بین الملل تابناک: ششصد و نود و سه روز از حمله روسیه به اوکراین با دستور ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور این کشور میگذرد؛ تهاجمی که رویدادهای بسیاری به دنبال داشته و منجر به تحریم گسترده روسیه از سوی بلوک غرب شده است و دورنمای مشخصی برای پایان آن نیز وجود ندارد.
«یوری اوشاکوف» دستیار رئیس جمهور روسیه در امور بینالمللی امروز (دوشنبه) از تداوم آمادگی مسکو برای گفتگو با اوکراین با هدف پایان بحران و توقف جنگ خبر داد.
اوشاکوف طی نشست خبری در کرملین ضمن اشاره به آمادگی همیشگی روسیه برای مذاکره با اوکراین، اما گفت که کییف خودش هر نوع گفتگو با روسیه را ممنوع کرده و کسی در کییف برای گفتگو نیست.
به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، وی در واکنش به ادعای رسانههای غربی مبنی ارسال سیگنالهایی از اوکراین مبنی بر تمایل برای مذاکره با روسیه، توضیح داد: «خیر، چنین [گزارشهایی] غلط هستند. ما در پاسخ به کشورهای مختلف درباره آمادگیمان برای مذاکره همیشه جواب مثبت دادهایم. اما کسی برای گفتگو وجود ندارد».
رؤسای جمهوری فدراسیون روسیه و بلاروس بر همپیمانی مسکو و مینسک برای دفاع از یکدیگر دربرابر تهدیدات تأکید و اعلام کردند که رقم مبادلات تجاری دوجانبه تا پایان سال ۲۰۲۳ میلادی به ۵۴ میلیارد دلار رسیده است.
رئیسجمهوری روسیه در نشست شورای عالی اتحادیه روسیه و بلاروس تأکید کرد: فدراسیون روسیه و بلاروس در شرایط فشار خارجی فعلی به یکدیگر کمک می کنند و رویکردهای دو کشور در زمینه مواجهه با مشکلات جهانی و منطقه ای، یکسان یا بسیار نزدیک است.
ولادیمیر پوتین با اشاره به مقاطع تاریخ مشترک روسیه و بلاروس در جنگ جهانی دوم گفت: دو ملت برادر ما با تاریخ مشترک و ارزشهای معنوی، پیوندهای خانوادگی و خویشاوندی محکم به هم مرتبط هستند.
وی گفت: این موضوع مهمی است که روسیه و بلاروس در شرایط فشارهای خارجی بیسابقه کنونی، همکاری نزدیکی در عرصه جهانی داشته باشند و با رویکرد متحد از یکدیگر حمایت کنند.
رئیس جمهوری روسیه خاطرنشان کرد: این کشور و بلاروس، گامهای هماهنگی را در عرصه سیاست خارجی تا سال ۲۰۲۶ میلادی طراحی کردهاند که به تقویت هماهنگی و نزدیکی مسکو و مینسک در عرصه بینالمللی منجر خواهد شد.
پوتین گفت: ما با یکدیگر در راستای تشکیل نظم جهانی چندقطبی، دموکراتیک و عادلانه، امنیت برابر و غیرقابل تقسیم، کار خواهیم کرد.
وی همچنین از تدوین راهبرد توسعه فناوری روسیه و بلاروس در افق سال ۲۰۳۵ میلادی با هدف تقویت حاکمیت دو کشور سخن گفت.
رئیسجمهوری روسیه در ادامه این نشست گفت که فضاپیمای سایوز این کشور در ماه مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲- فروردین ۱۴۰۳)، یک فضانورد زن از بلاروس را برای پرواز به ایستگاه فضایی بینالمللی منتقل خواهد کرد.
رئیسجمهوری بلاروس نیز در این نشست با اشاره به تحولات بینالمللی گفت: منازعات مسلحانه کنونی در جهان با حرکت به سوی جهان چند قطبی همراه است.
الکساندر لوکاشنکو افزود: کشورهای غربی به دنبال حفظ نظم جهانی تک قطبی هستند و با اراده کشورهای دیگر برای تغییر نظم جهانی مخالفت میکنند.
رئیسجمهوری بلاروس در ادامه با اشاره به برگزاری انتخابات ریاستجمهوری در روسیه و انتخابات پارلمانی در بلاروس در سال جاری میلادی (۲۰۲۴) ابراز اطمینان کرد که انتخابات در این دو کشور با آرامش برگزار خواهد شد.
لوکاشنکو در ادامه از تبادل نظر با پوتین در زمینه کار مشترک روسیه و بلاروس در آفریقا خبر داد و گفت: حجم گردش کالا بین مسکو و مینسک در پایان سال ۲۰۲۳ به ۵۴ میلیارد دلار خواهد رسید.
رئیسجمهوری بلاروس در ادامه با اشاره به گامهای این کشور و روسیه برای جایگزینی واردات با افزایش تولید داخلی گفت: با این وجود، نمیتوان به یکباره به این هدف دست یافت و در این راستا، مسکو و مینسک، برای برداشتن موانع فراروی عرضه متقابل کالا به کشورهای یکدیگر گام برخواهند داشت.
لوکاشنکو در این نشست همچنین گفت که مینسک و مسکو هنوز در مورد ایجاد بازارهای مشترک نفت و گاز تصمیم نگرفته اند.
واشنگتن پست در تحلیلی با اشاره به کمبود تسلیحات و وخامت اوضاع در جبهه اوکراین و همچنین فرسایشی شدن روند حمایتها در غرب، از افول امیدها به پیروزی کییف پرده برداشت و نسبت به سرنوشت اوکراین در جنگ با روسیه اظهار تردید کرد.
به گزارش این نشریه آمریکایی، با گذشت ۲ سال از آغاز جنگ اوکراین و تداوم درخواست کمکهای مکرر کییف از غرب، امیدها نسبت به توفیق اوکراین علیه روسیه رو به افول است. ولودمیر زلنسکی در حالی برای درخواست کمک به پایتختهای کشورهای غربی تردد دارد که جهان هرچه بیشتر از طولانی شدن این جنگ دلزده شده و کنگره آمریکا نیز توان تمدید بودجه حمایتی را ندارد.
از سویی، کییف نسبت به «رکود» بهوجود آمده در اثر ناکام ماندن ضدحمله اوکراین برای نفوذ به عمق جبهه روسیه در سال گذشته گلایهمند است.
واشنگتنپست تاکید کرد که دولتمردان آمریکایی انتظار دارند در سال پیشرو اوکراین بیشتر بر دفاع متمرکز باشد تا عقب راندن روسیه.
در حال حاضر روسیه یک پنجم از خاک اوکراین شامل کریمه و بخش زیادی از منطقه جنوب غربی این کشور را در اختیار دارد. همین امر باعث شده است تا کاخ سفید بلندپروازی کییف برای بیرون راندن روسیه تا ماه اکتبر (آبان و آذر) را غیرواقعبینانه تلقی کند.
تحلیل واشنگتن پست میافزاید: جلسه ماهانه هفته گذشته پنتاگون برای هماهنگی کمکهای نظامی و مالی بهاوکراین باتوجه به اوضاع داخلی آمریکا بینتیجه ماند.
این نشریه آمریکایی از عضو پارلمان اوکراین رومن کوستنکو نقل میکند که «همه به کاهش شانس ما نسبت به ضدحمله ناموفق سال گذشته اشاره میکنند. اگر قرار است شانس کمتری داشته باشیم تکلیف روشن است... فقط دفاع».
این گزارش با یادآوری اینکه طرح بودجه جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا برای حمایت از اوکراین از سوی نمایندگان جمهوریخواه رد شده است، ادعای برخی تحلیلگران مبنی بر تلاش ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای کمک به بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید سخن را مطرح میکند.
واشنگتنپست میافزاید: باتوجه به احتمال حمایت ترامپ از کرملین و بیتفاوتی او نسبت به سرنوشت اوکراین در جنگ، دولت بایدن و متحدان اروپایی آن در تلاش برای جلوگیری از تحقق چنین سناریویی هستند.
یکی از اقدامات احتمالی برای این منظور، ورود به تعهدات مالی و امنیتی و عضویت اوکراین در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) است؛ طرحی که ادعا میشود بهار امسال توسط بایدن علنی شود.
تحلیلگر واشنگتنپست ادامه میدهد: اصرار اوکراین برای تمدید حمایتهای غرب میتواند عواقب سیاسی درپی داشته باشد چراکه حتی در صورت توافق سران کشورهای غربی، افکار عمومی این کشورها دیر یا زود به مخالفت گسترده با چنین اقدامی خواهد پرداخت.
در کنار این محاسبات، بهنظر میرسد این کمبود تسلیحات و امکانات در خط مقدم اوکراین و اختلافنظرها در واشنگتن است که در آینده نزدیک نتیجه جنگ را رقم خواهد زد. زلنسکی در یک مصاحبه تلویزیونی در این ماه گفت «بدون حمایت آمریکا ما دوام نخواهیم آورد، این یک واقعیت است».
پژوهشگر ارشد مؤسسه خدمات مؤتلف سلطنتی انگلیس (Royal United Services) معتقد است: «صرفنظر از آنچه سال ۲۰۲۴ با خود خواهد آورد، این سطح امکانات، مهارت سربازان و میزان تلفات هر طرف جنگ در چند ماه پیشرو است که سرنوشت نهایی جنگ را تعیین خواهد کرد».
او ادامه میدهد: «غرب در معرض یک انتخاب است: از اوکراین برای دفاع از خاک خود تا سال ۲۰۲۵ و بعد عقب نشاندن [نیروهای روسیه] حمایت کنند یا امتیازی برگشتناپذیر به روسیه بدهند».
باوجود گستردگی حمایتهای مالی، تسلیحاتی و دیپلماتیک غرب از اوکراین، برخی همچون یاروسلاو تروفیموف، خبرنگار وال استریت ژورنال، غرب را به سستی و تأخیر در این زمینه به دلیل هراس از درگرفتن جنگ هستهای متهم میکنند.
برخی دیگر همچون هال برندز ستون نویس بلومبرگ، نظر دیگری دارند و میگویند «کمک بیشتر و زودتر بهتر بود، ولی تضمینی نیست که میتوانست پیروزی قطعی اوکراین را بهدنبال داشته باشد». این دسته، واکنش مناسب را تهدید مداخله مستقیم نظامی میدانند، گزینهای که هیچیک از دولتهای غربی در عمل تمایلی به آن ندارند.
«جیمز استاوریدیس» دریاسالار بازنشسته نیروی دریایی آمریکا و از فرماندهان سابق سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) گفت که جنگ اوکراین میتواند سرانجامی همچون جنگ کره داشته باشد که بخشی از خاک اوکراین در اختیار روسیه قرار گیرد.
به گزارش تارنمای رسانه آمریکایی بیزینس اینسایدر (businessinsider) این فرمانده سابق ناتو اعلام کرد: در نهایت این (جنگ اوکراین) به مانند جنگ کره به پایان خواهد رسید، بدین معنی که روسیه احتمالا کنترل بخشی از اوکراین را در اختیار داشته باشد؛ از دیگر سو شاهد ورود اوکراین به ناتو خواهیم بود.
وی افزود: روسیه و اوکراین هردو از (ادامه) این جنگ چه از بابت توانایی های نظامی و چه تحریم های اقتصادی به شدت خسته شده اند. زمانی که تمام اینها را در کنار هم قرار می دهم، تصور می کنم تا پایان امسال (۲۰۲۴) و احتمالا پس از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، موقعیت بالقوه ای برای مذاکره داشته باشیم.
بیزینس اینسایدر در ادامه نوشت: در سپتامبر ۲۰۲۲ میلادی ولودمیر زلنسکی رئیس جمهوری اوکراین هرگونه مذاکرات صلح با ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را ناممکن خواند، اما اندکی پس از آن وی در نوامبر ۲۰۲۲ طرح صلح ۱۰ ماده ای که خواهان خروج قوای روسیه از خاک اوکراین و بازگشت به مرزهای قبل بود را خواستار شد.
حمله پهپادی اوکراین به پالایشگاه های روسیه در دونتسک
منابع خبری روس از حمله دوباره اوکراین به دونتسک، دفع حمله پهپادی این کشور به یک پالایشگاه منطقه واقع در فاصله حدود ۲۵۰ کیلومتری شمال شرق مسکو و نیز پیشروی نیروهای مسلح روسیه در یک شهرک دیگر در منطقه خارکف خبر دادند.
شهردار دونتسک دوشنبه اعلام کرد: ساعت ۱۵:۰۳ روز دوشنبه وقت مسکو (۱۵:۳۳ به وقت تهران)، نیروهای اوکراینی به منطقه کالینینسکی دونتسک حمله کردند که در این حمله، سه تن کشته و یکی زخمی شد.
بنا بر گزارش اسپوتنیک، کالینینسکی از مناطق شرقی دونتسک است که از خط مقدم نبرد با اوکراین فاصله دارد.
بنا بر این گزارش، اوکراین مستمر، دونتسک را گلوله باران میکند که اغلب منجر به تلفات غیرنظامیان میشود، به گونه ای که در یکی از حملات اخیر به یک بازار محلی در این منطقه، ۲۷ تن کشته و ۲۵ تن زخمی شدند.
در همین حال، وزارت دفاع روسیه دوشنبه در اطلاعیهای اعلام کرد، نیروهای این کشور موفق به پیشروی در شهرک "تابایوفکا" در منطقه خارکف شدند.
بنا بر این گزارش، نیروهای مسلح فدراسیون روسیه، انبارهای تسلیحات موشکی و توپخانهای و سوخت و همچنین نیروی انسانی و تجهیزات نظامی در ۱۰۹ منطقه اوکراین را طی شبانهروز گذشته، هدف قرار دادند؛ بنابراین، روسیه ۳۴ هواپیمای بدون سرنشین اوکراینی را در مناطق مختلف درگیر عملیات نظامی سرنگون کرد.
خبرگزاری تاس نیز روز دوشنبه به نقل از استاندار یاروسلاول روسیه اعلام کرد: یک سیستم جنگ الکترونیک از حمله پهپادی اوکراین به یک پالایشگاه نفت در این منطقه جلوگیری کرد.
میخائیل اورایف افزود: عملیات حفاظت از این پالایشگاه نفت که سالانه ۱۵ میلیون تن نفت را پالایش میکند، هیچ مجروحی در پی نداشت و آتشسوزی نیز ایجاد نشد.
استان یاروسلاول روسیه در ۲۵۰ کیلومتری شمال شرقی مسکو قرار دارد.
دبیرکل ناتو: کمکهای ارتش آمریکا به اوکراین پیام بازدارنده برای چین دارد
«ینس استولتنبرگ»، دبیرکل ناتو روز یکشنبه در آغاز سفر به واشنگتن با هدف لابی کردن کنگره برای ادامه کمک مالی به اوکراین برای جنگ علیه روسیه گفت که کمکهای مالی ارتش آمریکا به اوکراین حامل پیام بازدارنده کلیدی برای چین است.
به گزارش «خبرگزاری فرانسه» استولتنبرگ به شبکه خبری «فاکس نیوز» گفت: «آنچه مهم است این که اوکراین از حمایت مستمر برخوردار شود، زیرا باید بدانیم که این موضوع به دقت در پکن رصد میشود.»
بر اساس این گزارش، پس از ارسال میلیاردها کمک آمریکا به اوکراین در دو سال اخیر، بسیاری از قانونگذاران جمهوریخواه تمایلی به ادامه حمایت از کییف ندارند.
این در حالی است که جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از کنگره خواسته است تا ۶۱ میلیارد دلار کمک جدید به اوکراین را تصویب کند.
در ماههای گذشته، مخالفتها با کمکهای نظامی به اوکراین افزایش یافته است. با آنکه اعضای کنگره آمریکا همچنان خواستار تداوم حمایت از اوکراین هستند، اما آنها توافق بر سر ارسال تسلیحات بیشتر را متوقف کردهاند. ناکامی ارتش اوکراین در کسب دستاوردهای نظامی در جریان ضدحمله اخیر این کشور از جمله دلایل افزایش مخالفتها با ارسال کمکهای نظامی بیشتر به اوکراین قلمداد میشود.
تحلیلگران هشدار میدهند که اگر اوکراین از سوی آمریکا و متحدانش رها شود، چین ممکن است برای به دست گرفتن کنترل تایوان اقدام نظامی انجام دهد.
استولتنبرگ افزود: اگر پوتین در اوکراین به آنچه میخواهد برسد، نه تنها اروپا آسیبپذیرتر میشود، بلکه همه ما و ایالات متحده نیز آسیبپذیرتر میشوند.
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین اظهار داشته که اتحادیه اروپا و ناتو دهها میلیارد دلار تسلیحات به اوکراین ارسال کردهاند.
وی گفت: میدانیم که اروپا، ناتو و آمریکا دهها میلیارد دلار تسلیحات به اوکراین دادهاند، اما ارسال تسلیحات به اوکراین نمیتواند اساسا چیزی را تغییر دهد.