به گزارش تابناک اقتصادی؛ بیش از یک سال است، دولت سیزدهم در حال اجرای قانون واردات خودرو به کشور است. قانونی که آیین نامه آن در شهریورماه سال قبل ابلاغ شد و قرار بود، بسته یک میلیارد یورویی برای این کار در نظر گرفته شود؛ اما این روند به قدری با وقفه همراه شد که در نهایت در روزهای پایانی سال قبل، مسیر ثبت نام متقاضیان باز شد و حدود ۱۲۰ هزار تن نام نویسی کردند.
چند هفته بعد نیز بسیاری از این لاتاری خودرویی حذف شدند و شانس سوار شدن خودروهای وارداتی صفر کیلومتر به حدود ۳۰ و چند هزار نفر رسید. اما کار به اینجا ختم نشد و در شرایطی که به نظر میرسید با بلوکه کردن ۵۰۰ میلیون تومان در حساب بانکی، وزارت صمت و واردکنندگان برای واردات خودرو آستین همت بالا میزنند و به زودی خودروها وارد کشور خواهد شد، اما هر چه زمان گذشت، خبری از تردد خودروهای صفرکیلومتر وارداتی در خیابانهای کشور نشد و در نهایت تعداد کمی خودرو به گمرکات رسید؛ روندی لاک پشتی که خبر از مشکلاتی در این مسیر داشت؛ مشکلاتی از قبیل استاندارد و تامین ارز و ... که مانعی بر سر راه واردات خودرو به کشور شده است.
حال امروز در مجلس شورای اسلامی، رسیدگی به آخرین وضعیت واردات خودرو در دستور کار قرار گرفته و با حضور وزیر صمت، رئیس کل بانک مرکزی و وزیر اقتصاد مسائل و مشکلات این واردات بررسی شد.
قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی خطاب به وزیر صمت گفت: دوستانمان در بانک مرکزی میفرمایند که سهم ارز مربوط به واردات خودرو را در اختیار صنایع قرار دادیم که اولویتبندی با جنابعالی است. وی با اشاره به سخنان نماینده مرودشت در خصوص مهلت سه ماه به وزارت صمت برای پیگیری موضوع واردات خودرو خطاب به وزیر صمت افزود: انشاء الله تا عید این موضوع را پیگیری کنید تا حل و فصل شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این نکته را شفاف بگویم که تخصیص ارز برای واردات خودرو بر اساس لایحه دولت و تصویب مجلس و همچنین تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام، تبدیل به قانون شده است؛ لذا قطعاً جلسه دیگری در صحن برای این موضوع تکرار نمیکنیم، مگر اینکه به صورت جدی از مسیر قانونی واگذاری ارز به واردات خودرو را پیگیری کنیم.
علی آبادی وزیر صمت نیز در صحبتهای خود اظهار داشت: تعداد خودروی ثبت سفارش شده ۹۳ هزار و ۳۴۳ عدد است. همچنین تعداد خودروهای وارد شده به کشور تاکنون ۹ هزار و ۱۷۶ عدد و خودروهای در حال حمل ۱۰ هزار و ۱۷۶ عدد، تعداد خودروهای عرضه شده به افراد ثبتنامی ۸ هزار و ۲۲۰ عدد، خودروهای پلاک شده حدود ۴ هزار عدد بوده است، در حالی که کل افراد ثبتنام شده و واجد شرایط ۳۳ هزار و ۹۳۸ نفر بوده و افراد منصرف شده ۳ هزار و ۵۰۵ نفر و افراد مانده در صف ۳۰ هزار و ۴۳۳ نفر و افراد تعیین تکلیف شده ۷ هزار و ۱۲۱ نفر بوده است. به این ترتیب، فرآیند واردات خودروی نو از برندهای سوزوکی، تویوتا، کیا، هوندا و سایر برندها در دستور کار قرار گرفته است.
عضو کابینه دولت سیزدهم یادآور شد: امیدواریم ملت ایران با صبوری مراقب باشند که فریب دلالان را نخورند. تاکنون ۲۳ شرکت برای واردات خودرو مجوز گرفتهاند و به سمتی رفتیم که افراد میتوانند برای خودشان خودرو وارد کنند؛ آییننامهها با اصلاحاتی به زودی ابلاغ خواهد شد و تاکنون هر اندازه که ارز گرفتیم خودرو وارد کردیم. بر اجرای طرحهای تحولی و زیربنایی تأکید داریم. ملت ما استحقاق این را دارند که سوار خودروی باکیفیت شوند؛ بنابراین باید صبوری کرد تا بتوان برنامههایی که تشریح کردیم به ثمر بنشیند.
وی ادامه داد: تاکنون هر میزان که ارز گرفتم بر اساس آن نسبت به واردات خودرو اقدام کردم. دو عارضه مزمنی که در بازار خودروی کشور طی سالهای ۹۷ تا ۱۴۰۰ شکل گرفته بود (کاهش تولید خودروسازان زیر یک میلیون دستگاه همراه با تولید خودروهای ناقص و توقف واردات و تلاطم بازار کالای کشور) امروز بر اساس برنامههای اجرا شده مدیریت شده است به نحوی که در تولید داخل مانند سال گذشته رشد تولید خودروی کامل را خواهیم داشت و از سویی با حذف تلاطمهای بازار رقابت و کاهش قیمتها در بازار نسبت به ابتدای تابستان مواجه هستیم در ضمن به طور متوسط قیمت تولید داخل از ابتدای سال جاری حدود ۲۶ درصد و قیمت خودروهای مونتاژی حدود ۴۳ درصد کاهش داشته است و پیش بینی میشود با افزایش تولید داخل و عرضه منظم و تداوم و تقویت واردات خودرو عملا بازار به سمت رقابتی شدن پیش رود و با افزایش تولید و عرضه در ماههای پایانی سال، شاهد نزدیک شدن قیمتهای بازار به قیمتهای کارخانه باشیم.
رئیس کل بانک مرکزی نیز در جریان بررسی سوال نمایندگان از وزیر صنعت در خصوص تاخیر در واردات خودرو با تاکید بر ایفای تکالیف بانک مرکزی در تخصیص ارز واردات تصریح کرد: در مورد ارز خودرو با تایید وزیر صنعت، معدن و تجارت، بانک مرکزی به تکالیف خود عمل کرده است.
وی گفت: از ابتدای سال تا پنجم دیماه بالغ بر ۳۱ میلیارد و ۴۰۲ میلیون دلار ارز به وزارت صمت داده شده است که نسبت به سال گذشته پنج درصد افزایش یافته است. به حوزه خودرو و قطعات پنج میلیارد و ۴۰۶ میلیون دلار تاکنون ارز تخصیص داده شده که نسبت به سال گذشته هشت درصد افزایش یافته است.
فرزین افزود: همانگونه که وزیر صمت توضیح دادند، واردات خودروها براساس ارز تخصیص یافته نیز انجام شده است و اکنون نیز مذاکراتی بابت واردات خودروهای برقی، خودروهای معمولی و واردات خودرو از مناطق آزاد صورت گرفته و توافق لازم انجام شده است. بانک مرکزی نیز براساس منابع و دستورالعمل ها، ارز را برای واردات تخصیص خواهد داد.
وی ادامه داد: نمایندگان به من میگویند که باید بر اساس منابع ارزی کشور ارز تخصیص دهید که اعلام کردم برای جلوگیری از ایجاد مشکل در حوزه تولید از منابع ارزی آزاد شده نیز ارز اختصاص میدهیم.
رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: در ابتدای سال قرار بود ۲۹.۵ میلیارد دلار به وزارت صنعت، معدن و تجارت داده شود، اما برای اینکه کشور با مشکل مواجه نشود تا این لحظه که سال تمام نشده است ۳۱ میلیارد و ۴۰۲ میلیون دلار به وزارت صمت ارز تخصیص داده شده است و بر اساس توافق با وزارت صمت تا سقف ۴۲ میلیارد دلار به این وزارتخانه ارز تخصیص مییابد تا بخش تولید کشور با مشکل مواجه نشود.
وی در پایان خاطرنشان کرد: در بانک مرکزی در حوزه تخصیص ارز تلاش بر این است که تمام ارز براساس نیاز هر بخش تخصیص پیدا کند. بانک مرکزی ارز مورد نیاز وزارت صنعت، معدن و تجارت را تخصیص داده و این وزارت صمت است که باید برای آن برنامه ریزی کند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.