بین الملل تابناک: سفر هیات آمریکایی به عربستان با محوریت ایران، عصبانیت آمریکا از پهلوگیری ناوهای جنگی ایران در سواحل برزیل، تحریم شش نهاد چینی توسط آمریکا در ارتباط با بالن ها، واکنش سوریه به لغو موقت برخی تحریمهای آمریکا و کشف اسناد محرمانه از منزل معاون ترامپ از مهم ترین خبرها و رویدادهای منطقه ای و بین المللی در 24 ساعت گذشته بوده اند.
سفر هیات آمریکایی به عربستان با محوریت ایران
طبق اعلام وزارت خارجه آمریکا، هیأتی بلندپایه از دولت این کشور برای شرکت در نشستهای کارگروه آمریکا و شورای همکاری خلیج فارس از ۱۳ تا ۱۶ فوریه (۲۳ تا ۲۶ بهمن) به عربستان سعودی سفر خواهد کرد.
سرپرستی هیأت آمریکا در این سفر را «رابرت مالی» نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، «کریستوفر لندبرگ» نماینده ویژه موقت آمریکا در ائتلاف ضدداعش، «دانیل بنیام» معاون دستیار وزیر خارجه آمریکا و «دانا استرول» معاون دستیار وزیر دفاع آمریکا به عهده خواهند داشت.
مطابق بیانیه وزارت خارجه آمریکا جلسات کارگروهها بر بررسی سه موضوع تمرکز خواهد داشت: «سامانه یکپارچه دفاع موشکی و هوایی، ایران و مبارزه با تروریسم».
عصبانیت آمریکا از پهلوگیری ناوهای جنگی ایران در سواحل برزیل
یک نماینده کنگره آمریکا از اینکه دولت «لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا»، رئیسجمهوری برزیل مانع از پهلوگیری دو ناو ایران در بندر «ریودوژانیرو» نشده ابراز ناخرسندی کرده است.
پیش از این خبرگزاری انگلیسی رویترز به نقل از منابع گمنام مدعی شده بود دولت داسیلوا در آستانه سفرش به واشنگتن برای دیدار با «جو بایدن»، «تحت فشارهای واشنگتن» پهلوگیری دو ناو نیروی دریایی ایران بهنامهای «مکران» و «دنا» در بندر یادشده را به تأخیر انداخته است.
این خبرگزاری مدعی شده بود که دو کشتی جنگی مذکور قرار بوده از تاریخ ۲۳ ژانویه تا ۳۰ ژانویه در بندر ریودوژانیرو پهلو بگیرند اما برزیل اعلام کرده که پهلوگیری این کشتیها به بازه زمانی ۲۶ فوریه تا ۳ مارس منتقل شده است.
رویترز ادعا کرده بود این اقدام بخشی از تلاشهای دولت داسیلوا برای بازسازی روابط با دولت آمریکا، بعد از تنشهای ایجادشده در روابط دو کشور در دوره رئیسجمهور پیشین برزیل است. این در حالی است که داسیلوا از سالهای دور از منتقدان تحریمهای آمریکا علیه ایران بوده است.
با وجود این، یک سخنگوی وزارت خارجه برزیل این ادعای رویترز که تأخیر در پهلوگیری کشتیهای جنگی ایران تحت فشار آمریکا صورت گرفته را تکذیب کرد. وی ضمن ابراز بیاطلاعی از دلیل تغییر تاریخ پهلوگیری کشتیهای ایران گفت که این موضوع ارتباطی با آمریکا ندارد.
تحولات فوق واکنش «مایکل مککاول»، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا را به همراه داشته که از دولت برزیل بابت عدم جلوگیری کامل از پهلوگیری «دنا» و «مکران» انتقاد کرده است.
وی در بیانیهای نوشت: «برای رئیسجمهور لولا داسیلوا کاملاً غیرقابل قبول است که برای ترضیه کاخ سفید قبل از دیدار امروز با بایدن پهلوگیری دو کشتی جنگی ایران در برزیل را به جای لغو صرفاً به تعویق بیندازد.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «ایران از دیرباز به دنبال پیشروی در این منطقه بوده و رئیسجمهور بایدن بایستی از رئیسجمهور لولا داسلیوا بخواهد کاملاً از پهلوگیری این دو کشتی جلوگیری کند.»
تحریم شش نهاد چینی توسط آمریکا در ارتباط با بالن ها
دولت جوبایدن، رئیسجمهور آمریکا اسامی شش نهاد چین را به بهانه جنجالهای اخیر بر سر ارسال بالنی که واشنگتن آن را جاسوسی میداند، به فهرست ممنوعیتهای صادراتی خود اضافه کرد.
وزارت بازرگانی آمریکا در بیانیهای مدعی شده نهادهایی که در این فهرست قرار گرفتهاند با «برنامه چین برای تجسس با بالن» مرتبط هستند.
مطابق بیانیه این وزارتخانه، پنج شرکت و یک موسسه تحقیقاتی به دلیل آنچه حمایت از «تلاشهای پکن برای نوسازی برنامههای هوا-فضای ارتش چین» خوانده شده، به فهرست محدودیتهای صادراتی آمریکا اضافه شدهاند.
آمریکا چند روز پیش اعلام کرده بود اقدام علیه آن دسته از نهادهای مرتبط با ارتش چین که با پرواز «بالن جاسوسی چین» به سمت حریم هوایی آمریکا نقش داشتهاند را در دستور کار قرار داده است.
واکنش سوریه به لغو موقت برخی تحریمهای آمریکا
وزارت خارجه سوریه تصمیم وزارت خزانهداری آمریکا مبنی بر اعلام یک معافیت چند ماهه از تحریمها در مورد سوریه در راستای امداد رسانی به زلزله زدگان را "گمراه کننده و ساختگی" ارزیابی کرد.
به گزارش خبرگزاری سانا، وزارت امور خارجه سوریه در بیانیهای در این باره تاکید کرد که "تصمیم گمراهکننده دولت آمریکا در خصوص توقف موقت و جزئی برخی از اقدامات خودسرانه و یکجانبه مرگبار که بر مردم سوریه تحمیل میکند، تکراری از تصمیمات ساختگی قبلی است که با هدف ایجاد یک تصور نادرست بشردوستانه انجام شده است."
وزارت خارجه سوریه با بیان اینکه که اقدامات خودسرانه و سیاستهای آمریکا مردم سوریه را از برخورداری از منابع طبیعی غارت شده خود محروم کرده و توانایی نهادهای دولتی را برای بهبود وضعیت معیشتی، دستیابی به اهداف توسعه و ارائه خدمات اساسی محدود کرده است، تاکید کرد: تصمیم جدید وزارت خزانهداری آمریکا بر پایبندی واشنگتن به تحریمهای غیرقانونی خود تاکید میکند.
در این بیانیه همچنین آمده که دولت آمریکا نمیتواند با تلاش برای ترمیم وجهه مخدوش خود و فرار از مسئولیتش برای ممانعت از تلاشها در راستای نجات زلزله زدگان و حمایت از آنها، مردم سوریه و جهان را فریب دهد.
وزارت خارجه سوریه از آمریکا خواست تا هرچه سریعتر و بدون هیچ قید و شرطی به اقدامات خودسرانه و یکجانبه تحمیل شده بر مردم سوریه پایان دهد و از اقدامات خصمانه خود و نقض قوانین بینالمللی دست بردارد.
این وزارتخانه در ادامه از همه کشورها و سازمانهای بینالمللی که در مصیبتهای ناشی از زلزله ویرانگر سوریه و در جنگ مداوم آنها با تروریسم در کنار ملت سوریه ایستادهاند، درخواست کرد تا خواستار لغو بیقید و شرط اقدامات غیرانسانی، محاصره غیر اخلاقی و غیر قانونی مردم سوریه شوند.
این بیانیه پس از آن صادر شد که وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد: دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری "مجوز عمومی سوریه ۲۳" را صادر کرد که به مدت ۱۸۰ روز مجوز کلیه معاملات مربوط به امدادرسانی مرتبط با زلزله در این کشور را میدهد، مگر اینکه توسط مقررات تحریم سوریه ممنوع شوند.
کشف اسناد محرمانه از منزل معاون ترامپ
رسانههای آمریکا گزارش دادند مأموران اف.بی.آی هنگام تفتیش منزل مایک پنس، معاون رئیسجمهور سابق آمریکا سندی با مهر محرمانه کشف کردهاند.
چند هفته بعد از آنکه وکیل پنس «سازمان آرشیو ملی» را از وجود اسناد طبقهبندیشده در محل سکونت او در ایندیانا با خبر کرد، اف.بی.آی جمعه (۱۱ فوریه) جستجو در این محل را آغاز کرد.
«دیوین امالی» از مشاوران پنس جمعه گفت که یک سند محرمانه و شش برگه دیگر که محرمانه نبوده از منزل او خارج شد. این اسناد در بررسیهای اولیه توسط تیم حقوقی پنس کشف نشده بود.
امالی گفت پنس و اعضای تیم حقوقی او کاملاً با مسئولان برای انجام این جستجو که پنج ساعت به طول انجامید همکاری کرده و مانعی برای کار آنها ایجاد نکردند.
وکلای پنس پیش از این گفته بودند که چند سند محرمانه بعد از اتمام دوران حضور او در کاخ سفید به منزل او در ایندیانا منتقل شده است. آنها مدعی شدهاند که این اقدام غیرعمدی بوده است.
«دونالد ترامپ» و «جو بایدن» (در سمت معاون اوباما) نیز به دلیل نگهدای اسناد طبقهبندیشده بعد از اتمام مناصب رسمیشان تحت تحقیقات قرار دارند.
به نوشته شبکه «ای.بی.سی نیوز»، ماه ژانویه نیز رسانههای آمریکایی نوشتند اسناد طبقهبندی شده دولتی در جستجویی که یک وکیل مایک پنس در این خانه او انجام داده بود، کشف شد.
چند منبع آگاه به شبکه ای.بی.سی نیوز تصریح کردند بازرس ویژه تحقیقات درباره دونالد ترامپ رئیسجمهور سابق آمریکا برای مایک پنس احضاریه صادر کرده است.
این منابع به ای.بی.سی نیوز بیان داشتند «جک اسمیت» بازرس ویژه تحقیقات درباره دونالد ترامپ، در این احضاریه تقاضای اسناد و شهادت در رابطه با تلاش نافرجام ترامپ و متحدانش برای لغو نتایج انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا که اوج آن حمله مشهور «ششم ژانویه» ۲۰۲۱ به ساختمان کنگره بود را کرده است.
منابع خبری به شبکه ای.بی.سی نیوز تصریح کردند اسناد طبقهبندی شده در اواسط ژانویه در خانه مایک پنس یافته و در همان زمان به اف.بی.آی تحویل داده شد. وکیل مایک پنس جستجو در خانه او را در ماه ژانویه انجام داده و در آنجا حدود ۱۲ سند طبقه بندی شده پیدا کرد.
به گزارش سی.بی.اس نیوز، عملیات تفتیش خانه مایک پنس ارتباطی با تحقیقات اسمیت درباره جنجال کشف اسناد طبقهبندی شده در خانه شخصی ترامپ در شهر «مار-ئه-لاگو» یا پرونده کشف اسناد محرمانه در خانه شخصی و یک دفتر کار سابق «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا ندارد.
پنس ماه ژانویه درباره کشف اسناد محرمانه مربوط به دوران خدمتش به عنوان معاون رئیسجمهور در خانه شخصیاش گفت که مسئولیت کامل این اتفاق را قبول میکند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.