بین الملل تابناک: آغاز رزمایش هوایی، دریایی و زمینی آمریکا و اسرائیل، سفر محرمانه هیأت صهیونیستی به امارات، فشار آمریکا به چین برای جلوگیری از خرید نفت ایران، هشدار سازمان ملل نسبت به «فروپاشی ساختاری» افغانستان و استعفای کابینه کویت، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
آغاز رزمایش هوایی، دریایی و زمینی آمریکا و اسرائیل
روز دوشنبه، آمریکا و رژیم صهیونیستی در رزمایش از قبل برنامه ریزی شده ای را ـ که از آن به عنوان مهمترین تمرین نظامی مشترک یاد میشود ـ با حضور هزاران نیرو، ۱۲ فروند کشتی و ۱۴۲ هواپیمای نظامی از جمله بمب افکنهای اتمی آغاز کردند.
به گزارش خبرگزاری «رویترز»، یک مقام ارشد نظامی آمریکا گفت: «این رزمایش که تا جمعه ادامه خواهد داشت، با هدف نشان دادن هماهنگی بین ارتشهای آمریکا و رژیم اسرائیل در بحبوحه تنش فزاینده بر سر برنامه هستهای ایران برگزار میشود.»
این مقام آمریکایی افزود که این رزمایش شبیهسازی حمله به ایران نیست و بر یک دشمن خاص تمرکز ندارد. این مقام آمریکایی اظهار داشت که هدف از برگزاری این رزمایش، توانایی آمریکا و تل آویو در مقابله با طیف وسیعی از تهدیدات مختلف است. در این رزمایش هواپیماها و جنگندههایی چون «بی-۵۲»،«اف-۱۵»،«اف-۱۶»،«اف-۱۸» و«اف-۳۵» حضور دارند.
این مقام ارشد آمریکایی گفت که تعهد آمریکا به امنیت رژیم اسرائیل «آهنین» است. این مقام ارشد پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) با ابراز نگرانی از برنامه هستهای ایران گفت، منصفانه است که گفته شود، برنامه هستهای ایران اینک پیشرفتهتر از همیشه شده؛ بنابراین، چالشها نیز افزایش یافته است.
این رزمایش در حالی برگزار میشود که به تازگی یک رسانه آمریکایی به موفقیت سامانههای دفاع موشکی ایران از جمله «باور-۳۷۳» اشاره کرد و نوشت، ایران در رزمایش جدید خود انواع سامانههای موشکی را با موفقیت آزمایش کرد.
سفر محرمانه هیأت صهیونیستی به امارات
رسانههای رژیم صهیونیستی گزارش دادند که «رون درمر» وزیر امور راهبردی این رژیم به همراه «تساحی هانگبی» مشاور امنیت داخلی آن روز یکشنبه محرمانه به امارات سفر و با مسئولان ارشد این کشور در ابوظبی دیدار کردهاند.
وبگاه صهیونیستی «واللا» با اعلام این خبر گزارش کرد این نخستین سفر یک وزیر کابینه جدید صهیونیستی به امارات است.
مهمترین هدف از سفر این هیأت به امارات، آماده کردن زمینه سفر قریبالوقوع «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی به امارات عنوان شده است.
بنا بر گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی گزارش داده بود که یک هیأت صهیونیستی به ریاست مدیر کل وزارت خارجه این کشور بزودی به چند کشور عربی که روابط رسمی با این رژیم دارند اعم از مصر، امارات، مغرب و بحرین سفر میکند و هدف از آن آمادگی برای برگزاری نشستی در مغرب است.
در همین رابطه «ایلی کوهن» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هفته گذشته از برگزاری نشست وزرای خارجه این رژیم، مصر، امارات و بحرین در مغرب در ماه مارس آینده خبر داد.
فشار آمریکا به چین برای جلوگیری از خرید نفت ایران
«راب مالی» نماینده ویژه ایالات متحده آمریکا در امور در مصاحبه با وبگاه «بلومبرگ» از تلاش آمریکا برای تداوم اعمال فشار به چین برای توقف خرید نفت از ایران پردهبرداری کرد.
نماینده آمریکا در ایران میگوید، در راستای اجرای تحریمها علیه جمهوری اسلامی، قصد دارد پکن را وادار کند که واردات نفت از ایران را متوقف کند.
وی در این خصوص گفت: «چین مقصد اصلی صادرات غیرقانونی ایران است و گفتوگوها برای منصرف کردن پکن از خریدها تشدید خواهد شد.»
واشنگتن در سال ۲۰۱۸ پس از خروج یکجانبه از برجام، دوباره تحریمهایی علیه جمهوری اسلامی و صادرات نفت این کشور وضع کرد؛ به امید آنکه ایران را وادار به پذیرش توافق مورد نظر واشنگتن کند، اما این سیاستها نه تنها نتیجهای نداشت، بلکه جمهوری اسلامی را وادار کرد که پس از یک سال پایبندی به مفاد توافق هستهای و پس از طفرهروی طرفهای اروپایی برجام به مفاد این توافق، اقداماتی را در جهت کاهش تعهدات برجامی بردارد.
راب مالی در گفتوگو با وبگاه بلومبرگ در این خصوص گفت: «ایالات متحده گامهای مورد نیاز را برای توقف صادرات نفت ایران برمیدارد و کشورها را از خرید آن بازمیدارد. ما هیچ یک از تحریمهای خود علیه ایران و به ویژه در زمینه فروش نفت ایران را کاهش ندادهایم.»
هشدار سازمان ملل نسبت به «فروپاشی ساختاری» افغانستان
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد در گزارش جدیدی تاکید کرد که افغانستان در آستانه فروپاشی ساختاری قرار دارد و اکنون دو سوم جمعیت آن نیازمند دریافت کمک هستند.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، در این گزارش که روز دوشنبه منتشر شد، آمده است: افغانستان با یک بحران بشردوستانه بیسابقه و با خطر بسیار واقعی فروپاشی ساختاری و فاجعه انسانی مواجه است... در غیاب فعالیتهای توسعهای که از افزایش نیازهای بشردوستانه در سراسر این کشور مشخص است، مردم افغانستان دچار یک لغزش رو به عقب شدهاند.
تعداد افراد نیازمند به کمکهای بشردوستانه در افغانستان در سال ۲۰۲۲ با ۱۶ درصد افزایش به ۲۸.۳ میلیون تن رسید که تقریباً ۶۶ درصد جمعیت این کشور را شامل میشود. با این حال در این گزارش آمده است که انتظار میرود جمعیت افغانستان ۲.۳ درصد در سال رشد کند که یکی از سریعترین نرخها در این منطقه است.
این گزارش توضیح داد، پس از فروپاشی نظام قبلی کابل، اهداکنندگان کمکهای خارجی را که ۷۵ درصد از هزینههای عمومی از جمله بودجه برای سیستم بهداشت عمومی را در بر میگرفت، قطع کردند.
این آژانس سازمان ملل متحد اعلام کرد که حدود ۱۷ میلیون تن در افغانستان با گرسنگی حاد مواجه هستند؛ از جمله ۶ میلیون تن در سطوح اضطراری قرار دارند که یکی از بالاترین آمار در سراسر جهان است. با این حال این نهاد هشدار داد که ممکن است اوضاع بدتر شود.
در این گزارش آمده است: به دلیل تأثیرات همزمان زمستان و فصل کم برداشت، تداوم قیمتهای بالای موادغذایی، کاهش درآمد و بیکاری و تداوم افت اقتصادی، وخامت اوضاع در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ پیشبینی میشود.
این آژانس سازمان ملل متحد گزارش داد که این بحران از نظر علل ریشهای هم با بحرانهای قبلی کمی متفاوت است. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد گزارش داد: در حالی که در سالهای قبلی، نیازهای بشردوستانه عمدتا برگرفته از درگیری بود، اصلیترین علل نیازهای بشردوستانه در سال ۲۰۲۳ چند بُعدی است؛ خشکسالی، تغییرات آبوهوایی، تهدیدات حفاظتی به ویژه برای زنان و دختران و بحران اقتصادی.
براساس این گزارش، علاوه بر هزینههای انسانی «غیر قابل تصور»، این بحران در حال نابودی دستاوردهای بیست سال گذشته از جمله در زمینه حقوق زنان است.
استعفای کابینه کویت
روز دوشنبه، هیات دولت کویت استعفای خود را به امیر این کشور اعلام کرد.
روزنامه القبس کویت درباره دلایل استعفای کابینه دولت اعلام کرد که این اقدام در پی تشدید اختلاف ها میان کابینه و مجلس انجام شده است.
رسانههای کویت یکشنبه اعلام کرده بودند که هیات دولت کویت خواستار بازگرداندن گزارشهای کمیسیون های مالی به کمیسیون ها و لغو استیضاح عبدالوهاب الرشید، وزیر دارایی و براک الشیتان وزیر مشاور در امور کابینه است.
مجلس امت کویت قرار است، روز سه شنبه عبدالوهاب الرشید وزیر دارایی را استیضاح کند.
اختلافات هیات دولت و مجلس امت کویت دو ماه پس از تشکیل مجلس جدید و آغاز به کار کابینه جدید به ریاست احمد نواف الاحمد الصباح پسر امیر این کشور بالا گرفت.
این اختلافات بیشتر بر سر قوانین مالی است که نمایندگان مجلس خواستار اجرای آن و هیات دولت خواستار به تاخیر افتادن اجرای آن هستند.