.
به گزارش «تابناک»، روز گذشته، حیدر داودیان با بیان اینکه ممکن است برخی چاهها به دلیل برداشت بی رویه دچار مشکل شوند، گفت: بررسی دادههای آماری نشان میدهد، استان مازندران وارد سومین سال خشکسالی شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران با بیان این که میانگین بارشهای مازندران در سالهای گذشته حدود ۶۵۰ میلیمتر بود که امسال ۲۰ درصد کاهش داشته است، افزود: پارسال همین موقع، آورد رودخانههای مازندران حدود ۲ میلیارد و ۴۰۰ میلیون متر مکعب بود، اما امسال ۹۰۰ میلیون متر مکعب کاهش داشته است.
وی اضافه کرد: رودخانههای مازندران امسال با ۹۰۰ میلیون کاهش به یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون متر مکعب رسیده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای مازندران همچنین با بیان اینکه پیش بینی می شود، ۸۰ هزار هکتار از ۲۳۰ هزار هکتار زمین کشاورزی استان امسال دچار تنش آبی شود، افزود: با اجرای برخی طرحهای مقابله با خشکسالی مانند رهاسازی آب سدها، مساحت کشتزارهای دارای تنش آبی استان به ۲۰ هزار هکتار کاهش یافته است.
اظهارات مدیر عامل آب منطقهای استان مازندران در مورد استمرار خشکسالی بی سابقه در این استان شمالی و ساحلی کشور در حالی مطرح میشود که به زعم بسیاری از افکار عمومی جامعه، تصور گسترش دامنه بحران آب و خشکسالی به استانهای شمالی کشور دشوار است.
پیشتر و در رابطه با وضعیت منابع آبی این استان، سازمان هواشناسی نیز از کاهش ۴۰ درصدی بارندگی، ۵۰ درصدی روان آبهای رودخانههای دائمی و همچنین کم شدن حدود ۶۰ درصدی ذخایر آبی پشت سدها و آب بندانها خبر داده بود؛ وضعیتی که باعث بروز تنش آبی در این استان شده و مناطق شرقی را با کمبود شدید آب در بخش کشاورزی مواجه کرده است.
بررسیها در مورد آخرین وضعیت ذخایر آبی سدهای این استان نیز نشان میدهد که سد شهید رجایی به عنوان بزرگترین سد استان ۷۲ درصد حجم خالی دارد و آب بندانهای این استان نیز دست کم ۲۰ درصد کاهش ذخیره نسبت به سال قبل را تجربه کرده اند.
این وضعیت در حالی است که این استان، یکی از کانونهای تولید برنج کشور است و استمرار و تشدید خشکسالی در سال جاری میتواند تولید این محصول استراتژیک را نیز در سطح ملی با چالش جدی رو به رو کند؛ کما اینکه سابق بر این نیز گزارشهایی نگران کننده پیرامون وضعیت شالیکاران مازندرانی در فضای مجازی مخابره و اعلام شد که به واسطه تنش آبی در سال جاری کشت برنج این استان از ۲۱۵ هزار هکتار به ۲۰۹هزار هکتار یعنی ۶هزار هکتار کاهش یافته است.
به طور مشخص در همین رابطه چند روز پیش معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران با تاکید بر اینکه شالیکاران از کشت دوم برنج در اراضی شالیزاری پرهیز کنند، گفت: باتوجه به اینکه آینده وضعیت آبی ما مشخص نیست کشت دوم را توصیه نمیکنیم.
نکته قابل تأملتر دیگر اینکه بر اساس اظهارات مدیرعامل آب و فاضلاب استان هم اکنون بیش از ۲۰۰ روستا و ۲۰ شهر این استان نیز با مشکل تأمین آب شرب پایدار رو به رو هستند و مسئولین بنا دارند تا در قالب طرحهای آبرسانی و با حفر ۱۵ حلقه چاه جدید و نیز ایجاد خطوط انتقال آب مشکل آب شرب این مناطق را مرتفع کنند. پیش از این و در سال ۱۴۰۰ نیز مسئولین برای تأمین کسری آب شرب در این استان اقدام به حفر ۱۷ حلقه چاه جدید کرده بودند.
همه این موارد نشان میدهد در سالهای اخیر به ویژه سال جدید در یکی از استانهای پر آب کشور نیز شاهد وقوع خشکسالی جدی و خسارتباری هستیم که لزوم مدیریت صحیح منابع آب و حفظ ذخایر استراتژیک به ویژه منابع آب زیر زمینی را بیش از پیش به مردم و مسئولین کشور گوشزد میکند.