زمان نشست شورای امنیت درباره نقض قطعنامه ۲۲۳۱

گزارش شده کشورهای اروپایی قصد دارند تحریم‌های مرتبط با برنامه موشکی ایران را "حفظ کنند". بر اساس قطعنامه این تحریم‌ها باید مهر امسال لغو شوند. اروپا استفاده از پهپادهای ایران در جنگ اوکراین را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ می‌داند.
کد خبر: ۱۱۸۱۷۸۸
|
۱۳ تير ۱۴۰۲ - ۲۱:۱۶ 04 July 2023
|
52642 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از دویچه وله، سه کشور آلمان، فرانسه و بریتانیا ارسال تسلیحات از سوی ایران برای استفاده در جنگ علیه اوکراین را نقض قطعنامه ۲۲۳۱ دانسته و آنرا به معنای نقض مفاد برجام تلقی می‌کنند. براساس مفاد برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ قرار است تحریم‌های موشکیایران در تاریخ ۲۶ مهر به پایان برسد. اما اکنون این احتمال داده می‌شود که اروپا مکانیسم ماشه را علیه ایران فعال کند.

به گفته باربارا وودوارد، سفیر بریتانیا در سازمان ملل و رئیس دوره‌ای شورای امنیت، حکومت ایران با ارسال تسلیحات به روسیه قطعنامه یاد شده را نقض کرده است. او دوشنبه ‌(۱۲ تیر) به خبرنگاران گفت که نشست دوره‌ای شورای امنیت روز پنج‌شنبه ۱۵تیر حول این محور برگزار می‌شود.

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در واکنش به این خبر گفت: «گزارش‌های رسانه‌ای را ملاک عمل و تصمیم‌گیری قرار نمی‌دهیم و بر اساس اقدامات طرف مقابل دست به اقدام می‌زنیم.»

چهارشنبه هفته گذشته نیز خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع دیپلماتیک گزارش داد که به ایران اطلاع داده‌ شده است اتحادیه اروپا قصد دارد تحریم‌های ساخت موشک‌های بالستیکی ایران را که طبق توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ اعمال شده و قرار بود تا اکتبر سال ۲۰۲۳ برقرار باشند، حفظ کند.

دیپلمات‌های اروپایی در گفت‌وگو با رویترز برای حفظ تحریم موشکی اتحادیه اروپا علیه ایران سه دلیل ذکر کرده‌ بودند: «استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی علیه اوکراین، احتمال انتقال موشک‌های بالستیک ایران به روسیه و محروم کردن ایران از مزایای توافق هسته‌ای زیرا تهران مفاد این توافق را نقض کرده است، این در حالی است که ابتدا آمریکا از توافق خارج شده بود.»

بر اساس برجام، خرید، فروش یا انتقال هواپیما‌های بدون سرنشین که قادر به پرواز بیش از ۳۰۰ کیلومتر باشند و اجزای آن‌ها، به ایران یا از ایران، بدون مجوز قبلی از شورای امنیت سازمان ملل، منع شده است. تحریم‌هایی که در این رابطه اعمال می‌شوند، ایران را وادار می‌کنند که هیچ اقدامی برای توسعه موشک‌های بالستیک که قادر به حمل سلاح هسته‌ای هستند، انجام ندهد.
دو روز پیش گاردین در گزارشی نوشته بود که کشورهای اروپایی می‌خواهند با تمدید تحریم‌ها علیه ساخت موشک بالستیک ایران، برای نخستین بار توافق برجام را "نقض کنند".

امکان فعال کردن مکانیسم ماشه

برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ که ۲۹ تیرماه ۱۳۹۴ در شورای امنیت به رأی گذاشته و تصویب شد، اگرچه دو سند مجزا هستند، اما در عین حال با یکدیگر مرتبط‌‌ و بر یکدیگر تاثیرگذارند. سایت "رویداد ۲۴" در گزارشی در همین رابطه نوشت: «پیش از این پیش‌بینی می‌شد که کشور‌های اروپایی از ترس لغو اتوماتیک تحریم‌های موشکی علیه تهران در تاریخ ۱۸ اکتبر، دست به اسنپ‌بک بزنند.»

مکانیزم ماشه (Snapback) ساز و کار حل اختلافات در توافق هسته‌ای هستند که رجوع به آن (دو بند ۳۶ و ۳۷ برجام) می‌تواند به بازگشت خودکار تحریم‌های بین‌المللی علیه جمهوری اسلامی منجر شود. نکته حائز اهمیت در مورد مکانیزم ماشه این است که چین و روسیه امکان وتو ندارند.

بنا بر این گزارش استفاده از مکانیسم ماشه نه تنها "برجام را بلاموضوع می‌کند بلکه لغو تحریم‌های تسلیحاتی در سال ۲۰۲۰ را که امکان فروش قانونی پهپاد‌های ایرانی به روسیه را فراهم کرده بود و به ایران این اجازه را داده بود که بتواند از خرید جنگنده‌های سوخو-۳۵ روسی حرف بزند، هم بلاموضوع خواهد شد."

کشور‌های اروپایی دستکم در این مرحله تنها از "نقض برجام" سخن گفته‌اند و نه از منتفی بودن آن، زیرا برای آنها روشن نیست که جمهوری اسلامی چه واکنشی نشان بدهد.

اما سرنوشت برجام در هرحال روشن نیست. به گفته رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی "توافق بر سر نظارت بر برنامه هسته‌ای ایران بسیار محدود و پراکنده شده است". در ایران نیز تمایلی به این نظارت نشان داده نمی‌شود. چنان که نمایندگان مجلس به تازگی نسبت به نصب حدود ۱۰ دوربین در محل تولید سانتریفیوژ در یکی از سایت‌های اصفهان اعتراض کردند.
این درحالی است که انتشار اخبارمذاکرات محرمانه بین آمریکا و ایران با میانجی‌گری عمان و قطر به منظور دستیابی به توافق هسته‌ای جدید با واکنش نمایندگان سنای آمریکا روبرو شده است. 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۳
در انتظار بررسی: ۶۳
انتشار یافته: ۲۲
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
روس ها ایران را گرفتار کردند
محسن
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
خدایا تحریم رو برسون راحتمون کن دلار چهارصد تومنی خوبه
امیر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
برجام شده چماق بالای سر ایران
غرب جماعت نه بر عهد خود نه بر امضای خود پابرجا نمی ماند
دنیا فقط غرب نیست وغرب صرفا چهار کشور انگلیس و فرانسه و آلمان و آمریکا نیست
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۲ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
همین را کم‌داشتیم
علی سعادتمندگلزار
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۳
این غربیا کی به عهدشون پایبندبودندکه این بارباشنداصلا ازاولش هم قصدشون همین بوداگه جنگ اوکراین هم نبودیه بهانه دیگرپیدامی کردند
بابک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۴
چقدر وقیح هستن اروپا .. یعنی ما حق دفاع از خودمان را نداریم .
Amirmohammad
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۴
فرانسه و آلمان و انگلیس هم که جزو همین برجام هستند و هزاران برابر ایران سلاح و پول و آذوقه برای اوکراین فرستادند .در صورتی که ایران بارها اعلام کرده که پهبادها چندین ماه قبل از جنگ روسیه و اوکراین به روسیه ارسال کرده .چرا عملیات ماشه برای جنگ طلبان اروپایی در شورای نا امن اروپا اعمال نمیشه ؟؟؟
احمدفولادوند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۳۳ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۴
ببینید چقدر وزارت خارجه در دولتهای گذشته تا حال مارا در حیطه سیاست خارجی بدبخت وکم مایه کرده اندکه حق نداریم محصول خود را بدون اجازه اروپا وامریکا بفروشیم. این چگونه اقتداری است در حوزه سیاست خارجی ؟ اگر نمی نشستند وبرجام لعنتی را نمی پذیرفتند اینگونه مورد توهین فاهش قرار نمی گرفتیم.نمیدانیم چرا وقتی همه دست از سر برجام برداشته اند، دیپلوماتها ووزارت خارجه از احیای مجدد ان دنبال چه چیزی هستند؟ اقا انها پول ما را نمیدهندچون شما با امضاء برجام همه چیز را باختید
انسانم آرزوست
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۴
ایران می‌تونه با سیاست خارجی قوی‌تر و دو دوزه بازی بیشتری وارد بشه و اجازه این اتفاق رو به اروپا نده . برای همین منظور باید بیشتر به اونها نزدیک بشه و رابطه دوستی رو بیشتر جلوه بده ولیکن منافع خود رو فقط در نظر بگيره. برای مثال طالبان با اینکه احمقترین و نالایقترین افراد رو در سیستم دولتیش داره ولی همین سیاست رو با ایران بازی میکنه .
ناشناس
|
United States of America
|
۰۷:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۴/۱۴
امروز اولین گزارش کمیته حقیقت یاب هم در سازمان ملل خوانده می شود و بخشی از ابعاد خشونت سیستماتیک بر علیه مردم ایران را دنیا می فهمد.
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# قیمت دلار # فیلترینگ # قاضی مقیسه # علی رازینی # ترور # ترامپ
الی گشت
آخرین اخبار
نظرسنجی
ترامپ به ایران پیشنهاد رسمی مذاکره مستقیم خواهد داد؟