«تابناک» هر روز سعی دارد با انتخاب تیترهایی از حوزههای مهم خبری به خصوص سیاسی و اقتصادی، شما را در جریان اخباری مهم و اثرگذار قرار دهد که قطعا باید شنیده و خوانده شوند. در این بسته خبری، نگاهی به آخرین مواضع جناحهای سیاسی و تحولات مهم داخلی و اوضاع اقتصادی کشور انداخته میشود که مخاطبان با مطالعه آن به رهیافتهای مهمی از سیر وقایع اثرگذار کشور دست خواهند یافت.
ظریف: والله که برنامه انتخاباتی ندارم
وزیر خارجه پیشین ایران در واکنش به حملات اخیر اصولگرایان پس از اظهاراتش در کلاب هاوس گفت: نمیخواستم کار کسی از دولت کنونی را توجیه کنم و البته حمله هم نخواستم بکنم و دیدید که حمله نکردم. برنامه ای دیگر هم نداشتم. والله که برنامه انتخاباتی ندارم. قصد این کار را هم ندارم. نه نمایندگی مجلس را خوب بلدم و آمادگی اش را دارم نه به کارهای جدیتر علاقه ای دارم. ظریف در ادامه گفت: دوستانی که نگران شده و نوشته اند پروژه انتخاباتی است، همهاش برای خودشان. مشکلات کشور را حل بکنند؛ ما مخلصشان هم هستیم. هیچ چیز نمیخواهیم. همین گوشه اتاق دانشگاه برای من خوب و کافی است، به شرطی که دوستان مملکت را بتوانند اداره کنند، البته حتی اگر هم نتوانند اداره کنند هم من کاری نمیخواهم انجام دهم. صلاح مملکت خویش خسروان دانند. ما در یک حدی مسئول بودیم وقتی از ما نخواستند مسئولیت از ما رفع شد. من این گونه به قضیه نگاه میکنم که یک مسئولیت تلخ بود و همان گونه که در مجلس گفتم، بار این مسئولیت را احساس میکردم. آقایانی که برخی حرف ها را میزنند، قیاس به نفس میکنند. همه چیز را بر اساس امیال خود که حاضرند همه چیز را زیر پا بگذارند... برای این که به مقامی برسند، البته «قربه الی الله» هم انجام میدهند.
واکنش معاون رئیسی به اظهارات ظریف: دیپلماسی خواهش و تمنا کارساز نیست
سیدمحمد حسینی معاون پارلمانی رئیس جمهور گفت: به تازگی یکی از سیاسیون دولت قبل گفته است: «باید به اندازه تواناییها آرزو کنیم» قطعا اگر چنین حرفهایی مبنا قرار میگرفت، با امکانات اندک امام و مبارزان هرگز انقلاب اسلامی به پیروزی نمیرسید و استمرار نمییافت و در جنگ تحمیلی که در آن ائتلاف نانوشتهای بین قدرت های جهانی وجود داشت به پیروزی نمی رسیدیم. معاون رئیس جمهور گفت: داشتن اقتدار و توان بازدارندگی فرمان الهی است که «و اعدوا لهم مااستطعتم من قوة» ملت ایران هیچ گاه به دنبال تعدی به دیگران نبوده و نیست اما ضعیف هم نیست که دشمنان مثل اوایل انقلاب به طمع تجاوز و اشغال بیفتند، اتفاقاً اگر قدرتمند باشیم در مذاکرات تامین کننده منافع کشور خواهیم بود و تجربه نشان داد که دیپلماسی خواهش و تمنا نه تنها کارساز نبوده، بلکه طرف های مقابل را به اخذ امتیازات بیشتر ترغیب می کند؛ مثل قضیه برجام که هنوز تعهدات خود را انجام نداده بودند، برجام ۲ و ۳ و ۴ یعنی منطقه ای، موشکی و حقوق بشری را مطرح کردند.
حسینیکیا، نماینده مجلس: پیشبینی میکنم مردم در انتخابات آتی، دنیا را مبهوت کنند
سیدجواد حسینی کیا عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: به نظر می رسد، مردم ما که دوران جنگ و موشک باران و دوران تحریم ها و سختی ها و... را تحمل و فرزندان عزیزشان را برای نظام و انقلاب تقدیم کردند، امروز نیز بیش از پیش پای نظام و انقلاب ایستاده اند و اگرچه مشکلاتی هم دارند، پای اصل نظام هم ایستاده اند. وی همچنین عنوان کرد: پیش بینی بنده این است که در انتخابات آتی، مردم ما دنیا را مبهوت خواهند کرد.
اژهای: به صِرف قول و حرف زدن مسئولان امیدآفرینی ایجاد نمیشود
حجتالاسلام علی اکبر محسنی اژهای پیش از ظهر امروز در جلسه شورای تامین استان مازندران طی سخنانی اظهار کرد: گاهی برای حل ریشهای برخی از امور، راهی به جز حضور میدانی مسؤولان و بررسی اوضاع و شرایط از نزدیک و متعاقبا انتقال مطالب بهدست آمده به سایر مسئولان امر، وجود ندارد. رئیس دستگاه قضا با بیان اینکه امروز یکی از موضوعات امیدآفرین در کشور این است که همه اقشار مردم به ویژه جوانان احساس کنند مسئولان و مدیران کارآمدی دارند، افزود: ایجاد امید در جامعه، به صِرف قول و حرف زدن مسئولان ایجاد نمیشود، بلکه باید برای امیدآفرینی، «عمل» نیز همراه «قول» مسئولان باشد. اژهای در همین رابطه گفت: از جمله اموری که میتواند موجب امیدآفرینی در میان مردم و ارتقاء کارآمدی نظام شود، حرکت همراه با برنامه از سوی مسئولان است.
انتقاد یک عضو بسیج دانشجویی از جبلی: تماشای برفک بهتر از دیدن برنامههای تلویزیون است
حواشی و واکنشها به اظهارات جنجالی رئیس سازمان صداوسیما در دیدار با دانشجویان دانشگاه امام صادق (ع) به یکی از موضوعات داغ رسانهها و شبکههای اجتماعی در روزهای اخیر تبدیل شده است؛ به طوری که امروز پیمان جبلی با عقب نشینی ضمنی از اظهارات خود، عنوان کرد که «در رسانه ملی به روی همه باز است». اما یکی از نکات قابل توجه حضور پیمان جبلی در دانشگاه امامن صادق (ع) که کمتر مورد توجه قرار گرفت، خواندن متنی کنایهآمیز وانتقادی خطاب به رئیس صداوسیما از سوی نماینده بسیج دانشجویی این دانشگاه بود. مصطفی انواری مسئول واحد فرهنگی بسیج دانشگاه امام صادق (ع) که در این دیدار به نمایندگی از بسیج دانشجویی دانشگاه حضور داشت، در بخشی از صحبتهای خود که در روزنامه فرهیختگان منتشر شده و با استقبال و تشویق دانشجویان حاضر نیز همراه شد، گفت: «آقای دکتر جبلی، شیب کاهش مخاطبان سیما در سالهای گذشته نزولی بود تا اینکه به لطف شما سقوطی شد. از تحول با ما در معیار آنتن سخن بگویید. در تحلیل تفکرات تیم شما و آمارهای مفتضح مخاطبان سیما در این دوساله، برای ما محرز شده که توجه به مخاطب جزو اولویتهای اول تیم شما نیست. سریالها ضعیف، برنامهها ضعیف، گاهی تماشای برفک جذابیت بیشتری از دیدن شبکههای شما دارد. پس پخش برفک را در برنامه شبکهها قرار دهید که بر صرفهجویی در بودجه هم کمک میکند.»
معاون رئیسی: لازم باشد متهمان پرونده فرشهای سعدآباد را معرفی میکنیم
معاون اجرائی رئیس جمهور گفت: اگر لازم باشد، اسامی کسانی را که در نگهداری و خروج فرشهای مجموعه سعدآباد قصور داشته اند، اعلام خواهیم کرد و توقع ما این است که اعضای دولت قبل از نجابت و تحفظ دولت سوءاستفاده نکنند و اجازه دهند این پرونده فرایند قانونی خود را طی کند. محسن منصوری درباره ماجرای مفقود شدن فرشهای مجموعه سعدآباد و اظهارات یکی از اعضای دولت روحانی، گفت: مساله فرشهایِ سعدآباد کاملاً روشن است و در این پرونده تاریخها مشخصا درج شده است. طبق این پرونده زمان خروج فرشها از سعدآباد و اسامی مقصران و متهمان و مسببان این ماجرا کاملا مشخص است. معاون اجرایی رئیس جمهور ادامه داد: برخی اعضای دولت سابق از نجابت دولت فعلی سو استفاده میکنند. اگر لازم باشد اسامی کسانی که در نگهداری و خروج این فرشها قصور داشته اند را اعلام خواهیم کرد. توقع داریم اعضای دولت قبل از نجابت و تحفظ دولت در این مساله سوءاستفاده نکنند و اجازه دهند این پرونده فرایند قانونی خود را طی کند.
دهقان: تعداد متهمان پرونده فرشهای سعدآباد ۹ تن است
دهقان، معاون حقوقی رئیسجمهور با بیان اینکه تردیدی وجود ندارد که در دولت روحانی این فرشها مفقود شده، گفت: با این تفاسیر کاملا روشن است که این فرشها در سال ۹۲ تا ۹۵ از مجموعه سعدآباد خارج شده و اتهاماتی نسبت به برخی مقامات عالی رتبه دولت قبل وجود دارد که در دادگاه در دست بررسی است، فعلا نمیتوانیم قضاوتی در این باره داشته باشیم. معاون حقوقی رئیسجمهور، تعداد متهمان پرونده فرشهای سعدآباد را 9 نفر دانست و با اشاره به تشکیل پرونده قضایی در این باره، گفت: یکی از اعضای ارشد دولت سابق و فرزند وی از متهمان این پرونده هستند و متهم دیگر هم از مسئولان نهاد ریاست جمهوری دولت قبل است.
حادثه رانندگی برای معاون وزیر اقتصاد
رئیس اورژانس لرستان با بیان اینکه حادثه رانندگی خودروی حامل رئیس گمرک ایران به خیر گذشت، گفت: هر سه سرنشین خودرو سرپایی توسط تکنسینهای اورژانس مداوا شدند. محسن آدینهوند با اشاره به وقوع سانحه رانندگی برای خودروی حامل «محمد رضوانیفر» معاون وزیر و رئیس گمرک ایران، اظهار کرد: ساعت ۱۴:۵۳ دقیقه عصر امروز گزارش یک حادثه رانندگی به اورژانس لرستان اعلام شد.وی، لغزندگی جاده را عامل حادثه برای خودروی سوزوکی حامل رئیس گمرک ایران عنوان کرد.
وزارت خارجه: فعالیتهای موشکی ایران براساس حقوق بینالملل کاملا مشروع است
ناصر کنعانی اظهارات مداخلهجویانه برخی کشورهای غربی در خصوص رونمایی از «موشک فتّاح» را مردود و بیاعتبار دانست و تصریح کرد: فعالیتهای موشکی جمهوری اسلامی ایران متعارف و دفاعی و براساس حقوق بینالملل کاملا مشروع است. وی افزود: این دست از کشورها که سابقه بلند و آشکاری در زیرپاگذاشتن تعهدات بینالمللی خود در زمینههای مختلف از جمله آزمایش های هستهای، رژیم عدم اشاعه و میزبانی موشکهای هستهای و ایفای نقش مخرب در مسائل منطقهای و بینالمللی دارند، حق ندارند در مورد توانمندیهای دفاعی مشروع و کاملا قانونی جمهوری اسلامی ایران اظهار نظر کنند.
رئیسی: اغتشاشات سال گذشته ناشی از عصبانیت دشمن از پیشرفت کشور است
سیدابراهیم رئیسی بعد از ظهر امروز در ادامه برنامههای دور دوم سفرهای استانی دولت به استان آذربایجان شرقی، در دیدار با جمعی از علما، روحانیون و ائمه جمعه و جماعت این استان، تبیین معارف دینی از طریق ارتباط با مردم و تلاش برای اجرای عدالت را دو رسالت سنگین عالمان دینی برشمرد و شرط موفقیت در انجام این رسالت را خشیت الهی عنوان کرد. رئیس جمهور، تلاشهای دشمنان در طول ۴۴ سال گذشته برای تضعیف نظام جمهوری اسلامی، تحلیل رهبر معظم انقلاب درباره اغتشاشات پاییز سال گذشته که این توطئهها را ناشی از عصبانیت دشمن از پیشرفت کشور دانسته بودند، یادآور شد و تاکید کرد: بهرغم همه سختیهای تحمیل شده به مردم در این دوران، ملت ایران این تهدیدها و تحریمها را به فرصت تبدیل کرد. رئیسی با بیان اینکه ما راه مقابله با دسیسهها و فتنههای دشمنان را تسلیم و عقبنشینی نمیدانیم، تصریح کرد: فقط با قوی شدن و ساختن ایرانی قوی میتوان از این چالشها عبور کرد.
پیش بینی مشاور سابق سیا از پایان سلطه دلار
جیمز ریکاردز، مشاور سابق سیا تاکید کرد که گروه بریکس در حال ایجاد یک ارز تجاری ذخیره جدید است که میتواند جایگزینی برای دلار باشد و انتظار میرود که افول هژمونی آن در کمتر از سه ماه آینده آغاز شود. ریکاردز افزود: در ۲۲ آگوست (۳۱ مرداد ۱۴۰۲)، یعنی حدود دو ماه و نیم دیگر، مهمترین تحول در نظام مالی بینالمللی از سال ۱۹۷۱ فاش خواهد شد، زیرا ۲۲ آگوست تاریخ آغاز اجلاس سران بریکس در آفریقای جنوبی است و سال ۱۹۷۱ سال پایان دادن آمریکا به نظام برتون وودز بود. (در ۱۵ اوت ۱۹۷۱ آمریکا قابلیت تبدیل دلار آمریکا به طلا را به شکل یکطرفه فسخ کرد و عملاً به نظام برتون وودز پایان داد و دلار را به ارز بیپشتوانه تبدیل کرد. به این اقدام «شوک نیکسون» میگویند که موجب شد شرایطی پدید آید که دلار آمریکا تبدیل به ارز اندوخته بسیاری از کشورها بشود) این مقام سابق سیا پیشبینی کرد که جهان طی چند سال آینده شاهد انتقال از سلطه دلار به یک ارز اصلی جدید خواهد بود که ممکن است با معرفی یک ارز اصلی جدید باشد که میتواند نقش دلار را درپرداختهای جهانی ایفا کند و در نهایت جایگزین آن شود. ریکارپیش بینی کرد که گرایش به سمت ارز جدید که توسط کشورهای بریکس، برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی به منظور تأثیرگذاری بر تجارت جهانی و سرمایهگذاری مستقیم خارجی مورد بحث قرار میگیرد، انقلابی عمیق و غیرمنتظره ایجاد کند و موجب ایجاد یک شوک ژئوپلیتیک بیسابقه شود که ممکن است دنیا برای آن آماده نباشد.
وزیر رفاه: امید به زندگی از۵۴ سال به ۷۴ سال افزایش یافت
وزیر رفاه در مجمع عمومی یکصد و یازدهمین اجلاسیه بینالمللی کار در ژنو سوئیس با اشاره به ریشههای دینی و اعتقادی باور به عدالت اجتماعی گفت: موضوع عدالت اجتماعی در جمهوری اسلامی ایران نه فقط یک قلمرو در سیاست اجتماعی بلکه یک باور اصولی ریشهدار در قانون اساسی و باورهای دینی است که در اسناد سیاستی بالادستی مانند برنامههای توسعه پنجساله، سند چشمانداز و سایر اسناد مهم کشور تبلور یافته است. سیدصولت مرتضوی تأکید کرد: افزایش امید به زندگی از ۵۴ سال به ۷۴ سال، ارتقای امنیت غذایی و توسعه بهداشت و درمان رایگان و عمومی برای همه و حتی تسری آن به مهاجرین از دستاوردهای عملی توجه به عدالت اجتماعی در کشور ایران است.
واکنش بانک مرکزی به ادعای پرداخت ۱۱ وام قرضالحسنه به کارکنان یک بانک
بانک مرکزی، ادعای سید غنی نظری خانقاه نائب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، مبنی بر اینکه کارکنان یک بانک ۱۱ بار وام قرضالحسنه دریافت کردهاند را به شدت تکذیب کرد. روابط عمومی بانک مرکزی از این نماینده خواست، از انتشار هر گونه ادعای کذب و بدون سند و مدارک در این خصوص که موجب تشویش اذهان عمومی میشود خودداری کند.
کارشناس اقتصادی: آب رفتن ارزش ریال، چالش اصلی اقتصاد کشور است
پیمان مولوی یکی از کارشناسان حوزه اقتصاد گفت: بسیاری از مسائل در ایران ناشی از جو روانی بوده و محلی از اعراب ندارد. به عنوان مثال در دولت قبل، هنگامی که مذاکرات برجام در حال انجام بود قیمت دلار تا ۲۱ هزار تومان هم کاهش یافت. در واقع نرخ تورم هر عددی باشد، کاهش ارزش پول ملی اجتناب ناپذیر است. وی یادآور شد: توجه داشته باشیم نرخ دلار ثابت است و در بازار جهانی کمترین نوسان را دارد؛ اما این ارزش ریال است که تغییرات زیادی را تجربه میکند و آب میرود و این موضوع چالش اصلی اقتصاد کشور است. مولوی گفت: اگر نرخ تورم آمریکا تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی به حدود ۳.۵ درصد برسد قیمت دلار در ایران همان قدر افزایش مییابد، زیرا با فرض تثبیت نرخ تورم در ایران ما به التفاوت بیشتر خواهد شد. حتی اگر بانک مرکزی ورود کند و پول پاشی کند، حفظ تصنعی ارزش ریال بوده و مقطعی اثر دارد. این کارشناس حوزه اقتصاد با بیان اینکه کاهش ارزش ریال با نرخ تورم حتمی است، گفت: تجربهای که در ترکیه هم شاهد هستیم. رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری فعلی ترکیه بیش از انتخابات ۳۰ میلیارد دلار پول بانک مرکزی به بازار تزریق کرد تا فاصله بین لیر و دلار را روی عدد ۱۵ حفظ کند. امروز پس از انتخابات این فاصله ۲۵ هزار لیر شده است. چون آن پولها نیست اما تورم پابرجاست. این موضوع امری جهان شمول و مربوط به اقتصاد کلان است. /مهر
پوتین: اقتصاد روسیه رشد میکند
ولادمیر پوتین رئیسجمهور روسیه گفت، انتظار میرود، اقتصاد روسیه طبق ارزیابیهای کارشناسان در سال ۲۰۲۳ بین ۱ تا ۲ درصد رشد کند. این بخشی از پیام خوشامدگویی پوتین به شرکت کنندگان، سازمان دهندگان و مهمانان بیست و ششمین مجمع بین المللی اقتصادی پترزبورگ است که این ماه در سن پترزبورگ برگزار میشود. رئیس جمهور روسیه در پیامی که امروز در وب سایت کرملین منتشر شد، همچنین بر اهمیت تمرکز بر دستیابی به حاکمیت فناوری و مالی و کاهش نابرابری و فقر اشاره کرد.