«ما شرعاً و قانوناً مکلف و موظف به گسترش و بسط عدالت هستیم، اما در مواردی علیرغم آنکه عدالت محقق شده، اما احساس عدالت در فرد و جامعه تحقق نیافته است! خودِ این مقوله، یک زمینه پژوهشی و تحقیقی است.»
به گزارش «تابناک»، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، امروز سهشنبه (۲۸ آذر) در راستای سلسله جلسات مستمر خود با جوامع نخبگانی، در نشست هماندیشی قوه قضاییه با نهادهای علمی و پژوهشی کشور، حضور یافت و ضمن تبیین و تشریح اهمیت مقوله تحقیق و پژوهش در پیشبرد و ارتقاء امور، گفت: باید بسترهای مناسب برای تحقیق و پژوهش، هر چه بیشتر در کشور ایجاد گردند و زمینههای تضارب آراء و افکار ایجاد شوند تا از این طریق، استعدادها به شکوفایی و فعلیت برسند.
وی تصریح کرد: ما در جمهوری اسلامی ایران بعنوان یک جامعه و کشور مهدوی، باید به مرجعیت علمی نائل شویم و جهت نیل به این مهم ضرورت دارد که اهتمام و تلاش بیشتری در حوزههای تحقیقی و پژوهشی به خرج دهیم.
رئیس عدلیه در ادامه با بیان اینکه زمینههای امور پژوهشی در امر قضا فراوان است، به تبیین و تشریح دو مقولهی «تحقق عدالت» و «احساس عدالت» پرداخت و گفت: ما شرعاً و قانوناً مکلف و موظف به گسترش و بسط عدالت هستیم، اما در مواردی علیرغم آنکه عدالت محقق شده، اما احساس عدالت در فرد و جامعه تحقق نیافته است! خودِ این مقوله، یک زمینه پژوهشی و تحقیقی است؛ بدین معنا که چه کنیم هم مؤلفههای عدالت تحقق یابد و هم احساس عدالت در فرد و جامعه شکل گیرد.
وی در ادامه به تقریرِ دلایلی پرداخت که سبب ایجاد احساس عدم تحقق عدالت در افراد و جامعه میشود و گفت: گاهی فرد در موضوعی، ذیحق است، اما توانایی اثبات ذیحق بودن خود را ندارد و همین امر سبب میشود که حکم مطابق خواستهاش صادر نشود و بدین واسطه، احساس بیعدالتی میکند. در مواردی نیز امر به علم قاضی سپرده میشود؛ خب طبیعتاً همه افراد با قرائن و شواهد موجود، به صورت یکسان و مشابه، علم پیدا نمیکنند. در مقولهی ارجاع پروندههای قضایی تخصصی به «کارشناسی» نیز بعضاً شاهد تفاوتهای فاحش در نظریات واصله به قضات هستیم. اینها مواردی است که ممکن است سبب ایجاد احساس بیعدالتی شوند؛ همه اینها در زمره زمینههای تحقیق و پژوهش هستند و ما از تحقیقات پژوهشگران در این حوزهها استقبال میکنیم.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با قدردانی از اقدامات و فعالیتهای چشمگیر پژوهشگاه قوه قضاییه بویژه طی یکسال اخیر، به رئیس پژوهشگاه دستور داد تا با شناسایی و احصاء نیازها و اولویتهای روز و همچنین مسائل آیندهی مبتلابه امر قضا، فعالیتهای منسجم پژوهشی را در همکاری با نهادهای ذیصلاح در امر پژوهش در کشور و بهرهگیری از ظرفیتهای آنها، مجدانه تا حصول نتیجه دنبال کنند.
وی در ادامه یکی از زمینههای پژوهشی مرتبط با امر قضا را مقولهی «مبارزه با فساد در همه ساحتها بویژه فساد اقتصادی» دانست و ضمن تبیین و تشریح قوانین ناظر در این حوزه از جمله قانون مبارزه با اخلالگران در نظام اقتصادی و همچنین منشور هشت مادهای مقام معظم رهبری، اظهار کرد: ما میخواهیم مبارزهای همهجانبه و بدون تبعیض و ریشهای با فساد کنیم و در اثناء این امر، شرع و قانون و حرمت افراد حفظ گردد.
قاضیالقضات تصریح کرد: شما پژوهشگران و محققان میتوانید در این حوزه کمککار دستگاه قضا باشید و راهکارهای برخورد متوازن با فساد را کشف و ارائه کنید. شما پژوهشگران و محققان راهکارهای ناظر بر شناسایی و اصلاح بسترها و فرآیندهای فسادزا و همچنین قوانین و مقرراتی که زمینه فساد و تخلف میشوند را ارائه کنید و اطمینان داشته باشید که ما با آغوش باز پذیرای نقطهنظرات شما خواهیم بود.
وی در ادامه گفت: همانطور که در منشور هشت مادهای مقام معظم رهبری قید شده، مبارزه با فساد، آسیبهایی به دنبال دارد و ورود به عرصه مبارزه با فساد، مساوی با فریادهای عدهای ذیمدخل و ذینفوذ خواهد بود. از سویی دیگر «تشخیص شفافِ فساد و تمیز آن از تخلف» یک مقوله مؤثر است؛ همچنین باید مرجع تشخیص فساد از تخلف، بصورت واضح مشخص شود. چنانچه مرجع تشخیص برخی از این امور، به طور قطع قوه قضاییه است، خب طبیعتاً باید تمکین صورت گیرد و وقتی قوه احکامی را در این حوزه صادر میکند، دیگر نباید صدای فریاد عدهای بلند شود.
محسنی اژهای با اشاره به مبحث شناسایی عوامل اصلی و مؤثر در وقوع فساد، تاکید کرد: ما میخواهیم عوامل اصلی و مؤثر در وقوع فساد را شناسایی و منهدم کنیم؛ این عوامل ممکن است در بین مردم عادی و یا افرادی در حاکمیت باشند. البته قطعاً برخورد با فسادِ فردی که در حکومت است باید شدیدتر و اساسیتر باشد؛ وقتی فردی به دستگاهی حاکمیتی مراجعه میکند و کارش انجام نمیشود، خدایناکرده ممکن است مجبور به پرداخت رشوه شود. در اینجا باید ابتدائاً جلوی آن فردِ رشوهگیرنده (مرتشی) را گرفت. علیایحال در این عرصه نیز پژوهشهای پژوهشگران راهگشا است.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به مقولهی نحوه اطلاعرسانی موضوع کشف فساد و برخورد با مفسدان، گفت: چگونه میتوان در بحث اطلاعرسانی موضوعِ «کشف فساد و برخورد با مفسدان» هم شفاف عمل کرد و هم تمامی شئون شرعی و قانونی و شئون ناظر بر حرمت افراد را حفظ کرد؟؛ این نیز از دیگر عرصههای مورد نیاز برای پژوهش در امر مبارزه با فساد است.
رئیس دستگاه با تشریح یکی دیگر از زمینههای پژوهشی در امر مقابله با فساد، بیان داشت: نحوه بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی در امرِ خطیر مبارزه با فساد و مقولهای که از آن بعضاً با عنوان «سوتزنی» یاد میشود، حوزه دیگری است که پژوهشگران ذیصلاح میتوانند به آن ورود کنند؛ قطعاً باید از فردی که فسادی را کشف و به مرجع ذیربط اعلام میکند حمایت شود، اما فرد چه نوع خبری را باید بعنوان کشف و وقوع فساد اعلام کند؟
وی افزود: چگونه باید از این خبر و اطلاعرسانی او بهره گرفته شود؟ آیا این فرد اجازه دارد که خبر خود ناظر بر کشف فساد را به رسانهها درز دهد یا اینکه باید به مرجع مربوطه مراجعه کند؟ اگر این فرد، خبر صحیحی را به مرجع مربوطه داد، قطعاً باید از او حمایت مالی و معنوی شود، اما اگر بعنوان مبارزه با فساد، خبر کذب و ناروایی را منتشر کرد و موضوعِ خلافواقعی را به کسی یا نهادی نسبت داد آیا باید از او بعنوان مشارکتکننده در امر مبارزه با فساد، حمایت کرد؟
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.