در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی بررسی شد؛

کاهش فرار مالیاتی مشاغل خاص با ابزار‌ هوشمند و عادلانه‌سازی نظام مالیاتی امکان پذیر است

تا کنون سازمان مالیاتی موفق شده است از کسانی که درآمد‌های شفاف و ثبت شده‌ای دارند، مالیات بگیرد؛ در حالی که بخشی از فعالان اقتصادی حساب و کتاب هایشان روشن نیست. این دسته از مشاغل مالیات نمی‌پردازند و به همین دلیل، مسئولیت تأمین درآمد‌های مالیاتی دولت بر عهده‌ی قشرهای خاصی است.
کد خبر: ۱۱۷۶۴۸۱
|
۰۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۳۳ 24 May 2023
|
9133 بازدید
|

کاهش فرار مالیاتی مشاغل خاص با ابزار‌های هوشمند و عادلانه‌سازی نظام مالیاتی امکان پذیر است

براساس بررسی‌های سازمان امور مالیاتی، بخش اعظم شکاف مالیاتی کشور (مجموع فرار و اجتناب مالیاتی) در بخش مالیات مشاغل است.

به گزارش تابناک اقتصادی؛ شکاف مالیاتی کشور در پایان سال ۱۳۹۸، حدود ۹۷ هزار میلیارد تومان تخمین زده شده بود که بیش از نیمی از آن (حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان) مربوط به مالیات درآمد مشاغل بود. رقم شکاف مالیاتی این بخش در سال ۹۹ به حدود ۵۴ هزار میلیارد تومان رسید؛ به عبارت دیگر، صرفا حدود ۲۰ درصد از مالیات بالقوه مشاغل، وصول می‌شود و مشاغل فقط یک پنجم مالیات واقعی خود را می‌پردازند.

حدود ۹۴ درصد مودیان مالیاتی استفاده کننده از تبصره ماده ۱۰۰ بابت عملکرد سال ۱۴۰۰ مالیاتی پرداخت نمی‌کنند و یا کمتر از ۱۰ میلیون تومان می‌پردازند. این در حالی است که سرانه مالیات دریافتی از کارمندان در سال ۱۴۰۱، حدود ۱۰ میلیون تومان بوده است.

نگاهی به سرانه مالیاتی اصناف پردرآمد نشان می‌دهد، شکاف مالیاتی در این اصناف هم قابل توجه است؛ برای نمونه، سرانه مالیات ابرازی پزشکان در سال ۱۴۰۱ (عملکرد سال ۱۴۰۰) ۲۱.۲ میلیون تومان و این رقم برای دندانپزشکان ۱۷.۵ میلیون تومان بوده است. این رقم برای آهن فروشان و بنگاه‌های املاک حدود ۲ تا ۳ میلیون تومان بوده است. بر اساس بررسی‌های سازمان امور مالیاتی، شکاف مالیاتی پزشکان برای عملکرد سال ۱۳۹۵، حدود ۷۲ درصد بوده است.

در برنامه‌ی هفتم پیش بینی کرده ایم که نسبت درآمد‌های عمومی به هزینه‌ها به صد در صد برسد. برای اینکه چنین اتفاقی بیفتد، باید وصول مالیات را به سمت هوشمندی پیش ببریم؛ بنابراین، در ارتباط با لزوم هوشمند و عادلانه سازی نظام مالیاتی کشور، نظرات هادی حق شناس را به عنوان یک کارشناس اقتصادی در ادامه می‌خوانید.

حق شناس در گفت‌وگو با تابناک اقتصادی با اشاره به این که به انحای مختلف در کشور، شاهد فرار مالیاتی هستیم و باید جلوی این امر را بگیریم، تصریح کرد: برخی شرکت‌ها کاغذی هستند، اما درآمد دارند و مالیات نمی‌دهند. یکسری معافیت‌های گسترده‌ی مالیاتی را هم در برخی موارد مشاهده می‌کنیم که باید ساماندهی شوند. برخی شرکت‌ها از طریق تسلطی که بر قوانین دارند، فرار مالیاتی را مرتکب می‌شوند. برخورد با تمامی این موارد، تنها از طریق به کارگیری سامانه‌های نوین و هوشمند مالیاتی امکان پذیر است.

وی ادامه داد: مواردی که در بالا گفته شد، باعث گشته که میزان درآمد مالیاتی کشور نسبت به تولید ناخالص ملی در مقایسه با کشور‌های توسعه یافته حدود یک سوم باشد. حتی در مقایسه با برخی کشور‌های همسایه این نسبت حدود یک دوم است.

این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: با استفاده از روش‌های سنتی شامل مراجعه‌ی مأمور مالیاتی یا اظهار مودیان نمی‌توانیم به مالیات گیری صحیحی بپردازیم. این روش‌ها باعث شده که نسبت مالیات به تولید ناخالص ملی حدود کمتر از ۱۰ درصد باشد. در حالی که ظرفیت مالیاتی کشور بیش از این عدد است.

حق شناس ادامه داد: تا کنون سازمان مالیاتی موفق شده است از کسانی که درآمد‌های شفاف و ثبت شده‌ای دارند، مالیات بگیرد؛ در حالی که بخشی از فعالان اقتصادی حساب و کتاب هایشان روشن نیست. این دسته از مشاغل مالیات نمی‌پردازند و به همین دلیل، مسئولیت تأمین درآمد‌های مالیاتی دولت بر عهده‌ی قشرهای خاصی است.

وی یادآوری کرد: سامانه مودیان و پایانه‌های فروشگاهی، بخشی از سازوکار‌های نوین و هوشمند برای اخذ مالیات هستند. این ابزار‌ها می‌توانند در بهبود وضعیت مالیات گیری کشور موثر باشند و باید گسترش پیدا کنند. از طریق این سازوکار‌ها به دریافت مالیات از مشاغلی می‌پردازیم که حساب و کتاب هایشان شفاف است؛ اما باید به سمتی برویم که از مشاغل خاص و کسانی که فرار مالیاتی دارند نیز هوشمند و عادلانه مالیات بگیریم.

حق شناس در ادامه گفت: باید سیاست‌ها را به سمتی ببریم که مشاغل خاص از جمله پزشکان، آهن فروشان، آرایشگران زنانه، املاکی‌ها و... که فرار مالیاتی بالایی دارند، مالیات واقعی را بپردازند. باید طوری عمل کنیم که تأمین درآمد‌های مالیاتی کشور تنها برعهده‌ی عده‌ای خاص که درآمدهایشان شفاف است، نباشد.

وی تأکید کرد: واقعیت این است که الان کارمندان دولت، بیشتر از مشاغل آزاد مالیات می‌پردازند. این نوعی بی عدالتی است و باید با سازوکار‌های هوشمند مالیاتی به این موارد پایان دهیم.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۳۹
سید یاسین
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۴۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
سلام . سابقا در سازمان امورمالیاتی ، با وجود بعضی مدیران ، امیدی به اصلاح رویه ها در سازمان مالیاتی نبود. الان امیدواریم با وجود دولتی که شعار انقلابی و مردمی بودن داده، سازمان مالیاتی بر ریل پیشرفت قرار بگیرد.
پاسخ ها
سوت زن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
سلام وقت بخیر.

مدتی است که صاحبان کارخانجات آرد ،خوراکدام و طیور در سراسر کشور،پوسته برنج آسیاب شده را،بنام سبوس برنج دوکوب که دقیقا شبیه سبوس گندم است،تفاوت قیمتی حدود پنج هزارتومنی در هرکیلو دارد، را بجای سبوس گندم اصلی،بخورد دامداران و مرغداران میدهند.بارها این گزارشم رو از طریق جهاد و دامپزشکی و‌......سایتها اطلاع رسانی نمودم متاسفانه تا به حال نتونستم جوابی دریافت نمایم.مطمئنم از طریق سایت وزین شما،پاسخ دندان شکنی دریافت خواهم نمود.باسپاس از شما،سوت زن در فساد هستم.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
متاسفانه برخی پزشکان ..... تماس با سازمان مالیاتی و معرفی آنها هم بی فایده بود ....
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
از کارمندان که پلکانی مالیات می گیرید دوباره هنگام خرید هم مالیات بر ارزش افزوده می گیرد .... کف مالیات حقوق ها را هم پایین می گیرید که بیشترین مالیات را بگیرد .... مردم ناراضی هستند ...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
لیستی که گفته درسته: پزشکان، آهن فروشان، املاکیا، آرایشگران زنانه...
ولی کشاورزان و هنرمندان و سلبریتیا... رو هم نباید فراموش کنند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
احسنت
مخصوصا بازیگران و خواننده ها
محسن
| Belgium |
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۴
کسانی که از این بعد نمی توانند فرار مالیاتی کنند ولی تنها کسانی که خیلی راحت فرار می کنند و کسی هم بهشان کاری ندارند اختلاسگران هستند؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
تا زمانی که دولت شفاف و دقیق به مردم اعلام نمی کند مالیات ها و درآمدهای حاصل از صادرات نفت و گاز و دیگر منابع ملی متعلق به کشور و مردم چه میزان است و کجا و چگونه هزینه می شوند نباید از مردم انتظار اطلاعات شفاف و دقیق داشت
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
حق گفتی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
نارضایتی وعدم رضایت مردم برای پرداخت مالیات
1-دولت بازای گرفتن مالیات از مردم چه خدماتی به مردم ارایه میکند؟
2-مالیاتهای اخذ شده صرف چه کارهای زیر بنایی برای کشور شده یا میشود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
اندر حكايت ماليات و ماليات پردازان واقعي !!
-------------------
حبيب آقا كارمند بازنشسته دولت كه دو سال پيش به افتخار بازنشستگي نائل آمده و به تعبير مسئولين مملكت به جرگه « فرهيختگان » پيوسته و مفتخر به اين عنوان گرديده ، از افتخاراتش يكي اين است كه هميشه در طول اين سي سال عنوان « صديق » داشته ... « كارمند صديق دولت » !... و البته اين براي حبيب آقا به گفته ً
خودش از بزرگترين افتخارات دوران كارمندي اش است ! ... اما حبيب آقا در اين سه دهه افتخارات ديگري هم داشته :
--- حبيب آقا ! ديگه چه افتخاراتي در طول اين مدت كسب كرده ايد ؟ شمّه اي بفرما » !
حبيب آقا اول شكسته نفسي مي كند و مي گويد وظيفه بوده ، و به وظايفش عمل كرده ، اما بعد مثل كسي كه مي خواهد پشت تريبون سخنراني كند ، سينه را صاف ميكند و مي گويد :
-- البته خود ستايي مي شود ! ... تعريف از خودم نباشد ... دومين افتخار بزرگي در طول اين سي سال نصيبم شد اين است كه بحمد الله والمنه هيچ بدهكاري مالياتي ندارم ... اين كه عرض مي كنم هيچ ، واقعاً هم هيچ ... حتي يك ريال ! .. توجه مي فرماييد ؟ حتي يك ريال ! ... حساب مالياتي ام صاف صاف ... عينهو كف دستم ! ... از اين بابت هيچ بدهكاري ندارم ، حتي دوزار ! و اين افتخار بزرگي است كه به وظيفه مالياتي خودم عمل كرده ام و در حد وسع و توانم در كارهاي عام المنفعه كه دولت از طربق اخذ ماليات انجام ميدهد ، شريك بوده ام ، ... كه اگر خدا قبول كنه ، ثواب آن توشه و ذخيره اي شود براي آخرت ! »
حبيب آقا اضافه مي كند كه ؛
-- ناگفته نگذارم ، اين افتخار مالياتي تنها نصيب بنده كه نشده ، تمام كارمندان و حقوق بگيران مفتخر به اين افتخار بزرگ شده اند .. منحصر من تنها نيست !... خب ! خدا را شكر ... خدا قبول كنه !... بالاخره خدا را
سپاس مي گويم و شاكرم كه توفيق حاصل كرد و ما توانستيم با اخلاص و سعي تلاشمان ، اداره مان را خوب اداره كنيم !!.. خدا را صد هزار كرور مرتبه شكر !... بازهم خودستايي نشود ، اين افتخار كمي نيست .!!
حبيب آقا در آخر صحبتش از مسئولان مالياتي هم تشكر مي كند و برايشان دعا مي كند :
-- البته بايد از مسئولان مالياتي كه در آخر هر ماه زحمت كشيدند و با حساب و كتاب دقيق ، ماليات بنده را محاسبه نموده و زحمت كسر آن را كشيدند تشكر ويژه نمايم كه اين زحمت طاقت فرسا را كشيدند و مرا حتي در حد
پنج ريال بدهكار مالياتي قرار نداند و مرا مشغول الذمه ملت و دولت نكردند ! كه خدا انشا الله صد در دنيا و هزار در آخرت به ايشان جزاي خير دهد » !!
--------
خب ! اين هم از افتخارات حبيب آقا كارمند اداره تعليم و تربيت در طي سي سال !!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
در حالی که پول نفت و گاز و..... در اختیار دولت است و تورم بالا یا همان مالیات پنهان هم وجود دارد مالیات ارزش افزوده در هر مرحله از تولید و فروش لحاظ می شود تقریبا تمام خدمات دولتی پولی است از همه نوع خرید و......... مردم ایران بیشترین مالیات را در مقابل حداقل خدمات پرداخت می کنند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۶
یه حساب سر انگشتی نشون می ده شما بالای 60 درصد درآمدت رو به دولت بر می گردونی 30% بیمه - 10 درصد مالیات حقوق- 9% ارزش افزوده که بعضا دو یا سه بار پرداخت میکنی با اضافه عوارض نوسازی و ماشین و خونه و ....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
همیشه ما از عدالت در هر موردی صبحت میکنیم ولی اصلا نمیدانیم که عدالت بدون ازادی فقط راه به فساد میبرد.ازادی جزء اصلی انقلاب بود ولی ظاهرا کلا فراموش شده که اگر نشده بود ما کلی از این مساءل را نداشتیم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
مالیات ها از هر بخش و با هر عنوانی در نهایت در قیمت نهایی کالاها و خدمات محاسبه می شوند و مصرف کننده های نهایی آنها را پرداخت می کنند این مالیات ها را هم همان کارمندان و بازنشستگان و کارگران و ... پرداخت می کنند
علی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
کارمند غالبا بدون بهره وری عملکرد، حقوق ثابت دارند ، بیمه هستند ، بازنشستگی دارند ، هیچ ضرر و زیانی نو کار برای خودشون وجود دارد، نیازی به آورده و سرمایه ندارند و ....
مرتب کارمند را در مقابل مشاغلی که خودشان روی پای خودشان هستند و هیچ هزینه ای برای دولت ندارد و فقط درآمد دارند برای دولت مقایسه نکنید .
سیستم مدیریت کشور ما مشکل اساسی دارد که غالبا ناشی از کم سوادی مسئولان است . مسئولان ما از سطح مردم ما پایین تر هستند . مشکل اساسی همین است . نه پول کم هست نه کسی از مالیات فرار میکند . اغلب کسانیکه مالیات نمیدهند ، دلیلش این است که می‌بینند این پول صرف ساخت مملکت و رفاه مردم نمیشود . کشوری که نفت دارد یعنی مالیات مردمش را خدا داده است و با همین منابع کشور را باید توسعه داد .
ناتوانیها ، کم سوادی ها ، دزدی‌های کلان مدیران را گردن دیگری نندازید. ۵۰ سال است که به بیراهه میروید و همه میدانند این را
پاسخ ها
ناشناس
| United States of America |
۱۳:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
بسیاری ازکارمندان ولی نه همه آنها بالاترین حقوق دنیارامیگیرند صبح که سرکارمیروندبانان سنگک ویالواش اداره تشریف میبرند هیچ ارباب رجوع نمیپذیند تا یکی دوساعتی صبحانه وچای میل نفرمایندبلافاصله پس از سیرشدن مفرط اعلام میشود که جلسه دارندکه درعمل بادوستانشان گپ وگودارند ظهرهم روانه منزل میشوند ایاکدام شغلی بدون کوچکترین کاروزحمت حقوق مکفی بااضافه کاری وچیزهای دیگرکسی دردنیا سراغ دارد مثل کشورعزیز ما البته عرض شدهمه اینچنین نیستند وحق الناس میشناسندوحاضرنیستند نان غیرحلال بخانه ببرند ولی باکمال تاسف عده ای هم بلانسبت همگی هستند که پول مفتب بدون زحمت میخواهند وجواب سلام ارباب رجوع راهم نمیدهند




میمیخواهند
امیرحسین کرمی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۳۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۰۳
واقعا عدالت مالیاتی موضوع بسیار مهمیه که باید جدی گرفت
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟