بین الملل تابناک: حمله جنگندههای اسرائیلی به سوریه، حمله راکتی به پایگاه آمریکا در دیر الزور سوریه، اعلام نگرانی بزرگ آمریکا از روابط روسیه و ایران، درخواست عربستان برای مشارکت در توافق هستهای با ایران و آزمایش موشک قاره پیمای بالستیک توسط کره شمالی، از مهمترین خبرها و رویدادهای منطقهای و بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
حمله جنگنده های اسرائیلی به سوریه
بامداد یکشنبه، خبرگزاری دولتی سوریه (سانا) از شنیدهشدن صدای انفجارهای مهیب در آسمان دمشق و آغاز بررسی برای ماهیت آن خبر داد و نوشت: سامانههای پدافند هوایی سوریه در حال مقابله با اهداف متخاصم در آسمان دمشق هستند.
رسانههای صهیونیستی نیز با اعلام خبر شنیدهشدن صدای دهها انفجار در آسمان دمشق، گفتند که به اهدافی در ریف جنوبی دمشق حمله شده است.
برخی منابع عربی ضمن اشاره به پرواز جنگندههای رژیم کودککُش صهیونیستی در آسمان جنوب لبنان، گزارش دادند که پدافند هوایی سوریه امواج متوالی موشکها از سمت جولان اشغالی و دریاچه طبریا را دفع کردند.
دقایقی بعد رسانههای محلی با انتشار تصاویری گفتند که یک ساختمان در منطقه کفرسوسه، واقع در ریف جنوبی دمشق، هدف اصابت موشکهای رژیم صهیونیستی قرار گرفته است.
روزنامه صهیونیستی «یدیعوت آحارونوت» تعداد تلفات حمله به این ساختمان را ۸ تا ۹ نفر اعلام کرد.
«باسم منصور»، مدیر سازمان هواپیمایی دولتی سوریه نیز اعلام کرد که فرودگاه بینالمللی دمشق، هدف حمله قرار نگرفته است.
خبرگزاری «اسپوتنیک» نیز با بیان اینکه منطقه مورد هدف یکی از حساسترین مناطق امنیتی دمشق به حساب میآید، به نقل از یک منبع در فرماندهی پلیس دمشق نوشت: «در تجاوز دشمن اسرائیلی یک ساختمان مسکونی هدف قرار گرفت.»
دقایقی بعد خبرگزاری سانا به نقل از یک منبع در فرماندهی پلیس دمشق تایید کرد، در پی تجاوز رژیم صهیونیستی به ساختمان مسکونی در منطقه کفرسوسه، چند تن شهید و چند تن دیگر مجروح شدهاند.
شبکه «المسیره» گزارش داد به یک سایت راداری ارتش سوریه در «تل المسیح» واقع در حومه شهر «شهبا» در شمال استان السویداء نیز حمله شده است.
خبرگزاری سانا به نقل از وزارت بهداشت سوریه گزارش داد که آمار اولیه از تلفات حمله رژیم صهیونیستی به منطقه مسکونی کفرسوسه در دمشق، ۳ شهید و ۱۵ مجروح است.
دقایقی بعد ارتش سوریه طی بیانیهای درباره این حمله گفت: «در ساعت ۰۰:۲۲ دقیقه بامداد امروز، دشمن اسرائیلی با شلیک موشک از سمت جولان اشغالی سوریه، برخی نقاط شهر دمشق و اطراف آن از جمله محلههای مسکونی غیرنظامی را هدف قرار داد. پدافند هوایی ما موشکهای متجاوز را رهگیری و بیشتر آنها را ساقط کردند. این تجاوز منجر به کشته شدن ۵ تن از جمله یک سرباز و زخمیشدن ۱۵غیرنظامی، تخریب تعدادی از خانههای غیرنظامیان و خسارات مادی در تعدادی از محلههای دمشق و اطراف آن شد.»
حمله راکتی به پایگاه آمریکا در دیر الزور سوریه
منابع محلی به خبرگزاری رسمی سوریه (سانا) گفتند، پایگاه نظامی آمریکا در حومه دیر الزور هدف حملات موشکی قرار گرفت.
منابع محلی اظهار کردند، شب گذشته چندین راکت و موشک به میدان نفتی العمر که نیروهای آمریکایی از آن به عنوان پایگاه غیرقانونی خود در حومه دیر الزور استفاده میکنند، شلیک شد که در پی این حمله، زبانههای آتش در داخل پایگاه به هوا بلند شد. این در حالی است که نمیتوان تایید کرد که این حمله تلفاتی در صفوف ارتش آمریکا داشته است یا خیر!
ابتدای ماه گذشته میلادی، فرماندهی مرکزی آمریکا اعلام کرد، دو موشک به پایگاه نیروهای این کشور در شرق سوریه اصابت کرد که تلفاتی نداشت.
حملات به پایگاههای آمریکا در سوریه در ماههای اخیر شدت بیشتری یافته است، در حالی که مردم سوریه مخالف هر گونه اشغالگری در خاک کشورشان هستند.
اعلام نگرانی بزرگ آمریکا از روابط روسیه و ایران
روز گذشته، «آنتونی بلینکن» وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا در مصاحبه با شبکه آمریکایی «سی بی اس» تصریح کرد که روابط بین جمهوری اسلامی ایران و روسیه به یک نگرانی فزاینده تبدیل شده است.
وزیر خارجه روسیه در مصاحبه خود با شبکه «سی بی اس» که در خصوص طیفی از موضوعات از جمله چین و روسیه و ایران بود، همچنین گفت که ایران و روسیه در حال گسترش روابط نظامی خود هستند.
بلینکن ادعاهای دیگر مقامهای دولت «جو بایدن» رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا در خصوص مشارکت ایران در جنگ اوکراین از طریق کمک نظامی به روسیه را تکرار کرد و گفت: «ما شاهد بودهایم که ایران پهپادهایی را ارائه میکند که روسیه از آنها در اوکراین برای حمله به زیرساختهای غیرنظامی و کشتار غیرنظامیان استفاده میکند.»
بلینکن در ادامه با اشاره به این موارد افزود که کمکهای ایران به روسیه ماه هاست ادامه داشته است.
وی همچنین در ادامه از گسترش روابط جمهوری اسلامی و روسیه ابراز نگرانی کرد و گفت که در حال حاضر احتمالاً روسیه نیز ایران را تسلیح میکند.
بلینکن در این خصوص گفت: «رابطه به شدت مهلکی بین روسیه و ایران وجود دارد. روسیه همچنین تجهیزات نظامی از جمله هواپیماهای جنگنده پیشرفته را در اختیار ایران قرار می دهد؛ این چیزی است که به نظر می رسد، ممکن است در حال اتفاق افتادن باشد که اگر ایران به آن فناوری دست پیدا کند، این کشور را به تهدیدی بزرگتر تبدیل میکند.»
درخواست عربستان برای مشارکت در توافق هسته ای با ایران
وزیر خارجه عربستان سعودی روز شنبه در سخنانی در کنفرانس امنیتی مونیخ، خواستار مشارکت کشورهای حاشیه خلیج فارس در توافق هستهای با ایران شد.
«فیصل بن فرحان» گفت: خواستار بازگشت به توافق هستهای هستیم اما با دیدی فراگیر و اینکه کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز در آن مشارکت داشته باشند.
مذاکرات رفع تحریمها بعد از ماهها گفت وگوهای فشرده دیپلماتیک به دلیل عواملی همچون تناقض در رفتار، تعلل در تصمیمگیری، زیادهخواهی و طرح درخواستهای جدید از سوی آمریکا معطل مانده است.
تجربه نشان داده است که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی اراده لازم را برای تصمیمگیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا علیه ایران ندارد.
وزیر خارجه عربستان سعودی همچنین در ادامه سخنان خود در این کنفرانس گفت که دستیابی به سلاح هستهای از سوی یک کشور همه را به بررسی گزینههای خود وامیدارد.
وی با بیان اینکه گسترش تسلیحات در منطقه به نفع هیچ کس نیست، افزود: ما از خاورمیانه عاری از سلاح هستهای حمایت میکنیم.
بن فرحان در بخش دیگری از سخنان خود مدعی شد: در مورد پهپادهای ایران هشدار داده بودیم و این پهپادها اکنون اوکراین را هدف قرار میدهند.
وزیر خارجه عربستان افزود: روابط ما با روسیه خوب است و این موضوع برای باز ماندن درهای گفت وگو برای همه مفید است.
فیصل بن فرحان در ادامه با بیان اینکه مواضع کشورهای شورای همکاری خلیج فارس یکپارچه است، گفت: ما از گفت وگو برای حل بحران اوکراین حمایت میکنیم.
وزیر خارجه عربستان سعودی همچنین با تاکید بر اینکه این کشور به گفت وگو با کییف و مسکو برای دستیابی به راهحل ادامه میدهد، افزود: ما از روسیه و اوکراین درباره تمایل به مذاکره شنیدیم، اما مسائل بین آنها پیچیده است.
بن فرحان در ادامه به روابط با واشنگتن اشاره کرد و با بیان اینکه ما در برخی مسائل با واشنگتن اختلاف نظر داریم و در رابطه با آمریکا منافع ملی خود را در نظر میگیریم، گفت: ما در حال همکاری با آمریکا در زمینه امنیت و ثبات در منطقه هستیم.
وی همچنین در مورد مساله سوریه نیز افزود: در جهان اتفاق نظر وجود دارد که وضعیت کنونی سوریه نباید ادامه یابد و باید به وضعیت پناهندگان سوری در خارج از کشور و جنبه انسانی آن رسیدگی شود.
وزیر خارجه عربستان سعودی در ادامه همچنین به وضعیت فلسطین اشاره کرد و گفت: تشدید تنش در اراضی اشغالی و افزایش شهرک سازیها وجود دارد و این باعث صلح نمیشود.
وی در پایان با بیان اینکه خواست عربستان سعودی ثبات بازار نفت در جهان است، مدعی شد که این کشور بزرگ ترین اقتصاد منطقه و سریع ترین رشد را دارد.
آزمایش موشک قاره پیمای بالستیک توسط کره شمالی
دولت پیونگیانگ بامداد یکشنبه اعلام کرد، موشکی که روز شنبه شلیک کرده از نوع بالستیک قارهپیما بود.
رسانه دولتی کره شمالی (کیسیانای) گزارش داد که نیروهای مسلح این کشور، یک فروند موشک بالستیک قارهپیمای «هواسونگ-۱۵» را با زاویه بالا و در جریان یک رزمایش «شلیک ناگهانی» با هدف تأمین بازدارندگی اتمی قدرتمند این کشور پرتاب کردهاند.
در این بیانیه آمده است: «این رزمایش ناگهانی و بدون اطلاع قبلی تحت دستور آمادهباش جنگی با قدرت آتش اضطراری که در سحرگاه ۱۸ فوریه صادر شد، سازماندهی گردید.»
به نوشته خبرگزاری «یونهاپ» به نقل از این گزارش، این موشک که از فرودگاه بینالمللی پیونگیانگ و توسط یک واحد از دفتر کل موشکی پرتاب شد، مسافت ۹۸۹ کیلومتر را در ارتفاع ۵ هزار ۷۶۸ کیلومتری پیمود و سپس در دریای شرقی (ژاپن) فرود آمد؛ این نخستین پرتاب موشک بالستیک قارهپیما توسط کره شمالی بعد از شلیک موشک «هواسونگ-۱۷» در نوامبر سال ۲۰۲۲ میلادی بود.
طبق این گزارش، کره شمالی با اشاره به تهدیدات نظامی واشنگتن و سئول، گفت که این تهدیدها بهحدی جدی میشوند که نمیتوان آنها را نادیده گرفت و به تمامی واحدهای نظامی مسئول عملیات موشکی دستور داده کاملاً وضعیت آمادگی رزمی خود را حفظ کنند.