینا هابا، وکیل ترامپ که به همراه ترامپ به پرداخت این جریمه یک میلیون دلاری محکوم شده، پیشتر شکایت کلینتون را دارای انگیزههای سیاسی دانسته و گفته بود: اینکه یک هفته مانده به انتخابات (میاندورهای کنگره آمریکا) تشکیل پرونده دادهاند، چیزی جز تلاشی ناچیز برای کسب امتیاز سیاسی نیست.
آمریکا در سال ۲۰۱۶ روسیه را به دخالت در انتخابات ریاستجمهوری آن سال برای شکست هیلاری کلینتون، نماینده حزب دموکرات و پیروزی دونالد ترامپ (از حزب جمهوریخواه) متهم نمود؛ حال آنکه روسیه این ادعا را رد کرد.
مخالفت آمریکا با عادی سازی روابط ترکیه و سوریه
سفیر آمریکا در ترکیه تصریح کرد که واشنگتن مخالف برقراری ارتباط آنکارا با دمشق و عادیسازی روابط است.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، جفری فلیک، سفیر آمریکا در ترکیه در اظهاراتی در جمع خبرنگاران در ارتباط با تحولات سیاسی در منطقه و روابط دو جانبه و همچنین پیرامون برقراری روابط بین آنکارا و دمشق پس از یازده سال گفت: برای یافتن پاسخ به پرسش های مرتبط، شما را به سوی دولت ترکیه راهنمایی میکنم. آمریکا با برقراری ارتباط و عادیسازی روابط با رژیم سوریه مخالف است.
وی با اشاره به رایزنیهای ترکیه و آمریکا درباره وضعیت امنیتی به ویژه در شمال شرق سوریه گفت: همواره در پی راهکارهایی برای همکاری با ترکیه به عنوان همپیمان هستیم. آنها (ترکیه) در مبارزه با داعش شریک مهم ما هستند؛ هم آنها و هم ما رویکردهای متفاوت را مطرح میکنیم؛ اما به طور کلی دارای ارتباطات مفید هستیم.
فلیک با اشاره به دیدار روز گذشته مولود چاووش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه با آنتونی بلینکن، همتای آمریکاییاش در واشنگتن دی.سی، گفت: بلینکن در این دیدار از تلاشهای ترکیه در زمینه توافق غلات دریای سیاه قدردانی کرد.
وی در رابطه با موضوع درخواست ترکیه برای خرید و مدرنیزه کردن جنگندههای اف ۱۶ از آمریکا و ارتباط آن با مساله عضویت سوئد و فنلاند در ناتو گفت: این موارد به هم ربطی ندارند. این را وزیر خارجه صراحتا اعلام کرد.
فلیک همچنین اظهار کرد که جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و دولت وی در مورد مساله اف-۱۶ از ترکیه حمایت میکنند.
او همچنین تصریح کرد: این موضوع باید توسط کنگره به عنوان یک نهاد مستقل و دستگاه مقننه نیز به تصویب برسد. دولت بایدن از فروش آن حمایت و در این زمینه به همراه کنگره بررسی میکند.
حمله شدیداللحن اردوغان به انگلیس
«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهور ترکیه گفت که مردم کشورهایی نظیر انگلیس نمیتوانند سرنوشت کشورشان را تعیین کنند.
رئیس جمهور ترکیه در ادامه سخنانش در واکنش به تصویری که اخیرا مجله اکونومیست از وی منتشر کرده، گفت: «آنجا، مردم در خیابان گرسنه هستند. آنها نمیدانند چه کار کنند. این فرانسه است، آن انگلستان، آن هم آلمان.»
مجله اکونومیست ـ که از پرتیراژترین رسانههای انگلیس به شمار میرود ـ در شماره اخیر خود به انتقاد از حکمرانی «رجب طیب اردوغان» رئیسجمهور ترکیه و پیروزهای مکررش در انتخابات این کشور، تصویری از او در لباس تاریخی حاکمان عثمانی را با عنوان «دموکرات یا سلطان؟» منتشر کرد.
«فخرالدین آلتون» رئیس مرکز ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه نیز به طرح جلد مجله اکونومیست درباره اردوغان واکنش نشان داد و در توئیتی نوشت: بنا به خواست خود پایان دموکراسی ترکیه را با الفاظ رکیک، اطلاعات نادرست و تبلیغات گستاخانه اعلام میکنند.»
او در ادامه مینویسد: این مجله بار دیگر تصویر خود از ترکیه را بر اساس جهل فکری کسلکننده و تکراریاش، آن هم عمدی با گفتن این جمله که «دوباره شروع کردهاند»، به نمایش گذاشت.
آلتون افزود: «شاید آنها با تکنیکهای بازاریابی و انتشار تیترهای افراطی و تصاویر تحریک آمیز، بدین شکل قادر به فروش به اصطلاح مجلات خود شدهاند، اما باید به خوانندگان یادآوری کنیم که این روزنامهنگاری جعلی و مبتنی بر تبلیغات ارزان و اطلاعات نادرست است.»
رئیس مرکز ارتباطات ریاست جمهوری ترکیه با اذعان به اینکه «مردم ترکیه بارها تعهد خود را به دموکراسی، برابری و آزادی نشان دادهاند»، گفت: «نظام سیاسی ترکیه مصیبتهای زیادی از جمله کودتای شکستخورده ۱۵ جولای ۲۰۱۶ که طی آن مردم خونشان را در راه حفظ دموکراسی فدا کردند، پشت سر گذاشته است.»