به گزارش تابناک اقتصادی؛ فراهانی ـ یکی از اقدامات مهم در راستای کنترل کسری تراز عملیاتی، بهبود درآمدهای پایدار است. در سال ۱۴۰۲ بیش از ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان درآمد پایدار بودجهای در بخش منابع بودجه در نظر گرفته شده است. این اقدام مهم در سال جدید با رویکرد توسعه درآمدهای مالیاتی صورت گرفته است.
در سال ۱۴۰۲ برای نخستین بار با تکمیل جریان کالایی و جریان مالی هر کسبوکار از طریق سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی و همچنین قانون ساماندهی دستگاههای پوز حقیقی، دادههای کاملی از تراکنشهای مالی هر یک از مشاغل در اختیار سازمان امور مالیاتی کشور قرار گرفته است.
تکمیل دادههای اقتصادی و تقاطعگیری آن با جریان کالایی و مالی هر کسبوکار، زمینه اخذ مالیات هوشمند و حذف ممیزمحوری از نظام مالیاتی را فراهم کرده است؛ نظام مالیاتی مبتنی بر ممیزمحوری و اخذ مالیات سلیقهای بدون وجود دادههای اقتصادی، در سال ۱۴۰۲ به شیوه جدیدی برای اخذ مالیات هوشمند و سیستمی با تکیه بر دادههای خروجی سامانه مودیان و پایانههای فروشگاهی و همچنین قانون ساماندهی دستگاههای پوز حقیقی تبدیل شده است که نه تنها امکان اخذ مالیات مقطوع و با معافیتهای متنوع برای کسبوکارها را ایجاد کرده است، بلکه اخذ مالیات واقعی مشاغل خاص و دانه درشتها نیز با درآمدهای چند ده میلیارد تومانی، از طریق دادههای اقتصادی و تقاطعگیری آن با جریان کالا، فراهم آورده که این مهم، تاثیر بسزایی در تحقق درآمدهای مالیاتی و افزایش سهم مالیات مشاغل از کل درآمدهای پایدار مالیاتی ایجاد خواهد کرد و قدمی مهم به سمت استقرار نظام عادلانه و سیستمی مالیاتی کشور است.
این دادهها همچنین با تکمیل جریان واردات و صادرات و همچنین تجارت کالا در بخشهای مختلف اقتصادی کشور مبتنی بر سامانه جامع تجارت، امکان ایجاد نظام واحد کالایی کشور و رصد کامل جریان کالایی و ایجاد فاکتور الکترونیک را برای نظام حکمرانی فراهم میکند که اخذ مالیات هوشمند، تنها یکی از محورهای این نظام دادهای مهم است و در مراحل بعد امکان توزیع کالا و همچنین مهار تورم در بخشهای مختلف ایجاد خواهد کرد. زمینه اصلی اجرای این نظام جامع دادهای کشور نیز اخذ مالیات هوشمند و تکمیل اطلاعات مورد نیاز برای اخذ مالیات بوده که در سال ۱۴۰۲ برای اولین بار شکل گرفته است.
در همین رابطه و پیرامون اخذ مالیات واقعی مشاغل خاص و دانهدرشتها با درآمدهای کلان با سبحانی نایب اول کمیسیون اقتصاد کلان اتاق بازرگانی ایران به گفتوگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.
بهرام سبحانی نایب اول کمیسیون اقتصاد کلان کمیسیون اتاق بازرگانی ایران در گفتوگو با تابناک اقتصادی درباره تاثیر مالیات ستانی هوشمند بر دریافت مالیات عادلانه اظهار کرد: با توجه به دریافت مالیات در سنوات گذشته و مشکلات متعددی در برداشت و با راه اندازی سامانه مودیان و پایانه فروشگاهی انتظار میرود که دیگر مشکلات قبلی رخ ندهد.
وی افزود: به رغم آنکه کارگران و کارمندان در ابتدای هرماه مالیات از حقوق آنها کسر میشود، برخی مشاغل همچون دکترا، وکلا، طلافروش و دیگر مشاغل آزاد عادلانه و منصفانه مالیات پرداخت نمیکردند و به نوعی این مشاغل به پرداخت مالیات بی اعتقاد بودند.
سبحانی ادامه داد: با ایجاد مکانیزم مالیات ستانی هوشمند، چنانچه دریافت مالیات از بخش خصوصی و مشاغل آزاد منطقی و متناسب با درآمد آنها باشد، به نوعی نسبت به پرداخت مالیات رغبت از خود نشان میدهند.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه هدف از اجرای مالیات ستانی هوشمند برقراری عدالت و دریافت عادلانه مالیات است، بیان کرد: در سنوات گذشته، مالیات برحسب نظر و تصمیمات مودیان گرفته میشد که احتمال سوء استفاده و اعمال نظرات شخصی وجود داشت، اما با اجرای سامانه مودیان، دیگر سوء استفادههای احتمالی به پایان میرسد.
نایب اول کمیسیون اقتصاد کلان کمیسیون اتاق بازرگانی ایران، با بیان اینکه راه اندازی سامانه مودیان در پرداخت مناسب مالیات تاثیر بسزایی دارد، تصریح کرد: راه اندازی این سامانه در شفافیت و عملکرد مناسب مالیات تاثیر بسزایی دارد، به طوری که دیگر افراد نمیتوانند از زیر بار عدم پرداخت مالیات فرار کنند. بدین منظور با بررسی حسابهای افراد به مرور موضوع دریافت پول نقدی یا سکه توسط برخی مشاغل حل میشود و تمامی افراد به خصوص مشاغل خاص نیز متناسب با درآمدشان مکلف به پرداخت مالیات هستند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.