نشست جده و بازگشت روابط ایرانی ـ عربی

یک نویسنده مصری در یادداشتی به نشست امروز سران اتحادیه عرب در جده عربستان پرداخت و تاکید کرد که به نظر می رسد در این نشست شاهد بازگشت روابط مصر، اردن، بحرین و مراکش با ایران باشیم.
کد خبر: ۱۱۷۵۸۲۶
|
۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۴:۴۶ 19 May 2023
|
4842 بازدید
|
۱

به گزارش تابناک، ایسنا نوشت: اشرف ابو عریف، نویسنده مصری در مطلبی که در پایگاه خبری «الدیپلماسی» منتشر شد، با استناد به اظهارات احمد ابو زید، سخنگوی وزارت خارجه مصر نوشت: به نظر می رسد که نشست امروز اتحادیه عرب در شهر جده عربستان با توجه به اجلاس کشورهای عربی و چین در نوامبر گذشته، از نظر محتوا متفاوت باشد.

وی نوشت: به نظر می رسد که سران کشورهای عربی این بار به دنبال تحقق رویاهای ملت های عرب هستند از جمله اینکه به تهدیدات آمریکا درخصوص بازگشت سوریه به اتحادیه عرب توجه نکنند.

این نویسنده تاکید کرد: همچنین به نظر می رسد که در این نشست شاهد بازگشت روابط ایران با کشورهای مصر، اردن، بحرین و مراکش باشیم که این تحول یک تحول بسیار ویژه و منحصر به فرد است و پیام های سختی برای آمریکا و دنباله روهای آن دارد به ویژه اینکه نقاب غربی ها در برابر ملت ها و سازمان های عربی از چهره افتاد.

اشرف ابو عریف در ادامه خاطرنشان کرد: به هر حال احمد ابو زید، سخنگوی رسمی وزارت خارجه مصر اعلام کرد که وزرای خارجه مصر، عربستان، بحرین، مراکش و اردن در حاشیه نشست های مقدماتی اجلاس سران عرب در جده دور هم جمع شدند و درخصوص تحولات اخیر منطقه ای و بین المللی از جمله توافق تهران و ریاض که در ماه مارس گذشته انجام شد، تبادل نظر کردند.

وی گفت که وزرای خارجه این پنج کشور عربی درخصوص تداوم مشورت ها به منظور محافظت از منافع مشترک کشورهای عربی تبادل نظر کردند.

بر اساس این گزارش، پیش از این یک منبع دیپلماتیک مصری در گفت‌وگو با العربی الجدید اعلام کرد که اوایل ماه جولای نشست جدیدی میان مسئولان تهران و قاهره با وساطت بغداد برگزار خواهد شد و این نشست در بالاترین سطح نشست های امنیتی خواهد بود.

این منبع که خواستار عدم فاش شدن نامش شده است، تاکید کرد که میانجیگری بغداد بعد از تلاش های عمان برای گسترش روابط ایران و مصر انجام شد.

وی گفت که ملاحظات مصر در روابط خود با ایران بعد از توافق تهران و ریاض کمتر شده است.

این منبع مصری می گوید که گشایش قاهره در روابطش با تهران بعد از میانجیگری‌های عراق و عمان اکنون بیشتر شده است اما همچنان در مرحله «آزمودن جدیت ایران» در این امر هستند.

یک منبع دیپلماتیک مصری دیگر نیز با اشاره به گسترش روابط تهران و قاهره گفت که دیدار روسای جمهور و یا وزرای خارجه دو کشور در مرحله آتی بعید نیست اما به هر حال این دیدارها قبل از ماه جولای که موعد نشست دوم مسئولان دو کشور در بغداد است، نخواهد بود.

وی در ادامه به دیدار عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر و حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در حاشیه نشست «بغداد۲» در اردن اشاره کرد و آن را تحولی بزرگ توصیف کرد.

این منبع دیپلماتیک خاطرنشان کرد که اگر درخصوص پرونده های اولیه توافق شود، دیدار حسین امیر عبداللهیان و سامح شکری وزرای خارجه ایران و مصر بعید نخواهد بود و ممکن است در حاشیه یک نشست بین المللی دیداری میان ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران و عبدالفتاح سیسی، رئیس جمهور مصر انجام شود.

از سوی دیگر خبرگزاری اسپوتنیک به نقل از منابع مطلع اعلام کرده بود که در حال حاضر گفت‌وگوهای مهمی میان ایران و بحرین در سطح دوجانبه برای از سرگیری روابط درحال انجام است.

اوایل فروردین امسال نیز عبدالنبی سلمان، معاون اول پارلمان بحرین در گفت‌وگو با پایگاه خبری ارم نیوز تاکید کرد که به زودی پروازها میان بحرین و ایران از سر گرفته خواهد شد.

وی گفت که این امر به زودی انجام خواهد شد و تاخیری در آن نخواهد بود و طرف ایرانی نیز از این مساله استقبال کرده است.

سلمان با اشاره به گفت‌وگوهای صریح و روشن هیات پارلمانی ایرانی با مسئولان پارلمانی بحرینی تاکید کرد: ما توافق ایران و عربستان را از نزدیک دنبال می‌کنیم، طی دو ماه آتی اهداف، جدیت و حسن‌نیت ایران درخصوص منطقه معلوم خواهد شد، اگر ایرانی ها در این امر جدی باشند، دولت و ملت بحرین و تمام کشورهای عربی خلیج(فارس) از آن‌ها استقبال خواهند کرد.

معاون رئیس پارلمان بحرین گفت که منامه هیچ‌گونه ملاحظه‌ای برای از سرگیری روابط با تهران ندارد به جز این‌که در دیدار با طرف ایرانی بر اهمیت حاکمیت بحرین و خطوط قرمز ما در مورد رهبران سیاسی و منافع مردم بحرین تاکید و اعلام کردیم که این امور اولویت ما هستند و در هر شرایطی بر سر آن‌ها چانه نمی‌زنیم.

وی گفت که اگر تهران به طور جدی تصمیم دارد گام‌های مثبتی در خصوص کشورهای عضو شورای همکاری خلیج (فارس) اتخاذ کند باید در روزهای آتی حسن نیت خود را ثابت کند زیرا ثابت شدن حسن نیت از سوی طرفین مهم است.

همچنین ممدوح العبادی، نماینده پارلمان اردن پیش از این در اظهارتی گفته بود که توافق ایران و عربستان یک اتفاق مثبت و مهم است و تمام مردم اردن از آن استقبال می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه یک انقلاب اجتماعی مهم در عربستان در حال رخ دادن است و ایران دارای یک تمدن تاریخی است و مساله توافق این دو کشور بسیار خوب است، تاکید کرد که عادی سازی روابط اردن با ایران در حال حاضر یک وظیفه ملی است.

این نماینده اردنی گفت که حمایت از توافق کشورش با ایران تنها در راستای منافع اقتصادی نیست بلکه به منظور حفظ معادله در مقابله حتمی با کابینه راست گرای رژیم صهیونیستی است.

نشست سران اتحادیه عرب امروز (جمعه) در شهر جده عربستان برگزار خواهد شد و بشار اسد، رئیس جمهور سوریه نیز پس از ۱۲ سال غیبت در این نشست حضور خواهد داشت.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۲/۲۹
دوست عزیز، کشورهای مصر و مراکش کشور عربی نیستند و عرب زبان هستند. لطفا اصلاح کنید و مجددا این اشتباه مشکوک را مرتکب نشوید.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # دمشق # الجولانی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
تحولات اخیر سوریه و سقوط بشار اسد چه پیامدهایی دارد؟