به گزارش «تابناک» به نقل از ایسنا، به دنبال گزارش وزیر کشور از عملکرد کارگروه مستقر در آن وزارتخانه برای پیگیری ناآرامیهای سال گذشته، سیدابراهیم رییسی با صدور حکمی در ۱۷ اردیبهشت ماه سال جاری هیئتی را مسئول بررسی ابعاد این حوادث و ناآرامیها به ویژه با توجه به محورهای مندرج در گزارش وزیر کشور و بررسیهای فنی و کارشناسی توسط سایر دستگاهها و جهات ذیربط و تکمیل تحقیقات به عمل آمده، کرد.
بررسی جامع و متقن ابعاد مختلف ناآرامیهای پاییز سال ۱۴۰۱ از طریق دریافت گزارشهای دستگاههای مسئول و گزارشهای مردمی و اصحاب رسانه، بررسی شکایات آسیبدیدگان و مصدومان حوادث یا خانوادههای آنان و پیگیری جبران خسارت شهروندانی که در جریان این حوادث و ناآرامیها دچار خسارتهای مادی یا آسیبهای معنوی شدهاند، پیگیری حقوق خانواده شهدا و جانباختگان در جریان حوادث و ناآرامیها در مراجع ذیصلاح داخلی و قضایی، بررسی ادعاهای مطرح درباره نقض حقوق افراد در حوادث یادشده و پیگیری آن در مراجع ذیصلاح، کمک به پیگیریهای حقوقی در عرصههای خارجی و بینالمللی و ارائه مستندات متقن و دقیق برای طرح در مجامع حقوق بشری و بینالمللی، ارائه پیشنهاد جهت رفع نقایص یا خلأهای قانونی و یا ارتقای قوانین و مقررات ناظر بر آزادی تجمعات مسالمتآمیز و ارائه روایت صحیح و منصفانه از حوادث و ناآرامیهای پاییز ۱۴۰۱ مبتنی بر واقعیتها، مستندات و شهادت شهود بدون هرگونه جانبداری و با هدف ممانعت از تکرار مجدد آن با استفاده از ظرفیت اساتید، اندیشمندان و نخبگان کشور، از مهمترین وظایف تعیین شده از سوی رئیس جمهور برای این کمیته است.
رییس جمهور همچنین این کمیته ویژه را موظف کرده است تا گزارشات خود را به طور منظم برای شخص وی ارسال کنند.
بر اساس حکم رئیس جمهور، حسین مظفر به عنوان رئیس و کاظم غریبآبادی دبیر ستاد حقوق بشر، سکینه سادات پاد مسئول پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی، زهره الهیان رئیس کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی به عنوان اعضای کمیته ویژه بررسی ناآرامیهای سال ۱۴۰۱ منصوب شدهاند.
اعضای این کمیته عبارتند از:
حسین مظفر (رئیس کمیته)
حسین مظفر متولد ۱۳۳۱ و دارای مدرک تحصیلی کارشناسی رشته حقوق از دانشگاه تهران و دکتری تخصصی در رشته برنامهریزی و خط مشیگذاری است. وی عضو هیأت علمی و استادیار دانشگاه و دارای ده ها کتاب و مقاله در زمینه های علمی، آموزشی، فرهنگی، سیاسی و مدیریتی میباشد و در دهها کنفرانس علمی داخل و خارج کشورحضور یافته است.
گزیده ای از مسئولیت ها و سوابق مدیریتی
• وزیر آموزش و پرورش در دولت هفتم (۱۳۸۰-۱۳۷۶)
• عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال ۱۳۸۰ تا کنون
• نماینده مردم تهران در مجلس هفتم و نهم (۱۳۸۷-۱۳۸۳ و ۱۳۹۵-۱۳۹۱)
• رئیس شورای نظارت بر سازمان صدا و سیما
• عضویت در شورای عالی انقلاب فرهنگی
• عضو منتخب مردم تهران در شورای عالی هلال احمر ایران
• معاون نظارت مجلس شورای اسلامی
کاظم غریبآبادی(عضو کمیته)
کاظم غریبآبادی، سومین معاون امور بینالملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران است. او متولد ۱۳۵۳ و دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته دیپلماسی و سازمانهای بینالمللی و دکتری حقوق عمومی از دانشگاه علامه طباطبایی است.
اهم سوابق کاری و حرفه ای:
• دبیر ستاد دیپلماسی هسته ای و مشاور وزیر امور خارجه در امور هسته ای و عضو تیم مذاکره کننده هسته ای (۱۳۸۸-۱۳۸۴)
• سفیر جمهوری اسلامی ایران نزد کشور هلند و نماینده دائم نزد سازمان های بین المللی مستقر در لاهه (۱۳۹۲-۱۳۸۸)
• معاون امور بینالملل و همکاریهای بینالمللی قضایی ستاد حقوق بشر و رئیس کمیته ملی یو.پی.آر (۱۳۹۷-۱۳۹۳)
• سفیر و نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران نزد سازمانهای بینالمللی در وین (۱۴۰۰-۱۳۹۷)
• معاون امور بین الملل قوه قضائیه و دبیر ستاد حقوق بشر جمهوری اسلامی ایران (۱۴۰۰ تاکنون)
غریبآبادی در بیش از ۲۲۰ اجلاس و کنفرانس بینالمللی در حوزههای خلع سلاح، کنترل تسلیحات و حقوق بشر به عنوان عضو، معاون یا رئیس هیأت ایرانی شرکت کرده است. او همچنین ۱۸ مسئولیت بینالمللی در سازمانهای بینالمللی مختلف را نیز عهدهدار بوده است. از غریب آبادی ۱۵ کتاب در حوزههای خلع سلاح هستهای و حقوق بشر و بیش از ۵۰ مقاله به چاپ رسیده است. او در بیش از ۱۵ کنفرانس ملی و بینالمللی نیز شرکت و در حوزههای تخصصی به ارائه سخنرانی یا مقاله پرداختهاند.
سکینه سادات پاد(عضو کمیته)
سکینه سادات پاد دستیار رئیس جمهور جمهور در پیگیری حقوق و آزادیهای اجتماعی است. او وکیل پایه یک دادگستری، دکتری حقوق عمومی (در مرحله دفاع رساله)، پژوهشگر حوزه حقوق عمومی و حقوق بشر و فعال حقوق بشر متمرکز بر حقوق کودکان و زنان است.
زهره الهیان(عضو کمیته)
زهره الهیان در سال ۱۳۴۷ در کرمانشاه متولد شد و دارای مدرک دکترای تخصصی بیماری های داخلی از دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
اهم سوابق اجرایی:
• مدیر عامل سازمان مردم نهاد کانون مشکات اندیشه
• مدیر عامل سازمان مردم نهاد کانون وفا گستران زنان مسلمان
• عضو هیأت رئیسه کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس
• عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی
• رئیس فراکسیون سازمانهای مردم نهاد مجلس شورای اسلامی
• رئیس کمیته حقوق بشر مجلس شورای اسلامی
• ۱۵ سال سابقه فعالیت و همکاری با تشکل های مطرح دانشگاهی در حوزه های سیاسی اجتماعی
• عضو سابق شورای مرکزی شبکه ارتباطی سازمان های غیر دولتی زنان متشکل از ۶۰۰ سازمان غیر دولتی و دارای مقام مشورتی از سازمان ملل
• عضو هیئت امنای سازمان مردم نهاد کانون بشری
• عضو هیئت مؤسس و هیئت مدیره سازمان مردم نهاد بنیاد جوانه صلح
• عضو هیئت مؤسس و هیئت مدیره سازمان مردم نهاد کانون سیمرغ پارسی
• عضو هیئت مؤسس و هیئت مدیره سازمان مردم نهاد انجمن رهپویان ایران فرهنگی
الهیان نماینده مردم تهران، ری و شمیرانات در مجلس شورای اسلامی در دوره هشتم (۱۳۹۱-۱۳۸۷) و یازدهم ( از ۱۳۹۹تاکنون) بوده، همچنین به عنوان رئیس گروه آینده نگری و نظریه پردازی در فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی فعالیت می کند.
سیاست ها و جهت گیری های کمیته ویژه بررسی ناآرامی های سال ۱۴۰۱ مبتنی بر داشتن اراده و اهتمام قوی بر رسیدگی و پیگیری، حفظ استقلال کمیته، کشف حقیقت و ارائه روایت صحیح و دقیق از حوادث، مستند سازی گزارش ها و ابتنای بررسی ها بر شواهد و مستندها، ریشه یابی و بررسی علل و عوامل نا آرامی ها، پرهیز از پیش داوری و جانبداری و سوگیری در بررسی ها و ارائه گزارش و احقاق حقوق آسیب دیدگان از مردم و نیروهای مجری قانون است.
براساس این گزارش، کمیته ویژه بررسی ناآرامی های پاییز ۱۴۰۱ از افراد، گروه ها و سازمان ها دعوت می کند تا اطلاعات و اسنادی که در راستای ماموریت کمیته ویژه هستند، از جمله در موارد زیر به طرق مقتضی ارسال نمایند:
ادعاهای راجع به نقض حقوق بشر در ارتباط با ناآرامی های پاییز ۱۴۰۱، ادعاها درخصوص حبس و بازداشت های خودسرانه، خشونت، استفاده بیش از حد از زور، ارتکاب شکنجه، هرگونه اطلاعات درخصوص جان باختن و مصدومیت افراد، هرگونه مستندات درخصوص خسارات وارده به اموال و تجهیزات عمومی و خصوصی.
مردم می توانند گزارشات خود را به ایمیل info@specialcommittee.ir ارسال کنند و یا فرم الکترونیکی ثبت گزارش یا شکایت را تکمیل و ارسال کنند و کد پیگیری دریافت نمایند.
شهروندان توجه داشته باشند که یک گزارش یا شکایت مربوط به نقض حقوق بشر در صورتی قابل قبول است که شرایط زیر را داشته باشد:
با اهداف سیاسی نگارش نشده باشد، از زبان توهین و دشنام استفاده نکند، مبتنی بر گزارشات رسانه ای نباشد، توصیفی از واقعیت های حقوقی که نقض شده اند باشد، توسط شخص یا گروهی از اشخاص که مدعی قربانی نقض حقوق خود هستند، تنظیم شده باشد.
گزارشات یا شکایات ارسالی توسط هر شخص، گروه یا سمن که مبتنی بر حسن نیت بوده و از نقض های روی داده بطور مستقیم مطلع هستند اما خود قربانی نیستند نیز قابل پذیرش است و مسیرهای جبران نقض یا خسارت در داخل کشور طی شده باشد، مگر اینکه محرز شود چنان مسیرهایی غیر موثر بوده و یا با تاخیر غیرمعقول مواجه شده اند.
کمیته ویژه منتخب رئیسجمهور در بررسی ناآرامیهای سال ۱۴۰۱ روز چهارشنبه ۲۵ مردادماه سال جاری بیانیهای را منتشر کرد و در این بیانیه از راهاندازی یک سامانه اینترنتی به نشانه https://specialcommittee.ir جهت دسترسی آسان شهروندان برای ثبت هرگونه شکایت و یا ارسال گزارش به کمیته خبر داد.