قرآن برای بی‌حجابی مجازاتی تعیین نکرده است

محسن رهامی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب گفت: لایحه عفاف و حجاب اشکالات جدی و ایرادات زیادی دارد که نیروی انتظامی و قوه قضائیه را درگیر می‌کند. درصورتی که برای هر مسئله‌ اجتماعی و فرهنگی از زرادخانه کیفری، یعنی مجازات‌ها نباید استفاده کرد.
کد خبر: ۱۲۱۰۹۸۶
|
۲۷ آذر ۱۴۰۲ - ۲۱:۲۴ 18 December 2023
|
60205 بازدید
|

به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، ادعای دستکاری در لایحه عفاف و حجاب در چند روز گذشته، بسیار حاشیه‌ساز شده است. اگر چه برخی از نمایندگان مانند موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون قضایی این ادعا را تکذیب می‌کنند اما برخی نمایندگان هم روایت متفاوتی را بیان می‌کنند.

محسن رهامی، فعال‌سیاسی اصلاح‌طلب و حقوقدان که چند روز پیش مهمان «کافه خبر» خبرگزاری خبرآنلاین بود، با اشاره به ادعای دستکاری در لایحه عفاف و حجاب گفت: «در روال عادی، وقتی لایحه تصویب شده و ویراستاری را کمیسیون انجام می‌دهد، دیگر هیچ دستگاهی حق دستکاری در لایحه را ندارد؛ چرا که بعدا مدعی نشوند که ما لایحه را درست ارسال کرده بودیم و دستگاه دیگر دستکاری کرده است. بنابراین، این لایحه اشکالات شکلی زیادی داشت چرا که هم در ارسال آن عجله کردند و هم اینکه توسط افراد متخصص ارسال نشده بود. تا به آنجایی که بنده اطلاع دارم، در میان اعضای کمیسیون قضایی مجلس، فردی که متخصص بوده و زمان کافی داشته باشد، حضور ندارد.»

وی همچنین تاکید کرد؛ «این که دقیقا چه اتفاقی در مجلس درباره این لایحه افتاده است را نمی‌دانیم اما بی‌دقتی نمایندگان و دخالت‌های بعضی افراد یا نهادهای خارج از مجلس، مطلبی است که حتی نمایندگان خودشان نیز بعضا اذعان دارند. شاید هم طرح بعضی مسائل، جهت توجیه بی‌دقتی نمایندگان در تصویب این لایحه طولانی و سست مطرح می‌شود.»

بخشی از گفتگوی محسن رهامی، فعال سیاسی اصلاح طلب در کافه خبر خبرگزاری خبرآنلاین را بخوانید؛

* آقای رهامی! اخیراً آقای حسن نوروزی، عضو کمیسیون قضایی و کمیسیون ویژه بررسی لایحه عفاف و حجاب، در گفتگویی با خبرآنلاین از دستکاری لایحه عفاف و حجاب خبر داده و گفته که لایحه مذکور ۲ بار دستکاری شده که اولین بار قبل از ارسال لایحه عفاف و حجاب به شورای نگهبان بوده و مصوبه کمیسیون مذکور در سامانه باگذاری نشد، و بار دوم مربوط به زمانی است که لایحه از شورای نگهبان به مجلس برگشت و ۳ ماده بدون هماهنگی به آن اضافه شد، نظر شما به عنوان یک حقوقدان در این باره چیست؟

لایحه‌ای که به عنوان «عفاف و حجاب» مطرح شد، لایحه‌ مشکل‌زایی بود؛ چرا که قانون برای حل مشکل تصویب می‌شود نه برای ایجاد مشکل. در کشوری که مسائل اساسی و مهمی چون اقتصاد، تورم، آلودگی هوا و مصیبت‌های بزرگ دیگری وجود دارد، درگیر کردن مردم به چنین لایحه‌ بی‌خاصیتی، کار عبثی است.
با اینکه حجاب از احکام اسلام به شمار می‌رود و ما اجمالا آن را پذیرفته‌ایم، اما نه از اصول دین به حساب می‌آید نه از فروع دین. در اصول دین که شامل اعتقاد به مبدأ و معاد و نبوت است بحث حجاب مطرح نشده و همچنین ازجمله فروع دین هم بشمار نیامده است.
از سوی دیگر مردم از زمانی که به اسلام روی آوردند، خودشان حجاب را رعایت کرده و با آن به عنوان یک مسئله اعتقادی برخورد کرده‌اند. حتی در زمان پهلوی اول، رضاخان و بعد هم در دوره محمدرضا پهلوی هم حجاب توسط مردم رعایت می‌شد.
در برخی از کشورهای اسلامی مانند ترکیه و مالزی بدون آنکه دولت بالاسر مردم باشد برای نظارت برحجاب، حجاب از سوی جامعه نوعا رعایت می‌شود. بر همین اساس، درگیر کردن دستگاه‌های دولتی، امنیتی و قضایی با این مسائل فرعی از اساس خلاف مصالح کشور و آموزه‌های اساسی دین اسلام است. از سوی دیگر، لایحه عفاف و حجاب، لایحه بسیار سستی است و من ۵۰ تا ۶۰ اشکال از این لایحه را برشمرده‌ام، که شورای نگهبان هم به برخی از آنان اشاره کرده است. اما غیر اشکالات ماهوی این لایحه، اشکالات شکلی فراوان نیز در آن بسیار دیده می‌شود.

لایحه عفاف و حجاب جرم‌زا است تا حل کننده مشکلات

در روال عادی، وقتی لایحه تصویب شده و ویراستاری که کمیسیون انجام می‌دهد، دیگر هیچ دستگاهی حق دستکاری در لایحه را ندارد؛ چرا که بعدا مدعی نشوند که ما لایحه را درست ارسال کرده بودیم و دستگاه دیگر دستکاری کرده است. بنابراین، این لایحه اشکالات شکلی زیادی داشت چرا که هم در ارسال آن عجله کردند و هم اینکه توسط افراد متخصص ارسال نشده بود. تا به آنجایی که بنده اطلاع دارم، در میان اعضای کمیسیون قضایی مجلس، فردی که متخصص بوده و زمان کافی داشته باشد، حضور ندارد.

لایحه عفاف و حجاب، بیشتر جرم‌زا است تا حل کننده مشکلات. در حالی که قانون برای حل مشکلات است. امور زیادی که شرعا و عقلا مباح هستند، بر اساس اصالة الاباحه در مباحات اولیه قرار می‌گیرند و این مسائل به تعبیر مرحوم صدر منطقةالفراغ شرعی هستند. ما یک منطقةالفراغ دارم که شریعت در آن نفعا و اثباتا وارد نشده و برخی از موارد به خود مردم واگذار شده است.

اگر مسئله حجاب در حد محاربه بود، قرآن مجازات تعیین می‌کرد

در هیچ جایی عنوان نشده که پیامبر اکرم(ص)، به امور یومیه و لباس مردم تعرضی داشته باشند، ما که بالاتر از ایشان نیستیم. هیچ آیه و سندی مبنی بر دخالت پیامبر(ص) یا امیرالمومنین (ع) در این مسائل وجود ندارد. قرآن مجید هم در مسائل مهمی مانند سرقت، زنا، محاربه و ... جرم‌انگاری کرده و مجازات تعیین می‌کند؛ اگر مسئله حجاب در حد مسائلی چون سرقت و محاربه بود، قطعا قرآن درباره آن مجازات تعیین می‌کرد؛ اما نه پیامبر اکرم(ص) و نه ائمه اطهار درباره این مسئله جرم‌انگاری نکرده‌اند.

بحث این نیست که آیا این مسئله واجب است یا خیر. اگر این طوری بخواهیم بحث کنیم، غیبت کردن حرام و نهی از غیبت واجب است؛ اما برای جلوگیری از غیبت کردن، که بعضا «اشد من‌الزنا» به این عمل گفته شده است، آیا ما از ابزار کیفری یا زرادخانه کیفری استفاده می‌کنیم؟

پوشش مردم عمدتا در منطقةالفراغ شرعی قرار دارد

برای هر مسئله‌ اجتماعی و فرهنگی از زرادخانه کیفری، یعنی مجازات‌ها نباید استفاده کرد. بنابراین، این لایحه اشکالات جدی و ایرادات زیادی دارد که نیروی انتظامی و قوه قضائیه را درگیر می‌کند. این لایحه به اندازه‌ای جرم انگاری‌های جدید کرده و ابهام دارد که یک نیروی انتظامی جداگانه و جدید و قوه قضائیه جدیدی لازم است که فقط به این جرایم ناشی از این مصوبه رسیدگی کنند.

در این مصوبه، بسیاری از احکام جدید، مبهم و تفسیربردار مطرح شده است، در حالی که مواد قانونی نباید تفسیربردار، کش‌دار و چند پهلو باشد؛ چرا که در این موارد هر مامور و هر قاضی، یا نهاد مربوطه یک برداشت متفاوت از دیگری، از مواد آن قانون خواهد داشت. ما به حد کافی عنوان‌های مجرمانه در قوانین کیفری کشور داریم که قوه قضائیه و محاکم ما برای همان‌ها جوابگو نیست.

متاسفانه نیروی انتظامی و قوه قضائیه ما مسئولیت‌های سنگینی دارند که باید به آن‌ مسئولیت ها پاسخگو باشند، اما عملا می‌بینیم آن مسئولیت‌های سنگین بعضا رها شده و هر دو نهاد پراهمیت درگیر مسائل سطحی و فرعی شده‌اند. این مصوبه در صورت اجرایی شدن، خانواده‌ها و توده مردم را درگیر دستگاه قضا و نیروی انتظامی کرده، جایگاه و شأن قوه قضائیه، به عنوان ناظر و مدافع حقوق عامه پایین می‌آید و درگیر مسائل یومیه و و چگونگی پوشش مردم می‌شود، این درحالی است که پوشش مردم عمدتا در منطقةالفراغ شرعی قرار دارد.

اعتراف نمایندگان به دخالت افراد خارج از مجلس

* آقای رهامی، دستکاری مصوبات در مجلس یازدهم مسبوق‌ به سابقه است و پیشتر در جداول بودجه هم دستکاری‌هایی صورت گرفته بود. این مسئله چقدر به پارلمان آسیب می‌زند؟

این که دقیقا چه اتفاقی در مجلس درباره این لایحه افتاده است را نمی‌دانیم اما بی‌دقتی نمایندگان و دخالت‌های بعضی افراد یا نهادهای خارج از مجلس، مطلبی است که حتی نمایندگان خودشان نیز بعضا اذعان دارند. شاید هم طرح بعضی مسائل، جهت توجیه بی‌دقتی نمایندگان در تصویب این لایحه طولانی و سست مطرح می‌شود.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
برچسب ها
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۶۲
در انتظار بررسی: ۹
انتشار یافته: ۱۱۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
اجباری هم تعین نکرده
پاسخ ها
شهروند
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
باید به این آقای رهامی گفت در قرآن به جزئیات و نحوه عمل کردن بسیاری از اعمال اشاره نکرده ولی در فقه اسلامی مفصل در مورد آنها توضیح داده شده مثلا در مورد نماز خواندن تاکید شده ولی در مورد نحوه خواندن و سائر جزییات آن از روایات معصومین کمک گرفته شده است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
پس چرا مجلس نشینان و اهالی فشار بر خلاف سیره و سنت
برای بی حجابی مجازات تعیین کردن؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۹
اگر آقای رهامی کوچکترین اطلاعی از دین و قرآن دارد باید بداند که اینهمه آیه که دلالت بر وجوب نهی از منکر در مراتب سه گانه آن دارد ، دلالت بر الزامی بودن حجاب و تمامی گناهان علنی دارد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۲۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۹
غالب مخالفین حجاب اجباری ، آقایون هستند
چون حجاب خانم ها ، برای آقایون محدودیت ایجاد میکند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
آقای محترم لایحه ی عفاف و حجاب مانند هر چیز دیگری یک قانون هست
شما فرض کن وقتی چیزی ضررش آنقدر واضح شود که موجبات جرم وهرزگی رو ایجاد کنه،ایا نباید براش جرم انگاری کرد؟
مثلاً مواد مخدر که ضررش برهنه واضح و مبرهن هست نباید جلوش گرفته بشه،چوپ توی قرآن نیومدن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۱:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
واقعا
برای مشروب خوری هم مجادات در نطر نگرفته
میتونم ازشما متملقان بپرسم برای چراع راهنمایی ورانندگی چی ؟ مجادات در نطر گرفته ؟ پس چرا رد شویم جریمه میدهیم وپولش تو جیب بعصی متملقان میرود یعنی بی حجابی به اندازه ی چراع قرمز هم ارزش ندارد که قانون شود وجریمه دهد ایا صرر بی حجابی کمتر از یک چراغ قرمز است اقای عزیز رساله نویس بد خط؟!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۷:۵۷ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
جناب ناشناس ۱:۵۶ شما که فرق قوانین مدنی با قوانین دینی رو نمی دانی لطفا اظهارنظر نکن!!
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
قانون پوشش در هر کشوری وجود داره و منافاتی با قانون نداره،اما حجاب شرعی چیز دیگریست که محل مناقشه هست،دعوا سر این هست که رعایت حجاب شرعی نباید اجباری باشه ولی میشه قانونی برای پوشش گذاشت و حداقل پوشش مورد توافق عرف جامعه رو قانونی کرد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۲:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
بله تو که از قران بیشتر نمیفهمی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
اگه بنا به این باشه بساط این همه مغازه‌های قلیان ودخانیات که باعث این همه بیماری شده را هم باید جمع کنند هر جا میری دود گند قلیان اذیت می‌کنه وسیگاردکه دیگه دست نوجوانان هم هست
محمدرضا دلیر
| Germany |
۱۷:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
برادر بزگوار قانون در کشور وجود ندارد اگر داشت وضع این نبود اختلاس ها بی عدالتی ها ظلم وقتی هست یعنی قانون نیست
خب که چی؟
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۴۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
اوووووف یهو دم انتخابات زنده شدن
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۳۰ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۹
جالبه که غربگراها در بُعد اقتصادی اینقدر بی عرضه و بی کارنامه هستند که دم انتخابات برای
رای جمع کردن هیچ راهی جز به میدان آوردن هر.. ندارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۲:۵۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
اختلاس چای دبش رو بگید ۱۴۰ هزار میلیارد تومان یک کشور باهاش اباد می شد داروهای بچه های اس ام آ به موقع به دستشون می رسید تو سیستان وبلوچستان برای بچه مدرسه می ساختن وجاده وسرویس های مدارس مطمئن واب با کیفیت الودگی هوا درشهرها کمتر می شد روی فرهنگ وآموزش درست بچه ها برنامه ریزی می شد مدارس ایمن می شدن ووووووحالا شما خودتون رو سرکار گداشتید لایحه حجاب تو ترکیه بی حجاب هم هست با حجاب هم هست ///
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
توی تمام کشور های اسلامی با حجاب وبی حجاب هست ولی اینقدر که در کشور اسلامی ما با این حرفها مردم را لجباز کردن هیج جا نیست گشت ارشاد کم بود حالا به اسم حجاب بان
ابی
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۹
اینقدر حرص نخور چای دبش بخور....
محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
این هییت رئسه بیست وپنج درصدی دفعه اولشون نیست دست در قوانین ولوایح میبرند یه عده هم نشستند تماشامیکنند مرد باشید برخورد کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
اینا دیدن قبلا خیلی سخت گرفتن بدتر شد حالا گول این حرفها را نخورین الکیه میخان حواسمون از این همه اختلاس بیاد بیرون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۷
قرآن کریم برای کلاهبرداری هم مجازات تعیین نکرده پس حاکم نباید مجازات تعیین کنه؟؟؟
پاسخ ها
امیر
| Switzerland |
۰۲:۴۶ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
برعکس برای کلاه برداری مجازات تعیین کرده و اونم قطع دست از مچ هست
ناشناس
| United States of America |
۰۷:۴۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
مگه برای دزدی ک محازات تعیین کرده شما دست اختلاس گری رو دیدید ک قطع شده باشه؟؟؟؟؟زورتون به خانم ها فقط میرسه؟ به خدا ک حق دارید مخالفت مدنی کنیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
اول برو قران بخون بعد اظهار نظر کن . بعد هم قانون مدنی با
قوانین دینی متفاوته
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۵ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
معلومه قرآن درست نمی خونی. مجازات تعیین کرده ولی در ایران مجازات برای چیزهاییه که خودشون میخان کاری به قرآن ندارن همش روی سیاسته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
حجاب قانون خداست چطورهمیشه طلبکارخداباشیم اماحرفشوگوش ندیم آخربی معرفتیه یه بچه هم وقتی کاراشتباهی انجام میده به نظرمن بایدجریمه بشه
پاسخ ها
محمود
| Germany |
۰۷:۲۴ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
دوست عزیز
اول فرق جریمه وتنبیه وتوبیخ و.....بقیه اصطلاحات اینجوری رو یاد بگیر بعد بشین نظرات منورانه بده
بچه اولا که کاشته دست خودته وتازه اون خطا رو هم می‌کنه اگه جرات داری بهش ابرو کج کن ببین چکارت میکنه،
هر قانونی که خدا گفته رو اگه بخوان اینجوری اجراکنن که سنگ روسنگ بندنمیشه باشعور
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۰۸ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
حجاب قانون خداست ولی امامان بزرگوار هم این مجازات‌ها را تعیین نکردن ودیگه اینکه دوباره اختلاسی بزرگ شد ومردم را بردن سمت حجاب خوبه ویا بده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۳:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
دقیقا درست و کامل توضیح داد
اقتصاد رو تولید سرقت منابع امور خارج افتضاح فقر خانوادهارو ول کنیدم
بیفتیم دنبال مردم ببینیم کی موش بیرونه?
واقعا بابت جامع لج باز متاسفم
ایران کشور چند تفکری است
همینطور که بانک شرعی و اسلامی در ایران وجود نداره
هیچی به نام حجاب هم در کشور کمرنگ شده و کمرنگ هم ترم هم خاهد شد
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۴:۲۲ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
مشکلات مهمتری گریبان گیر ملت است ای کاش اول مشکلات اقتصادی مردم حل کنند باید الویت بندی کرد این بحث حجاب برای ما مسلمانان یه امر حیاتی است ولی نه با زور ودستور وظیفه علما است آنهم دلسوزانه ودر جایگاه پدر خانواده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
قرآن دستورات زیادی داره وپیامبر وائمه سفارشات زیادی داشتن مخصوصا برای حکومت وسران مملکت خدا وکیلی کدامش رعایت میشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۶:۵۱ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۹
شما هم اگر گرسنه بودی از چراغ قرمز رد بشو
چون آدم باید به اولویت هاش اهمیت بده
واقعا خودتون از این استدلال های تکراری و نخ نما خنده تون نمیگیره؟
اگر مریض باشید و تشنه هم باشید ، آیا به بهانه این که دارو ندارید آب هم نمی‌خورید؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۲۳ - ۱۴۰۲/۰۹/۲۸
یعنی تمام عمرت رو تو قران دنبال همین گشتی؟
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟