به گزارش «تابناک» به نقل از خبرگزاری صدا و سیما معاون وزیر و رئیس سازمان حج و زیارت با بیان اینکه نخستین کاروان زائران عمره مفرده ۱۳ دی ماه راهی عربستان خواهند شد، گفت: در حال حاضر برای اعزام حدود ۶۷ هزار نفر برنامه ریزی کرده ایم.
سیدعباس حسینی در برنامه صف اول اقدامات برای سفرهای زیارتی و تسهیل آن را تشریح و اعلام کرد: هزینه سفر به عمره مفرده بنا به کیفیت هتل و دیگر امکانات از ۴۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۴۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده است.
سوال: از سال ۹۴ و بعد از آن اتفاقاتی که افتاد و بعد هم قطع روابط دیپلماتیک با عربستان حدود ۵ میلیون و ۷۰۰ هزار مشتاق زیارت سرزمین وحی از سال ۸۵ به بعد که فیش عمره خریده بودند منتظر بودند که این اتفاق بیافتد. از روند مذاکرات بفرمایید با عربستان و این که با چه توافقاتی این سفرها از سر گرفته میشود؟
حسینی: در خصوص عمره همان طور که استحضار دارید از سال ۹۴ به دلایلی سفر زیارتی عمره قطع شد و بیش از ۹ سال است که این سفر متوقف است. در سایه روابط دیپلماتیک که با کشور عربستان ایجاد شد و برقراری روابط بین دو کشور یکی از موضوعاتی که اهمیت داشت و در سفر وزیر امور خارجه مورد بحث قرار گرفت، بازگشایی سفر برای زائران عزیز کشورمان، برای انجام اعمال و مناسک عمره مفرده بود. تلاشهایی که انجام شد و مذاکراتی که ما با طرف سعودی انجام دادیم برنامهریزیها انجام شد که بتوانیم که بعد از عملیات حج سفرها را آغاز کنیم، یک مقدار برنامهریزیها و هماهنگیها بین ما و کشور میزبان یک مقدار در موضوعات ارزی و موضوعات پروازی به طول انجامید و بنابر این شد که پروازها را که همانجور که فرمودید از بیست و هشتم آغاز کنیم، اما شرایطی که پیش آمد هر چند که پیشبینی میشد که با این ظرفیتی که ما پشت صف اعزام قرار داریم ابتدا کاروانهایمان پر شود، این اتفاق نیفتاده، احساس شد که زائران به فرصت بیشتری نیاز دارند ما یک چند روزی تأخیر را ایجاد کردیم که زائران بتوانند برنامهریزی خودشان را انجام دهند و مصادف با ولادت حضرت فاطمه (س) پروازهایمان را انشاءالله از سیزدهم آغاز خواهیم کرد.
سوال: توافقی که با عربستان داشتید به ویژه تاکید روی مسائل حفظ شأن، عزت زائران ایرانی و امنیتشان آیا گفتگو شد؟
حسینی: بله این از اصول ما شد، چه در حج، چه در عمره، چه در عتبات حفظ امنیت و کرامت زائران شاخصه اصلی است برای برقراری سفرهای زیارتی.
سوال: یعنی تضمین لازم گرفته شده از طرف مقابل؟
حسینی: بله در مذاکراتی که وزیر امور خارجه انجام دادند اینها همه آنجا صحبت شده است.
سوال: و تأخیر هم فرمودید علتش این است که کاروانها آن میزانی که تصور میکردید پر نشد، درست است؟
حسینی: بله احساس میشد که مردم فرصت بیشتری نیاز دارند و ما یک تأخیری ایجاد کردیم.
سوال: علت چیست؟
حسینی: ممکن است مردم مواجه شدند با یک هزینههایی که شاید انتظارش نبود
سوال: پس خودتان هم قبول دارید که هزینهها بالاست؟
حسینی: نه بحث قبول داشتن نیست، مردم با شرایط جامعه شاید انتظار داشتند که شاید این قیمتها پایینتر باشد، و با محاسباتی که پیش خودشان داشتند یا موضوعاتی مثل سپردهگذاریهایی که داشتند تصور مردم مبنی بر همین موضوع بود، اما ما همه تلاشمان را کردیم که این مدیریت قیمتها را داشته باشیم و هزینه تمام شده این سفر را برای زائران دربیاوریم، حالا اگر استحضار داشته باشید قبل از این که عملیات عمره بخواهد توسط سازمان حج و زیارت رقم بخورد در همین فضای مجازی بودند کسانی که حالا از کشورهای ثالث تعدادی زائر هم اعزام کردند، اینها قیمتهایی که اعلام کردند و اکنون در شبکههای اجتماعی موجود است، چیزی حدود ۸۷ میلیون تومان یا هزار و ۹۵۰ دلار را اعلام کردند در صورتی که هزینههایی که اکنون سازمان حج و زیارت اعلام کرده بین ۴۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۴۴ میلیون تومان است عملاً نصف آن قیمتی است که بخش خصوصی اعلام کرده.
سوال: اگر بخواهیم قیاس کنیم بعد من میپرسم که حقوق یک نفر در این کشور ماهانه چقدر است، در این فضا نرویم؟
حسینی: قیاس با کشورهای ثالث نمیکنیم، ما قیاس با قیمتهایی که قبل از این که ما شروع کنیم انجام دادند. اکنون آن شرایط اقتصادی هر کشوری معلوم است اینجا را ما افزایش نرخی نداشتیم یعنی خدمات در کشور میزبان افزایش آنچنانی نداشته به نسبت همان سالهای ۹۴ که قطع شد یک بخش جزئی در خدمات افزایش داشته است.
سوال: مثلاً ۹۴ یک سفر عمره چقدر بود؟
حسینی: چیزی حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار درمیآمد.
سوال: اکنون ۴۰ تا ۴۴ میلیون شده خیلی به چشم نمیآید؟
حسینی: موضوع برنمیگردد به هزینههای آنجا، برمی گردد به نرخ ارز داخل کشور. هزینههای آنجا مثلاً ممکن است چیزی حدود ۱۰ درصد افزایش داشته باشد یک رقمی هم بابت هزینههای مثل عوارض تکلیفی که اینجا است آنجا اضافه شده، این عدد اگر با شرایط داخل کشور بسنجیم عدد ناچیزی است، ولی تغییرات نرخ ارز در کشور ما این افزایش را دارد.
سوال: اکنون در مجموع چند نفر اعزام خواهند شد در ۱۳ دی ماه؟
حسینی: در بسته اولی که تعریف کردیم برنامه ریزی برای اعزام حدوداً ۶۷ هزار نفر را پیش بینی کردیم. بر اساس میزان استقبال مردم و آمادگی شان بستههای بعدی هم تعریف میکنیم که بتوانیم در خدمت مردم باشیم.
سوال: اکنون با این تغییر زمانه ممکن است یک مقداری تمایل هم کمتر شده باشد؟ چون ما ماه رجب و شعبان را داریم علیالقاعده تمایل بیشتر میشود؟
حسینی: تمایل مردم در شعبان و رجب بیشتر است، اکنون فصل امتحانات است و یک مقداری هم متأثر از این موضوع است، هر آنچه که به سمت پیش ثبت نام جمعیت بیاید و ثبت نام کند ما آمادگی ایجاد بسته اش را داریم البته یک محدودیت زمانی هم داریم که به موسم حج داریم نزدیک میشویم، هر آنچه را که توانمندی ایجاد شود و تقاضا باشد انشاءالله بسته تهیه میکنیم و زائران و متقاضیان میتوانند ثبت نام کنند.
سوال: از قراردادهایی که در رابطه با اسکان، راجع به تغذیه، تدارکات، حمل و نقل برای سفر عمره در نظر گرفته شده ممکن است بفرمایید به چه صورت است؟
حسینی: در اصل بخش خصوصی ما با بخش خصوصی عربستان وارد مذاکره میشود و قراردادهای حمل و نقل، اسکان، تغذیه، تدارکات و آن چه مورد نیاز ارائه خدمات مربوط به زائران است انجام شده، مقدمات سفر فراهم شده در کشور میزبان، بحثهای هواپیمایی قراردادهایش منعقد شده، انشاءالله در زمان مقتضی پروازها انجام میشود.
سوال: تاکنون با چند هتل قرارداد بسته شده، در مکه چه تعداد، در مدینه چه تعداد؟
حسینی: ما در مدینه ۱۲ هتل قرارداد کردیم، در مکه مکرمه ۸ هتل.
سوال: در عمره هم آیا آشپزخانه مرکزی پخت غذا را انجام میدهد یعنی مثل تمتع انجام میشود؟
حسینی: بله ما به خاطر این که بتوانیم غذا مطابق با ذائقه مردم شریف مان تهیه کنیم از آشپزخانههای متمرکز استفاده میکنیم با استفاده از آشپزها و سرآشپزهای مجرب ایرانی غذا را طبخ میکنیم و به هتلها منتقل میکنیم.
سوال: برای تردد از محل هتل تا حرمین شریفین آیا اتوبوس و مینیبوس در نظر گرفته شده که انتقال انجام گیرد؟
حسینی: در مدینه منوره، چون اکثر هتلها در داخل منطقه مرکزی یا رینگ مرکزی هستند آنجا از خدمات نقل استفاده نمیشود، اما در مکه مکرمه با توجه به شرایطی که شهر دارد و فاصله هتلها تا حرم از حمل و نقل عمومی داخل شهر البته به صورت ویژه که خاص زائران ما است استفاده میشود.
سوال: یعنی چه جوری حمل و نقل عمومی ویژه زائران؟
حسینی: همه زائران میتوانند از این بستر استفاده کنند، ولی خاص گروههای خودمان است فقط برای زائران ایرانی.
سوال: یعنی اتوبوسهایی هستند از جلوی هتل سوار میکنند؟
حسینی: از جلوی هتل سوار میکنند به ایستگاههایی میروند و بعد هم برمیگردند.
سوال: این قراردادها با تأخیر انجام شد منعقد شد با طرف عربستانی یا نه به موقع؟
حسینی: نه به موقع انجام شد.
سوال: چون هیچ تغییری در عدد قراردادها نبود؟
سوال: در عمره هم آیا برای نقل و انتقال بین مکه و مدینه از این قطار امکان استفادهاش است، توافق شده است؟
حسینی: برای این امکان از سال گذشته با مطالعاتی که انجام دادیم حین عملیات حج گذشته ما از مدینه به مکه چیزی حدود ۳۰ هزار نفر و از مکه به مدینه برای زائران ترانزیتی حدود ۲۰ هزار نفر این خدمت ارائه شد. این همانجور که در گزارش هم بود این طی مسیر یک راحتی برای زائر ایجاد میکند ضمن این که این ۷ ساعت یک خستگی از آن طرف برای زائر ایجاد میکند و بعد هم باید برسند بلافاصله برای اعمال مناسکشان.
سوال: چقدر طی میکند مسیر را قطار سریعالسیر؟
حسینی: حدوداً دو ساعت و ۱۰ دقیقه.
سوال: پنج شش ساعت با اتوبوس فکر میکنم؟
حسینی: با اتوبوس بیش از اینها میشود، چون بالاخره در مسیر باید یک توقفی هم داشته باشند چیزی حدود هفت هست ساعت این مسیر را طی میکردند اکنون مشکلات جادهای، خرابیها، خدایی نکرده تصادف اکنون اینها به حداقل میرسد، هم امنیت و هم زمانش زائر بهتر میتواند از سفرش بهرهبرداری کند، با اتوبوس که مشرف میشدند بعد از این که اعمال را انجام میدادند خسته و کوفته باید یک روزشان را میگذاشتند تا این خستگی از تنششان در برود، اما اکنون شرایط بهتری برایشان رقم میخورد، راحتتر میتوانند از فضای معنوی حرمها استفاده کنند، این شرایطی است که برای قطار است. ما در عمره هم همین چالش را برای زائران پیشبینی کردیم انشاءالله که بتوانیم با کیفیت مطلوب این خدمت را به زائران بدهیم.
سوال: روی هزینه زائران تأثیری ندارد یعنی این هزینههایشان بیشتر شود؟
حسینی: چرا هزینههای زائر به نسبت اتوبوس طبیعتاً بالا میرود.
سوال: باید پرداخت کنند؟
حسینی: معادل هزینه سفر دیده شده است.
سوال: همان طور که در ابتدای این گفتگو صحبت شد عدد بین ۴۰ تا ۴۴ میلیون را اعلام کردند که اکنون این عددی که دریافت میشود بابت ارائه چه خدماتی است و برای چند روز؟
حسینی: مدت سفر ۱۰ روز در نظر گرفته شده، ۵ روز در مدینه منوره، ۵ روز هم در مکه مکرمه، این خدمات عملاً از فرودگاه تا فرودگاه است یعنی کل هزینههایی که متعلق به پرواز است، هزینههای اسکان، حمل و نقل، هزینههای تدارکات، هزینههای خدمات فرودگاهی و آنچه که مترتب با موضوع سفر است یعنی زائر عملاً از فرودگاهی که مقصدش است میرود و برگردد به فرودگاه ایران هیچ هزینه دیگری در برندارد.
سوال: چند گروه قیمتی وجود دارد؟
حسینی: گروههای قیمتی ما ۱۰ گروه است که بستگی به نوع هتل و کیفیتشان قیمتهایشان از همان ۴۰ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تا ۴۴ میلیون تومان است.
سوال: یعنی فقط چیزی که باعث اختلاف قیمت است فقط کیفیت هتل است؟ بقیه دیگر یکسان است؟
حسینی: کیفیت هتل است. خدمات تغذیه، خدمات حمل و نقل، خدمات پزشکی همه به صورت یکسان است.
سوال: و این عدد ۴ تومانی که آقای وزیر اعلام کردند که کم شود این از آن ۴۰ تومان و ۴۴ تومان کسر میشود یعنی میشود بین ۴۰ تا ۳۶ میلیون؟
حسینی: نه. این موضوع کاهش قیمت قبل از قیمت گذاری شرکت هواپیمایی یک نرخی را اعلام کرده بودند که پس از کاهش یعنی مبلغی که با دستور ریاست محترم جمهور در شورای عالی حج اتفاق افتاد و آن در قیمت لحاظ شد.
سوال: قیمتی که اعلام شده با کسر آن مبلغ است؟
حسینی: بله با کسر آن مبلغ است.
سوال: کودکان زیر دو سال یا افراد زیر ۱۲ سال باز اختلاف قیمتی وجود دارد؟
حسینی: آنها درصدی از این هزینه سفر است. کودکان زیر دو سال که ۱۰ درصد هزینه سفر را تقریباً میپردازند آنها را هم یک نسبتی است هزینه سفر دو تا بزرگسال که ۱۲ سال است، درصدی از آن است چیزی حدود ۷۰ - ۸۰ درصد هزینه سفر را آنها میپردازند.
سوال: فکر میکنم آقای وزیر گفتند که یک تسهیلاتی میخواهند قائل شوند که یک مقداری بار این فشار مالی کمتر شود، اطلاع دارید؟
حسینی: ایشان به عنوان پیشنهاد مطرح کردند که به دولت و بانک مرکزی میبرند هر موقع که این تسهیلات فراهم شد در اختیار مردم قرار میگیرد، ولی تا امروز در اصل این پیشنهاد ایشان طرح شده، از زمانی که مصوب شد انشاءالله در خدمت مردم هستیم، ولی اکنون فی البداهه در اصل تسهیلاتی نیست و مردم باید هزینه سفر را خودشان بپردازند.
سوال: و این که سوال مردم این است که این ودیعهای که گذاشته بودند سودش چه طور محاسبه شده است؟
حسینی: ودیعه در اصل زائران سنواتی که ثبت نام عمره بوده سود در بانکها رفتند سپرده گذاری کردند و سود مشارکت در عقود اسلامی که در اصل سود بلندمدت بوده برایشان محاسبه شده است.
سوال: یعنی مثلاً توقع شان این بوده که مثلاً ۱۲ سال سپرده کردند مثلاً ۳ تومان بیشتر باشد؟
حسینی: محاسباتش براساس نظام بانکی و عقود اسلامی بلندمدت است.
سوال: تمتع هم به همین روش محاسبه میشود؟
حسینی: تمتع هم به همین روش محاسبه میشود.
سوال: تمتع بیشتر از این نیست؟
حسینی: نه خیر.
سوال: و تصمیم اش در بانک مرکزی گرفته میشود؟
حسینی: شورای پول و اعتبار بانک مرکزی.
سوال: دوستان ما ظاهراً تلاش کردند از بانک مرکزی سوال کنند روش محاسبه این سود را، ولی هنوز موفق نشدند که پاسخی دریافت کنند، ولی کلاً از حوزه اختیار شما خارج است؟
حسینی: اصلاً وجوه در بانک سپردهگذاری شده سازمان حج و زیارت هیچ دخل و تصرفی نسبت به وجوه زائران ندارند. زائران در اصل موقعی که ثبتنام کرده اند یک پیامی به سمت سازمان حج و زیارت میآید که اینقدر در صف انتظار عمره هستند یا حج هستند، ما دسترسی به وجوه زائران اصلاً نداریم، کلاً در اختیار نظام بانکی است، نظام بانکی هم براساس عقود اسلامی سود مشارکت را به طرفش میپردازد.
سوال: چه طور حساب میکنند مثلاً میگوید من ۱۲ سال پیش یک عددی را گذاشتم در بانک که ثبت نام کنم هر موقع که قسمتم شد مشرف شوم، آن موقع شما فرمودید تقریباً عدد حج عمره ۲ میلیون و ۵۰۰ و این طور بوده اکنون شما میبینید بعد از ۱۲ سال ۳ تومان سود برای این آمده، ولی هزینه سفرش شده ۴۴ میلیون تومان، میگوید چرا آنجا که برای من است ۳ تومان است، آنجا که از من میگیرد ۴۴ تومان؟
حسینی: شاید بگویم این موضوع را نظام بانکی و آن عقدی که زائران انجام دادند، بله این اختلاف قیمتی اکنون اگر ما هم غیر از موضوع حج هم پولمان را گذاشته بودیم سپرده همین وضعیت بود برایش. این شرایطی بوده که نظام بانکی آن موقع داشته و سازمان هم هیچ دخل و تصرفی نسبت به موضوع نداشته است.
عرض کردم دیگر نظام بانکی است ما هم داریم یک خدمتی میدهیم که در مقابلش به کشور طرف قراردادمان باید به صورت ارزی پرداخت کنیم. این اختلاف وجود دارد، ولی این را باید تدبیری اگر میخواهند بکنند بانکها باید انجام بدهند.
سوال: اکنون قبول دارید که ما کشور اسلامی هستیم ما در مثلاً در سفر اربعین تسهیلات خیلی ویژهای قائل میشویم نمیدانم سعی کنیم حتی لغو روادید هم بکنیم، مثلاً ارز مناسب در اختیار بگذاریم، تسهیلات بدهیم که تشویق بکنیم مردم بالاخره یک فرهنگ است دیگر، این یک فرهنگ شیعی است که اتفاق میافتد، حالا بحث عمره و تمتع هم خارج از این فرهنگ نیست. برای ما به عنوان کشور اسلامی قبول دارید که اولاً این سفر در مقایسه با سفرهایی که مثلاً به ترکیه و یا امارات کشورهای حاشیه خودمان اتفاق میافتد گرانتر دارد محاسبه میشود یا نه؟
حسینی: این که ما قیاس کنیم با کشورهای دیگر که مثلاً شاید این نوع خدمت آنجا وجود نداشته باشد، اما اگر آنجا هم بروید شما قیمت هتلها را بگیرید، قیمت حمل و نقل را بگیرید همه خدمات پذیرایی و بیمه و مسائل درمان و اینها را بخواهید حساب کنید به همین عددها میرسید. اکنون سازمان حج و زیارت در این رهگذر که انتفاعی نمیبرد در اصل هزینه تمام شده زائر است تازه وقتی ما به صورت انبوه داریم انجام میدهیم قطعاً مناسبتتر است.
سوال: همین را عرض میکنم فرقش این است که شما اکنون یک طرف دولتی هستید میروید با دولت طرف مقابل مذاکره میکنید مثلاً ترکیه که دولت ایران نمیرود با دولت ترکیه برای یک تعداد مسافر گردشگر توافقی کند، اولاً که این از طرف دولت دارد اتفاق میافتد، یک حجم بسیار بالایی دارد خرید میشود، قاعدتاً قیمت باید بیاید پایینتر ضمن این که طرف ودیعهگذاری شده یعنی ۱۲ سال پولش خوابیده سفرهای گردشگری به این شکل اتفاق نمیافتد؟
حسینی: در موضوع عمره شرکتهایی هستند که تحت نظارت دولت این کار را میکنند آنها هم به صورت انبوه انجام میدهند و این موضوع باعث میشود که هزینه سفر در اصل کاهش پیدا کند.
سوال: بحث مالیات هم ممکن است باعث افزایش قیمت شود؟
حسینی: عرض کردم ۱۵ درصد هزینههای عوارض تکلیفی است که بر خدمات و کالا در کشور سعودی ایجاد شده که بر هزینهها تأثیر گذاشته است.
سوال: سازمان حج و زیارت انتفاعی نمیبرد، این کاملاً براساس هر چه که هزینه میکند همان را دریافت میکند، درست است؟ ولی شما کارگزارتان بخش خصوصی است، بخش خصوصی که بدون سود کاری را انجام نمیدهد؟
حسینی: بله. در بحث خصوصیسازی یا بحث مردمیسازی سازمان حج و زیارت سالهاست پیشتاز این موضوع است، ما در خود سازمان حج و زیارت نیروی انسانی بسیار محدودی داریم یعنی ما در کل کشور تعداد نیروهایی که به صورت ثابت با ما همکاری دارند چیزی حدود ۶۰۰ نفر هستند، ولی یک جامعه کارگزاری در موسمهای حج، عمره و عتبات به پیکره ما میپیوندد که از بخش خصوصی هستند. در موضوع عمره ۲ هزار و ۶۰۰ دفتر خدمات زیارتی در کل کشور دارد خدمات ثبت نام و کاروانبندی، ساماندهی آموزش را برای زائران انجام میدهد، به طبع هزینههای مرتبط با موضوع هم از زائر گرفته میشود و اینها به صورت فصلی هستند موسم عمره فعالیت مربوط به عمره انجام میدهند موسم حج، فعالیتهای مربوط به حج تمتع و عتبات هم به صورت مستمر ادامه دارد.
سوال: قیمتگذاری را شما انجام میدهید درست است؟
حسینی: بله قیمتگذاری که برای این هزینهها چه مبلغی دریافت شود، ما انجام میدهیم.
سوال: ولی قبول ندارید که با سفرهای گردشی که مثال زدید این عدد کمی باید پایینتر باشد؟
حسینی: در کشور خودمان اگر نگاه کنید اگر شما یک جستجو در شبکههای اجتماعی کنید، در همین مشهد نگاه کنید قیمت هتلها به چه شکلی است، کف قیمتی هتلها اگر یک جستجو شبکه اجتماعی کنید از یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است تا ۳ میلیون و خوردهای. نگاه کنید برای ۱۰ روز سفر ۱۵ میلیون تومان در خود ایران باید ما هزینه سفر بپردازیم این کف گروههای قیمتی هم ببینیم در داخل ایران. هزینههای بلیت داخل ایران را حساب کنید، هزینههای تغذیه را حساب کنید ببینید عددش با قیاس با هزینه سفر عمره چقدر اختلاف دارد ضمن این که اگر ما داریم در اصل یک کشور دیگر هزینه پرداخت میکنیم چه بسا که در ایران هم که یک زائری از کشور دیگر بیاید ما به صورت ارزی با آن حساب میکنیم که کاملاً متفاوت با نرخ مواطن خودمان است.
سوال: این ارزی که اکنون تعلق میگیرد به زائران ارز نیمایی است ؟ چقدر تعلق میگیرد؟
حسینی: بله ارزی که به زائران تعلق میگیرد ارز نیمایی است با نرخ تقریباً ۴۲ و ۹۰۰ محاسبه میشود.
سوال: پس با آزاد خیلی تفاوت ندارد؟
حسینی: من از نرخ آزاد اطلاعی ندارم در بازار آزاد چقدر است، ولی بالاخره همین اختلافی که شما میفرمایید حتماً با بازار بیرون است.
سوال: من واقعا توی ذهنم است، آن بنده خدایی که پول گذاشته که برود، الان وقتی این عدد را میبیند چه می کند؟
حسینی: این عدد فقط موضوع حج نیست، موضوعات عمره نیست، در موضوعات دیگر هم ممکن است در همین شرایط رقم بخورد.
سوال: بله عمره ممکن است فقط یک بار در طول عمر اتفاق بیفتد.
حسینی: شما در چیزهای دیگر هم بخواهید بسنجید همین افزایشها را داشته، فقط عمره نیست.
سوال: عمره بالاخره یک جنبه آئینی و دینی و مذهبی دارد
حسینی: ما که دوست داریم که مردم و عزیزان مشرف بشوند، ولی شرایط حاکم الان در مقابل کشور میزبان باید ارز پرداخت کنیم.
سوال: الان اگر کسی بخواهد بیشتر بماند، امکانش هست برایش؟
حسینی: بله ایام ماه مبارک که ورود کنیم و متقاضی باشد آنجا، سفرهایمان ۱۶ روزه است، ۲۱ روزه است، متناسب با نیازی که زائران دارند.
سوال: روزه هایشان خراب نمیشود، اگر در ماه مبارک رمضان، مثلا ۱۰ روز مدینه؟
حسینی: بله ۵ روز در مدینه میمانند، ۱۰ روز در مکه، قصدشان را انجام میدهند.
سوال: زیارت دوره و بازدید از اماکن تاریخی در سفر عمره هست؟
حسینی: بله هم در مدینه منوره و هم در مکه بازدید از مشاعر و در مدینه هم زیارت دوره انجام میشود.
سوال: و فکر میکنید که این تعداد زائر عمره که الان در انتظار هستند حالا اگر استطاعتش را پیدا کنند که بروند، چقدر زمان میبرد که این صف خالی بشود؟
حسینی: ما زائرانمان را دعوت کردیم که بیایند و اعلام آمادگی شان را بکنند، براساس این اعلام آمادگی ما برنامه ریزی بکنیم برای اعزام، ما استعداد لازم برای اجرای عملیات را داریم، این توانمندی وجود دارد، در گذشته هم ما سالهایی بوده که بیش از ۸۰۰ هزار نفر اعزام داشتیم، این توانایی وجود دارد که حتی تا سالی یک میلیون نفر هم اعزام کنیم، ابتدا وظیفه بود که از متقاضیان در نوبت اعزام دعوت کنیم، این اتفاق رقم خورده، سال آینده هم برای عمره بعد هم باز از این متقاضیان دعوت میکنیم، اینهایی که در صف انتظار هستند و پس از این بناست اگر مراجعهای نداشتند یقینا رجوع میکنیم به بقیه مردم متقاضی و ثبت نام انجام میدهیم.
سوال: و ثبت نام جدید هم خواهید داشت قبل از اینکه این صف خالی بشود؟
حسینی: اگر متقاضیان تمایلی به تشرف نداشتند، طبیعتا خب باید این امکان را برای دیگران هم فراهم کنیم.
سوال: آقای حسینی امکانش هست که این محاسبهای که شده را بفرمایید که چه چیزهایی جمع شده که رسیده به این عدد، یعنی هزینه هتل، ویزا، نمیدانم پرواز، خورد و خوراک.
حسینی: عرض کردم خدمت تان هزینههای اسکان هست، پرواز هست.
سوال: اصلا برای هر نفر چقدر از این ۴۰ تومان یا ۴۴ تومان بابت هتلش هست؟
حسینی: تقریبا هزینههای ارزی که برای زائران تو گروههای مختلف انجام میدهیم، از ۶۵۰ دلار تا تقریبا ۷۵۰ دلار هزینههای ارزی است که در کشور میزبان هزینه میشود، اینها شامل اسکانش میشود، تغذیه و تدارکات میشود، حمل و نقل میشود، خدمات فرودگاهی میشود، خدماتی که در خصوص بهداشت و درمان آنجا انجام میشود، میشود، همه این موضوعات که در اصل با هزینه سفر زائرین به صورت ارزی پرداخت میشود یک هزینههایی هم ریالی دارد که آن هزینههای ریالی تقریبا چیزی حدود ۱۲ میلیون تومان است که به این هزینه ارزی اضافه میشود و آن عدد هزینه سفر استخراج میشود.
سوال: روادید هم در دل همین هزینهها است درسته؟
حسینی: بله، تقریبا روادید و یک بیمهای که طرف سعودی انجام میدهد چیزی حدود ۱۳۱ دلار است.
سوال: و اینکه پروازها فقط ایرانی هستند؟
حسینی: پروازها فعلا ایرانی هستند و از شرکتها و ناوگان داخلی استفاده میشود.
سوال: و محدودیت پروازی به عربستان همچنان هست؟
حسینی: محدودیت خاصی نیست، با همکاری بین دو کشور
سوال: تمتع ظاهرا یکسری محدودیتها بود، تاخیر داشتیم به دلیل محدودیت ها.
حسینی: ما هیچ محدودیتی برای بردن ناوگان نداریم، یعنی سعودی هیچ محدودیتی برای ما ایجاد نکرده، اگر تاخیر هم بوده به خودمان بر میگشته و بحث ناوگان و فرسودگی ناوگان و تحریمهای ظالمانهای که بر کشور است، الان هم مذاکراتی که رئیس سازمان هواپیمایی کشوری انجام داده، خب شرایط بهتری رقم خورده که بتوانند شرکتهای دیگر هم وارد این چرخه اعزام زائران بشوند که مقدمات و برنامه ریزیها توسط سازمان هواپیمایی کشوری در حال انجام است، الان هم بستر لازم برای اعزام زائران وجود دارد، شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران حتی استارتهای پروازیش را گرفته که انشاالله روز سیزدهم عملیات عمره آغاز میشود.
سوال: و از شرکتهای عربستانی کمک نمیگیرید برای پروازها؟ یا آنها تمایلی ندارند؟
حسینی: ما فعلا از ناوگان داخلی داریم استفاده میکنیم، هرجا هم که این استرداد وجود نداشته باشد مانعی برای استفاده از ناوگان کشور میزبان هم نداریم.
سوال: روزانه چند پرواز و چند کاروان و در هر کاروان چه تعداد نفر مشرف میشوند؟
حسینی: ما روزانه الان ۴ پرواز پیش بینی کردیم که از ایستگاههای مختلف انجام میشود، تقریبا چیزی حدود ۲۵۰ تا ۲۸۰ نفر در هر پرواز.
سوال: و از ایستگاهها کدامها هستند؟
حسینی: ما الان ایستگاههایی که درگیر موضوع عملیات عمره هستند، تهران، مشهد، اصفهان، شیراز، ساری، اهواز، یزد، کرمان، بندرعباس و زاهدان.
سوال: و یک تماسهایی داشتیم که میگفتند این سامانه عمره یک خرده کند شده؟ یعنی برخی از روزها و برخی از ساعتها کند عمل میکند، این را قبول دارید؟
حسینی: ببینید موضوع کند بودن خب، یک بخش بر میگشت به همان موضوع کنسل کردن اعزامهای اول، وقتی ما اعزامهای اول را کنسل کردیم کلا مجبور شدیم یک بخشی از هتل هایمان را برگردانیم به مالکین، چون اجاره انجام شده بود، از یک طرف هم لازم بود که یک بار دیگر این بستههایی که تعریف کرده بودیم برای استان ها، تغییر بدهیم، یعنی کل عملیاتی که ما انجام داده بودیم، حین ثبت نام بایستی تغییرساختار هم میدادیم و ظرفیتهای ایستگاههای پروازی مان را تغییر میدادیم، همین جور تناسب گروه قیمتی ، بتوانیم تنوع گروه قیمتی هم داشته باشیم، این تغییرات همزمان با ثبت نام زائر داشت انجام میشد، یک باری از سیستم میکشید، خب روزهای اول ، میخواستیم که ثبت نام قطع نشود، یک مقدار کندی در فرآیند ثبت نام بود که مشکلات سامانه بر طرف شد
سوال: الان سامانه دیگر هیچ مشکلی ندارد؟
حسینی: نه هیچ مشکلی ندارد، آن موقع هم انجام میشد، یک مقدار با کندی انجام میشد.
سوال: نحوه خرید و فروش این کارتهای عمره مفرده به چه صورت است؟ آیا سازمان حج و زیارت ورود میکند به اینها؟
حسینی: سازمان حج و زیارت در اصل مقدمات این نقل و انتقال را فراهم میکند، بستر لازم را، اما موضوع نقل و انتقال و موضوعات مرتبتش مثل قیمتش و اینها، با خود طرفینی است که میخواهند واگذار کنند.
سوال: شما تو قیمت گذاری ورود نمی کنید؟
حسینی: اصلا، چون مالکیت دارد طرف نسبت به فیشش و هر قیمتی خواست میتواند به گیرنده انتقال بدهد.
سوال: فیشهای تمتع الان روی سامانهای از آن سطح انجام شده، درست است؟
حسینی: هم عمره و هم حج از طریق سامانه تشرف میتوانند آنهایی که متقاضی فروشند آنجا مراجعه کنند، قیمت هایشان را بگذارند، خریدارها هم بتوانند به آن سامانه مراجعه کنند و اطلاعات را دریافت کنند، در یکی از دفاتر خدمات زیارتی بروند و این فرآیند انتقال را تکمیل کنند.
سوال: الان اگر کسی کارت نداشته باشد، فیش نداشته باشد، بخواهد مشرف بشود عمره، میدانید تقریبا چقدر باید پرداخت بکند که بتواند بخرد؟ بعضی از قیمتها خیلی نجومی است.
حسینی: آنچه که قبل بود، شنیدههای ما حاکی اینست که یک نرخی تقریبا بین ۱۵ میلیون تومان تا ۲۰ میلیون تومانی این کارتهای عمره خرید و فروش میشد، میگویم این هم بسته به توافق طرفین دارد، بعضیها هم خیلی کمتر از این مبالغ واگذار کردند و بعضیها هم بدون این که مبلغی دریافت کنند واگذار کردند، این توافق بین دو طرف است.
سوال: برای الان که یکی بخواهد مشرف بشود عدد اولویت فیش؟
حسینی: ما این ۶۰۰ اولویت را که داشتیم در نوبت اعزام، فراخوان کردیم که بیایند.
سوال: اگر کسی آزاد بخواهد بخرد با همین نرخ است؟
حسینی: بله معمولا همین است، البته میگویم ما نقشی در این قیمتگذاری نداریم، خود انتقال دهنده و انتقال گیرنده با هم به توافق میرسند، میگویم بدون پرداخت مبلغ این انتقالات انجام میشود تا این هزینههایی که بین ۱۴-۱۵ تا ۲۰ تومان بوده، الان هم که با این شرایطی که هست، یک مقدار هم قیمتها افت هم داشته.
سوال: شما در تمتع نیروهای ستادی کمتری را اعزام کردید درست است؟ برای اینکه افراد بیشتری بتوانند مشرف بشوند که حج خوبی هم برگزار شد، البته مدیران کاروانها ظاهرا مشکلات را پیدا کردند، ولی در مجموع حج خوبی برگزار شد و به نظر میرسد که خیلی اتفاق خوبی بود، آیا در عمره هم همینطور است؟
حسینی: کاهش موضوع عوامل اجرایی در حج تمتع به خاطر شرایط خاصش با عمره کاملا متفاوت است ما در عمره هیچ محدودیت ویزا نداریم، در حج ما محدودیت ویزا داریم که در اصل به ازای هر هزار نفر یک نفر سهمیه به کشورهای اسلامی میدهند، خب همه تلاش ما این بود که ضمن حفظ آن اصول کاروان داری، بتوانیم خدمات را از کشور میزبان بگیریم، حالا بعضی خدمات را امکان دارد که تو موضوعهای عوامل اجرایی کاروانها یا آنهایی که تو هتلها خدمات پذیرایی میدهند، بتوانیم این بستر را ایجاد کنیم با آموزش که بتوانیم از عواملی که آنجا هست استفاده کنیم و کمک کنیم که تعداد زائر بیشتری تشرف پیدا کنند، این اتفاق تو سال گذشته رقم خورد و تقریبا حدود چهارپنج کاروان ما توانستیم کاهش عوامل داشته باشیم و در قبل آن همین چهار پنج کاروان زائر مشرف شدند.
سوال: در راستای همین فرمایشات رهبر معظم انقلاب برای کاستن از زمان حج تمتع و قیمت آیا اقدامی انجام شده؟
حسینی: در راستای کاهش مدت سفر، کشور سعودی یک تعلیماتی دارد و کشورهایی که بیش از ۳۰ هزار نفر جمعیت زائرشان است، ملزم هستند که ۳۰ روز، زائرشان را بیاورند و ۳۰ روز برگردانند، بعد از عملیات، یک موضوع این را ما داریم، یک موضوع بحث ناوگان هواپیمایی داخلی کشور خودمان است که با ظرفیت هواپیماهای پهن پیکر بتوانیم استفاده کنیم و کاهش بدهیم این مدت زمان را، و هم قسمتی از فرمایش حضرت آقا این بود که این امکان فراهم بشود کسانی که بخواهند زودتر برگردند، ما کاروانهای کوتاه مدت هم تعریف کردیم برای این دسته از زائران که بتوانند زمان کوتاه تری در سفر باشند و برگردند به ایران.
سوال: الان این را عربستان پذیرفته؟
حسینی: این اجرای عملیات است دست خودمان است، ما پروازهایی که آخر دارند میروند مثلا در موضوع حج، معمولا روز پنجم ذی الحجه وارد عربستان میشوند یا از آن طرف پانزدهم بر میگردند، اینها را هماهنگ کردیم تو این زمان بروند و تو آن زمان هم برگردند.
سوال: و با همان هزینه، یا هزینه شان؟
حسینی: نه همان هزینه است، هزینه شان کم نمیشود، چون هزینههای اجاره هتلها در موسم حج به صورت موسمی است، در مدینه که حالا همین زمان پنج روز را برایشان اجاره میکنیم و در حج هم یک موسم اجاره میکنیم، حالا زائری از این یک موسم ۲۰ روز استفاده کند، ۳۰ روز استفاده کند یا ۱۰ روز، در اصل پول تختش را در کل موسم پرداخت میکنیم.
سوال: و الان قراردادهای حج تمتع با توجه به اینکه این شش ماه فرصت داریم الان بسته شده، چون عربستان ظاهرا تاکید داشت که زودتر قراردادها بسته بشود درست است؟
حسینی: بله یک برنامه زمان بندی کشور میزبان داد ما براساس آن جدول زمان بندی داریم پیش میرویم، خب خدا را شکر ما توانستیم اجارههای مربوط به هتلهای حج مان را انجام بدهیم، در مدینه، صددرصد ظرفیت مورد نیازمان و در مکه مکرمه هم ۸۰ درصد ظرفیت مورد نیاز حجت تمتع هم اجاره شده که انشاالله برنامه ریزی میکنیم برای ثبت نام از زائران.
سوال: و چه تعداد زائر تمتع مشرف میشوند؟
حسینی: آن چه که الان هست، بحث همان عدد سال قبل هست که ۸۲ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت زائری ما است و مابقیش عوامل اجرایی.
سوال: و ممکن است اضافه بشود به این عدد؟
حسینی: ما در تلاش هستیم مکاتباتی هم از طریق وزارت خارجه در حال انجام است، باتوجه به آخرین آمارهایی که سازمانهای جهانی اعلام کردند و افزایش جمعیت بتوانیم تا مرز ۸۹ میلیون نفر ظرفیت کشورمان که تقریبا چیزی حدود ۸۹ هزار نفر میشد را بتوانیم که از کشور میزبان بگیریم و انشاالله زائران استفاده کنند.
سوال: پارسال ۸۵ هزار نفر مشرف شدند؟
حسینی: بله، ۸۷ هزار و تقریبا ۵۰۰ نفر بود که ۸۲ هزار و ۵۰۰ نفرش زائران بودند بقیه اش عوامل اجرایی.
سوال: این نهایت تا ۸۹ هزار نفر ممکن است ؟
حسینی: بله، البته بوده سالهایی هم کشور میزبان یک ظرفیتی را در اختیار کشورها قرارداده ما خودمان هم این ظرفیتها را گرفتیم، استفاده کردیم الان هم تلاش مان هست که این ظرفیت را اضافه کنیم، یک سری محدودیتهایی وجود دارد آن هم در موضوع ایام تشریق است، موضوع منا هست که ظرفیت محدودی در اختیارماست و هرچه که تعداد ز ائرمان هم که افزایش پیدا کند در آن زمینی که به ما تخصیص داده شده باید اسکان پیدا کند، یک مقدار شرایط محدودیت خود منا، یک مقدار شرایط اسکان را برای زائران سخت میکند که البته تو برنامه ریزیها میشود مدیریتش کرد، که در تلاشیم که انشاالله بتوانیم هم ظرفیت بگیریم و هم بخش اسکان را یک جوری مدیریت کنیم.
سوال: و ثبت نام کسانی که فیش تمتع دارند از کی شروع میشود؟ و آیا قبلش لازم است که یک به روز رسانی روی اطلاعاتشان؟
حسینی: ما درخواست کردیم از مردم که این بروز رسانی و اطلاعات شان را انجام بدهند، پیش ثبت نامش هم انجام شده، پیش اطلاعیه اش رفته، پیش ثبت نام هم انشاالله از ۱۵ دی انجام خواهد شد، متقاضیان مراجعه میکنند به سامانه رزروی که پیش بینی شده و اطلاعاتشان را به روز رسانی میکنند و اعلام آمادگی میکنند برای تشرف در حج آتی.
سوال: آن ودیعه شان توی تمتع چقدر بوده؟
حسینی: ودیعه گذاری در حج تمتع ۱۰ میلیون ریال، یک میلیون تومان ودیعه گذاری کردند، آن زمانی که ثبت نام کردند.
سوال: جزئیات فراخوان تمتع امسال و قیمتش برای هر نفر را بفرمایید.
حسینی: انشاالله ما امسال در مرحله اول اسناد ۸۵ را فراخوان میکنیم، تو مرحله بعد اسنادی که تا سال گذشته امکان تشرفشان بود تا ۳۱ دو سال ۸۶ را و برای سال جدید هم تا ۳۱ تیرماه را دعوت خواهیم کرد، سی و یکم تیرماه سال ۱۳۸۶ را.
هنوز محاسبات اولیه اش انجام نشده، ولی به نظر میرسد که با توجه به حالا نرخ ارزی که تخصیص داده میشود و هزینههای خدماتی که دارد به خدمات زائران از نظر کیفیت هتلها و افزایش در اصل ان شرایط کیفی در ایام تشریق اضافه میشود ممکن است که تغییراتی چند درصدی در هزینه.
هرچه من الان اعلام کنم شاید کارشناسی نباشد و ایجاد توقعاتی کند، ولی ما در این مرحله پیش ثبت نام، که بنا داریم انشاالله از پانزدهم انجام بشود، علی الحساب مبلغ ۱۴۰ میلیون تومان از زائران دریافت بکنیم، تا بعد براساس نوع هتل، قیمت نهایی را حساب بکنیم و از زائران بگیریم، ولی پیش پرداختشان در اصل ۱۴۰ میلیون تومان است.
سوال: واقعا اغنیا مکه رونده اند؟
حسینی: شرایط حج همین است دیگر، استطاعت لازمه حج است.
سوال: تمتع پارسال برای برخی از زائران عزیزی که مشرف شدند که اینها دچار بیماری بودند حالا به ویژه مثلا کسانی که ابتلای به آلزایمر داشتند، مشکلاتی را ایجاد کرده بودند، آیا امسال یک مثلا انتخابی اتفاق خواهد افتاد که یک پایشی بشوند؟
حسینی: ببینید سال قبل یک حج شرایط استثنایی داشت، دو سال سالخوردههای عملیات حج در یک سال جمع شد، یعنی آنچه که سال قبل هم نتوانسته بودند به خاطر محدودیتهایی که به خاطر کرونا کشور میزبان ایجاد کرده بود، زائران بالای ۶۵ سال مشرف بشوند همه آنها جمع شدند تو حج سال گذشته، خب طبیعتا بیماریها و مسائل بهداشتی و درمانی خاصی برای زائران بود که متاسفانه تعدادی هم که سن بالایی داشتند، رحمت خدا روند در این سفر، که جا دارد به خدمت خانواده این عزیزان هم تسلیت عرض کنیم، اما خب شرایط امسال خب شرایط متفاوتی است، ضمن اینکه تیمهای کارشناسی هم توسط بعثه مقام معظم رهبری تو این زمینه تشکیل شده، که هم مسائل فقهی و هم مسائل بهداشتی و درمانی و پزشکی کنار هم به یک نتیجه مطلوبی برسند که چه کسانی استطاعت جسمانی لازم برای سفر حج را دارند و یک انتخاب درستی که مطابق با موازین پزشکی و شرعی باشد انشاالله انجام بشود.
در مورد عتبات هم بفرمایید؟
حسینی: در عتبات هم اعزامها در حال انجام است به نسبت سال قبل ما ۵۴ درصد تقریبا رشد تقاضا برای سفر عتبات داشتیم، علاوه بر اینکه اربعین هم به نوعی عطش جمعیتی را برای سفر به عتبات میگیرد، ولی یک رشد خوبی در موضوع عتبات داشتیم، این نشان از این معنویتی است که حاکم بر جامعه است، روح مذهبی که در جامعه هست که به سمت عتبات عالیات در کشور عراق و سایر کشورهای اسلامی تمایل پیدا کردند.
سوال: اعزام به سوریه هم در حال انجام است؟
حسینی: سوریه خب به خاطر شرایط منطقه که ایجاد شد، فعلا پروازها انجام نمیشود، ولی انشاالله به محضی که شرایط متعادلتر شد پروازهای به سوریه هم از سر گرفته میشود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.